Toplotna izolacija kuce

Ne mogu da verujem da nema nikakve razlike. Mislim da temperatura zida, tavanske ploče radi svoje bilo leti bilo zimi. Kad budem stavio na zidove stiropor ostaće mi još plafon. Mislim da ću ga stavljati na plafon uz lepak, mrežicu, tipl,2 gleta i razlike će sigurno biti. Na ploču mi nije pametno da stavljam jer trebaće jednog dana krov da se radi.pogotovo što je leti 40 stepeni na tavanu mogu da mislim na šta bi ličio taj stiropor posle 5 godina
 
Mogu vam uslikati stiropor postavljen na tavanu pre deset godina i još prekriven najlonom. Ništa se promenio nije.
 
Ajd' kad je već reč o lepkovima da pitam u vezi s' tim:

Hoću da badže na pušnici prekrijem metalnom mrežicom sa otvorima 3x3 mm, pa sam zamislio da isečem komade mreže potrebne veličine i da ih samo naslonim na zid oko badža sa spoljne strane (malerisani su zidovi i okrečeni), i da onda ivice zagipsam za zid. I onda mi zet kaže da ne valja gips jer će on vremenom ispucati već da to uradim lepkom za stiropor. Šta vi kažete, kako to da uradim?
Ja sam uzeo flah 20x2 i napravio ram 5cm od ivice i utiplovao preko žice da bude čvrsto i planirao sam staviti stiropor trojku preko al otelo se pa nisam završio ali ovo sa flahom radi posao odlično dok stignem da odradim stiropor.
Gips će popucati vremenom, imam na jednom mestu pa je popucao.
 
Plaćen maxima program, isporuka u maju. Jedva čekam jul kad upeče zvezda da vidim razliku pre i posle izolacije. Jeste da nije cela kuća, sprat radim ali očekujem razliku kad je grejanje i hlađenje
Joj prijatelju, za leto je zajebano, cini mi se da za leto nista vredi. Kod mene je zid od cigle, stiropor 8cm okolo na tavanu po ploči 5cm, alu stolarija i sve je to extra za zimu,jer grejem 100m2 spratne kuce sa jednom peći koja je u hodniku prizemlja, a pre izolacije i stolarije moralo se grejati svaka prostorija da bi bilo toplo. Ali leto je ostalo problem koji izgleda samo klima moze da resi
 
Na spratu samo klima pomaže. Kod mene je stiropor 10ka, i kada krenu vrućine možda dva ili tri dana kasnije počnemo sa rashlađivanjem u odnosu na period bez izolacije.
 
Idi bre pa ti možeš da zoveš mitra mirića da ti peva 😃
Meni i na 27 da ohladi i da prelazi u ventilator mode biću presrećan a ne ispod 27.
 
Na prozore u koje udara sunce navući zavjese gušćeg tkanja jer sunce kroz staklo grije kao u stakleniku.
Ujutro navući a predveče i po noći otvorriti prozor da se unutrašnjost ohladi.
 
Sale, ili ti je klima za dopunu freona ili možda da spustiš roletne ili zatvoriš šalukatre u najtoplijem delu dana.
 
Kod mene su zidovi 50 cm...spolja 8 cm stiropora,plafon blato i trska+vuna iznad rigips plafona.prozori vakuum,stirodur dole na ploci...68 m2 greje temy etaz sa 5-6 metara drva godisnje...klimu nemam,leti nocu prozor otvorim,ujutru zatvorim-danju spustim roletne i unutra bude bas ok.
 
Na prozore u koje udara sunce navući zavjese gušćeg tkanja jer sunce kroz staklo grije kao u stakleniku.
Ujutro navući a predveče i po noći otvorriti prozor da se unutrašnjost ohladi.
I naravno nije trebalo sva drva koja leti daje malo hlada da se iseče .Imam i na ulici pred kućom i u dvorištu tako da leti kada udari sunce meni je kuća u hladu.
 
Koju velicinu klime imas na koju kvadraturu kuce i kolika ti je visina prostorija?

