Umiranje naših kuća

Secam se kao klinac da smo iz Dunava pili vodu. Otplivamo malo dalje od obale, kao tamo je cistija.:osmeh:

galicije83 To da se lako moze ziveti u gradu a raditi na selu je tacno ali samo za neke takve tajkune sto rade par hiljada jutara.. On i nije poljoprivrednik nego gazda, njega posao veze za selo kao sto doktora veze za bolnicu tako da ta neka paralela sto ste povukli i ne pije vodu u ovoj temi.. Voleo bi da objasnite i kako je to grad bolji da decu da odrastaju u njemu? Ja mozda planiram da imam decu nekada pa cisto da cujem sta to ima bolje u gradu..

Evo Nikola ja ću ti objasniti.Imaš veće šanse da ti deca postanu drogeraši,alkosi,samo da sede u kafani i da pijuckaju kafu sa drugovima,da postanu razbojnici i pljačkaši sve zbog toga pošto tate i mame sve plaćaju a oni nemaju sta da rade od dosade,a kad već narastu teško ćeš ih natereti da žive ko pošten svet itd,itd..........(nisam hteo nikog povrediti,ako se neko tako oseća ja se izvinjavam)

Poslednja izmena od urednika:
Čitao sam 40 strana da bih video hoće li se uzeti na kraju, tj. hoće li se Ivanerns stvarno preseliti na selo i primeniti svoje računice na te famozne plastenike, pa da krenem njegovim stopama. Kad ono - cvrc. Džabe čitao :osmeh:

Evo da se i ja upišem na temu :)

Neko je pomenuo krug dvojke u bg-u, eto, ja sam rođen i odrastao u krugu dvojke, pravo "Beogradsko dete" do duše, ne živim više u starom kraju, ali i dalje u bg, a planiram (želim) život na selu. A živeo sam i u inostranstvu par godina, i bavim se informacionim tehnologijama (kompjuteri/sistemi/mreže/internet, web po potrebi, i po malo programiranje ako baš moram). Ako pomislite da sam lud, niste jedini. Drugari/prijatelji/rodbina isto misle da sam poludeo i da je to loša ideja.

Ali.. baš me brigE. :) Meni u grudima tinja neka želja, i ja to njima očigledno ne umem da objasnim. Potok, livada, šumica, cvrkut ptica, lavež pasa. A pri tom, nisam imao nikog na selu da me 'zarazi'. Deda sa ćaletove strane je bio poreklom negde iz srema, ali je umro kad je moj ćale bio mali, a moj ćale kad sam ja bio klinac tako da nikad nisam saznao. Sa kevine strane, čukun deda rodom crnotravac. Možda što sam detinjstvo proveo međ' alasima na dunavu, u prirodi. A možda i što imam i neki osećaj, da će u ne taleko dalekoj budućnosti, napumpana, veštačka ekonomija zasnovana na retardiranim kreditima, i pogrešnom politikom ulaganja doživeti krah, i da će proizvodnja hrane biti ključ, a svoje parče zemlje biti vrednije od suvog zlata.

Prodajom stana bih imao neki skromni početni kapital, za neko napušteno domaćinstvo, nešto zemlje i određene investicije, ali ništa spektakularno, niti previše ambiciozno. Ali možda je tako i bolje i slađe, kad se polako stiče i stvara, umesto da se zaletis... k'o budala u kredit, pa puknes k'o đunfer ;)

Zato kujem planove, kako da od (skoro) nule, stvorim i napravim nešto lepo, u dodiru sa prirodom. Zadovoljan. Znam čime želim da se bavim (nema veze sa klasičnim poslovima koji se vezuju za seosko imanje, niti je selo neophodno, više je stvar izbora), ali gledam kako da se uključim i u seoski 'eko sistem', proizvodim, privređujem, te izučavam proizvodne lance, grane. Osmišljam održivu ekonomiju, sa blagim rastom, i uredno vodim beleške u jednoj velikoj svesci sa tvrdim koricama. Mnogo mogućnosti, mnogo elemenata. Ko zna, možda jednog dana postanem pravi, dobar domaćin čovek :)

Ne živim u zabludi, ne očekujem 'bruka dobru' zaradu, i brz obrt kapitala. Želim spokoj. Ako to nekom ima nekog smisla. Meni je to jako bitno. I da radim ono što volim. A, biće i para ako se bude vredno i pametno radilo.

Par misli što se tiče izumiranja sela:

Mislim da je sra*nje na selu, ali ne i da je selo sra*nje. Naprotiv! Problem je pogrešna politika koja se decenijama vodi u našoj državi. Prvenstveno ne ulaganje u infrastrukturu sela i manjih mesta. Kako životnu!!! veoma bitno! Tako i radnu! Još bitnije! Meni je nepojmljivo, da zemlja koja je bogata vodom kao naša, ima katastrofalne probleme kad su sušne godine. A kad pročitam da je grad napravio ogromnu štetu ... plač majke božije. Bitno je da se ima za cecin koncert na trgu za doček nove godine iz budzeta, ili dotacije strankama(!?!?!?!) za vanredne izbore. Po meni je to užasna neodgovornost države. Bahatost. Maksimalno smanjiti uticaj vremenskih nepogoda na kljucnu granu privrede. Umesto što kabadahijski grade koridori - koje bi 2 rimske legije do sada 3 puta izgradile, tržni centri i 'Beograd na vodi', Jat Airwayz, spasavaju pokradene banke, davane subvencije za 'strane' firme po radnom mestu, trebalo je srediti infrastrukturu sela životnu i radnu, i uložiti u prirodna, obnovljiva dobra zemlje, i na taj način otvarati radna mesta. Podsticati narod i selo, i sa tim igrati kao glavnom kartom. Ipak smo mi zemlja seljaka, na brdovitom balkanu. Da ne spominjem korupciju koja je rak koji nas sve izjeda. Žali bože para.

p.s.
Dajte ljudi predloge gde je 'pusto' po vojvodini i srbiji (a da nije jug), а da zemlja nije potpuni krš, da pronađem svoje parče raja. Vojvodina prednost, pa Srbija a Reka ili Potok u mestu su nešto što bi me baš usrećilo. Јоš ako ima mogucnosti za struju/telefon/kanalizaciju... ihaaaaa, premija.

