Umiranje naših kuća

Nesko svaka cast za slogu.
Kod mene nisam mogao da nadjem coveka da mi pomogne da naspemo neke baruzdine na atarskom putu, gde nije moglo da se prodje traktorima pa sam izvlacio sut i nasipao sam bez icije pomoci. Inace ovde je tesko sloziti ljude i svako svakog gleda da zajebe.

Isti slučaj i kod mene.Niko neće da poturi leđa za sopstveno dobro već ako može on će ti nogu podmetuti da bude siguran da ćeš pasti.Kada uradiš neki posao sam a koji će većini doneti dobro onda je u redu.

Чуј, па зајебе те за њиву коју видео како радиш а нико је није хтео, а неће ли за пут. Две године смо равнали пут сами, и сад смо одустали. Ено га катастрофа, још не може да се прође од воде.

Kod mene ako je malo uspesan namerno svi ga gledaju sa ogorcenoscu. Primer tecinog brata, covek je dobar masin bravar ili koje mu je vec zanimanje i bavi se izradom raznoraznih ograda i svasta nesto izradjuje od gvozdja samo alat mu vredi vise od 10k eura, covek zaradjuje da moze pristojno da zivi u gradu. Al coveku dosadio Nis i vratio se u rodno mesto izgradio kucu, doveo vodu iz svoje neke njive pod planinu nije hteo da zavisi od seoskog vodovoda, radi nekoliko plastenika cuva malo ovcaca, koza, zivinu i pored svog posla ne stigne da obavlja sve poljprivredne poslove i trazi pomoc po selu od ljudi koji nemaju posao vec godinama, on trazi pomoc i hoce da plati dnevnicu plus daje jedan pbrok i normalno rakiju/pivo i na to mu kazu ma ko ga je*e ja li cu za njega da radim. Znaci nemaju posla a nece ni da rade placen posao, mladi hoce preko noci da se obogate da odmah po zavrsetku skole/fakulteta primaju po 400,500 eura a da nista ne rade. Ne moze to tako dok se ne promeni malo nasa svest nece nam se promeniti ni uslovi za zivot

Pa to je to, iskreno meni taj put je možda najmanje trebao, ali etzo urađen je. Kod nes su mlađi ljudi dosta rzumljiviji od ovih starijih koji sad meni pričaju kako je nekad to sve radilo neko građevinsko preduzeće a plaćala opština ko li je već. Ljudi i sad očekuju da će neko doći da njemu dovede vodu napravi put i ostalo. Ne kažem da ne bi trebalo i da to ne bi bilo dobro, ali činjenica je da to kod nes neće biti u skorije vrijeme i da ako sam sebi ne uradiš neće niko.
Što se tiče rada ja sam ubjećen u jedno da sada Elektrodistribucija kupi koze ili ovce i da traži čobanina da ih čuva javilo bi se milion ljudi ( samo da ubuče kombinezon sa natpisom elektrodistribucija), a da čovjek privatno traži neće niko isto kao u ovoj priči kolege @MilanaM.
Isto kao i ove vesele žene koje se polomiše da čiste po školama, opštinama i drugim institucijama i kao rade za neku minimalnu platu, a iz poniženja im je da drže kravu i đubre im smrdi.

Нико да људима објасни да је то некад био лажни живот. Други су плаћали а наши родитељи живели. Многи нису били свесни те реалности већ су умислили да су они велики радници и генијалци, и ту су лаж пренели на своју децу. Зато и та деца ошекују данас да ће неко да им да стан и посао као њиховим родитељима. Е, па неће. Него још и отимају то што се има. Код нас је јако ретко срести младог човека који ће да ради и живи као многи млади на западу. Да се сами школују, да раде и студирају истовремено, да носе неку безвезе одећу и сл. О кредиту за школовање а и само школовање нећу ни да причам. Па сви приватни факултети чак и живе од те заблуде, пошто родитељи храбре децу да је довољно само да им плате и да деца само треба лепо да се обуку да изгледају фенсерица и да се само такви појаве на факултету. Има наравно и оних који су децу послали у добре школе на Западу. Као што има и људи и деце који поштено раде и студирају. Али, проблем је што се пуно увукло тог лошег и што се то у суштини сервира као нормалан и пожељан облик понашања. Докле ћемо тако, видећемо. Али за оне који хоће да уче и раде, увек ће бити добро време. Можда међу оваквима још боље.

