Umiranje naših kuća

Oko moje kuće, u najbližem komšiluku, dakle nekih 50m lijevo i desno, nalazi se 7 napuštenih imanja, inače je oko 40% sela prazno. Nedavno sam išao u Novi Sad nekim prijekim putem (prešao sam brdo nekih granica, BiH-RS/Srbija/Hrvatska/Srbija/Hrvatska/Srbija i prošao kroz mnogo sela. Žalosno je kako je sve pusto i prazno, u većini tih mjesta nisam vidio nijedno jedino dijete. Strašno.
Ишао си преко Илока,и Бачке Паланке,иначе то је мртав крај,као што кажу тампон зона...

Бела куга је највећи непријатељ српског народа.Данашње девојке не желе да се муче и живе на село.Лакше је ухватити неког богатог спонзора и по Београд дизати ноге.Проблем празних села и напуштених огњишта могу да реше једино држава и црква.Али како су се и једни и други оделили од народа биће веома тешко решити тај проблем.Држава треба финансијски да помогне житеље села, да ојача задруге и понуди повољне кредите.Треба дати бесповратнa средства за обнову старих домаћинства.Црква пак мора да пронађе младе жене за нежење са села.Раније је то ишло са Рускињама, Белорускинјама...а данас су актуелне Албанке.Све једно је битно је да жели да остане на село и ту рађа и подиже децу.Прича око сиромаштва не пије воду па најсиромашније земље имају највећи наталитет.За време комунизма свако село је имало свој дом културе, села су била жива, игранке, фоклори, представе а данас...представе само испред задруге где се испијају огромне количине пива.

Данашње девојке не желе да се муче и живе на село.Лакше је ухватити неког богатог спонзора и по Београд дизати ноге.

:cool:...ne razumem o kakvom mučenju je reč u ovoj floskuli....:cool:

Pljuvačina po devojkama realno nije bez osnova ali nije ni potpuno opravdana a ni potpuno promišljena. Možda nije loše da se iskoristi ova diskusija pa da se malo sagleda šta to devojkama treba, na koji način su one drugačije od muškaraca i kako unaprediti svoje znanje i veštine da se devojkama pruži to što im treba pa da obe strane u tom braku budu zadovoljene i zadovoljne. Ako vam voćka, povrćka ili usev ne napreduje i ne raste, ne krivite usev jel da?

Evo, prenosim sa drugog foruma post jednog muškarca:

"Da je selo dobro ne bi izumrlo...Mir moras naci u sebi,i ljudima oko tebe,a mesto zivljenja nema veze sa tim.Mi imamo prelepo imanje na Zlatiboru,okvirno 6 hektara,i sami smo na imanju.Zamisli ispod nas Zlatarsko jezero,svugde okolo suma,livade,sopstveni izvor,kuca tuto kompleto,Malinjak,sljivik...da ne nabrajam.I posle tri dana ja hocu da poludim...Lepo je posetiti,ali ziveti je druga stvar..."

Poslednja izmena od urednika:
Sreća je u čoveku,od sebe se pobeći ne može.
Znam mnoge ljude koji su otišli daleko ali balast koji su poneli sa sobom nosili i sa njim se vraćali uvek je bio i biće tu jer je on deo ličnosti.
Reč SELJAK pogresno koristimo u našem jeziku.Seljak je druga reč za nomad,ili onaj ko se nije stacionirao,već je u fazi potrage za nekom obećanom zemljom.Zato se seli,preseljava i to je SELJAK.

Taj balast je tumor koji se odstranjuje (fizičkim) radom, obrazovanjem (opštim i širokim), sazrevanjem, samospoznajom.... Oni koji misle da je bolje držati olovku u kancelariji nego motiku na njivi su u grdnoj zabludi. Na njivi te niko ne hebe u zdrav mozak. ako se ne toviš čvarcima i ne zalivaš rakijom svaki dan, možeš da živiš sto godina. Spokojan miran i srećan.

Poslednja izmena od urednika:
Kad mi neko pomene da su devojke krive za izumiranje sela digne mi se kosa na glavi! Nisu te devojke pale sa marsa nego su to nase, sestre,drugarice,komsinice, sastavni deo naseg zivota i sastavni deo zivota na selu.