Ovaj post me je podsetio na dva teksta na internetu koja pokušavaju da odrede šta je važno a šta je hitno Velika tajna organizacije vremena: Važno i hitno, a dugi je vezan za procenu koliko vredi posao koji radimo Biznis lekcija: Pogled iz kutije iliti zasto ne vredite koliko mislite. Ovaj drugi tekst je prst u oko i ima preko 4 000 lajkova za sada i 480 komentara koje treba pročitati jer ima kvalitetnih.

Možda će se nekom učiniti da nemaju veze sa temom, ali posle prethodnog posta su mi pali na pamet, pa sam postavio linkove. Sad samo skuvati kaficu i lagano ih iščitati.

Наш пријатељ из Београда веома зрело мисли и промишља.Не бих ништа на то додавао сем опаске о земљи.

Нема лоше земље има само лоших слугу који су покадкад и неупућени у газдовање оним што имају а
покадкад богме и лењи па оно што имају још и запусте.

Земља иште вредног слугу а не лењог господара.

Dajte ljudi predloge gde je 'pusto' po vojvodini i srbiji (a da nije jug), а da zemlja nije potpuni krš, da pronađem svoje parče raja.
Da je na selu raj, verovatno ne bi s njega bežali :osmeh:
Šalim se, naravno. Prošpartaj malo po oglasima, po vojvođanskim mestima imaš gomile kuća sa pristojnom okućnicom, koje se prodaju po povoljnim cenama. Skoro sam video oglase u Gospođincima, Begeču, Velikom Gradištu, čak i za manje farme... A još bolje, ako imaš neka poznanstva po tim manjim mestima, oni tačno znaju...

U mom selu, u centru sela prodaje se kompletno seosko domacinstvo na okucnici od 1ha, na placu nova kuca, pomocne zgrade i stale za stoku, svinjci itd. Plus 13ha zemlje i kompletnom mehanizacijom (zastarelom) kombaj zmaj, presa itd.
Covek trazi 100 000 evra mislim da bi dao i za jeftinije.

Ma raj na zemlji ,ali...
Posto uvek postoji neko ali ,ima sela u kojima su zatvorene skole ili su pred zatvaranjem , a ako planiras zeniti se i imati dece treba o tome razmisljati.
Neces zauvek biti zdrav i mlad ,a ima mesta gde ti do prve zdr. ambulante treba 10-12 kilometara ili doktor dolazi samo jednom nedeljno.Cak i kod nas u Macvi ima gde za osnovne kucne potrebstine moras sesti u auto i ici u drugo naselje da bi ih kupio. ili imas krave , mleko ali nemas ga gde predati jer nema otkupno mesto .
Ima tu jos mnogo toga i pozitivnog i negativnog ,sve zavisi od tvoje vage na koju stranu preteze ,uglavnom dobro izvagaj pa onda odluci.

Dodji u Tomasevac, imamo svetsko prvenstvo , imamo muzicki festival i jos par desavanja tokom godine , ambulantu , skolu , struju vodu i kanalizaciju. Nisu daleko veci gradovi ,Zrenjanin ,Pancevo.. A sto je najbitnije imamo Tamis ;) milina ...

Sela na obodu backopalanacke opstine, kao sto su Parage, Mladenovo.....

Poslednja izmena:
MOje neko misljenje u vezi selidbe . Stan lepo izdaj a na selo otidi i zaposli se kod nekog gazde da udjes u materiju tako da posle odredjenog vremena ces videti kako selo dise ... A sto se tice stanovanja mnogi bi bili sretni da daju nekom postenom kucu na cuvanje pa ti dodje za dz .

@Telnett

Ima smisla to sto zboris, ali ulaganje u tudje imanje je malo zeznuto, makar to bilo samo posadjeno drvo, ne sadis sebi i svojim buducim potomcima, vec nekom drugom. A, tu je i druga vrsta ulaganja, nesto recimo treba da se dozida, mozda vlasnici ne bi ni dozvolili, cak i ako bi bila ok racunica.

Dogovorio sam sa drugarom koji ima rodjake na selu da za nekih mesec dana odem sa njim kod njegovih, okolina smedereva, popricam sa domacinom i rintam malo za dz.

Живот на селу је ствар избора, јер нема тог новца којим би се могло платити блаженство живота у једној летаргичној средини, слушање дечије граје док играју лопте насред улице кроз коју дневно прође само пар аутомобила, и онда и сама чињеница да нема толико наркомана, педофила и убица, тек по који алкохоличар (али и они су особе које познајемо по имену и презимену). У ствари, концентрисање људи у великим градовима је један процес који се није дешавао сам од себе по неком "еволуционистичком" правилу, већ су и та дешавања део једног раније смишљеног процеса који се одигравао по сценарију који је толико пута дао погубне резултате. Главни циљ оваквог процеса је стварање класе пролетера, односно људи који зависе од наднице. То је најпослушнији сегмент становништва и најподложнији свакојаком испирању мозга, односно школски пример "глине за вајање". Сељаштво за разлику од радништва не зависи од наднице. Чињеница је која је лако и теоријски доказива да стварањем довољног броја радника може да се за врло кратко време уништи читав један народ. Ми смо живи доказ овоме.

Nazad
Vrh