Rezidba koštičavih voćaka

shiki

Novajlija
Učlanjen(a)
8 Mar 2010
Poruka
1
Kako se orezuju kajsije? Otverena tema za sva iskustva i predloge kako da se odradi ovaj posao u voćnjaku.
 
Odg: Orezivanje voća

Imas dobru knjigu o kajsijama od prof.Keserovica sa poljop.fakulteta u N.Sadu.Tamo imas sve sto treba! :kisa: :cool:
 
Odg: Orezivanje voća

Kako vam se sviđa kako je orezan moj voćnjak, evo nekih slika :cao:

Trešnja Burlat, 4 godine stara
Kajsija Mađarska lepotica, 5-6 godinaTrešnja Burlat, 3-4 godine


 
Poslednja izmena:
Odg: Orezivanje voća

Dobro objašnjenje o orezivanju šljive,naš'o na net-u.
Kod rezidbe starijih zasada šljive, iako bez iskustva, prateći ovo moje upustvo možete vrlo lako da naučite rezidbu. Prvo što početnika zbuni je mnoštvo grana i grančica. Šta prvo treba objasniti: kada stanete ispred odraslog, razvijenog(manje ili više) stabla šljive vidite nadzemni deo voćke koji se sastoji iz debla-stabla i krošnje. Iz osnovnog stabla izbijaju deblje i tanje grane i grančice.

Prve i najdeblje grane koje polaze iz stabla i najdeblje su u startu, nazivaju se osnovne ili primarne grane. U zavisnosti od oblika formiranja ili spontanog rasta odraslo stablo šljive može imati dve i više osnovnih grana, najčešće tri do pet. Na njima se razvijaju manje grane koje se nazivaju sekundarne, a na sekundarnim idu tercijalne i sve sitnije i sitnije. Šta treba prvo uraditi: pogledajte koliko ima tih osnovnih grana i kako su raspoređene. uzmite dobru testeru za voće izaberite tri ili četiri osnovne grane koje imaju pravilan raspored, a u zavisnosti od razvijenosti voćke, ostavite tri ili četiri, a sav višak odrežite sve do osnove, znači orežite ih, izbacite ih kompletno. Sledeći potez je rezidba osnovnih grana: Sve osnovne grane skratite za jednu trećinu, bez obzira koliko su razvijene, i kolika im je dužina, znači za jednu trećinu, otprilike ne mernjem sa metrom.

Kada sam napisao da odaberete tri-četiri osnovne grane, mislio sam da treba izabrati one koje beže u stranu sa svojim rastom, a nikako neostavljati onu koja ide vertikalno, ili bar približno vertikalno. Sada smo dobili sledeću sliku: Odabrali smo tri ili četiri osnovne grane i orezali ih, odstranili vrhove, za jednu trećinu, ali nam je ostalo more sitnih i sitnijih grana i grnčica koje nas zbunjuju sa svojim ukrštanjem i pružanjem u raznim pravcima. Sledeće treba uraditi: Sve tanje grane i grančice koje idu u vis-vertikalno, orežite do mesta odakle izbijaju, znači izbacite sve vertikalne grane iz osnove, sada pričam o tanjim granama koje su izbile iz početka debla ili iz onih koje smo orezali za jednu trećinu. Pa onda stanemo i pogledamo: Orezana šljiva ima tri ili četiri najdeblje grane koje se pružaju ukoso ili malo niže,skraćene za jednu trećinu, počistili smo sve vertikalne(vodopije) i ostal je ona sića od grana i grančica, različite debljine, dužine i pravca pružanja.

Prvo režemo sve koje su suve, polu suve, i oštećene: izguljene, delimično nalomljene itd. I sada dolazi najlepši deo: Gde god se manje grane prepliću, naslanjaju jedna na drugu, jedna ispod druge, e tu postupite ovako na primer: dve grane-grančice su jedna iznad druge i gornja se delimično sa svim sitnijim grančicam naslanja-poklapa onu donju, tu uradite ovako kompletno izbacite ili delimično do mesta naslanjanja onu gtanu koja je lošije razvijena, a ovu bolju lepše ogranalu ostvite. Šta to znači? pa napravite mesto za život onih boljih grana-grančica, a ove smetalice "počistite".

kad to sve uradimo dobili smo šljivu lepo orezanu, kojoj je sredina otvorena da prima sunce i lepše diše, skraćenih osnovnih grana, očišćenu od smetalica. Još vam ostaje da pojedine tanke i tanje grane i grančice reznete malo ili malo više, i to one koje suviše su pobegle u stranu van reda, a koje će smetati kod prolaska traktora ili neke radne mašine. Takođe orežite one koje su se savile prema zemlji za onoliko koliko im je potrebno da mogu da nose rod a da se nesavijaju previše prema zemlji.