Problem je u zaostalim, nezainteresovanim, neozbiljnim i lenjim momcima koji se sete i opamete kad im dodje 40godina a do tad prodjose svi vozovi.
Zato vecina devojaka i bezi sa sela. Vidim u svom selu momcima je prece da sede i da piju pivo ispred prodavnice nego da jure devojke! Sede pijance, do podne ogovaraju celo selo a od podne ogovaraju i sami sebe. Sta pametna devojka tu da trazi, i sasvim je normalno da ode odatle.

Problem zaostalosti je najgora! Nije ovo 19ti vek pa da snajka opsluzuje celo domacinstvo i da titra svima ponaosob, nego se osamostalis zivis svoj zivot sa svojom porodicom u modernom braku a ipak na selu.
Neko misli da se ozeni pa da mu zena slusa, babu,dedu,oca,majku itd nema toga vise ni jedna nije toliko luda u danasnje vreme.

A neko bi se ozenio na selu i drzao bi zenu kao malo vode na dlanu. A ja takvih znam neuporedivo vise nego ovih sto bi da dovedu zenu kao sluskinju. Ali gospodjice jednostavno nece ni da cuju.
Problem je u shvatanju sela, mentalitetu, obrascu ponasanja ...ovde je sve vezano za selo demode, zastarelo, primitivno, ponizavajuce i degradirajuce. Sve one razmisljaju da se udaju za gradske bogatase, samo je takvih sve manje.
Nece biti nista bolje o ovom pitanju.

Moja se drugarica udala za zemljoradnika u maju prošle godine. Rođena je u Beogradu i ceo svoj život je živela u Beogradu. e, da! Lepa je i pametna i mlada. Stvarno! mcm, da ne mislite da je zato što je krš i nešto joj fali u glavi.

Toliko o tome da SVE žele da se udaju za "bogataše". Čini mi se da i u selu ima bogataša, ne? Tajkunčići, beše?

To je za pohvalu.
Dobro, ajde nisu sve takve, da ne generalizujem ,ali velika vecina, bar preko 80%.
Na tu devojku koja je dosla na selo, koliko je njih otislo sa sela ili odbilo da dodje?

Moje selo je malo urbanije, svega 3km od grada u kome zive razne strukture ljudi od nepismenih zemljoradnika pa do doktora specijalista, imamo i sportiste svetske sampione.Ne izumiremo i
Mozda nisam kompetentan da pisem na ovu temu ali imam pravo da iznesem svoje misljenje.

Tesko tome ko ceka da ga drzava ozeni ili kako neko gore napisa da ga crkva ozeni, jadna li je ta devojka a jos jadniji taj momak. Ono sto je jos jadnije je ako ga crkva ozeni sa albankom.

Nece u danasnje vreme niko da zivi sa vukovima i medvedima svako zeli zivot dostojan modernog coveka, kao sto vidite dopisujemo se preko interneta ne dovikujemo se sa planine na planinu, znaci u selima gde nema Asfaltni put,struja,voda,internet nema ni buducnosti.
Postoje sela u kojima je to moguce postoje sela u kojima je to nemoguce. Mnogim selima je put jedini i najveci problem, ali ako generacije i generacije mestana nisu uspele da izgrade jedan put koji ce im olaksati zivot ne zasluzuju ni da postoje.
Problem je lenjost i nezainteresovanost, cekajuci da neko drugi resi nase probleme.

Najlakse je osudjivati devojke kako su one krive za izumiranje sela sto uopste nije tacno.
Juce pricam sa jednom prijateljicom, mlada devojka,lepa, zaposlena, nema decka kaze sve neki neozbiljni ponasaju se kao da im je 15 godina, a meni treba ozbiljan momak sa kim mogu da zasnujem porodicu i ona je takodje sa sela i to iz domacinske kuce, a takvih ima stotine. E kad se takvima smuci seoska neozbiljnost i zaljube se u gradu i odu sa sela posle kriva drzava sto su nesposobni momci.

Време се мења, мењају се и људи...Моја кума је одрасла у Митровици, а удала се у Чалму. Још један случај, да ето девојка дође са града у село...

Ја сам опет отишао са села у град и више се никада не би вратио на село...

Nazad
Vrh