Послато са 21061119DG помоћу Тапатока
 
Bilo koja debljina izolacija ne može riješiti problem pregrijavanja ako se višak topline ne odvede iz kuće. Jedino se zidovi kod bolje izolacije neće tako brzo ugrijati, ali nakon određenog broja vrućih dana će postati neugodno, pogotovo ako nema ni noću hlađenja. Otvaranje prozora noću i spuštene rolete danju na način da ostanu reške između lamela bitno doprinosi ugodi u kući.
Imam poluetažnu kuću sa stubištem u sredini. Noću otvorim prozore i vrata iz podruma, boravka i tavana prema stubištu. Stubište postane jedan veliki dimnjak kojim se uspostavi jaka cirkulacija zraka. Kad mi ljeti dođu gosti, znaju pitati, jesam li ugradio klimu. Problem imam samo kad se noćne temperature, nekoliko noći ne spuštaju ispod 20°C, a dnevne su oko 35°C. Tako je bilo do prošle jeseni, a kakva će biti razlika, sad nakon ugradnje 15 cm stiropora na fasadu i PVC stolarije s troslojnim staklom i argonom, to ću tek vidjeti.
 
Ne mogu da verujem da nema nikakve razlike. Mislim da temperatura zida, tavanske ploče radi svoje bilo leti bilo zimi. Kad budem stavio na zidove stiropor ostaće mi još plafon. Mislim da ću ga stavljati na plafon uz lepak, mrežicu, tipl,2 gleta i razlike će sigurno biti. Na ploču mi nije pametno da stavljam jer trebaće jednog dana krov da se radi.pogotovo što je leti 40 stepeni na tavanu mogu da mislim na šta bi ličio taj stiropor posle 5 godina
Vise je razloga,
kuca je tuglara pravljena pre 100 godina, 2020. renovirana skinut karatavan koji je bio narpavljen od letvica koje su bile redjane na grede, gust redjane debljine pa id 3cm, preko blato i pelva, ispod blato i pleva i trska, na zidovima unutra i spolja takodje trska, sve je to skinuto da bi se iskucala zica i malterisalo. U kuci nikada nije bilo vruce kao 2021. ja sam bio iznenadjen i morao sam da ugradim klimu. Te godine stavljena je izolacija, mozda bi bila veca razlika da sam stavio 10cm stirporoa na taj zid koji je do ulice i na zapadnoj je strani jer ga deo dana dobro greje sunce. Temperatura ploce je 28c, zidove nisam merio pre i posle izolacije ali odozgo se zagreva, moja greska sto nisam stavio vunu u prostoru izmedju ploce i knaufa na plafonu i stiropor preko ploce.
 
Stigao materijal, deo skele, ujutru majstori donose ostatak skele i počinju uraaa, veselje. Doduše radim pola metra ispod terase tj ploče ali će moji najverovatnije na jesen i donju polovinu izolaciju.
 
moje iskustvo posle 2 meseca "korišćenja" izolacije da vidim vrlo malo razliku :confused: kada je napolje 30 stepeni, unutra bude i 27 pa mora klima da se pali. da li je efekat takav jer nije cela kuća izolovana već samo sprat i pola metra ispod ploče ne znam ali efekat je gotovo razocaravajući. koga kod sam pitao ko živi na spratu svako kaže da leti mora klima da se pali. na 1/3 ploče na tavanu stavljeno 20cm staklene vune.
iskreno očekivao sam da bude 27 unutra ali kad je napolju žestoko tipa 35 ovako na 30 spoljnih unutra 27 katastrofa. da napomenem da ujutru zatvaram prozore i spuštam roletne kad je napolju 30 kako ne bi topao vazduh ulazio unutra ali dzaba i to.
razliku osetim jedino u hodniku, bila su 2 velika svetlarnika, jedan ogroman je zatvoren ytongom i na njega je spolja došao stiropor, drugi manji je u pvc i u hodnik je baš prijatno kako je bilo nenormalno.
 
Nazad
Vrh