Toplotna izolacija kuce

To je normalno . Bez klime ne moze da se diše. Ali prednost je da kad se kuća hladi ili greje mnogo manje energije treba i za jedno i za drugo. Nisi pogresio nista samo ne ide to tako kako si zamislio . Nije to podrum sada da drži konstantnu temp.

Sale cime je kuca gradjena,koja je debljina zida,jel pre izolacije bila omalterisana?

Sale cime je kuca gradjena,koja je debljina zida,jel pre izolacije bila omalterisana?
standardni blok bem li ga valjda onaj od 25cm, malterisana je kad je zidana pre 40god. jedino što primetim je da klima može da postigne zadatu temperaturu (12-ica na 65 kvadrata) i uveče kad opadne spoljna temp otvaramo prozore i bude prijatno.

Ako sam dobro shvatio, tebi plafon nije kompletno izolovan već samo 1/3. Bez potpune izolacije plafona nema rezultata.
nije cela ploča izolovana iz razloga što će morati krov da se radi jer zimi kad duva košava i pada sneg zna da nanese u tavan 😡
i reko aj da vidim dal će biti neke razlike uzmem i na 1/3 ploče poređam 20 cm vune unakrsno i nikakav boljitak nisam osetio.dok se ne uradi krov i izolacija istog mislim da mi nema spasa.

Isto je i kod mene, prizemna kuca, pravljena od tugle, bese bolja izolacija pre nego sto smo srusili karatavan(dascice, blato i trska)
Sada imam beton na ploci, nije izolovana odlazem a moracu da stavim vunu.
Zidovi debeli 45-50cm izolovani stiroporom 5cm. Medjutim, kolje me sto mi se osusila tresnja koja je rpavila hladovinu pa i to ugreje kucu i mora klima da se pali kada ode na 30+.

Inače što se tiče izolacije plafona, ja imam sprat koji nije redovan sprat sa ravnim plafonom već potkrovlje sa betonskom pločom i na ravnom delu plafona i na kosinama. E to je najveće sranje (izvinjavam se na izrazu ali ne postoji blaži izraz za datu konstrukciju) koje postoji na kućama. Na betonskim kosinama sa spolne strane su rogovi, letve i crep. Ta ploča greje kao furuna leti, a nema prostora da se lepo izoluje. Ako već gradite sprat, uvek ga napravite kao redovan sprat, sa ravnim plafonom, ove varijante sa potkrovljima su lepe ali samo u prelaznim periodima, zimi i leti su katastrofa za život.

Pa ono bi trebalo ako stavis vunu pa onda preko nje alu foliju a ima i opcija da na vuni vec imas zalepljenu alu foliju

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Ja imam na jednom delu vec zalepljen kondor na nekih 20ak m2 a na 40 go beton.
Posto se taj tavan koristi kao skladiste, planirao sam onu vunu u balama ona je oko 3 i nesto hiljada a pokriva 18m2. Samo teram ukrstam i napravim 10cm izolacije, onda preko ona paropropusna a vodon nepropusna folija i cao. Nekada mzoda uradim i izmedju rogova ali tu treba opet folija, vuna pa daska ili OSB a sve je otislo u majcinu sa cenma

Inače što se tiče izolacije plafona, ja imam sprat koji nije redovan sprat sa ravnim plafonom već potkrovlje sa betonskom pločom i na ravnom delu plafona i na kosinama. E to je najveće sranje (izvinjavam se na izrazu ali ne postoji blaži izraz za datu konstrukciju) koje postoji na kućama. Na betonskim kosinama sa spolne strane su rogovi, letve i crep. Ta ploča greje kao furuna leti, a nema prostora da se lepo izoluje. Ako već gradite sprat, uvek ga napravite kao redovan sprat, sa ravnim plafonom, ove varijante sa potkrovljima su lepe ali samo u prelaznim periodima, zimi i leti su katastrofa za život.
Mozda bi mogo da probas da poboljsas malo cirkulaciju krova sa ventilirajucim crepovima ako ih ima za tvoj model crepa. Mozda malo odvuce toplote gore.

Stari si pametno radili, vervatno u svakom selu ima objekat koji je pravugaoni oblik sa krovom na 4 vode. Dve vode na kratkim stranama, streja je malo kraca kod njih. Veci otvor na tim stranama i jos po 2 otvora dole uz plocu. Sve zbog cirkulacije vazduha, promaje. Nema zadrzavanja toplog vazduha na tavanu. Vetar ne moze da podigne krov, ali je i dovoljno zatvoreno da nema navejavanja snega.

Ove nedelje stiže talas od 38 stepeni, videćemo dal će stiropor doći do izražaja i dal će klima uspeti da spusti na 28 stepeni.

