Umiranje naših kuća

:ppozdrav:

Ali moraš se složiti da dolazak na selo i život na istom ne mora da izistkuje i kupovinu zemlje, traktora, itd...

Ne znam kako je u S,Palanci ali u mojoj okolini i selima u kojima ja gledam kuće skoro sva dvorišta imaju oko pola KJ bašte, od 2.000m2 pa čak i do 5.000m2, to nije malo... Naravno ima i manjih dvorišta ali ja gledam ovko nešto, i ima ih, i na prodaju Boga mi dosta...
Čak je za početak dosta dobro, može se nešto napraviti tu... Bar ja to želim... A vezano je za neki posao na selu...

ALI nažalost tu bi bio i kraj, bar koliko ja kontam, osim ako ne želi neko da otvori nešto tipa kafana, knjižara ili ne znam ti ja šta u selu... Što se tiče poljoprivrede ili bašta-plastenik ili u dvorištu možda neka stoka ali za njih treba zemlja, a to je već ono o čemu ti pričaš...

Tri najvaznije stvari za privatan posao su:
pod 1) Lokacija
pod 2) Lokacija
Pod 3) Lokacija
Dobra lokacija na selu ne postoji zbog slabije cirkulacije stanovnistva. IMas zivih sela gde mozes da radis privatan posao.

Otvarao sam ja kafanu i diskoteku u selu i pored toga sto je bila jedina diskoteka na 5 okolnih sela nije mogla da odrzi rad jer omladina voli da izlazi u grad.

Iskreno ne znam koji bi posao na selu mogao da radis osim poljoprivrede, svaki drugi posao raditi na selu je suludo i neprofitabilno, vidim po sebi i svom poslu. Dok mi je radnja bila u gradu radio sam super kako predjoh na selo kod sebe kuci zeleci da budem i seljak i privatnik u privatnom poslu na selu imam deset puta manje posla nego sto sam imao u gradu.

Ne bi se složio s tobom u celini.

Selu bi bila korisnija sa diplomom.

Makar Begeč teško svrstavamo u selo, više šire predgrađe Novog sada.
Kolega tine,tekst je prepisan.
Postavio sam na forum,jer mi se dopala njena prica i njena hrabrost.
Naravno da bi bila korisnija sa diplomom,a mlada je jos uvek pa se mozda odluci i na neko sutiranje.

pod 1) Lokacija
pod 2) Lokacija
Pod 3) Lokacija
Dobra lokacija na selu ne postoji zbog slabije cirkulacije stanovnistva. IMas zivih sela gde mozes da radis privatan posao.

Otvarao sam ja kafanu i diskoteku u selu i pored toga sto je bila jedina diskoteka na 5 okolnih sela nije mogla da odrzi rad jer omladina voli da izlazi u grad.

Iskreno ne znam koji bi posao na selu mogao da radis osim poljoprivrede, svaki drugi posao raditi na selu je suludo i neprofitabilno, vidim po sebi i svom poslu. Dok mi je radnja bila u gradu radio sam super kako predjoh na selo kod sebe kuci zeleci da budem i seljak i privatnik u privatnom poslu na selu imam deset puta manje posla nego sto sam imao u gradu.

To je tako u tvom slučaju jer si suviše blizu velikog grada.
U Kikindi uspešno posluje malo privatno preduzeće koje proizvodi specijalne brusilice za unutrašnje brušenje koje proizvodi isključivo za izvoz u Rusku Federaciju. To preduzeće čak pretenduje da uđe u rang srednjih preduzeća.
U Banatskom Velikom Selu, tamo kod mene uspešno funkcioniše fabrika maziva. Za proizvodnju maziva ili tako neku grubu fabričicu ili zanatsku radnju ti ne treba atraktivna lokacija nego dobre poslovne veze i što jeftinija lokacija.
U Mokrinu i Iđošu ista privatna mlekara koja nije ni Salford ni Dukat, ovaj-onaj nego prava porodična firma koju drže ljudi iz sela. U svakom od tih sela ima po nekoliko kafana koje rade.
U Ruskom Selu postoji privatni ribnjak za sportski ribolov sa restoranom gde masovno navraćaju rumunski državljani na ručak iako im taj lokal nije baš sasvim usput ka graničnom prelazu. Isti taj gazda ima pored ribnjaka i pansion u izgradnji.
Devedesetih se išlo i iz Beograda u prestižnu diskoteku u Melencima kod Zrenjanina i to je bilo kultno mesto gde su se mogle videti i poznate njuške...
Blizina Beograda ili drugog velikog centra je možda prokletstvo za neke biznise, ali raj za voćarstvo i povrtarstvo, naročito organsko i za građevinske firme. Beograd je veliko tržište...

Poslednja izmena:
70% dobijenih diploma u zadnje vreme okačim na k****... Ako ona ili bilo ko ne oseća potrebu da završi fakultet to ne znači da je niži od onih sa diplomom...

Na kraju krajeva diploma nije nikakvo merilo nekog znanja, praxe, razmišljanja...

Jedino mi nije jasno kako ona sama obrađuje zemlju, a da se od tih njenih 15-16kj koliko ima u obradi može živeti ja verujem da može...

Po meni samo budala ili neko ko ima jaaaaaako lep posao u gradu može pstaviti takvo imanje sa tom zemljom, itd... Begeč je samo 20-25km od centra NS-a...

Begeč je selo, Futog je prigradsko naselje, Begeč je više selo pošto je odvojeno od Futoga jedno 5km...

- - - - - - - - - -

pod 1) Lokacija
pod 2) Lokacija
Pod 3) Lokacija

Brate, u pravu si, ALI SAMO AKO ti za posao treba neposredan kontakt sa ljudima, ja 99.9% svega što proizvedem prodam preko brze pošte, ovih 0.1% dam nekom kad sam u prolazu kroz grad ili neko okolno mesto...

Naravno da ako se živi u selu a ne radi bašta i po koja životinja onda to nije to... Zna se šta se može gde, koliko ljudi ima u selu pa računaj koje su prosečne potrebe tih ljudi... Ne može se na prepad...

A sa cime se to bavis?Taj tvoj posao stalno spominjes a nisam jos ukapirao sta radis.

Bavim se proizvodnjom nekih stvari koje se svakodnevno koriste od lima i prohroma, dakle u neku ruku sam limar... Savijam, sečem, presujem... Dakle radim u radionici....

Da, još uvek sam u gradu ali sam u potrazi za kućom u selu, imam pare, tražim ono što mi odgovara...

Došlo je zaEbano vreme, bar što se mene tiče, jer:
- ne želim da život provedem u kreditu za kuću/stan,
- ne želim da jedem zatrovana g*vna koja nam serviraju po mesarama i pijacama,
- ne želim da mi deca odrastaju na užarenom novosadskom asfaltu (ovo je do pre 10 godina bilo nemoguće za zamisliti),
- ne želim da imama "gazdu" za koga radim,
- ne želim da živum u kutiji zvanoj "moj stan od 60m2"
- ne želim da prvo što uradim kad ustanem je da palim televizor (jer u stanu nemaš ništa pametnije da radiš)
- ne želim da slušam sirene, kola, deranje...

Jel treba još? :ppozdrav:

Dakle, moj cilj je mala komuna u kojoj ću živeti sa svojom porodicom u kojoj ću raditi i uživati u slobodi u odnosu na ono što sad imam i ono što mi je jedino logična mogućnost ostala a to je da živim u stanu na kredit ili da budem podstanar do nekog boljeg sutra...

- - - - - - - - - -

Ako malo bolje pročitaš ovaj članak i Sašinu priču shvatićeš ono što sam ja u gornjem postu pričao, šta "ne želim"... Slična priča... Veoma slična...

Mislim da je ovo jedna korisna i dobra tema. Podrzavam sve one koji zive na selu bore se i vredno rade, a i one koji dolaze na selo i pocinju da zive tamo.Mislim da je to pravi put za sve one koji nemaju posao a zive u gradu.Jeste da je tesko, ali dugorocno gledano, isplati se.Divim se Jasni i Vladi sa svojom pricom.Oziveli su jos jednu kucu i dali joj dusu. Svaka im cast ,koliko su bili vredni i hrabri. Dali su nam primer koliko se moze ako covek pred sobom ima jasan cilj.Sada ce neko mozda reci, kako hvalim ,selo a u gradu zivim.To je tacno.Grad jeste moje trenutno prebivaliste.Ja jesam fizicki u gradu, ali moja dusa je u selu.Ja poticem sa sela.Moj zivotni put je bio takav da se zaposlim u gradu i radim posao za koji sam se i skolovala. U gradu nema trenutno posla za sve nas.Mozda sam i pogresila sto sam dosla u grad, ali ljudski je gresiti. Moju kucu u selu obilazim sa suprugom cesto, i radimo onoliko koliko je trenutno u nasoj mogucnosti. Nije to dovoljno posto kuca trazi slugu , a ne gospodara. Volela bih da na njenoj okucnici posadim razno voce i druge biljke.Nisam trenutno u mogucnosti da zivim u njoj, ali to je moj san.U gradu imam manju okucnicu, trudim se da u nju posadim nesto od povrca, da imam ono sto se kaze za prvu ruku. To povrce nije veliko i krupno, ali je odnegovano mojom rukom,znamda nije prskano kojekakvim hemikalijama i jako me uveseljava kad ga gledam kako raste.Takodje mislim da se povrce moze posejati i na malom prostoru , pa cak i ako treba u vecim saksijama. Naravno daleko je bolje i isplativije imati vecu okucnicu i uzivati u plodovima svoga rada.

