Zasad je 4,5x3 tako da plan je da bude piramida jer za vazu nema mesta,a plan je da bude stablo do 3-3,5 metara visine.Imam uslova za zalivanje,posadjene su na 40-50m u krug oko cesme.Sto se tice obrade imam tv523 tako da moze dosta prici stablu.Naucio sam rezidbu uz oktopodove snimke i "sve" mi je jasno sem kada nema grane ili su "lose" rasporedjene,sta onda.Znaci da ipak cekam sa rezidbom.Ako ti nije tesko objasni piramidu i poboljsanu piramidu.
S obzirom na razmak, nece ti trebati zalivanje ja mislim (osim prve godine ako bude bas neka velika susa)...Ja ne bi preterivao ni sa djubrenjem puno, dok ne vidis 2-3 godine kako ce to da raste (ako raste bujno, ne djubri uopste, a ako raste bas slabo, recimo manje od 30-40cm porast letorasta godisnje, onda nadjubri lepo)...
Kada nemas grane na sadnici, onda preseces na visinu od koliko hoces da ti bude visoko deblo (recimo da hoces 60cm, moze i manje a moze i vise, reko sma ti gore od cega zavisi pa izaberi visinu) i dodas 20-30cm iznad toga i preseces na 80-90cm recimo... u tom delu od 30cm treba da imas vrsni pupoljak, i ispod njega 4 pupoljka pravilno rsporedjeena u prostoru (idelano 10cm razmak vertikalni jedan iznad drugog da budu pupoljci), kad gledas iz pticje perspektive da grane koje izadju iz tih pupoljaka budu pod uglom od 90 stepeni medjusobno...ako imas manje od 4 prevremene grane, ili su lose rasporedjene, onda ih prekratis na pupoljak dva, da ponovo izadje grana odatle (ili prekrati bez pupoljaka ako ti ne odgovara to mesto da bude skeletna grana, otkrati na patrlj od 2-3cm, i onda kasnije ocenes taj pupoljak koji izadje) ali izaberi 4 pupoljka na tom delu od 30tak cm duzine, koji su lepo rasporedjeni u prostoru... Rezidbu radi tek kad krenu pupoljci, tako da ces da vidis sta je krenulo, i onda izaberes 4 za skeletne grane, i jedan na vrhu za produznicu, ostale mozes da uklonis (to bi bilo negde u aprilu, krajem aprila, mozda malo ranije otprilike)...Ne moras da zuris mnogo, moze to i kasnije kad su grancice par cm duge, lako se ocenu prstom, pa ne moras da koristis makaze, ali najlakse se ocenu pupoljci koji su tek nabubreli i dugi su 1-2cm kako su krenuli... ako slucajno ta 4 pupoljka za skeletne grane daju mnogo ostar ugao grananja, preporucio bi (mada nije da mora, samo je bolje ako imas vreme) da stavis stipaljku i da im makar polazni deo od 10-15cm (kad dostignu tu duzinu) bude horizontaniji a posle mogu da rastu vise uvis... razmak izmedju prvog i sledeceg sprata ramenih grana je do 1m ako je bujan porast, ako je slabija bujnost kod tebe, mozes i manje....sledeci set grana isto radi, samo je sve vislje za jedno 80cm-1m u visinu, izaberes 4 pupoljka za drugi sprat skeletih grana, ali gledas da te grane padnu izmedju ovih donjih kad gledas odozgo iz pticje perspektive, da bi se sto manje zasenjivali...i ides tako uvis 3ci sprat, pa 4ti...mislim da ti vise od 4 sprata skeletnih grana nece trebati... smanjujes razmak izmedju spratova,,,,ako je prvi 70-80cm, sledeci je recimo 10-20cm manje, pa sledeci opet 10-20cm manje itd...
Eto ovo je ukratko i uprosceno kako se pravi piramida...
Skeletne grane treba da rastu poluusprvno...recimo nekih 45 stepeni od horizontale je OK, moze i malo manje i malo vise, ali gledaj da imaju taj ugao otprilike...ako imaju veliki ugao, tj ako su horizontalne, onda ce da budu slabo bujne i nece rasti (za par godina ce da se osuse), a ako imaju ostar ugao sa produznicom, onda ce mngoo bujno da rastu... na njima pravi sekundarne skeletne grane levo i desno naizmenicno da idu od skeletne grane (prve poluskeletne grane recimo sve idu od skeletne grane na levo, pa sledeca malo iznad ide na desno i tkao naizmenicno na svakoj skeletnoj grani, da se sto manje ukrstaju i smetaju jedna drugoj)...sve sto raste na dole i na gore na skeletnoj grani uklonis, dobijes kao neku lepezu, sve grane su ti levo i desno od skeletne grane, i isto imaju idealno 45 stepeni porasta uvis od skeletne grane, znaci ni horizontalno, ni skroz vertikalno, da dobijes umerenu bujnost i bolji rod... E sad, ako ti sadnice budu mnogo bujne , onda svu rezidbu radi leti (posle berbe, negde u junu recimo), zimi nista ne diraj osim poneku slomljenu granu i slicno...Jedino tako mozes da smanjis bujnost rezidbom...
Poboljsana piramida se generalno razlikuje od obicne da ona nema vrh nakon 3ceg ili 4tog sprata skeletnih grana (zavisi koliko spratova napravis) nego taj zadnji sprat igleda kao vaza, ima samo skeletne grane ustranu i nema produznicu, koja se uklanja...
Eto, ovo je kratko i uprosceno objasnjenje, bolje je da nadjes i neki video i da gledas kako se pravi po godinama, ako uspem da nadjem nesto, poslacu ti link...ali trazi malo po youtube-u linkove o rezidbi, naci ce se nesto (pored ovih Oktopodovih naravno koje vec pratis)