Evo da se i ja upišem na temu
Neko je pomenuo krug dvojke u bg-u, eto, ja sam rođen i odrastao u krugu dvojke, pravo "Beogradsko dete" do duše, ne živim više u starom kraju, ali i dalje u bg, a planiram (želim) život na selu. A živeo sam i u inostranstvu par godina, i bavim se informacionim tehnologijama (kompjuteri/sistemi/mreže/internet, web po potrebi, i po malo programiranje ako baš moram). Ako pomislite da sam lud, niste jedini. Drugari/prijatelji/rodbina isto misle da sam poludeo i da je to loša ideja.
Ali.. baš me brigE.
Meni u grudima tinja neka želja, i ja to njima očigledno ne umem da objasnim. Potok, livada, šumica, cvrkut ptica, lavež pasa. A pri tom, nisam imao nikog na selu da me 'zarazi'. Deda sa ćaletove strane je bio poreklom negde iz srema, ali je umro kad je moj ćale bio mali, a moj ćale kad sam ja bio klinac tako da nikad nisam saznao. Sa kevine strane, čukun deda rodom crnotravac. Možda što sam detinjstvo proveo međ' alasima na dunavu, u prirodi. A možda i što imam i neki osećaj, da će u ne taleko dalekoj budućnosti, napumpana, veštačka ekonomija zasnovana na retardiranim kreditima, i pogrešnom politikom ulaganja doživeti krah, i da će proizvodnja hrane biti ključ, a svoje parče zemlje biti vrednije od suvog zlata.
Prodajom stana bih imao neki skromni početni kapital, za neko napušteno domaćinstvo, nešto zemlje i određene investicije, ali ništa spektakularno, niti previše ambiciozno. Ali možda je tako i bolje i slađe, kad se polako stiče i stvara, umesto da se zaletis... k'o budala u kredit, pa puknes k'o đunfer
Zato kujem planove, kako da od (skoro) nule, stvorim i napravim nešto lepo, u dodiru sa prirodom. Zadovoljan. Znam čime želim da se bavim (nema veze sa klasičnim poslovima koji se vezuju za seosko imanje, niti je selo neophodno, više je stvar izbora), ali gledam kako da se uključim i u seoski 'eko sistem', proizvodim, privređujem, te izučavam proizvodne lance, grane. Osmišljam održivu ekonomiju, sa blagim rastom, i uredno vodim beleške u jednoj velikoj svesci sa tvrdim koricama. Mnogo mogućnosti, mnogo elemenata. Ko zna, možda jednog dana postanem pravi, dobar domaćin čovek
Ne živim u zabludi, ne očekujem 'bruka dobru' zaradu, i brz obrt kapitala. Želim spokoj. Ako to nekom ima nekog smisla. Meni je to jako bitno. I da radim ono što volim. A, biće i para ako se bude vredno i pametno radilo.
Par misli što se tiče izumiranja sela:
Mislim da je sra*nje na selu, ali ne i da je selo sra*nje. Naprotiv! Problem je pogrešna politika koja se decenijama vodi u našoj državi. Prvenstveno ne ulaganje u infrastrukturu sela i manjih mesta. Kako životnu!!! veoma bitno! Tako i radnu! Još bitnije! Meni je nepojmljivo, da zemlja koja je bogata vodom kao naša, ima katastrofalne probleme kad su sušne godine. A kad pročitam da je grad napravio ogromnu štetu ... plač majke božije. Bitno je da se ima za cecin koncert na trgu za doček nove godine iz budzeta, ili dotacije strankama(!?!?!?!) za vanredne izbore. Po meni je to užasna neodgovornost države. Bahatost. Maksimalno smanjiti uticaj vremenskih nepogoda na kljucnu granu privrede. Umesto što kabadahijski grade koridori - koje bi 2 rimske legije do sada 3 puta izgradile, tržni centri i 'Beograd na vodi', Jat Airwayz, spasavaju pokradene banke, davane subvencije za 'strane' firme po radnom mestu, trebalo je srediti infrastrukturu sela životnu i radnu, i uložiti u prirodna, obnovljiva dobra zemlje, i na taj način otvarati radna mesta. Podsticati narod i selo, i sa tim igrati kao glavnom kartom. Ipak smo mi zemlja seljaka, na brdovitom balkanu. Da ne spominjem korupciju koja je rak koji nas sve izjeda. Žali bože para.
p.s.
Dajte ljudi predloge gde je 'pusto' po vojvodini i srbiji (a da nije jug), а da zemlja nije potpuni krš, da pronađem svoje parče raja. Vojvodina prednost, pa Srbija a Reka ili Potok u mestu su nešto što bi me baš usrećilo. Јоš ako ima mogucnosti za struju/telefon/kanalizaciju... ihaaaaa, premija.