33ygz74.jpg
4g6byp.jpg
stara kuca pored izvora juzno od s.palanke, ne znam nista o njoj.

Citajuci ovu temu naisao sam na ovaj post. Posto je ovo slikano u mom selu strasno me je iz iritiralo, samo zato sto ovo nije uopste kuca. Tema je umiranje nasih kuca! Ovo je koliba tacnije Trla na kojoj se cuva stoka. Vlasniku je ova koliba sluzila cisto da se sakrije od kise jer je na livadi preko puta svojevremeno cuvao Konje. Posto je vreme Trla odavno proslo vlasnik je ispust za Konje napravio na okucnici i svoje Konje trenira kod sebe kuci. Vlasnik je inace dobar domacin ujedno i moj komsija. Slika ove kolibe nema veze sa vezom niti sa ovom temom.

Kad stignem poslikacu kuce u mom komsiluku pa da vidite tugu i propast u srcu Banata. Sve gazdacke kuce bile a deca im digla noseve i otisli u grad i zivece do smrti kao podstanari u 20 kvadrata a kuce i grobove svojih na selu zaboravili. Sramota

Pa, jako malo mu fali, ona hladnjača sa leve strane se probila, još onih par "salaša" i to je to, spojeno...

Kako nam je potrebna ona obilaznica NS-BP, što spaja tranzit od auto-puta za BG pa treba da ide skroz do mosta za Hrvatsku u BP... Time se izbegavaju sva sela Veternik, Futog, Begeč, Gložan, Čelarevo... Ovako ubi kroz Futog dok prođem, pa sad i Begeč...

Pa, jako malo mu fali, ona hladnjača sa leve strane se probila, još onih par "salaša" i to je to, spojeno...

Kako nam je potrebna ona obilaznica NS-BP, što spaja tranzit od auto-puta za BG pa treba da ide skroz do mosta za Hrvatsku u BP... Time se izbegavaju sva sela Veternik, Futog, Begeč, Gložan, Čelarevo... Ovako ubi kroz Futog dok prođem, pa sad i Begeč...

Na zalost izgleda da nema novaca za odrzavanje i postojecih a ne da grade nove. A valjalo bi. Relacija Futog- N. Sad ima 23-24 bus stajalista. Zato kazem da pre stigne onaj iz Palanke u N. Sad nego futozani.

Meksiko Siti je najveći grad na Svetu, ali u njemu nije i najveća ulica na Svetu. Najduža ulica na Svetu zahvata mnoštvo sela i gradova i nalazi se u malecnoj Srbijici. To je naša Ibarska Magistrala. Kako NS gleda da u svakom mogućem segmentu kopira BG i bude mu takmac na svim poljima, vidim ja da se rađa novi mega-sokak i da je opšti trend da se gradovi zrakasto šire duž puta dok sela svakim danom sve više propadaju, stare i puste. Još sad dadoše da se sve te "čadrlje" do 300 kvm legalizuju za deset soma dindže, pa da vidiš kad nikne novi Meksiko Siti između Paraćina, Čačka, Beograda i Novog Sada.

Na zalost izgleda da nema novaca za odrzavanje i postojecih a ne da grade nove. A valjalo bi. Relacija Futog- N. Sad ima 23-24 bus stajalista. Zato kazem da pre stigne onaj iz Palanke u N. Sad nego futozani.

Moram da se nadovežem na ovo, ja sam išao u Poljoprivrednu školu u Futogu... Brže su dolazili iz B.Palanke nekim Dunav prevozom nego mi sa "Ž" stanice gradskim do škole... Od "Ž" do škole nema ni 10km a od BP 3x više...

Nazad
Vrh