Umiranje naših kuća

U mojoj okolini ima isto mnogo praznih kuca bas mi juce jedna baba iz sela Uzdin nudi kucu za 1500evra,voda ,struja,moze se stanovati dzabe i tako niko nece

У мом селу има празних кућа цену су подигли Румуни који их купују и долазе да живе, велика је штета што много младих одлази у град за послом, и лакшим животом, а на селу остају старији,

Велика је штета што много младих одлази у град за послом.
Jeste velika ali ako ti pogledaš na to da nemaš ni u levoj ni u desnoj i nemaš naznake da ćeš imati ako nastaviš da živiš na selu onda ti ništa drugi i ne preostaje. Jeste na selu lepše i bolje živeti ali bolje imati pun tanjir u gradu nego glasan želudac u selu. Posledica "dobre" prakse lokalnih političara.

Upravu si, ali ima i onih koji jednostavno sve rasprodaju i odu pa makar imali samo za jedan obrok ali da se kaze da zive u gradu.

Nije sustina zivota biti gladan ili se prejedati,nebitno na selu ili u gradu.Zivot je mnogo vise od lepog okruzenja,obilja hrane,ekonomske nezavisnosti...Iako su to izuzetno bitni parametri koji ce zadrzati mladog coveka na selu,treba mu jos dosta toga sto ce zaokruziti jednu zdravu koncepciju bivstvovanja na ovom svetu.Svakoj osobi,a pre svega mladoj,treba i duhovne hrane,kulturoloskih desavanja,valjane infrastrukture,mogucnosti prikljucenja savremenim sredstvima komuniciranja i informisanja...U mojoj opstini sa nekih 30.000 stanovnika,jos imamo sela bez telefonskog prikljucka,bez vodosnabdevanja,sa unistenim glavnim putevima,kanalizacija je vec misaona imenica,a zimi kada zaveje valjano sneg samo sankama se mogu spustiti do sledeceg naseljenog mesta...A postoje neuporedivo gore opstine od nase,uglavnom vecina na jugu zemlje.E to je ono sto tera mladog coveka da posegne za nekim vecim mestom uz Bozju pomoc i sa neverovatnom zeljom da uspe tamo,samo da se ne vrati opet nazad.A sta ga ceka tamo,to je vec prica za sebe.Visedecenijska nebriga,mada pre bih rekao sistematsko unistavanje srpskog sela,za posledicu ima situaciju gde sela masovno odumiru,a na godisnjem nivou se ugasi cela opstina velicine ove gde se ja nalazim,a jos jedna takva se odseli iz zemlje,uglavnom u Nemacku i ostale razvijene zemlje zapada.Ovo su zvanicni podaci relevantnih sluzbi.Ako samo ove podatke uzmemo za primer,prostim matematickim operacijama lako cemo doci do podataka da cemo se ovim tempom u dogledno vreme svesti na nekoliko vecih centara sa ponekim naseljenim mestom tu i tamo. Mi smo nacija koja svesno propada...

Poslednja izmena od urednika:
Све си у праву.Кад тамо код Вас оде само једна поридица одмах се види.У Војводини се види мало после"Наше усрећитеље" баш брига за нас.Већина су овде одомаћени гости и показивање њихове љубави према србији је у складу с очекиваном добити.Они који су пре пар деценија постали елита политичка ни пет пара не дају за благодет становништва у Србији.Интересује их само колико ће у Србији ућарити.Само се запитајте одале су им очеви,дедови па ће Вам се само казати зашто је све овако како је.
Али, Ти исти не спречавају да се куће крече и фасаде поправљају,да се окућнице не уређују,улице не прљају,....Ко спречава да се становништво скупи и проваљени путеви поправе,уравнају,да се ......сеоски пут се не поправља из Београда .
Наравно,легитимно право сваког човека је да иде и живи тамо где мисли да ће да му буде боље и лепше.Али,у нови крај се не носи понашаље из остављеног завичаја.

Али, Ти исти не спречавају да се куће крече и фасаде поправљају,да се окућнице не уређују,улице не прљају,....Ко спречава да се становништво скупи и проваљени путеви поправе,уравнају,да се ......сеоски пут се не поправља из Београда .

Ja mislim, da je u tom veliki dio problema.

Jer samo kukanje i čekanje ne rešava ništa.

I sređene sredine 'vani' (na Zapadu) su prvo same počele rešavat svoje probleme i tek uz to tražile pomoć 'šire društvene zajednice'.

Onaj ko je zdrav i normalan,nikad na selu nece ostati gladan,jer ako zivi na selu,pretpostavlja se da ima i neku bastu,pa mozda i neko parce zemlje,za sebe moze da proizvede sasvim dovoljno hrane pa i vise od toga,odlaze oni koji su lenji da se malo potrude da sami stvore nesto,naviknuti da lako dobijaju sve.

Kakvi ste negativci....samo ste vi žilavi u pm. Dečko se vratio pa nek mu je sa srećom da pokrene nešto...

Cinjenica je da su naj vredniji poljoprivrednici bas ti ljudi koji su se vratili na selo, vredno rade i oni koji su celog zivota radili po fabrikama pa su propadanjem firmi poceli da rade poljoprivredu. Vredno rade i ljudi koji rade neke druge poslove pa im poljoprivreda dodje kao dodatna delatnost.
Svi su uneli u poljoprivredu neke nove ideje i svi oni rade i ne KUKAJU, za razliku od cistih seljaka koji samo kukaju i rade onako kako je radio njihov deda, retko se nadje neko ko je kreativan i ko menja navike CAST IZUZECIMA.
U 90% cistih seljackih gazdinstava koji se bave iskljucivo poljoprivredom zive nekoliko generacija i deda je glavni koji komanduje kako da se radi i tako do groba, tu mlad covek ne moze da sprovede neke svoje poslovne ideje...
Ovo je cinjenicno stanje u srpskom selu... Ovom momku svaka cast mozda ce doneti neke novine u zatucano srpsko selo...

Prvo tvrdi "Нисам хтео ни по диплому да одем" a posle mu kriv neko drugi "Тврди да му смета спора бирократија, због које још увек није превео своју диплому"
a njegovo otkriće zemunica je jednako kao da je izumeo toplu vodu :haha:

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh