Umiranje naših kuća

Нисам се удао, већ смо направили кућу пре 8 година у Митровици. Па смо се ето преселили са села у град.

Данас се лако може живети у граду, а радити на селу. Наш пријатељ, ради пар хиљада јутара земље, а живи у митровици и сваки дан путује на село...не видим ту ништа лоше, јер за клинце град је пуно бољи у неким стварима за одрастање. А и за младе људе и брачне парове...Имаш где увече да изађеш и прошеташ се, видиш нешто што на селу не можеш...Мислим на ове градове мање, не на Нови Сад и београд, где не бих никада живео...Ипак су ово више варошице, него градови (Митровица, Пазова, Рума, Инђија и многи други по Срему, Бачкој, Банату)

Време се мења, мењају се и људи...Моја кума је одрасла у Митровици, а удала се у Чалму. Још један случај, да ето девојка дође са града у село...

Ја сам опет отишао са села у град и више се никада не би вратио на село...
Zbog cega?

- - - - - - - - - -

Ostavio pitanje pa tek posle video odgovor

Poslednja izmena od urednika:
I ja sam ziveo u gradu pa sam se vratio na selo.Ne kazem da nema razlike.Ima i to velike,ali sam ubedjen i verujem u to da svaki od nas treba pre svega da pronadje samoga sebe.Deluje malo filozofski,ali je i istina.Ja sam tu gde jesam.Radim to sto radim i to sam sto sam.Ne kukam nimalo,vec idem laganim ali sigurnim korakom tamo gde sam zamislio da idem.Poljoprivreda i seoski zivot je odavno prestao da bude usputan.Sada je postao matematika i to visa.Odavno ne radim ali bas nista a da to bukvalno nisam stavio prvo na papir.Tu pre svega mislim na setvu=prinos,zitarice koje sejem i na kojim povrsinama,zatim sta tovim,kojom hranom i na koji nacin i na kraju cemu se opredeljujem u osnovi a cemu onako,da imam ili nikako.Nasao sam sebe u matematici,ALI I U ZIVOTU.

Omladina odlazi iz zabacenih sela i to je ozbiljan problem ove drzave. Taj ko se odlucio da napusti kucni prag i otisao, taj se u 99% slucajeva vise ne vraca. Samo na to se ne treba obazirati, koga nema bez njega se moze.

Ima veliki broj mladih bracnih parova iz grada, koji nemaju posla u gradu i koji bi se rado preselili na selo i zapoceli poljoprivrednu proizvodnju.
Kada bi drzava samo malo stimulisala odlazak mladih iz grada na selo, srpsko selo bi se preporodilo.
Kad ima pare da se tajkunima daju subvencije ima i za ozivljavanje srpskog sela. Evo jedan primer http://www.znanjenapoklon.rs/clanci/agroekonomija/mladi-pcelari-iz-sela-susek.html

galicije83 To da se lako moze ziveti u gradu a raditi na selu je tacno ali samo za neke takve tajkune sto rade par hiljada jutara.. On i nije poljoprivrednik nego gazda, njega posao veze za selo kao sto doktora veze za bolnicu tako da ta neka paralela sto ste povukli i ne pije vodu u ovoj temi.. Voleo bi da objasnite i kako je to grad bolji da decu da odrastaju u njemu? Ja mozda planiram da imam decu nekada pa cisto da cujem sta to ima bolje u gradu..

Negde sam jos procitao da devojke nece da idu na selo.. pa dobro ljudi nisu ni one lude velika vecina njih ima stalan posao u gradu imaju svoj stan ili placaju kiriju i sad vi meni kazite sto bi ona isla na selo da se uda za nekog poljoprivrednika koji zivi sa roditeljima i nista nije stekao u zivotu sve sto ima tata i mama su mu zaradili. Da ostavi grad zbog blatnjave ulice i stare trosne kuce?!? Ne kazem ima tu dosta do vaspitanja, svaka majka oce da joj cerka sto bolje prodje i tu je nastao problem ali kad bi ti momci radili na sebi pa samo na tv-u sto gledamo reportaze o tim momcima pola njih neuredno fali svakom po par prednjih zuba sede u kafani... ne mozemo svi da vozimo nove traktore i imamo par hiljada hektara zemlje ali svako moze da se pronadje u necemu sto je dobar i to da radi pa bi te devojke videle da selo nisu samo blatnjave ulice i trosne kuce nego tu ima lepih mladih i vrednih momaka koji vole posao kojim se bave i uspesni su. ovde kod mene u okolini imaju dva sela rumunsko i madjarsko deli ih samo most preko reke.. u rumunskom selu vise ljudi na groblju nego u selu prazne kuce momci koji su ostali sede ispred kafane piju pivo i nece da se bave poljoprivredom neko im rekao da se ne isplati, rasprodaju zemlju i zive danas od sutra. U madjarskom selu sve zivo, to kad predjete taj most ne mozete da verujete, kuce uredne, deca trce po svakom dvoristu nocu omladine pun centar.. Poljoprivrednici voze naj modernije kombajne i traktore oni drugi sto imaju manje zemlje nasli druge delatnosti i presli na povrtarstvo ili stocarstvo.. I sad vi meni kazite kako bi te devojke razmisljale kad bi u nasoj zemlji bilo vise takvih sela kao sto je to madjarsko, jel bi i dalje ostajale u gradu..

