Novi zakon o bezbednosti saobraćaja

Izvor RTV:

Ускоро нова ограничења за младе возаче

БЕОГРАД - Иако је од почетка године у Србији смањен број саобраћајних несрећа најризичније категорије су и даље млади возачи старости до 25 и возачи старији од 65 година, изјавио је данас начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић, који је најавио нова ограничења за младе возаче.

У последњих неколико месеци на путевима Србије догодило се бар пет тешких саобраћајних несрећа у којима је страдало више младих људи.
bmw-u-dunavu-izvlacenje-jpg_660x330.jpg
Танјуг (Срђан Илић)

Неискуство, пребрза вожња и алкохол највероватнији су узроци и јучерашње несреће код Аде Хује, где је троје младих људи изгубило животе, рекао је Ребић за РТС.
"Истрага ће показати шта се тачно десило и шта је претходило несрећи на Ади Хуји. Постоји пуно фактора, а један од најбитнијих је да возач није имао возачку дозволу, да је био алкохолисан и да се ауто кретао великом брзином", рекао је Ребић.

Министарство унутрашњих послова урадило је анализу у којој је утврђено да су у најризичнијој групи и даље млади возачи до 25 година као и старији од 65 година.

Управо у ове две категорије није смањен број настрадалих иако је ове године укупан број несрећа у Србији значајно смањен у односу на прошлу годину.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је већ формирао радну групу која је припремила предлог са закона који садржи и нова ограничења за младе возаче, рекао је начелник Управе саобраћајне полиције.

Ипак, како каже Ребић, законска ограничења нису довољна већ је неопходно кроз кампање и медије додатно едуковати и апеловати на промену понашања код свих учесника у саобраћају.

У претходних десет година, у саобраћајним несрећама у којима су учествовали млади возачи, страдало је више од 1.500 особа од 15 до 25 година.

Након саобраћајне несреће код Аде Хује у Београду у којој је погинуло троје младих потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је јуче да ће већ у понедељак оформити Радну групу која би по хитном поступку предложила мере за заштиту младих у саобраћају.

"Зато сам као министар надлежан за ову област одлучила да већ у понедељак, 24. новембра 2014. године, оформим Радну групу која би по хитном поступку предложила измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја у циљу заштите младих возача и младих људи који учествују у саобраћају", навела је министарка.

Она је прецизирала да ће њен предлог члановима Радне групе битиеда се особама до 21 године старости забрани: управљање моторним возилом снаге веће од 1.400 кубика, управљање моторним возилом у периоду између 23 и 06 сати, да за ове особе важи нулта толеранција на алкохол и да се удвоструче казне уколико се у колима налазе и малолетна деца.
Божовић: Мере могуће применити

Координатор Комитета за безбедност саобраћаја Милан Божовић изјавио је данас да држава има јасан став да спречи и смањи страдање у саобраћајним незгодама, посебно младих.

Божовић је у изјави Танјугу истакао да је могуће применити мере за смањивање саобраћајних несрећа што су показале све државе са традицијом безбедности саобраћаја.

"Ако погледамо рад тела за координацију јасно је да дрзава има јасан став да спречи и смањи страдање у саобраћајним незгодама, односно да унапреди ниво безбедности саобраћаја", рекао је Божовић.

Он је подсетио да се на иницијативу министарке Зоране Михајловић да се спречи страдање младих учесника у саобраћају, очекује формирање радне групе за измене и допуне закона баш у делу који се односи на страдање младих учесника у саобраћају.

Божовић истиче да мере које се односе на младе возаче који су свакако најугроженији у саобраћају, показују да је неопходно обратити више пажње и увести нека ограничења која они сами не могу да превазиђу.

"На пример, разматраће се сигурно врста возила којима могу да управљају у погледу снаге и кубикаже, односно њихове агресивности, разматраће се нулта толеранција за алкохол за младе возаче старости до 21. године, затим период када они не би смели да управљају возилом, а то је од 23 до 6 ујутро, када они и највише страдају у саобраћају и свакако и да ће се разматрати и веће казне за прекршаје које учине млади возачи у присуству малолетних лица", навео је Божовић.

Он је подсетио да су сличне мере познате и у другим државама које желе да спрече страдање младих у саобраћају.

Божовић је навео пример израелске престонице Тел Авива где је ноћу преко викенда њима забрањено да управљају моторним возилом.

