Toplotna izolacija kuce

Ja neznam da li je kod mene nešto drugačije ali ovde sam se svašta načitao.puno iskustava ali nisam nasao da je neko na plafon direktno na monte lepio stiropor.
Kad smo pravili kucu bilo mi skupo malterisanje pa sam plafone sam sve izlepio 5cm stiropora,mrezica i lepak.ogletovao prekrecio i meni je super a što se tiče buđi ja je nemam.spolja 5cm stiropor takođe.
To tako već15godina i ja tu nevidim neki problem što je stiropor iznutra.
Ja tavanski prostor koristim i kako ja sad da gazim po stiroporu?
To je moje iskustvo.poz.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
Kod kuma je tako slicno,stim da na plafonu ima ukrasni stiropor koji je samo zalepljen za montu.verovatno cu nastavak kuce isto tako odraditi.

Moje komšije su ovog leta renovirale kuću, u jednoj sobi su imali na plafonu drvenu lamperiju a u drugoj stiropor koji nije imao tiple pa je posle 10 godina počeo da se odlepljuje... baš sam pitao za buđ, u toj sobi sa lamperijom je buđav plafon a u onoj sa stiroporom nije. Imaju betonski plafon sa montama.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Da li na omalterisanu kuću (pre 40 god) stavljati podlogu pre lepka i stiropora? Da li na stiropor nakon mrežice i lepka stavljati podlogu da štiti lepak od kiše, sunca, mraza? Jedan majstor mi ove detalje nije spominjao dok je drugi rekao da to obavezno stavim. Radiće se samo siva faza bez boje, a boja za 5~10 god kad se steknu drugi uslovi

Obavezno podloga, lepak sa mrezicom koji radis je vodoodbojan. Pozeljna je zavrsna podloga u boji ali ona nije bas jeftina.Ako je svetlija boja zastitice stiropor od zagrevanja koji se tanji od spoljne temperature dok se ne uradi zavrsni malter.

Znaci obe podloge.

Da li na omalterisanu kuću (pre 40 god) stavljati podlogu pre lepka i stiropora? Da li na stiropor nakon mrežice i lepka stavljati podlogu da štiti lepak od kiše, sunca, mraza? Jedan majstor mi ove detalje nije spominjao dok je drugi rekao da to obavezno stavim. Radiće se samo siva faza bez boje, a boja za 5~10 god kad se steknu drugi uslovi
Nije bas preporucljivo toliko da cekas gledaj ako nekako mozes barem posle 3-4 godine da stavis fasadu a do tad nemoras nista. Podloga se stavlja pre farbanja da ocisti sitnu prasinu i napravi prijanjajuci sloj za boju

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Možeš da spustiš plafon ako na to misliš.Bitno je da imaš mediji koji će da se zagreva pre izolacije.Bilo da je ploča ili gips.

Ako recimo na plafon zalepiš stiropor,nemaš nikakvu izolaciju jer nema šta da se zagreje i drži toplotu.

Mnogi su pogotovo,po zgradama lepili stiropor unutra misleći da će da izoluju,a dobiju suprotno,jer stiropor ne može da se zagreva i kasnije da zrači kao što se klasičan zid zagreje.I onda se čude što se stan brzo ohladi.
Јели имаш неку просторију тако изоловану кад тврдиш да се брже хлади?

Човек у селу на таван (плоча) просејао пепео,пар предности има
Није запаљив
Миш у прашину неће
Добар изолатор
Мала тежина
Јефтин
Ком треба таван ту је трошак даске
Код нас су из шећеране узимали прегорени креч и мешали са пиљевином. Стављали на плочу као изолатор у дебљини 10-15цм. А исто су људи на плочу сипали и жуту земљу исто дебљине 15-20цм.