Нико да људима објасни да је то некад био лажни живот. Други су плаћали а наши родитељи живели. Многи нису били свесни те реалности већ су умислили да су они велики радници и генијалци, и ту су лаж пренели на своју децу. Зато и та деца ошекују данас да ће неко да им да стан и посао као њиховим родитељима. Е, па неће. Него још и отимају то што се има. Код нас је јако ретко срести младог човека који ће да ради и живи као многи млади на западу. Да се сами школују, да раде и студирају истовремено, да носе неку безвезе одећу и сл. О кредиту за школовање а и само школовање нећу ни да причам. Па сви приватни факултети чак и живе од те заблуде, пошто родитељи храбре децу да је довољно само да им плате и да деца само треба лепо да се обуку да изгледају фенсерица и да се само такви појаве на факултету. Има наравно и оних који су децу послали у добре школе на Западу. Као што има и људи и деце који поштено раде и студирају. Али, проблем је што се пуно увукло тог лошег и што се то у суштини сервира као нормалан и пожељан облик понашања. Докле ћемо тако, видећемо. Али за оне који хоће да уче и раде, увек ће бити добро време. Можда међу оваквима још боље.

Potpuno se slažem sa tobom.
Ja još nisam čuo da neko kaže da je dobro sada, pa valjda bi na nekog naletio više da je zadovoljan, svima je ko prije bilo bolje. Ja sam neki dan nešto pomagao komšiji i razgovarali smo malo onako, i kao ništa se ne isplati raditi i te stvari, vjerujte mi samo sam gledao kad ću to završiti i odmah sam otišao da ne bi ulazio u raspravu jer obično se samo iznerviram. Nije mu radio ni djed, ni otac, ni on, pa sad ni njegova djeca ne radi niti uče i sad bi ja sa njim trebalo kao da se raspravljam o nečemu. To je suludo. Treba raditi sebi za sebe, učiti djecu da budu domaćini ljudi, jer domaćin je titula (po mom mišljenju). Pa da li je to samo poljoprivreda ili kombinacija sa nekim poalom zavisi ali ako se čovjek nauči od malena da pravilno razmišllja da radi da je odgovoran ne treba se onda brinuti ni za šta. Sve nekada dođe na svoje,

Марко и Нешко .. обојица се упецасте .. па "дно" је митска категорија .. Ако треба разбити уверења о претходном систему (о чему се слажем) још брже треба разбити уверења да могу мирно да посматрам и дупетом да не мрднем како све пропада а то ће пре ил касније да се спусти на дно и онда више неће бити погоршања

.......

ааа сконтао сам то је била иронија :ppozdrav:

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/378497/Sto-je-preduzece-manje-porez-je-sve-veci

Poslednja izmena:
Ja preduzimam sve što je u mojoj moći a i ja mislim da vazda može biti gore i veće "dno", ali neke stvari običan čovjek ne može sam da promjeni. Da promjenu želi većina, ona bi se i desila (ne mislim politiku nego opštu društvenu).
Najbolje je poći iz svoje kuće, sela, opštine, kod mene svi znaju šta bi trebao raditi Putin u Rusiji a bašte pune korova, imanja zapuštena i nemaju hljeba da jedu.
Kad je čovjek zdrav i mlad treba da radi i da stvara porodicu a ne da se po čitav dan sjedi pije jedna kafa i "vrti" kutija cigareta na stolu. Čast izuzecima ali mislim da za to im niko nije kriv nego oni sami. Uzmeš brate pa radiš pa će biti bolje svakome.

Радим све што могу, а и нешто шире.
Тренутно не видим неку организацију која може да парира већ постојећим разним етаблираним.

Pametni ljudi su rekli:

"Država u kojoj je jedini cilj ljudima raditi ZA državu je propala država". Tačnije, ko radi az državu je "intelektualni vojnik" i ne razmišlja puno, dok se u privatnom sektoru razmišlja i trudi više...
E to je naša beda, što bi svi da budemo na DRŽAVNOJ SISI, da onog momenta kad dobijemo "posao za stalno" u državnoj firmi odmah možemo i u penziju...

E jedva cekam da vidim i te kapitalisticke reforme u drzavnim (parazitskim) institucijama.Do sada se reze samo po sirotinji i privredi koje vise i nema.Zivo me interesuje kako ce resiti ogroman visak parazita,koji se usput jos i vidno razmnozavaju,jer to im je u prirodi.Kao i to ko ce prvi krenuti da dira u osinje gnezdo i odakle?

Ovaj tekst nema smisla,jedno isto ponavljaju,i ctiram " "Неће да раде осам сати, има их што нигде не раде, него мало мућкају - тамо вамо. Кажу смрди им на балегу, смрди у кући. Кад си сељак, кад имаш стоку, не можеш да будеш лепо обучен, кад си у опанцима, гумењашима", кажеМиливоје Марковић из Пећине." Zbog ove misli nam je tako i zbog toga nam sela puste,a gradovi bezveze rastu zato sto roditelju uce decu pogresnim stvarima,a i oni pod uticajem gradskih vrsnjaka pokleknu pod pritiskom i na kraju odu u grad,odakle se gotovo nikad vise nece vratiti. I ovaj sto sam ga citirao kaze nemozes lepo biti obucen,pa zar je sve u tome? Ima i za to vremena. Barem ga ja nalazim. Imam stoku i imam 23 godine,i ne stidim se da kazem sta radim.