На питање када би иницијатива министарке саобраћаја Зоране Михајловић могла да буде преточена у закон, Божовић је рекао да се пре свега очекује формирана радна група како је и најављено за сутра.

"Неколико дана је потребно да радна група разматра овај предлог али евентуално и неке друге предлоге који ће се односити на смањење страдања младих. Након тога у зависности од формалних процедура ће зависити и време када ће моћи да се преточи у закон. Свакако очекујемо у најкраћем могућем року", закључио је координатор Комитета за безбедност саобраћаја Милан Божовић.


 
I znaci sad ja koji nemam 21 godinu necu moci da vozim svoj auto sa 1900 kubika.Kakva glupost od uredbe, a ovaj jos nije ni imao dozvolu, ovakve stvari se ne bi desavale da policija radi svoj posao kako treba. Sad ako budem vozio Yuga bicu bezbedniji u saobracaju? Neko ko je agresivan vozac bice agresivan i u Yugu i u BMW-u..sve to zavisi od kucnog vaspitanja..
 
Snage veće od 1400 kubika? Kad će našim nepismenim novinarima zabraniti da pišu gluposti u koje se ne razumiju?

Ne vidim kako to može pomoći kad mladi najčešće uzimaju auto od roditelja i nemaju svoj automobil. Recimo neko ima matorog jumbaša velike zapremine koji se jedva vuče po putu i njegovom djetetu treba zabraniti da vozi, a onom koji svom kupi nekog malog turbo benzinca nema ograničenja iako statistički takvi najčešće prave probleme na drumu.

Je li neko zakonodavcima rekao da snaga vozila više ne zavisi samo od radne zapremine, već tu ima još par parametara.
 
E moj Philby, kamo sreće da su novinari nepismeni...problem je u zakonodavcima koji su nepismesni, vecina pametnih ljudi je otišla iz ove zemlje, nema više nikog ni zakon da napiše kako treba..sve sami partijski vojnici na pozicijama, a o doktoru ministru i da ne pricamo...
 
Ma cista glupost...msm nije losa ideja ali to nece biti bas realno....sta mi onda vredi dozvola ako ne mogu voziti auto svoj..ja se ne slazem sa ovim..
 
Да сам којим случајем Врх Врхова у оваквој држави као што је Србија урадио бих следеће:
1. Сопствене потребе и жеље бих сагледао са свих страна,забележио и
2. Позвао паметне састављаче и писце закона да све то уобличе завијено у сто завијутака тако да споља личи на оооодддлллииччаааннн закон и да се никако не може,ни пажљивим читањем,сагледати да нешто не штима тј. да нема скривених места двосмислица,да се којим случајем по једном члану нешто кажњава а по другом да се ослобађа,минимизирао све што згреши "власт" и њени органи а нпр.пљување на улици прогласио делом горим од издаје државе.Да се зна шта је чврста рука државе и да са Њом нема шале.
3. То ,по хитној процедури, стигне пред народне посланике који о томе дискутују како који с обзиром да су већина већ за ЗА а оне друге ко шљиви моје жеље и потврдили и предлог таквог закона и озаконили.Руке се подигну и Ја сам недодирљив,заштићен од свега ,свачега и свакога.Заувек.За све што ми у будућности буду спочитавали бранићу се да сам све радио :по закону који је изгласан од стране највишег органа власти-Народне скупштине.
4. Па би "јео трамвај цео и облака један део" заувек.По закону.
 
Ovo ima smisla samo za nove vozace sto bi polagali po novom zakonu.Jer bi probna dozvola vazila do 21 godine,Inace mislim da od ovoga nema nista.Cisto se prica da bi pricali.A sto se zakona tice po kubikazi nije realno,nego kao kod nasih suseda u Hrvatskoj 80Kw .A ja imam auto 1900 kubika 81 kw :)
 
Ko je blesav taj ce i sa 3 konjske snage napraviti belaj dakle ovaj zakon je besmislen i nenormalan.Neka lepo pohvataju drogerase i dilere i osude ih na dozivotnu robiju i resice sve probleme u ovoj zemlji a ne da nas zamajavaju stalno sa novim nametima i izmisljotinama.
 
@Rakin
Kod nas u BiH isto imaš ograničenje da prve dve godine ne smiješ voziti nakon 23 sata ako nemaš iskusnog suvozača, mada policajci nikad neprave problem ako je sve ostalo uredu. Dozvola standardno važi 10 godina (ili 5 ako imaš problema sa vidom), samo eto imaš to ograničenje, nultu toleranciju na alkohol prve dve godine i moraš na zadnjoj strani automobila imati istaknuto crveno slovo P (početnik).
 