Nije bas preporucljivo toliko da cekas gledaj ako nekako mozes barem posle 3-4 godine da stavis fasadu a do tad nemoras nista. Podloga se stavlja pre farbanja da ocisti sitnu prasinu i napravi prijanjajuci sloj za boju

Ne mora podloga na lepak nakon završene sive faze? Znam da mora pre boje. Mene zanima nakon postavljanja stiropora dal stavljati podlogu odmah ili neposredno pre boje jer se boja neće odmah raditi

Ja ti savetujem obavezno pre završnog sloja da se stavi podloga detaljno a ne samo da se prođe onako bez veze. Kod mene majstore mrzelo po ćoškovima da zavuku četku da nanesu podlogu pa gle čuda tamo se odlepljuje završni sloj. Mene ubeđivali da je podloga bacanje para a ono ispalo suprotno .

Kontaktirao sam majstora koji bi mi radio i rekao je da će staviti i jednu i drugu podlogu.bitna mi je podloga na stiropor tj lepak jer kažem ko zna kada će se raditi završna boja.

Ne mora podloga na lepak nakon završene sive faze? Znam da mora pre boje. Mene zanima nakon postavljanja stiropora dal stavljati podlogu odmah ili neposredno pre boje jer se boja neće odmah raditi
Radi slobodno bez podloge,par godina moze bez problema da stoji,podloga ti sluzi pre fasade da skine necistocu,da napravi prijanjajuci sloj za boju,ako sad stavis podlogu o par godina kad budes hteo fasadu moraces opet podlogu da stavis,po pravilu pre svakog krecenja ide podloga

3-4godine sigurno ne smeta bez podloge ali 10 g nebi toliko da stoji sam lepak

Otac i ja smo pre pa 15ak godina dozidanu sobu izolovali, na utopljenu mrezicu samo smo odradili drugu ruku lepka i to tako stoji nije mrdnulo ali ima jedno veliko ali, zidove sunce ne grje ili vrlo malo greje.
Badza mi je radio izolaciju prosle godine evo sta je po PSu
zid po moguctvu ocistiti i oprati, ide podloga koja se ukrsta prilkom nanosenja, posto je on radio za dz pa nije sve odjedared odradjeno radii je ovako.
Zalepi stiropor i utopi mrezicu, sledeceg puta kada radi drugu ruku lepka nanese podlogu pre lepka. Ako se radi istog ili sutradan samo se malo prebrise pre nanosenja druge ruke lepka.
Esada caka za boju pre nanosenja zavrsne boje. Razmuti se podloga po uputstvu uzme se ona boja sto se koristi za pravljenje boje prilikom krecenja one male bocice koje se sipaju u poludisperziu. Ja sam imao neku kao oker zavrsnu boju i uzeo sam tamno braon boju, to se sipa u podlozi i nanese posle toga ide zavrsna boja i to je to. To je najjeftinije resenje a radi posao provereno, ako se dobro secam ta boja koja se kupuje na kante od 25kg pokriva vise nego li zavrsna boja ali je skuplja od zavrsne.

3-4godine sigurno ne smeta bez podloge ali 10 g nebi toliko da stoji sam lepak

Neću da lupam glavu za 5000 din. Radim sivu fazu na spratu kuće, u prizemlju treba moji da zamene stolariju pa tek onda prizemlje stiropor i kompletna završna boja na celoj kući. A pre nego li krenem da radim fasadu u prizemlju hoću kondenzacioni kotao da stavim, 2 radijatora ~1000e. Važniji mi je kotao od završne boje.

Kakav je maksimin lepak za stiropor i mrežicu? Dobio sam ponudu za 150kv, 1053 din/kvadrat za materijal u sivoj fazi, stiropor 10 cm, lepak, mrežica, zaštita preko lepka maksimin program. Kaže mi majstor da maksimin lepak nije baš u samom vrhu, radio je sa veberom, sika, bekament i da su odlični lepkovi a maksimin da je lošiji? Ja bi da uzmem maksimin program i da završim s tim

Rodjo samo ti nju istipluj kako treba i neboj se ja sam radio sa lepkom koi prave momci tu kod mene nikakvih problema i jos nesto vodi racuna o spoljnoj temperaturi kad budes radio.

Svakako sam planirao u maju da je radim, a sad da je platim, sigurno će u aprilu, maju biti veća cena

Nazad
Vrh