Bravo Mišo... To su te predrasude zasnovane na tome kako žive naše dede i babe... Seljak nije više takav, mislim jeste, dok radi, ali zna se šta je posao... Vremena su se promenila, pa tako i to... Ko želi da bude prljav biće prljav i u gradu...

Da je tim ljudima bilo lepo u toj pustahiji ne bi pobegli odatle. Zivot u tim selima ne razlikuje se mnogo od zivota divljih zivotinja, zato ljudi beze glavom bez obzira. Nema puta,struje,vode,telefona, nema ni signala za mobilni telefon, sta da radi tu da se druzi sa medvedima. Da ima osnovnih uslova za zivot ljudi bi svakako ostali, najteze je ostaviti svoju kucu, tako da je velika muka mucila ove ljude da su morali da odu. O tom problemu drzava je trebala odavno da razmislja da ne dozvoli da sela opuste pa posle da ih obnavlja, u zabacenim selima ljudima je mahom put osnovni problem. Jadna smo drzava kad ne mozemo da uradimo neku jeftinu putnu mrezu.
Vazno je u Beogradu udarati pola metra debeo asvalt a u nekom selu ne moze ni makadam da se uradi kao drzava nema para.
Smederevska Palanka je u centru Srbije pa se sela okolo palanke gase i putevi su nam katastrofa. Susedna opstina Topola je jos gora po tom pitanju nedavno je bio snimak u emisiji na RTS-u "Zadnja kuca srbije".
To su sve sela po 5-10km od grada nisu to sela po 50km od grada. Zavisi i do grada u propalim gradovima propala su i sela, a to da mladi nece da rade to uopste nije tacno.

Da je tim ljudima bilo lepo u toj pustahiji ne bi pobegli odatle. Nema puta,struje,vode,telefona, nema ni signala za mobilni telefon, sta da radi tu da se druzi sa medvedima. Da ima osnovnih uslova za zivot ljudi bi svakako ostali, najteze je ostaviti svoju kucu, tako da je velika muka mucila ove ljude da su morali da odu.

To je jasno kao dan, ali zašto se onda masovno beži i iz sela koja imaju struju, vodovod, fiksnu telefoniju, gasovod, ambulantu, vatrogasce, osnovnu školu sa svih osam razreda, pijacu, benzinsku pumpu, asfaltni put i ulice asfaltirane?

Krlemrli- beže jer smo glupav narod!!! Pinkom i Kneletom nadojeni! Svaka druga devjka bi da bude Ceca, a svaki drugi momak Arkan! Eto zato!

Ali neće još dugo, ja verujem u to...

Neka sela se moraju ugasiti i ja verujem da se to mora desiti jer ako nema u okolini gradova koji žive to je neminovno...

Ja se još uvek nisam preselio u selo, tražio sam kuću za iznajmiti ali sam sad odlučio da je kupim! Imam malo novca i naćiću nešto jeftino pa se polako sređivati...

Zašto to radim?
Ne radimo ni supruga ni ja, imamo neki privatan biznis koji razvijamo i nemožemo sebi da priuštimo luksuz života na asfaltu, tačka.
Da li grešimo?
Nikako, ne želimo da robujemo stereotipima i dogmama "života građanina" ako ću biti građanin drugog reda, idem na selo jer ću tamo biti seljanin prvovg reda.
Hoćemo li zažaliti?
Ne, ako posle nekog vremena vidimo da to nije to, idemo dalje, pravimo plan gde i kako...
Šta ćemo raditi u selu?
Taj privatni biznis i plastenike, to je plan, sledeće godine dižemo prve plastenike od ušteđevine i krećemo. Privatni biznis već radimo, samo nam treba lokacija da se smestimo i krenemo još više da radimo.
Da li će nam nedostajati grad i svse njegove prednosti?
Da ili ne, svejedno je, jer ako ništa bar su sad kola jeftina i može se uvek sipati 500din plina i otići gde poželiš (pričam o mom slučaju i razdaljinama), u gradu živim ceo život, i u zadnjih 5 godina sam, možda, u proseku bio u centru ili na keju ili tvrđavi, možda u proseku 15-ak puta godišnje... U bioskopu i pozorištu možda 5 puta... Šta tu ima onda da mi fali?

To su moji razlozi što i zbog čega ovo radim, a verujem da je sve više samo svesnih mladih ljudi koji vide, čitaju, vredni su i znaju da je bolje "biti car u selu nego sluga u gradu"!

U ala sam se raspričao ali morao sam ovo da iskažem :osmeh: :ppozdrav:

Nazad
Vrh