Nemojte zbog nekog estetsko izgleda da reckate one sitne grane i grančice bez veze, već ih ostavite samo da su podjednako zastupljene svuda ukrug po primarnim, sekundarnim i ostalim granama.
 
Odg: Orezivanje voća

@ljusha ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast::
Orezivanje mladog vocnjaka u formiranju je relativno lako u odnosu na to kada stanete ispred stabla koje godinama nije orezivano e to je zaista muka ovaj tekst je odlican :ppozdrav:
 
Na želju nekih članova, sa pravom, otvaram temu rezidbe KOŠTIČAVIH voćaka. Priča o rezidbi je nekako sva završila u delu jabučastog voća, a složićete se rezidba jabuka, krušaka i koštičavog voća se razlikuje...

Evo nešto za početak, plus ću prebaciti polako priču iz drugih tema.

Ovako sam ja krenuo da formiram vazu na trešnjama:

[video=youtube_share;ETur55dPPoA]http://youtu.be/ETur55dPPoA[/video]

Ono što sada trenutno imam je sledeće, zanima me dal ja šta tu sad uopšte da režem, mnogo mi kratke grančice...ili da ostavim za jun, ove na slikama su još kao i dugačke:Probao sam da povijem grane ramene, moći će samo ću sačekati da krene vegetacija da omekšaju.
 
Samo da podrzim pravljenje nove teme jer je zaista potrebna (iz vec navedenog razloga jer se dosta razlikuje od rezidbe drugog voca). Da nebi isli u detalje , pretezno vecina kosticavog voca se slicno orezuje i slicno reaguje na rezanje, ima izuzetaka ali o tome kasnije kroz temu.:ppozdrav:
 
Drugari, jel moze neko da mi kaze kako je najbolje da se reze voce? koji su fazoni, kako da se krosnje oforme? I dal bi smelo da se reze sad kad je vocka vec krenula da pusta? npr, kajsija...
 
Pozdrav svima,"kolege",drugari da oživimo malo ovu važnu temu.Lično imam nedoumica kako formirati piramidalnu krunu kod trešnje i višnje?Za kajsiju znam kako bih dok za breskvu možda bi' trebalo neku korekciju da odradim.?

Trešnja kompakt stela na magrivi,jesenas zasađena.Prva grančica je na 30cm,poslednja na 70cm.Koliko vodilju da ostavim,da sledim razmake i raspored na nižim spratovima?


Oblačinska višnjica,prva grančica je na 30cm,druga na 35 i treća na 50cm.Gde bi' najbolje bilo fiknuti vodilju?


Kajsija m.najbolja sa 4 ramene grane od preko 60cm.Čekam da se probude pupoljci pa da skratim na 30cm-40cm .?


Breskva posađena pre tri godine pa presađena,dve godine na "stalnom mestu" :sreca: ovde sam formirao neku vazu al' ako je iko raspoložen neka i iscrta šta bi trebalo izbaciti eventualno tako da imamo i za ubuduće.


- - - - - - - - - -

Uz savete komšije,jednog dedice iz Ritopeka ima voćnjak pored mene,obavio rezanje za do sada :)
Kod trešnje ostavio četiri pupoljka za sekundarne grane na istim razmacima kao i niže i jedan za vodilju.Višnjicu ću pokušati da izvedem u španski grm,baš da vidim dal' će mi uspeti.Kada krenu i zaliče na nešto kačim slike,nadam se da će biti kako sam zamislio :) Kajsija se tek polako budi,breskva je već ok.Još voda kad nam stigne :ppozdrav::)))))))))
 
Poslednja izmena:
Evo sta sam uradio sa onim dvogodisnjim sadnicama koje sam kupio na pijac i koje nisu dobro formirane. Sta vi mislite?
Mene najvise muci ova prva koja na jednu stranu nije imala nijednu granu pa sam savio jednu skoz na 90° da bih popunio tu stranu. Grana nije pukla, ali da li moze od nje biti nesto?
Koliko vremena da ih drzim ovako vezane?

