Umiranje naših kuća

Udaljili ste se od osnovne teme, molim Vas usredsredite pisanja na temu.

Ala ste me iznapušavali ju ju :)

Malo smo odlutali od osnovne teme ali i nismo, i ovo ima veze sa "umiranjem kuća"...

No, neću se pravdati niti objašnjavati što sam to napisao, ali imam gooomilu primera zbog kojih sam mislio tako. Jedan drug je upoznao devojku u klubu, bili tu noć i posle tri meseca mu se javlja, kaže tvoje je i je ne želim da abortiram. Čovek proverio, jeste njegovo i priznao je dete, sad živi sa njima... Jednog je devojka bukvalno upecala na dete i sad uzima alimentaciju i dobro joj je. Jedna drugarica nije znala do skoro ćetvrtog meseca da je trudna... Bratovi drug i drugarica iz škole, nisu se podnosili, napili se na exkurziji i op, trudnoća, dete, brak, oboje se žale... Tuga...

A to kako se stupa danas u brak, ako je vama normalno da se 95% venčanica (provereno u salonima) pravi tako da "sakrije stomak" onda se nikad nećmo složiti oko ovog...

Bogu hvala, ima i drugih, lepih primera brakova sklopljenih "preko reda" koji uspevaju i to je divno, ali takvi su u manjini... Ništa nisma generelizovao, ali moje okruženje u mom gradu je takvo...

Nego, ima li još neko pozitivnih primera o povratku u selo? :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Odgajanje deteta je najvece zivotno zadovoljstvo i najveca radost za svakog normalnog coveka(roditelja) ne moze se meriti sa nekim izlaskom niti bilo cime drugim.

Milion posto si upravu, i ljudima kojima izlasci više nisu bitni je to sve OK, ali onima koji nisu "napunili baterije" kad je trebalo e njih kopka kad napolju čuju galamu, muziku, vrisku, ciku...

JA ima 28 i ne izlazim već 3 godine, od kad sam se oženio, i ne da mi ne fale izlasci nego ih ne podnosim više... Ma ni novu godinu ne želim da dočekam u restoranu više... Ali zato ih znam koji jedva čekaju i mole dede i babe po 3 meseca ranije da im čuvjau dete...

- - - - - - - - - -

Deca su naša radost, a izlazaka u onom smislu nismo ni željni? Šta tu ima lepo da se guraš u zadimljenom kafiću gde nema slobodne stolice ni da sedneš, svi te čepaju i gurkaju, prosipaju pivo i povraćaju, muzika glasna, ne možeš da razgovaraš, pa izbije tuča... Takav provod priliči balavurdiji od 15 do najviše dvadeset godina. Starije koji to smatraju provodom ja smatram nezrelima. Za moju ženu i mene izlazak i provod je kad odemo u neki restoran, sednemao kao ljudi za sto sa čaršafima i escajgom na romantičnu večeru uz sveće, pa degustiramo neko dobro vince na tenane uz tihu muziku i razgovor. Ponekad sami, a ponekad i sa još jednim ili više parova. To je provod koji priliči zrelima, a mogu i bračni parovi sa malom decom da ih priušte sebi. Deca ostanu sa babom i dedom. I jedni i drugi jedva dočekaju da se malo druže bez nas.

Kad se ko oseća zrelim da rađa neka procenjuje sam.

BRAVO, tako i ja razmišljam, isto... JA samo sam preneo moja iskustva iz moje okoline, onaj ko uđe u brak SILOM PRILIKA a nikad nije ni pomislio da bi sa tom osobom mogao da dočeka KRAJ ŽIVOTA, e taj ne misli isto što i nas dvojica... Živeo :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=03&dd=25&nav_category=206&nav_id=698578

Vidite ovu mladost, i recite mi da li treba sad tako neko da gajie dete, sa takvim idolima i sa toliko pročitano knjiga?!?

A to su oni što imaju 19 godina, "idealni" za roditelje... Eeeeee, možda, ali nekad...

Vidi se da postajemo bolesna nacija cim su nam idoli poput Jelene Karleuse, Dacica itd.. Tako kod mene na poslu iz razgovora sa jednom kolegenicom koja ima porodicu zena 40-ak godina, omiljena pevacica joj je J.K mislim sta reci..Ja tu vrstu muzike ne razumem iako volim da slusam narodnu, stranu itd. izvinjavam se za off morao sam da odgovorim na ovu anketu....

