Rakija od kajsije

Evo da citram jedan tekst o zamućenosti rakije od člana geber-a koji je to detaljno objasnijo:

Tri najveća razloga ovakvog magličastog zamućenja su: tvrda voda, mikroorganizmi u njoj, i srednje i dugolančane masne kiseline i njihovi esteri.
Upotrebom ispravne, odnosno bilo kakve korektno destilovane i demineralizovane vode prva dva razloga otpadaju, i sva priča o njima postaje suvišna. Ostaje samo onaj treći, koji kako je već rečeno zavisi od mnogih faktora. Najvažniji su uslovi fermentacije i destilacije. Nije zanemarljiva ni temperatura i brzina odnosno intervali u kojima se obavlja miješanje. Ovo zamućenje je malte ne nemoguće izbjeći u zonama ispod 45 stepeni. Nekada je to manje a nekada više izraženo ali idealne bistroće sigurno nema. Manje će biti izraženo ako smo kasnili sa destilacijom pa dozvolili da se kvasci istalože i kada talog sa dna posude nismo uopšte ubacivali u kazan. Međutim to je nešto što daje slabiji kvalitet rakije, pa se i ne radi osim kada se mora. Ne radi se kada je fermentacija dobro obavljena i ako se radi propisna destilacija. Tako zamućeni destilat se stabilizuje vremenom i zamućenje može biti gotovo neprimjetno. Ako se nekome žuri ili ga ne može drugačije ukloniti rješenje je u propuštanju kroz filter papir. Određenog uticaja na aromu ima. Ako filtriranje nije prejako i nije na preniskim temperaturama, uticaj je gotovo neprimjetan, pa čak i pozitivan.
 
Poslednja izmena od urednika:
Evo došlo vreme da i ja razblažim moju kajsijevaču :D Prođe tačno 3 meseca od kada je spravljena.

Imam znači 11.3 litre. Bila je jačine 66 stepeni, sada sam merio sa drugim meračem i on kaže 68.

Rakija mi je u velikom staklenom balonu od valjda 25 litara.

Otvorio sam ga, celog vrteo da se uskomeša pa koliko sam mogao niz zid a koliko klokloklo sam sipao litar destilovane vode iz 6-7 puta, stajući da dobro uskomešam rakiju tj promešam.

Sada je jačine 58. Nije se zamutila (srećom i čudom).

Koliko okvirno još treba da uspem vode i na koliko ono beše najbolje da je razblažim, na 42 stepena? Za koliko dana otprilike?

Da li je opisani način ispravan?

Da li je moguće da to odradim u roku od 3 dana, treba mi za slavu, ako ne nema veze.
 
to je moguce uraditi ali ako hoces zglavnu rakiju,najbolje je to raditi sukcesivno kako rakija zri,i nebi trebalo da je u svakom tom potezu razblazujes,za vise od 4-maksimalno 6vol %.I tako teras do zeljene jacine ali je to proces koji traje tako ako ces je slistiti za slavu ljuljaj samo odjednom je razblazi ali,pazi da ti je temperatura ista i rakije i vode ,vodu je najbolje da uzmes,redestilovanu vodu,koja je demineralizovana i par puta destilovana inace ja kajsiju ostavljam na 19 Gradi.
Ako hoces da je teras kako si rekao na 42 otprilike ti treba 7 litara vode
 
Probacu da ti prenesem nesto sto sam ranije citao sa foruma sve o vinu i kako ja to radim >>
Dobro je sto si sacekao da odstoji sto duze.
Ja uglavnom razblazujem iz 2 puta , mada koliko se secam bilo bi dobro iz 3 , i razmak izmedju razblazivanja nekih 15ak dana
Probao sam da razblazim rakiju u tim staklencima, ali to dosta tesko ide, zato prespem u veci plasticni sud , 60l , za staklence od 54 i polako ,ali bas polako mesam i sipam vodu u tankom mlazu uz zid posude , pa onda pretakanje nazad , pa za 15-20 dana opet.
Zamucenje ni nebi trebalo da se javi na ovoj jacini , mislim da je kriticno oko 45, a tada se i meni desavalo na nekim rakijama.
Jako bitna stvar je da su ti temperatura rakije i vode iste.

Sto se tice ovoga na koliko da ostavis , to bi bilo najbolje da probas , ja sljivu i lozu spustim na 50 (meni van svake pameti) ali tako kupci hoce i to je to , krusku ,jabuku, kajsiju i prosle godine dunju sam razblazivao po malo (pola litre) pa sam probao , pa tek onda odredjivao na koliko da ostavim, konkretno kajsiju prosle godine na 45, koliko se secam ispod toga sam imao nekako `vodenast` ukus. Ovo za probavanje oduzima dosta vremena, ali je po meni nekako najbolje za krajnji sud na koliko da ostavis.

Ako zuris da je spustis na tacnu jacinu , probaj sa jednim litrom , spusti na koliko si planirao , pa vidi sta se desava, ne verujem da ces nesto drasticno izgubiti ako ne cekas 15ak dana izmedju razblazivanja, mada tako sam citao i trudim se da se toga pridrzavam.

Sto se tice kolicine vode imam tablicu , ali visi u podrumu sa rakijom :osmeh: ali probacu da ti nadjem da ne lutas , pa cu ti poslati
 
ovo sam negde pisao stavi na sajt mož pomogne

Razblaživanje rakije na željenu jačinu se vrši destilovanom vodom. Bitno je da destilat i destilovana voda imaju iste temperature i da se destilovana voda ubacuje u destilat, nikako obrnuto.

