Umiranje naših kuća

Bezi se iz sela iz razloga sto je selo degradirano moralno,ekonomski,kulturoloski...Seljak u zemlji Srbiji je uvek pezorativna kategorija,osim ako treba da se ratuje ili dere koza sa vec oguljenih ledja.Nema se valjane ideje kako treba da izgleda ova zemlja,koje mesto u njoj treba da zauzme vredni paor,seljak,domacin...Sve smo vec toliko puta ispricali da se samo ponavljamo,ali cela drzava plovi pravcem koji se zavrsava velikim vodopadom u sto p.... m......e.

Zašto to radim?
Ne radimo ni supruga ni ja, imamo neki privatan biznis koji razvijamo i nemožemo sebi da priuštimo luksuz života na asfaltu, tačka.
Da li grešimo?
Nikako, ne želimo da robujemo stereotipima i dogmama "života građanina" ako ću biti građanin drugog reda, idem na selo jer ću tamo biti seljanin prvovg reda.
Hoćemo li zažaliti?

Bravo, pametni čoveče! Selo nije samo poljoprivreda i da bi živelo mora u njemu da funkcioniše i mala privreda, a gde ćeš bolje za malu privredu nego na selo. Jeftine su kuće, placeva ima i povećih, za hale, magacine itd. U većini vojvođanskih sela pored struje, tehničke vode i fiksnog telefona imaš čak i gasovod što je idealno za malu privredu.

Krlemrli- beže jer smo glupav narod!!! Pinkom i Kneletom nadojeni! Svaka druga devjka bi da bude Ceca, a svaki drugi momak Arkan! Eto zato!

Ali neće još dugo, ja verujem u to...

Neka sela se moraju ugasiti i ja verujem da se to mora desiti jer ako nema u okolini gradova koji žive to je neminovno...

Ja se još uvek nisam preselio u selo, tražio sam kuću za iznajmiti ali sam sad odlučio da je kupim! Imam malo novca i naćiću nešto jeftino pa se polako sređivati...

Zašto to radim?
Ne radimo ni supruga ni ja, imamo neki privatan biznis koji razvijamo i nemožemo sebi da priuštimo luksuz života na asfaltu, tačka.
Da li grešimo?
Nikako, ne želimo da robujemo stereotipima i dogmama "života građanina" ako ću biti građanin drugog reda, idem na selo jer ću tamo biti seljanin prvovg reda.
Hoćemo li zažaliti?
Ne, ako posle nekog vremena vidimo da to nije to, idemo dalje, pravimo plan gde i kako...
Šta ćemo raditi u selu?
Taj privatni biznis i plastenike, to je plan, sledeće godine dižemo prve plastenike od ušteđevine i krećemo. Privatni biznis već radimo, samo nam treba lokacija da se smestimo i krenemo još više da radimo.
Da li će nam nedostajati grad i svse njegove prednosti?
Da ili ne, svejedno je, jer ako ništa bar su sad kola jeftina i može se uvek sipati 500din plina i otići gde poželiš (pričam o mom slučaju i razdaljinama), u gradu živim ceo život, i u zadnjih 5 godina sam, možda, u proseku bio u centru ili na keju ili tvrđavi, možda u proseku 15-ak puta godišnje... U bioskopu i pozorištu možda 5 puta... Šta tu ima onda da mi fali?

To su moji razlozi što i zbog čega ovo radim, a verujem da je sve više samo svesnih mladih ljudi koji vide, čitaju, vredni su i znaju da je bolje "biti car u selu nego sluga u gradu"!