Vidite ovu mladost, i recite mi da li treba sad tako neko da gajie dete, sa takvim idolima i sa toliko pročitano knjiga?!?

A to su oni što imaju 19 godina, "idealni" za roditelje... Eeeeee, možda, ali nekad...

Uzmite u obzir i da su se neki izmotavali sa tom anketom pa šopali odgovore da budu što groteskniji i neverovatniji. Srednjoškolci su još zelembaći u većini slučajeva, a naročito iz gradskih sredina, oni koji u životu nisu rascepili cepanicu, pokosili travu, očistili peć, počistili sneg ispred kuće, a da ne spominjem tek ostalo. Nekada je takvima nedostatak iskustva u praktičnom životu nadoknađivala obavezna vojna obuka i služba, ali danas toga više nema. Nema onog krajnjeg sita i rešeta koje pred ulazak ili na početku u dvadesete konvertuje one eventualno preostale dečake u ljude.

U zdravoj seoskoj sredini omladina htela-nehtela brže sazreva. Takav model ti nameće sredina i ako ga ne slediš onda si izrod kao što si u gradu izrod ako misliš o poslu, kući i razmišljaš o zasnivanju porodice u ranim dvadesetim umesto da ćerdaš svoju mladost(i ćaletovu penziju ili otpremninu) na razne budalaštine.
Za domaćina na selu potreban je čovek i to vredan, ozbiljan i pošten makar on imao i 19 godina, a da živiš kao neki likovi iz filma "Mi nismo Anđeli", "Munje" ili "Kad porastem biću Kengur" možeš da budeš na nivou pubertetlije i u četrdesetoj.

Poslednja izmena:
Немам пример ал имам савет .
У које год село отишао поштеди комшије оваквих идеја док се мало не упознате и док си трезан .. помислиће људи свашта а то се брзо прочује по селу :osmeh:.

Плус анкета се не ради да се помогне селу или граду него да би окупатор имао пресек
а) о резултатима разбијања система образовања
б) о резултатима подривања моралних и религиозних вредности , те националне свести
На страну што су помешани узроци и последице ..
.
и П.С. чим купиш трактор покушај да организујеш блокаду да се траже измене закона о образовању и наставних планова и програма на старо па ћеш видети неподељену подршку :haha:.

Увозили ми Етиопљане ко што предлаже Рас Фјучр , или сами производили чињеница је да никад више неће на селу живети исти број људи као што је живео што због технике што због гомиле других ствари...
У нормалним земљама тај процес се успорава и контролише а код нас је све стихија ко и обично...
Од свих **greška које си сад навео можеш да се искључиш и у граду..

И ми смо причали о људима ..а за чаше дал је пуна или празна зависи од пића тј.дал се долива или не ::vino::

U mojoj ulici u delu gde ja živim(od ćoška do ćoška) ima 15 kuća sa moje strane i 14 sa suprotne, dakle ukupno 29. Od toga su 4 kuće trenutno napuštene. U 6 kuća žive usamljeni penzioneri, 6 kuća su nastanjene bračnim parovima penzionera ili staraca bez formalnog statusa penzionera. Jedna kuća je pretvorena u depo-skladište, a ima i još jedna napuštena kuća sa nesložnim naslednicima gde se bespravno uselila grupa Roma. I te Rome računamo u ništa jer su tu privremeno.
Dakle u samo 11 kuća u mojoj ulici ima radno sposobnih. Od tih preostalih 11 kuća samo u 5 ima dece, tj. maloletnih.

2011. godine u Gadzinom Hanu koji ima 1000 stanovnika rodila se jedna beba, prosle godine se rodilo nekoliko beba, u mnogim selima u uopstini decenijama se nije rodila beba

Kod mene nema problema sa belom kugom.Dosta porodica ima sa 3,4 pa i 5 deteta,a sta su se tek ozenili i poudavale od nove godine,to je cudo jedno.Skoro svaki dan cujem da se neko ozenio.