Primer. Imamo 70 litara Šljivovice jačine 65 % vol, dobijene iz srednjeg toka i želimo je razblažiti na 45% vol. Količina vode koja je potrebna za ovo razblaženje se može naći preko tablica ili sledećom formulom:

dest. H2O = V x ( A - B ) / B

V - količina destilata koji se želi razblažiti

A - jačina destilata koji se želi razblažiti

B - željena jačina destilata

iz formule sledi 70 x (65 - 45) / 45 što daje 31.11 litara destilovane vode potrebne za razblaživanje 70 litara destilata jačine 65% vol do željene jačine od 45% vol.

btw nikad al nikad nebi rakiju stavio iznad 45 pa šta god da pričaju nek piju komovu od 60 pa nek ih gori.
 
To je to , ja imam ovako nesto , ali je u sustini sita formula (kad sam je vec nasao da je postavim)

V2=((V * P / P2)-V,

gdje je:
V2 = potrebna kolicina vode za razrjedivanje (l)
V = kolicina destilata za razrjedivanje (l)
P = jacina destilata (vol. %)
P2 = jacina na koju se želi razrijediti destilat (vol. %)

Inace vecinu stvari vezano za rikiju mozete naci na foumu `sve o vinu` , odatle i ova formula :ppozdrav:
 
Čoveče, po toj formuli meni za 11 litara da skinem sa 66-68 na 42 treba skoro 7 litara vode :)

11*(68-42)/42=6.8
 
Ma dobro manje više 0.3, nisam ni mislio da sipam 6.8 ili 6.995 litara vode, ne znam ni kako bih to izmerio, već okvirno da znam jel to 3 ili 7 ili 7.5 litara otprilike, svakako ću meriti jačinu dok razblažujem.

Mislio sam da će mi trebati 3-4 litre pa sam prijatno iznenađen konačnom količinom koju ću dobiti :)
 
Pošaljite belošljive i dobijete sadnice sledeću jesen jer imam samo džanarike... :)

Nego uzeo ja da razblažim pola litre, da vidim kako će ispasti, ubo sam ko koka zrno 42 stepena ali je došlo do zamućenja :( tačno je onako...kao da je u flaši pre rakije bilo mleko pa nije isprana :)

Pošto se ne razumem u ukus, meni to sve slično, da i je ukus ružniji dok ne isfiltriram, ili može da se pije vako mutna? Filter ne znam gde bih kupio, u apotekama nemaju, gaza savijena 40 puta ne pomaže...šta bih uopšte filterom isfiltrirao to ne kapiram?
 
Moze da se pije tako mutna , jedino sto mozda nije lepa na oko , a sad sta bi se isfiltrilaro i sta bi se dobilo na ukusu ne znam i ne bih da lupam , citao sam o tome,ali se iskreno ne secam ...
Jedino sto mogu da ti predlozim iz licnog iskustva je da probas sa jos jednom litrom , ali ovaj put sa drugom vodom , kod mene je sa jednom destilovanom bilo drasticnog zamucenja, a od drugog proizvodjaca znatno manje , skoro zanemarljivo , na istoj rakiji i jos nesto , stavi tu litru na hladno , mozes i u frizider i razbistice se , pa je tako serbiraj , ali cim odstoji na toplom , zamutice se opet.
 
NE AKO DOBRO MISLIM sta mu se desilo sa rakijom ,bice kontra ako je stavi na hladno u frizider zamutice se, a ti oktopod probaj kako je budes grejao razbistrice se, ali ako te nemrzi da cekas jednostavno je pusti da odstoji i razbistrice se sama,nemas neku kolicinu pa da ti se isplati da dodjes do mene ,imam ja pumpu sa filterima gde to odradim za par minuta.
 
Izbistrice se sama ako sacekas ako nemas strpljenja moze se piti i mutna. Kakav je ukus? Ima li gde Gebera? Inace po cijem metodu je bolje, tvom ili caletovom?
 
Sve ja to pročitah onomad al nisam video konkretno dal to utiče na ukus, a i nisam bio siguran jer nisam skapirao kako se to filtriraju masti i sapuni :))

Za moju su rekli da je ok ali deluje kao da ima neku jačinu iako je slabija, neku žestinu osećaju, a većina je rekla da im je praslaba i da vole više i da je 50 stepeni, tako da na kraju su se ipak više za ćaletovu vatali, jbg takav smo narod, naviknut na žestinu a ne na ukus.

Obe su doduše nekako pomalo i gorke, valjda takvo voće ove godine.
 
nije valjda da nisi skidao peteljku hoce od peteljke da bude gorka ali to se resi sa aktivnim ugljem
 
Peteljki uglavnom nije ni bilo na voću, koje su se zatekle sam odstranjivao, kao i koštice itd...evo da podsetim ovde sam detaljno napisao i slikao ceo postupak: http://vocarskisavetnik.com/content/prerada-postupak-pecenja-rakije/

Nije ona gorka sasvim, nego malo ostavi gorčine, al ostavi i ćaletova, valjda je takva godina, malo šećera u voću pa odmah gorčina, ne znam...

Ma smarajuća rabota još za nekog ko ne pije, video probao i toliko od mene :) da se ova količina razblaži, rasproda i doviđenja sa tom pričom.
 
Nazad
Vrh