Од свих девојки и жена у држави Србији и РС,ценим их све,свако има право на избор,ал највише ценим СЛОВАКИЊЕ,а и људе Словаке...На њих треба свако да се угледа у вези односа према породици,раду,држави,уопшетно у свему...Имамо ми неке друге,проблеме у глави да би село кренуло напред,поготово девојке наше..

Da li živeti na selu ili gradu i bela kuga su dve odvojene stvari. Bela kuga je posledica toga što je bolje imati Nike i mobilni od 300 eura, nego kupovati za taj novac detetu pelene. Ovo je za nas starije totalno nejasno, ali kad stasaju ovi što sad imaju 14 - 15 godina, tada će se videti šta je pad nataliteta zapravo.

A da li živeti u gradu ili na selu. Ako si na selu, moraš u grad po svaki papir, do lekara, deca moraju da se voze svaki dan do srednje škole. Ako si u gradu, moraš da ideš svaki dan na selo da odradiš posao. Neko se kao mlad namučio, pa sad ne želi da njegova deca čekaju autobus po ovakom vremenu da ih odveze u srednju školu nego se preselio u grad, misli ako se do sad mučio u životu neće mu škoditi još malo.

Ima tu svega deluje kao da je sve vezano za ekonomiju i novac, ali u više od 50% slučajeva nije tako.

Uslovi zivota u gradu su teski za poprilican broj ljudi a pre svega za one koji su u kiriji a takvih je mnogo ,mnogo .Kad bi neki videli u kakvim stracarama ljudi zive,garazama,podrumima, stanovi mali clanova mnogo ,na malom prostoru mnogo ljudi , jedan komsija alkos drugi malo otkacen...Sto se tice putovanja ima prevoz stalno ali tu su i guzve ,krkljanci pa 5km putujes sat vremena ,problem je i bezbednost za decu manijaka na svakom cosku . Dobro je onima sto imaju zadovoljavajuce kvadrature ,dobru platu pa moze da se neizlazi iz kola ,normalno radno vreme i jos neki objekat naslede pa izdaju...

Ko nije uspeo u gradu, prizeljkuje da se vrati na selo, a da se neko zalozi za njega. Dok su se masovno selili u grad nisu mislili o selu.

Време се мења, мењају се и људи...Моја кума је одрасла у Митровици, а удала се у Чалму. Још један случај, да ето девојка дође са града у село...

Ја сам опет отишао са села у град и више се никада не би вратио на село...
Ti si trebao da ostanes u SAD ako si vec mogao...

U vezi ovog što je napisao belgrade red star... Dok sam se bavio proizvodnjom stočne hrane, imao sam priličan broj mušterija sa područja Beograda kojima sam odvozio hranu i piliće. Među ostalima, jednu porodicu koja živi u gornjem delu bulevara Revolucije (ne znam kako se danas zove taj bulevar) i to u podrumu zgrade. Ali, podrum su podelili napola, te jednu polovinu koriste kao stambeni prostor a drugu kao skladište za sve i svašta, između ostalog tu su tovili i piliće... Stvarno je za puno ljudi život u gradu težak.

Znam dosta ljudi da je otislo u grad I nikada se nije vratilo na selo, niti ima u planu. Sto znaci da se daleko manje radi, a sad neko bolje, neko losije zivi.

Sto ih bude vise islo u gradove sve ce losije i losije ziveti i te podrume nece deliti na pola nego na cetri dela i to dve porodice..

Iimam jednu molbu ako ima neko domacinstvo dase izdaje u okolini Arandjelovca ili Beograda pošaljite mi pp pod uslovom da ima zemlje

Nazad
Vrh