Živim u malom selu u koje već nekoliko godina nitko ne ulaže...kao kriza, ali ima tu i drugih razloga...mladi odlaze, stari umiru, kuće ostaju prazne...a kad jednom nitko ne živi u njima, brzo propadaju. Kroz nekih 50-ak godina, a možda i prije, moja će djeca dovesti svoju unučad da im pokažu mjesto gdje je nekad bilo selo...a egzistiralo ovo selo još od sredine 16. stoljeća, preživjelo i osvajače i izdajnike, ratove i nevremena, umiralo se i rađalo... Susjedno selo, jedno od najvećih, ako ne i najveće u bivšoj državi, također umire...čujem, prodaje se oko 90 kuća...i nitko ne kupuje...a praznih je sigurno još toliko. Zatvaraju se radnje, imanja nasljednicima postaju teret. Nekad je netko teško stjecao ta ista imanja, a danas nasljednici ne znaju šta bi s njima...čudna neka vremena.

Kako da ne izumiru sela kad drzava vecu brigu vodi o kucicima(psima) nego o deci.
Drzava se seti seljaka samo kad taj seljak treba da ide u rat, do tad ne znaju da uopste postoji selo.
Moje selo ima skoro 1000 stanovnika ali pocinje polako da opada natalitet, ima mnogo neozenjenih starih preko 30 godina. Muci nas i to sto smo blizu grada cim su se u gradu otvorili veliki marketi sve male prodavnice su pozatvarane i ove u mom selu su dozivele istu sudbinu. Lakse je ovim ljudima da odu do grada po hleb nego da kupe u seoskoj prodavnici. Zato sada uopste i nemamo prodavnicu kao i poljoapoteku i sve ostalo sto treba jenom selu.

Aco u pravu si, sto veca sirotinja ima vise dece, sve vece bogatstvo sve manje, ili ni jedno. Kod mene u selu naj bogatije kuce su se pogasile, roditelji ostavili samo jednog naslednika koji se nije ozenio a vec napunio 60 i kusur godina. Takvih kuca ima desetine.

Tako i ovdje...bogati ili imali jedno,ili nijedno dijete ili imali kćeri koje su otišle...kuće sad napuštene ruševine. A živjelo se nekad lijepo, stariji još žive u tim vremenima...opadanje stanovništva počinje već u 2.svj. ratu, kad je skoro svaka kuća ostala bez muškog člana, a kasnije su se karte tako posložile da se rađalo mnogo ženske djece...a žensko dijete-tuđa kuća.

Zatvaraju se radnje, imanja nasljednicima postaju teret. Nekad je netko teško stjecao ta ista imanja, a danas nasljednici ne znaju šta bi s njima...čudna neka vremena.

Prodaće to u bescenje i to tamo jednog lepog dana kad naleti kupac, a stanuju valjda u nekom golubinjaru kao podstanari i kukaju kako se teško živi.

Prodaće to u bescenje i to tamo jednog lepog dana kad naleti kupac, a stanuju valjda u nekom golubinjaru kao podstanari i kukaju kako se teško živi.

A znaš u čemu im je najveći problem? Sad moraju da plate legalizaciju za ta imanja, a to je poprilični trošak, a onda će s vremenom, kad uvedu porez na nekretnine plaćati i porez jer na imanju nitko ne živi. Svi kukaju, i ovi u gradu, a najzanimljiviji su mi ovi što žive na selu...baš juče mi jedan kuka kako seljaci previše traže za svoju robu, kao kupio bekona i skupo ga platio...a živi na selu, može da ima i svoje svinje i svoj vrt...e takvih mi uopće nije žao...

А не госн Дуле .. знам колике су тренутне цене .. само кад већ причамо о томе хтео сам да поставим суштинскије питање ... шта је цена ? Притисак мерим манометром , струју амперметром а цену ?? Изузетно смо далеко од оних почетака капитализма кад је била некаква еквиваленција људског - коњског рада и енергије... па је цена више мање могла бити пропорционална објективној величини .. Већ оно лудило с "Лалама" у Холандији је показало да је цена више мање ( уз све приче око тржишта) ствар моде - маркетинга. Само убедиш људе да нешто има вредност и има :osmeh:.. Кад једном то место постане у нечијом перспективи непожељно за живот ( с рационалним разлозима о којима смо говорили или чисто ирационално) онда је то за њега реална цена .. госн Крле види вредност и он тумачи цену као бесцење .. то је поента питања ... Ствар која ми нетреба ( или ми још нису објаснили да ми треба :haha:) за мене има вредност 0 ..

Nazad
Vrh