Chat 17

Da ,to su izvorne . Slusaju se od Dervente pa istocno , i do Teslica juzno,Skoro Zenice i do Drine . Zato mi cudno otkud tamo. Znaci izbjeglice hrvata iz posavine dosli i tamo. Inace tu muziku slusaju sva tri naroda , nevezano ,ali na tom prostoru. Vecini je totalno cudna , ali treba postovati ko to voli . Jednom sam se bas ujeo za jezik , bio sa nekim poznanikom iz okoline Tuzle, i isla ta muzika u kaficu , ja reko ,ko jos ovo moze slusati. Covjek se ozbiljno uvrijedio. Izvino sam mu se . Jbg mlad , zelen bio. Npr ima neki fin ritam ta muzika ako nista , plus da vidis na svadbama oko Doboja kad snajke zaigraju kolo uz to kako tresu.
Daj neku sa Yt da vidimo o čemu se radi,ne mogu skapitrati koja je muzika.
Bio sam na slavi u Lazarevu dok sam bio student 99-03 tamo su većinom iz okoline Ozrena,kad se odmakne malo sa slavom bila neka muzika sa šargijama.

Није ми јасно зашто се спомињу тако мизерни рок уметници кад ево правог рокенрола блиског нам мелоса:

Can Baydar - Her Şey Geçer​

Док се млади еуропљани присећају прича њихових предака:

Nažalost, meč su obeležili i nacistički pozdravi navijača Anderhelta koji će gotovo sigurno biti na tapeti UEFA.

6mredt7xscke1.jpeg
Da zelim googlati ovakvo sranje ne bi mogao naci!😂

Ja mislio Momo otišao spavati pa da ljudi ne čekaju do sutra.
Baš me zanimaju komentari.
Naravno mora se pojačati i slušati bar sat vremena za potpuni ugođaj.
Ovi što Momo postavi su malo moderniji.

E , a tek kad bi bilo vremena o ratnim pricama . Neznam zasto ,nesto u mentalitetu vrv, u ovim krajevima posavina i krajina , u proslom ratu ko je upucen , najvise je bilo elitnih jedinica , i inace boraca za nejteze zadatke , od nasih 16ta brigada,Dubicka,Vukovi sa vucjaka ,sve do Pantera , a isto tako realno kod Hr ,okosnicu gardijskih brigada su bili posavci bosanski , kod muslimana razne da ne nabrajam Gradacacke ,Bihacke, Ozrenske ... to je islo od Dalmacije do posavine kad zagusti . Pogranicni mentalitet

Ove pesme bas su me podsetile na vojnicke dane i neke dobre jarane iz Bosne koji su se sakupili u manjem broju u spavaoni rokali ovakve pesme uz flasu rakije i naravno da smo se im se pridruzili!
Ako ne zbog flase ili “pjesme”, sigurno zbog dobrog drugarstva!

Poslednja izmena:
Na jednom slavlju naložili pevača da peva vozi me na Pale preko Trebinja. 🤣
Dolazi lik vidno alkoholisan i počinje da se raspravlja.Gde ćeš preko Trebinja, znaš koliko je to daleko?! 🤣
Dobio je jednostavan odgovor, šta tebe boli .urac kojuda ću ja da idem na Pale. 🤣🤣🤣

A pa ta pesma za Pale preko Ledina se dosta slusala i ovde kod mene medju juznjacima. Dosta su zastupljene i one pesme za drvosece kad voze drva na adrese i ciji konji vucu veci trupac i slicno.

Ponrkad idem "na muziku" i nikad nisam cuo da je neko djoletovu pesmu porucio.Santiceve cesto cujem negde pred zoru :)
Mani je Balašević uvek bio nekako bezveze. Kako da kažem deluje mi antipatično. Ceo taj njegov vojvođanski fazon, pesme o nekim vremenima od pre 100+ godina kroz koja on svakako nije živeo i koje uglavnom ne oslikavaju njegov život i direktna iskustva. Mislim poštujem ja njega kao autora i mogu da čujem po neku pesmu, ali ne, definitivno nije moj miljenik.
Kad se vec povela prica o muzici i zanrovima imam i ja zanimljiv dozivljaj. Pre par godina kod druga u dvoristu radimo nesto i on pustio radio gde pustaju sve neke uobicajene, svakodnevne pesme. Krece nesto od Riblje Corbe i jos ne zavrsi, a dere se stari komsija iz susednog dvorista " Marko bre pusti nesto normalno sta ceo dan pustas ti tresoglavci"🤣
Kad mu je i Čorba hardcore onda mi je sve jasno. Znam ja gomilu ljudi koji pod "treskavci" stavljaju sve živo što ne razumeju pa makar bile i balade.
Razumijem da oni to vole ali ljudi koji puštaju tako glasno muziku nemaju osjećaj da to nekom smeta.
Imam i komšiju koji utuši sa onima sa Manjače.
Hrvatska je donijela neki zakon po kojem su Srbi mogli prodati kuću, naravno ne po tržišnoj cijeni, ali zemlju i šumu ne.
U te kuće su naselili Hrvate iz drugih krajeva ali samo u područja uz glavne saobraćajnice.
Sela u unutrašnjosti su pusta.
Ma ne bitno šta je bitno je da se pravi buka i da je to svuda kod nas zakonski apsolutno ne regulisano. Doduše imamo mi lep zakon samo ga niko ne ebe 5%.
Onda ovi naši kad odu u Njemačku mrze komšije što ih prijave kad krenu da rokaju ko što su naučili u zavičaju.

Znas otisli su Saban, Djole, Bora, blizu su Zvonko pa i Zdravko. Pet ljudi iz sveta muzike, ali razlicitih zanrova. Ni jedan nema pravog naslednika.

Nazad
Vrh