U ala sam se raspričao ali morao sam ovo da iskažem :osmeh: :ppozdrav:

Da bi bio car u selu treba ti mnogo.
Prosecno seosko domacinstvo stvaraju generacije i generacije ukucana. Ne stice se nista preko noci.
Ti si covek iz grada i sasvim je normalno da tako razmisljas, selo nije lepa priroda cist vazduh itd. Selo je rad i muka, zato sto sve ulozis i gledas u nebo.
Kad odes na selo prvenstveno bez traktora ne mozes da mrdnes bilo sta da uradis, to ti je prva investicija, zatim traktorom ne mozes nista da uradis bez prikljucnih masina, da bi orao treba ti plug, da prevezes nesto treba ti prikolica bez prskalice ne mozes nista da odrzis od useva itd itd ako nemas cime da radis moras da placas a to se ne isplati ako uzimas zemlju u zakup..
Da bi poceo da radis treba ti zemlja, zemlju ne mozes da nadjes za male pare, zemlja je sve skuplja i skuplja.
Da ces biti car u selu to mozes samo da mastas.
Ja sam poceo da radim poljoprivredu od nule, pre toga niko iz moje kuce nije bio poljoprivrednik. Igrom slucaja sam poceo da se bavim poljoprivredom zato sto zivim na selu i radim privatan posao koji mi dozvoljava da pored njega obradim i ovo zemlje sto radim.
Pisem ti ovo iz najbolje namere jer odlicno znam sta te ceka.
Ako mislis da ces biti car na selu ponesi jedno milionce evra i bices car bez brige. :ppozdrav:

Da bi bio car u selu treba ti mnogo.
Prosecno seosko domacinstvo stvaraju generacije i generacije ukucana. Ne stice se nista preko noci.
Ti si covek iz grada i sasvim je normalno da tako razmisljas, selo nije lepa priroda cist vazduh itd. Selo je rad i muka, zato sto sve ulozis i gledas u nebo.
Kad odes na selo prvenstveno bez traktora ne mozes da mrdnes bilo sta da uradis, to ti je prva investicija, zatim traktorom ne mozes nista da uradis bez prikljucnih masina, da bi orao treba ti plug, da prevezes nesto treba ti prikolica bez prskalice ne mozes nista da odrzis od useva itd itd ako nemas cime da radis moras da placas a to se ne isplati ako uzimas zemlju u zakup..
Da bi poceo da radis treba ti zemlja, zemlju ne mozes da nadjes za male pare, zemlja je sve skuplja i skuplja.
Da ces biti car u selu to mozes samo da mastas.
Ja sam poceo da radim poljoprivredu od nule, pre toga niko iz moje kuce nije bio poljoprivrednik. Igrom slucaja sam poceo da se bavim poljoprivredom zato sto zivim na selu i radim privatan posao koji mi dozvoljava da pored njega obradim i ovo zemlje sto radim.
Pisem ti ovo iz najbolje namere jer odlicno znam sta te ceka.
Ako mislis da ces biti car na selu ponesi jedno milionce evra i bices car bez brige. :ppozdrav:

Care... Sledeći put pročitaj TAČNO šta sam ja napisao pa onda troluj... Ja nigde nisam spomenuo reči: oranje, njiva, traktor...
Kakvo bre gledanje u nebo? Kakve priključne mašine? O čemu sam ja pisao? Da ti olakšam, čitaj onaj deo gde piše: Šta ćemo raditi u selu?

Kako mrzim ljude koji samo pročitaju naslov i odmah donose sud... Care...

A to što ja spominjem da je život na selu MENI mnogo lakši je zato što MENI takav život odgovara zbog posla kojim se balim i posla koji želim da priširim- plastenici...

@Ivaners
Kad si pomenuo trolovanje. Trol je lik koji pise nesto sto nema veze sa temama. Ti si kralj trolova na ovom forumu :bravo:

Procitao sam sta si napisao, ali sam ti objasnio previse opsirno i sasvim je normano da nisi shvatio jer moj prethodni upis ne moze da shvati covek iz grada i neko ko nije okusio seljacki zivot. :ppozdrav:

Tvoj post je toliko "opširan" da više nema veze sa temom, niti sa mojim postom... Shvati to druže...

Jesam iz grada i nemam problem sa time, ali da sam okusio taj život u selu- jesam, da živim u kući na periferiji grada sa onim minimalnim što pruža život u selu- živim.
Da imam dvorište, voće, baštu, plastenik i kokoške- imam.
Da nemam njive-nemam, niti me takav život interesuje...

Tako da bratac, molim te iskuliraj me...

