Ako ti nije kasno, ja cu da probam par prostih saveta.. Kao prvo, uzmi neku knjigu za osnove rezidbe (imas od Soskica rezidba vocaka, evo linka
https://www.scribd.com/doc/98413028/Miladin-Soskic-Rezidba-Vocaka mada moze i bilo koja druga) pa malo procitaj sta se i kako se radi, posto nije bas sve oko rezidbe bez razloga nego postoje razlozi sta se, kad i zasto radi...
e sad, ako ti je to mali vocnjak, za sebe samo, onda ti rezidba i nije toliko ni bitna (mislim, nije toliko bitno i ako pogresis malo) pa evo uproscenih ideja...
Ja bi napravio neku kotlastu krunu (pogledaj u knjizi kako izgleda i kako se pravi)
Uzmi sve grane prekrati malo na vrhu tako da ti ostane na vrhu pupoljak koji ide u stranu, od stabla prema redu tako da siris krunu
Gledaj da sve grane budu orezane na slicnoj visini ako moze (duze prekrati vise, a krace manje)
Ako imas los izbor grana, moje je predlog da prekratis sadnicu na 80-100cm i da onda probas rovasenjem da dobijes nove mladare, svaki na po 15tak cm jedan iznad drugog, trebaju ti makar 3 pravilno rasporednjena u porstoru, a mozes i vise... pokusaj da ih malo savijes dok su jos zeleni da imaju sirok ugao pri startu sa glavnog debla...Mozes stipaljkama za ves, mozes zicom ili necim slicnim, nije problem ako imas malo sadnica...
Jos jedna stvar, ako nemas pupoljke dole is kojih ce da izrastu nove grane, onda ja predlzem da skratis nize sadnicu, mozda na 60tak cm, i onda izvedes samo jedan vertikalan mladar (vezi ga za neki stubic ili prut da rste vertikalno), na kome ces rovasenjem da izaberes pupoljke koji ce ti dati skeletne grane na visini koja ti odgovara... Gubis jednu godinu, ali mislim da je i to bolje, nego da imas los izbor grana koje ce zbog loseg ugla grananja da se polome kasnije u rodu
Prva slika odozgo npr probaj da napravis kotlastu krunu, mislim da bi moglo od tih grana...
Druga slika odozgo, mislim da nemas dobre grane pa bi ja prekratio sadnicu na 80tak ili na 60tak cm i cekao da izrastu nove grane...
Treca i cetvrta slika, mislim da imas dovoljno grana, pa izaberi 3 ili 4 najbolje, ostale pokrati do debla
Peta slika odozgo, ako su u jednom pravcu, mozda bi mogo da dobijes skeletnu granu prekracivanjem na pupojak koji ide sa strane pa da raste koso od te grane...onda ces dobiti prostorno 3-4 grane pravilno rapsorednjene..
Sesta i sedma slika, uopste mi se ne svvidja sto su grane sve na istoj visini, imaces problem sa lomljenjem kasnije, ja bi i tu orezo ili na 60tak pa novi uspravni mladar pa formiranje bocnih sledece godine, slicno ko za drugu sliku, ali ako su te grane dovoljno nisko, mozda mozes da izaberes jednu uspravnu pa da na njoj kreiras skeletne grane horizontalno..
Za osmu sliku uradi ko sto je strusnjak reko, ok ti je reko i lepo si ga shvatio.
Za devetu i desetu sliku, probaj ko za onu gore gde su u istom pravcu, mislim da je peta slika...
elem, prvo procitaj iz knjige koju sma ti preporucio (mozes i neku drugu, svi oni imaju manje vise iste principe) kako se pravi kotlasta kruna, pa onda kreni sa formiranjem... nekad je bolje izgubiti godinu u formiranju, nego posle da ti se polomi skeletna grana kad imas velika stabla... Nadam se da sma ti malo pomogo, a ako neko ima drugo isljenje, reci ce ti u postovima ispod...