Normalno da će spustiti.
Zatvoriš prozore i cepa klima.
Kod mene danas 27.5 u kući žena ne da da se pali klima.
Videćemo sl nedelje kako će bez klime kad upeče zvezda

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Normalno da će spustiti.
Zatvoriš prozore i cepa klima.
Kod mene danas 27.5 u kući žena ne da da se pali klima.
Videćemo sl nedelje kako će bez klime kad upeče zv
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Kod mene bude manje od 27 ujutru ali šta radim uveče pre spavanja otvorim prozore u dnevnom boravku pošto su noći hladne. Kad bude naišao ovaj talas odma ujutru spuštam roletne i zatvaram prozore do mraka. Onda malo proluftiram da uđe svež vazduh i opet sve zatvaram. Videćemo ali dosta nači jedan stepen na klimi kad je tako žestoko dal je na 28 ili na 27.mislim na rad same klime treba naći onu prihvatljivu temperaturu.

Kod mene jučer ujutro bilo 18,5 i do kasnog popodneva doguralo do 22,5. Vanjski maksimalac je bio 30. EPS 15 cm i pvc stolarija, troslojno staklo s argonom. Noću s prozori otvoreni na kip, a rano ujutro, od 5 do 7, otvorim sve širom. U tom razdoblju smo kao na brodu, :D ali se zahvaljujući svježim jutrima ispije solidno rashladiti. Zanimljivo je da zimi kod 22,5 trebamo biti u dugim rukavima, a sada smo bez problema u kratkim hlačama.

Juce 27, zena da me ubije ako pustim klimu. Gledam i pitam dobro, zimi kad dogura 27 unutra, kukas vrucina, nemoj lozis, sad si u haljinu, ja na sorc samo i kukas kako nije dovljno toplo za klimu...

Kod mene jučer ujutro bilo 18,5 i do kasnog popodneva doguralo do 22,5. Vanjski maksimalac je bio 30. EPS 15 cm i pvc stolarija, troslojno staklo s argonom. Noću s prozori otvoreni na kip, a rano ujutro, od 5 do 7, otvorim sve širom.
18.5 unutrašnja temperatura? Ne verujem. Ok imam i ja 10~ku stiropor i pvc s 3 stakla i ujutru mi bude 26~27.doduše ja sam u spratnom delu kuće nije prizemna. I nemam izolaciju u prizemlju, polovinom septembra stavljam dole.
Prosto mi je neverovatno da ti u najtoplijem delu dana bude 22.5 a napolju 30.ili si pod orahom pa sunce ne greje kuću.
Jutros odem do pijace unutra bila normalna vlaga, vratim se posle sat vremena vlaga 75% da umreš. Žena popalila ringle, rernu I ode vlaga gore.
Odma upalio klimu na dry, brzina ventilatora na najbrže temp na 25 stavio i sve izvukla napolje. Sad sam podigao na 27 i baš je prijatno unutra. Vlaga se spustila na 53% i sad kad dostigne normalnu vrednost isključi se skroz unutrašnja jedinica. Kako se % vlage poveća tako se ona pali ali tek tek radi vrlo malo i jako mala brzina ventilatora. Tako radi par minuta i ugasi se. Žao mi što nemam pametnu utičnicu da vidim potrošnju u tom modu rada. Klima nije inverter već obična stara 20 god Haier model.

18.5 unutrašnja temperatura? Ne verujem. Ok imam i ja 10~ku stiropor i pvc s 3 stakla i ujutru mi bude 26~27.doduše ja sam u spratnom delu kuće nije prizemna. I nemam izolaciju u prizemlju, polovinom septembra stavljam dole.
Prosto mi je neverovatno da ti u najtoplijem delu dana bude 22.5 a napolju 30.ili si pod orahom pa sunce ne greje kuću.

Kod mene jučer ujutro bilo 18,5 i do kasnog popodneva doguralo do 22,5. Vanjski maksimalac je bio 30. EPS 15 cm i pvc stolarija, troslojno staklo s argonom. Noću s prozori otvoreni na kip, a rano ujutro, od 5 do 7, otvorim sve širom. U tom razdoblju smo kao na brodu, :D ali se zahvaljujući svježim jutrima ispije solidno rashladiti. Zanimljivo je da zimi kod 22,5 trebamo biti u dugim rukavima, a sada smo bez problema u kratkim hlačama.

Jučer ujutro je bilo izrazito svježe. Maksimalac sam procjenio i pogriješio za 1°C, a jučer ujutro je bilo izrazito svježe.

Upravo izmjereno 22,7 u boravku. Podaci na vremenskoj stanici kod susjeda (50-ak m od moje kuće su na slici.

Graf navedene vremenske stanice od jučer.
.

Meni je svejedno, vjeruješ li ili ne. Nemam ništa od toga. Možda ti bude razumljivije s informacijom da je moja kuća poluetažna s centralno postavljenim stubištem, kojim se, kad se otvore vrata i prozori uspostavi jako strujanje prema tavanu. Al rolete su danju, nakon jutarnjeg luftanja, spuštene 30 cm do potpunog zatvaranja, a boravak je prozorom i balkonskim vratima usmjeren na jugoistok (azimut 120°). Klime nemam, i uz malo brige ujutro, za sada mi nije potrebna. Situacija je nešto nepovoljnija za toplih noći kada vanjska temperatura ne pada ispod 20, ali do 10-ak takvih noći u nizu se može izdurati.

Nazad
Vrh