Ti stereotipi su nas sjebali sve. Da onaj ko živi u gradu samo misli na izlaske i zajebavanje, da izlazi do jutra i spava do ručka, naspramo onog ko živi u selu koji ustaje zorom i radi kao crnac... Nije sve crno-belo bratac...
IMA NAS SVUDA SVAKAKVIH!!! Ja znam momke iz sela koji popiju mnoooogo više od mene i prave mnooogo veća sreanja u selu nego neko iz grada, ponavljam, nije sve CRNO-BELO!
Samo nemoj biti ogročen na tu spoznaju, jer u tvojoj priči vidim kao da si ljubomoron na ono što ti se prikazuje na TV-u i FB-u, pa misliš da si ti rob nekog iz grada koji luduje dok ti radiš...

Samo tražim od tebe da ne opstruiraš bez preke potrebe, ne vidim smisao toga... Umesto da pomogneš tom svom selu tako što ćeš ljudima iz grada kojim je pun k**** svega prljavog i brzog, pokazati da nije selo opanak/blato/kopanje kukuruza motikom u sred avgusta u podne.... Ti nabijaš neke stereotipe bez veze... Što?
Ja sam ti lepo napisao šta ja želim a ti troluješ o nečemu petom, da troluješ... Ako imaš neko drugo mišljenje o MOM textu i tome šta JA žeim u selu onda piši o tome, a ne o nečemu petom...

Kratak ti je fitilj Ivane, brzo potegneš teške reči. Ako se niste razumeli to može i lepo da se kaže. :)

Ma lik me poklapa i ovde i na još jednoj temi... jbg, preterujem, priznajem ali mi nije jasan lik...

GorskiCare :ppozdrav::cvetic:

Ma lik me poklapa i ovde i na još jednoj temi... jbg, preterujem, priznajem ali mi nije jasan lik...

GorskiCare :ppozdrav::cvetic:

Mislim da te "Gorski Car" nije razumeo, ustvari nije razumeo kako ti zelis da zivis i radis na selu. Kako sam ja shvatio ti zelis na selu da zivis, stvoris seosku okucnicu radis negde u B. Palanki i jos po nesto usput na okucnici, a koje bi moglo doneti dodatni profit. Moje misljenje je da je to ostvarivo i ja te podrzavam u tvojim namerama.

Mislim da te "Gorski Car" nije razumeo, ustvari nije razumeo kako ti zelis da zivis i radis na selu. Kako sam ja shvatio ti zelis na selu da zivis, stvoris seosku okucnicu radis negde u B. Palanki i jos po nesto usput na okucnici, a koje bi moglo doneti dodatni profit. Moje misljenje je da je to ostvarivo i ja te podrzavam u tvojim namerama.

Tako se zivelo u mojoj okolini do pocetka 90ih, svi su radili po firmama i preduzecima ali posle posla idu na njivu, nije bilo neobradivog zemljista, pricao mi deda ocuva prasice (oprasi se krmaca u zimu) on ih proda na prolece i od tih para kupi drva za zimu. Uvek je bilo u zamrzivacu mesa (svinjetine i piletine) nije imao onaj ko nije hteo da radi, ali zato gorivo, vestacko djubrivo, seme nista od toga nije bilo skupo. Juce smo otac i ja nasejali jednu njivo od 10a znaci samo njeno spremanje (oranje, drljanje, seme, vestak) i sejanje je iskostalo skoro 50e ako rodi ko prosle godine 100kg kukuruza bolje onda da kupim kukuruz. Mogu da zamislim koliko potrose ljudi koji seju po nekoliko hetkatara, u mom kraju je nezaposlenost preko 60%, ljudi nastavljaju da seju i sade vise iz navike pogotovo stariji koji kazu "Greota da stoji".
Ja ne trazim mnogo, ne ide mi se iz mesta u kome sam odrastao, jes da nisu uslovi najbolji za zivot ali grad je blizu, meni ne treba mnogo nekih 300 do 400e mesecno (valjda mi ova moja diploma inzinjera elektrotehnike mzoe obezbediti toliko primanje), imao bih za sebe, uzgajao bi zivinu (malo tovljenike, malo curaka), nekoliko pasa, obradjivao nesto vocaka (visnje, sljive, jabuke) mozda neki mali vinograd i meni lepo, cak bih i o zasnivanju porodice mogao da mislim, ali za sada u Nisu nema posla i ako se pojavi sansa za zaposlenje negde dalje ja kupim prnje i idem jbg nisam izgubio silne godine u skolovanju da bih sedeo kuci.