 
Ne znam za tresnju da li isto radi, al sljiva sigurno da
Kada se savija grana treba izbegavati taj luk jer se desava da iz te grane potera bas ravne horizontalne grane koje ne sluze nicemu
Ovoj grani mozda fali malo veci ugao grananja od samog stabla, al ako se ne da iskriviti vise ovaj sistem ne valja bas raditi
Manji luk moze, ali ovaj luk moze da isprovocira pupoljke da potera grane totalno paralelne sa vodiljom
Ne zamerite mi na komentaru - pisem jer se meni desilo (jedino sto je to sljiva bila kod mene)
2cz660x.jpg
B949-9.gif


Ja bih je sekao ovde i pod ovim uglom
Gornja strana grane do stabla, dok donju stranu ostavis da biljka ima gde da salje sokove, tako da ti postoji mogucnost da ce isterati na tom donjem delu grane mladu granu pod boljim uglom
img0380.jpg
 
Poslednja izmena:
Prebacio sam ti post ovde u rezidbu.


Evo ti i jedan moj video kako ja radim kod sebe, da te ohrabrim u odluci skidanja prevremenih grana :) Savetovao bih svima da pogledaju, kao početak priče o rezidbi.

http://vocarskisavetnik.com/content/rezidba-nakonsadnje.php

Evo šta kod vaze želiš da dobiješ u drugoj godini, da bude jasnije, piramidu nemam ali imaću pa ću snimiti:

http://vocarskisavetnik.com/content/rezidba-drugagodinavaza.php


Zezaš se džabe sa prevremenim granama koje su slabe, poskidaj ti to sve lepo i kreni od početka, čuvanjem ovih grana ništa dobiti nećeš, preslabe su, znam da ti je žao, ali zeznućeš priču u samom startu, onda kad je najbitnije. Tamo gde ima prevremena grana a želeo bi možda na toj visini da imaš novu, ne skidaj celu nego ostavi dva pupoljka.

Znači odluči se hoćeš li vazu ili piramidu, ja bih piramidu zbog visine koja ti se nameće, poskidaj sve prevremene i ove gde imaš grananje na dve strane u dnu, odluči se za jednu. Kad prekraćuješ gledaj gde ima pupoljaka da ne ostaneš bez pupoljaka, opet pa gledaj da ti ne bude višlje od nekih 120 cm od zemlje, tu ti je koliko mogu da procenim najveći problem.

Ovako nekako: 
Poslednja izmena:
Ja sam na sljivama posle sadnje poskidao sve grane koje su imale,iako su na nekima bile bas dobro razvijene.Na prolece posle kretanja vegetacije,sam odabrao one koje mi trebaju i odnegovao ih.
 
Upravo tako, treba ostaviti samo dva pupoljka ako nam na toj visini treba grana, ako ne skidati do osnove. Prevremene treba ostavljati samo ako su debele ko palac pa da se prekrate i da one budu ramene grane ili poviju ako se pravi neko vreteno.
 
e sad pogotovo kad se zasadi mlada sadnica da li treba skidati pupoljke odole
sto je veca lisna povrsina biljka bolje jaca,a opet sad druge strane grane koje treba da ostanu bice slabije,
e sad kod vretenastog uzgoja pravilo jeste da se ne ostavljaju grane ciji promer prelazi polovinu promera vodilje - da se ne poremeti glavni tok sokova, cak neki ljudi zbog toga menjaju ramene grane (rezu starije jake, menjaju ih mladjim)
zbog toga cu ostaviti par sadnica ove godine i uopste necu dirati ni jedan pup do sledeceg proleca
osim ako me neko ne ubedi u suprotno :osmeh:
 
Prošle godine sam skidao sve nepotrebne pupoljke i nisam zadovoljan porastom posebno kod višnje (mada je bilo i dugih faktora slabog porasta, suša i srne), ove godine ću probati da to radim postepeno, s vremena na vreme skinem po neku višak granu, kako bi se održavala optimalna količina lisne mase.
 
Ako već želite, nemojte da skidate pupoljke već kad grane anrastu 10-15 cm vi ih pincirajte prstima ili savijajte kanapima na dole da stanu sa rastom, ovo je doduše više posla kad se uzme u obzir veći zasad, zato je lakše poskidati sve i ćao, evo na onom snimku su moje lično u drugoj godini, skidao sam pupoljke, ako je to slabo napredovalo onda ne znam šta je kad dobro napreduju :D
 
Post prebačen ovde. Lično ne bih puno rezao, samo ove što idu ka unutrašnjosti krošnje bih skinuo cele i to je to.
 
Nazad
Vrh