Izvor AMSS:


  • [TABLE="class: contentpaneopen"]
    [TR]
    [TD="class: createdate"]PETAK, 21 NOVEMBAR 2014 12:51[/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]Besplatna kontrola tehničke ispravnosti

    Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP Republike Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila organizuje od 24. do 29. novembra 2014. godine tradicionalnu akciju “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”.

    AMSS i ove godine pred početak zimske sezone, poziva sve vozače da BESPLATNO provere tehničku ispravnost svojih vozila, na preko 150 linija tehničkog pregleda širom Srbije. Apelujemo na vozače da odvoje malo vremena, i utvrde tehničku ispravnost svog vozila.

    Adrese centara za besplatan tehnički pregled pogledajte u nastavku.

    O značaju besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila najbolje govore prošlogodišnji podaci AMSS. Kroz više od 15 000 tehničkih pregleda obavljenih tokom zimske i letnje akcije Ispravno vozilo – bezbedno vozilo” – utvrđeno da je gotovo svako treće pregledano vozilo bilo neispravno. U letnjoj akciji je utvrđeno da je preko 32 procenata sa neispravnim kočnicama, oko 13 procenata sa neispravnim sistemom za upravljanje, a 31 odsto sa neispravnom svetlosnom signalizacijom.

    Važno da ovu akciju AMSS-a iskoristi što više vozača, sa brojem tehnički ispravnih vozila povećavamo bezbednost saobraćaja. Sprečimo ljudske žrtve. Zajedno povećajmo odgovornost u saobraćajnoj kulturi.

    Adrese centara za besplatan tehnički pregled:
    http://www.amss.org.rs/index.php?op...oziloq-novembar-2014&catid=67:vesti&Itemid=90
    [/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
 
Izvor-Dnevnik.rs:

Несавесним возачима и трајно одузимање аутомобила

Министарство унутрашњих послова данас је представило предлоге измена Закона о саобраћају усмерене ка већој безбедности на друмовима којима је предвиђено, у одређеним драстичним случaјевима кршења закона и трајно одузимање возила.
Предложене измене тог закона, које ће се ускоро наћи у парламенту, представио је министар унутрашњуих послова Небојша Стефановић, нагласивши да је њихов циљ спасавање живота свих учесника у саобраћају.
Стефановић је истакао и да се предложеним изменама пооштрава казнене политика, истакавши да ће се истовремено појачано радити на превенцији и едукацији.
Он је навео и да је заштитна мера одузимања возила планирана када се ради о посебним облицима насилничке вожње, када се рецимо вози без возачке дозволе или у алкохолисаном стању већем од два милигама по милилитру.
Према његовим речима, то возило се рачуна као оруђе или "као опасно средство које угрозило не само тог које је возио већ и друге учеснике у саобраћају" и то је једна од заштититх мера.
"Знате, ако неко седне мртав пијан у возило без возачке дозволе не треба сутра да се буни ако му држава одузме возило... То возило је постало оруђе исто као пиштољ... Тај човек је тиме што је урадио угрозио безбедност и буквално покушао да убије неке људе", рекао је он.
Стефановић је додао и да када се под дејством алхохола седне за волан "онда се дешава да се прође кроз црвено светло, да возе 200 на сат кроз град, да падну у реку са човеком у гепеку... и то су страшне ствари".
Он је, подсетивши да је један од примарних циљева МУП повећање безебдности у саобраћају, додао и да је на том плану доста урађено али да ће се и даље радити на драстичним променама.
"Број страдалих лица ове у односу на 2013. смањен је за 100 што је озбиљан резултат али нисмо задовљни тиме ...и даље радимо на драстичним променама које треба да доведу да Србија у том смислу достигне стандарде развијених европских држава", рекао је Стефановић.
Према његовим речима, зато је пре два месеца формирана радна група чији је циљ био да се измени и допуни Закон о бежбедности саобраћаја у циљу смањење броја саобраћјних незгода и погинули и повређених на друмовима.
Стефановић је новинарима представио предложене мере од којих се неке тичу и на повећању безбедност деце у возилима.
"Предложено је да се помери граница коришћења дечјих седишта до 12 година или коришћање безбедносних подметача уколико дете није достигло висину од 35 центиметара", рекао је он додавси да је тај предлог у складу са европском праксом.
Према његовим речима, одредбе за насилничку вожњу су знатно строжије и односе се и на насељена места и и на друмове ван насељених подручја као и за вожњу под дејством алхохола.
"Пробна возачка дозвола ће се издавати на рок од две године лицама које први пут полажу возачки испит за путничка возила и моторцикле а изузетно ако то ураде пре навршене 19 године живота пробна дозвола важиће до 21 године живота", рекао је он.
Према његовим речима, предложено је и да се продужи време у коме се не може управљати возилом на основу пробне возачке дозволе током ноћи на период од 23 до 6 сати ујутро.
Стефановић је навео и да је предлогом мера обухваћена и област техничких прегледа возила, објаснивши да је у тој области планирано и увођење информациног система.
Стефановић је нагласио и да ће полција истовремено учинити све што може на превенцији али и модернизацији саобраћајне полиције.
"Желимо да покажемо да није само репресија ствар коју ћемо примењивати ...појачаћемо контролу на путевима и наставићемо да модернизујемо саобраћајну полицију", рекао је Стефановић.