Probaj da nešto radiš umesto da sediš. :zli:

Zezam se, a stvarno se često i vrlo vredni radni ljudi dozvole uhvatit u krug razmišljanja, da se ne može ništa i pasivno čekaju da im se pokaže prilika da pobegnu u neko bolje sutra.

Interesantno je, da u što 'bogatiji' dio sveta dođeš, više stvari rade, koje se 'ne isplate' u uslovima, u kojima bi se to moglo ostvarivat sa puno manjim troškom, obzirom na primer trošak rada.

MilanM moram se uključiti iako sam več stariji i čakam penziju i sam sam bez posla ali imam obezbeden život za sad, živim u Sloveniji a planiram se vratiti u Srpsku odakle su mi koreni, a tebi savetujem sledeče: sa ovakvom diplomom ti možeš sebi da otvoriš svoj posao, dosta su traženi profili tvoga znanja, samo malo snalaženosti je potrebno, a dosta si mlad da možeš uspeti i ja ti to želim od srca

MilanM moram se uključiti iako sam več stariji i čakam penziju i sam sam bez posla ali imam obezbeden život za sad, živim u Sloveniji a planiram se vratiti u Srpsku odakle su mi koreni, a tebi savetujem sledeče: sa ovakvom diplomom ti možeš sebi da otvoriš svoj posao, dosta su traženi profili tvoga znanja, samo malo snalaženosti je potrebno, a dosta si mlad da možeš uspeti i ja ti to želim od srca
Hvala na lepim zeljama
U sustini 1. februara sam poceo da trazim posao i za sada mrka kapa jer se uglavnom trazi iskustvo. Malo je problematicno naci prvo zaposlenje posle je laske, zato sam poceo da ucim tehnologije koje se traze pa cu videti, sto se tice privatnog posla o njemu mogu da razmisljam tek za nekoliko godina kada steknem neko iskustvo i neku novcanu zalihu

:ppozdrav:

Ali moraš se složiti da dolazak na selo i život na istom ne mora da izistkuje i kupovinu zemlje, traktora, itd...

Ne znam kako je u S,Palanci ali u mojoj okolini i selima u kojima ja gledam kuće skoro sva dvorišta imaju oko pola KJ bašte, od 2.000m2 pa čak i do 5.000m2, to nije malo... Naravno ima i manjih dvorišta ali ja gledam ovko nešto, i ima ih, i na prodaju Boga mi dosta...
Čak je za početak dosta dobro, može se nešto napraviti tu... Bar ja to želim... A vezano je za neki posao na selu...

ALI nažalost tu bi bio i kraj, bar koliko ja kontam, osim ako ne želi neko da otvori nešto tipa kafana, knjižara ili ne znam ti ja šta u selu... Što se tiče poljoprivrede ili bašta-plastenik ili u dvorištu možda neka stoka ali za njih treba zemlja, a to je već ono o čemu ti pričaš...

Svaka cast ovoj devojci...
МИЛИЦА ИЗ БЕГЕЧА
Као одлична ученица Змај Јовине гимназије, имала је прилику да се упише на факултет али, 20-огодишња Милица Николић се за разлику од већине својих вршњака, одлучила за живот на селу. На свом имању, старој породичној кући, сада сама води своје газдинство од 20 јутара земље. Због велике љубави према животињама, а посебно према коњима, са којима се такмичила у препонском јахању, Милица је желела да буде што ближе њима - Еми, Краљици, Кафи, Кикију и Формози...
http://media.rtv.rs/sr_ci/povratak-na-selo/3987

Ne bi se složio s tobom u celini.

Selu bi bila korisnija sa diplomom.

Makar Begeč teško svrstavamo u selo, više šire predgrađe Novog sada.

Nazad
Vrh