 
I znaci sad ja koji nemam 21 godinu necu moci da vozim svoj auto sa 1900 kubika.Kakva glupost od uredbe, a ovaj jos nije ni imao dozvolu, ovakve stvari se ne bi desavale da policija radi svoj posao kako treba. Sad ako budem vozio Yuga bicu bezbedniji u saobracaju? Neko ko je agresivan vozac bice agresivan i u Yugu i u BMW-u..sve to zavisi od kucnog vaspitanja..

Samo nije svejedno ako tudje dete zgaziš sa 40-50 km/h ili ga udariš sa 120 km/h.Mislim da u prvom slučaju ipak ima veće šanse da preživi.
 
Poslednja izmena od urednika:
Pa nisu u stanju vec godinu dana da promene zakon o registraciji poljoprivredne mehanuzacije, a ne da rese ovako komplikovane stvari. Slazem se sa nekim od prethodnih komentara da sve potice iz porodice i porodicnog vaspitanja. Ako si napravio morona i tako ga vaspito tu nema leka.
 
Idiotizam od drzave, sta drugo reci ? Zemlja nije ravna ploča a 99% mladih vozača ipak ne mogu biti generalizovani i odgovorni za postupke pojedinih neodgovornih vršnjaka. Niko nas ne tera da mi izadjemo u klub i pijemo alkohol, niko nas ne tera da pijani sednemo za volan i ubijemo nekog, to je sve stvar drzave, prvo bi trebali da uvedu red i mir u drzavi , da klubovi-diskoteke rade do 1 posle ponoci a ne tada tek da se izlazi , kakvo nam je drustvo bilo pre 10 godina kakvo je sada. Da se svi vlasnici klubova dovedu u red niko mladji od 21 ne sme da udje u klub ili neki lokal u kom se posluzuje alkohol! mene zanima sta je ta devojcica koja ima 16 radila u tom bmw te noci alo devojcice imas 16 godina , o cemu su tvoji roditelji razmisljali kada su te pustili uopste napolje i znaju da dolazis u 4,5 kuci. Za sve je kriva sadasnja vlas, oni umesto da nam prave bolju drzavu dozvoljavaju samo pojedincima (vlasnicima) klubova-barova, da rade ilegalne poslove, da toce mladjima alkohol i ostalo.

Zasto se ne bi ugledali malo na ostatak sveta gde postoje klubovi-barovi do 21 godinu gde se sluzi bezalkoholno pivo, i ostala bezalkoholna pica, policijski cas posle 22-23h, sve vuce jedno za drugim da ne idem u nedogled, zasto smo zaostali toliko iza svih ostalih "Evropskih" zemalja, jer nas narod (uopste ) mislim na mladju populaciju izlaze tek u 11 dolaze kuci mrtvi pijani u 4,5 i kasnije i kakvi su oni sutra za bilo kakav rad, za bilo sta (ucenje ili neke normalne aktivnosti) Ovo je kobna greska sto uvode smanjice i prodaju automobila, smanjice i potrosnju goriva, automatski ce smanjiti i uvoz automobila, manje registracije, manje svega ce biti i onda ce opet biti manjka para u drzavnoj kasi za sve...

Blago receno tuga....
 
Ja sam proslog ponedeljka dobio nalog da za 8 dana platim kaznu ili da se javim u zatvor.Nista od navedenog nisam uradio i nema ih jos uvek.Mozda nemaju goriva da dolaze po mene.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh