Umiranje naših kuća

Za 15g tema na nekom forumu "umiranje nasih solitera" :osmeh:.

:veseljak::::torta::::000::::traktor1:::sreca:

- - - - - - - - - -

Aj sad ozbiljno.
ZA 10-15 godina će toliko pasti cena stanova, npr u NS-u da to neće biti normalno, toliko se gradi a toliko penzionera ima po stanovima, polako će se prazniti stanovi pa će doći do zasićena tržišta, pazite šta Vam kažem...

Cene će otići dole ali i standard zbog toga, manje para u opticaju, manje posla u građevinarstvu... POgledajste recimo Hadži Ruvimovu ulicu
http://www.panoramio.com/photo/25862913
Vidite i na mapi pored, sve to okolo su bile nekad kuće a sad zgradurine...
A ono zelene površine levo, tu ni kerove ne istrčavju koliko je neuredno...

To je sve zgrada u zgradu a između parkinzi, NIGDE NI JEDNO IGRALIŠTA, a još se zoda punom parom, stanovi ŠKLJ kvaliteta... Ljudi šetaju po polu praznom bulevaru, tuga...

E, a to će se sve odraziti i na selo, u pozitivnom smislu... Gradski asfalt ne mogu da podnesu većina starijih od 40god, mlađi OK, za njih i jeste grad i za one koji VOLE to, ali ostali,...

možda malo preterujem, izvinjavam se ako je tako, ali samo pričam ono što osećam, što vidim, što čujem...

Gradski asfalt ne mogu da podnesu većina starijih od 40god, mlađi OK, za njih i jeste grad i za one koji VOLE to, ali ostali,...
možda malo preterujem, izvinjavam se ako je tako, ali samo pričam ono što osećam, što vidim, što čujem...

Sa ovom konstatacijom se ne bih u potpunosti složio. Stari ljudi daju oglase "Menjam kuću sa ekonomskim dvorištem za manji stan" ili "Prodajem kuću u Kikindi sa ekonomskim dvorištem i pomoćnim objektima ili menjam za stan u Novom Sadu uz moju doplatu"...
Ostare ljudi, iznemognu. Teško im je i do prodavnice da odu po hleb, a kamo li da čiste lišće ili sneg ispred kuće, da lože...
Starima treba topao stan gde lepo imaju sve šta im treba, dobiju račune koliko to košta, odvoje od penzije i gotovi su. Imaju gradski prevoz, bolnice, dom penzionera...

Mladima bi trebalo da je lakše u ruralnoj sredini nego starima. Ne treba ti gradski prevoz - sve je blizu, a i vidiš, čuješ pa možeš i sam da se voziš. Ne daj bože da zatreba tu je dom zdravlja. Jedan lekar i dve medicinske sestre - dovoljno da te zakrpe kad se posečeš na kosu i da ti daju bocku protiv tetanusa. Do najbliže bolnice - porodilišta stižeš za po' sata u vr' glave. Toliko bi ti trebalo i u Beogradu kroz onaj saobraćajni "Gordijev čvor".
Osnovna škola je tu za decu, par sportskih klubova i sekcija pri školi. Ima struja, tekuća voda, asfaltni put, fiksni telefon, internet, trafika da kupiš novine... To sve imaš i na selu, šta ćeš više!?

Ok, sve u drugom delu teksta, ali u prvom...

Ja sam rođeni novosađanin, i ti penzioneri u gradu se jedna (ne svi naravno ali većina) nesnosna gomila nadrkanih stvorova koji samo žele TIŠINU u sred grada, TIHU igru dece u dvorištu, TIHO penjanje i silaženje stepeništem, i sve TIHO uvek i zauvek,... Drug, slažem se za bolnicu i sve, ali brale, preko glave su mi bili penzioneri dok sam bio klinac u dvorištu...

To sve imaš i na selu, šta ćeš više!?

Prijatelju :osmeh: a izlasci? pa nece ni jedna devojka ili zena hteti samo trafiku da gleda, nego oce u butik,bioskop, pozoriste i to odma, danasnje devojke i zene hoce da budu dame i da se ne nerviraju puno a slicna je situacija i sa momcima koji hoce da izadju malo u klub malo u diskoteku i drustvo provod pice ustajanje u 3 poslepodne pa onda opet.
Cast izuzecima koje vrlo postujem..
:osmeh:

Ok, sve u drugom delu teksta, ali u prvom...

Ja sam rođeni novosađanin, i ti penzioneri u gradu se jedna (ne svi naravno ali većina) nesnosna gomila nadrkanih stvorova koji samo žele TIŠINU u sred grada, TIHU igru dece u dvorištu, TIHO penjanje i silaženje stepeništem, i sve TIHO uvek i zauvek,... Drug, slažem se za bolnicu i sve, ali brale, preko glave su mi bili penzioneri dok sam bio klinac u dvorištu...

A šta misliš da rade namćoraste starkelje na selu? ne znaju šta će od dosade, pa smišljaju šta će da im smeta. To su naravno oni starci koji nemaju nikog svog tu. I ovde im smetaju deca koja se igraju. Ima jedna baba pola pet kuća odavde što joj smrdi stoka, a prvim komšijama ne smrdi. Jednom dedi smetaju kerovi što laju noću. ljudi mogu da budu govna i na selu i u gradu.
Trećem smetaju "moji pacovi", a pacovi se legu kod njega imaju džumbus da se sakriju i mir da ih niko ne dira. Ja mu lepo kažem da kod mene nemaju šanse da se zadrže jer trujem i pomeram stavri a i psi i mačke ih tamane. Budala jedna neprosvećena - nemož' mu dokazati. Pacova je uvek bilo i uvek će ih biti. Ima ih i u Njujorku, pa što ih ne bi bilo u Kikindi.

Pa ja pričam da sve od 15 do 30 je za grad :osmeh:

A pre i posle samo selo bratac :ppozdrav:

Bogu hvala sad su automobili skoro pa džaba i svaki put "kad nam dođe" za 20-30min si u gradu i idi gde hoćeš :bravo:

- - - - - - - - - -

MaKrlemle druže ima majmuna svuda, ali u selu imaš svoje dvorište može da se j***, a u stanu se ne sme lupati, pa ni ja nisam voleo kad mi komšije iznad, pored, ispod, iza, lupaju i puštaju glasnu muziku... Ali u kući imaš mnoooogo veću slobodu...

To sve imaš i na selu, šta ćeš više!?

Prijatelju :osmeh: a izlasci? pa nece ni jedna devojka ili zena hteti samo trafiku da gleda, nego oce u butik,bioskop, pozoriste i to odma, danasnje devojke i zene hoce da budu dame i da se ne nerviraju puno a slicna je situacija i sa momcima koji hoce da izadju malo u klub malo u diskoteku i drustvo provod pice ustajanje u 3 poslepodne pa onda opet.
Cast izuzecima koje vrlo postujem..
:osmeh:

Pa zato imaš asfaltni put i auto pa "čizme u noge, noge u kola" i ideš ponekad i u provod. Ima i kafića i diskoteka i po nekim selima.
Izađemo moja žena i ja jednom u dva meseca negde na piće, pa sretnemo tako i prijatelje iz susednog sela i onda malko. :veseljak::::vino:: :ppozdrav: Valja se ponekad, ali to nije život. I na zapadu kad luduju - luduju, ali zato kad se radi radi se. Nema svaki dan ludilo!
Od ustajanja u tri po podne nema života ni na selu ni u gradu osim ako ti roditelji, penzioneri plaćaju sve račune i daju još koji dinar za džeparac, a ti celu platu na trajda-rajda. Imam ja takvih primera i ovde kod mene. Šta će ti ljudi jednog dana kad mame i tate ne bude?

Pa ja pričam da sve od 15 do 30 je za grad :osmeh:

Do tridesete da 'vataju zjale!? E zato nam tako i ide. Zato što je kod nas sve okrenuto naopačke. Smatra se normalnim studirati sa 30 godina, a nenormalnim oženiti se sa 24! ::lose:: Zato su nam pusta sela. Ko nije u stanju da završi fakultet u roku, valjda se i nije rodio za to.
Šta će taj matori momak, majkin diplomirani tehnološki višak sa trideset godina da se vrati kući kad je već pustio korenje u gradu? Pustio prve sede, ušao tamo još pre sedam godina u neku ozbiljnu vezu. Vući će se tako još sedam(ako do tad ne raskantaju) pa će da se oženi kad mu država da posao...
Eeeej, majko, Srbijo, teško tebi s nama i nama s tobom!

Poslednja izmena:
Ne do 30 da se sprda, ja sam se oženio sa 26. po meni taman na vreme, ali još nemam dece, sad punim 28... To ti pričam, taman sad malo se "smirujem" i na selo da se kućim...

Ovo za diplomirnaog teh.viška podržavam 100% :bravo:

U onim selima koja ja uzimam za primer kako selo treba da funkcioniše, momci se žene sa dvadesetak. Ko ide na fakultet, taj je već veren i čim diplomira verenicu pod ruku pa pred matičara.
Ja sam se inače oženio sa navršene 24, a moji drugari iz srednje škole koji su otišli u grad da studiraju su mi se na desetogodišnjici mature čudili "šta mi bi da napravim takvu glupost".
Ja sam tada neke od njih pitao a šta ste vi uradili sa svojim životom i šta ste do sad stvorili? Da li si barem diplomirao - nisi. Da li imaš svoj dinar? - Ne, zavisiš od ćaleta i smatraš da si uspeo?!? Jesi li se bar oženio? On odgovara na to onako šeretski: "Aaaa, pa ja sam još mlad! Ja još menjam devojke, uživam!"
Mlad??? Ti si moje godište, a mlad je moj sin. Ti ako si još uvek mlad, sledeća faza ti je starac pošto zrelost svojevoljno propuštaš. - To sam im rekao.

@Krlemrle
U kom selu se to momci zene sa 20 godina? U mom selu ima njih 100 neozenjenih sa preko 30 godina starosti. Ima dosta devojaka koje su vec babadevojke.
I pored toga sto smo selo pored samog grada momci se ne zene, ljudi mahom odlaze odavde.

Sad se žene momci čim napumpaju dete i onda žive u zajednici sa roditeljima i to brzo pukne, uglavnom... U gradovima je još gore... Nema ljubavi, nema posla a ima deteta i žene koja čantra... Tako je 90% svadbi za koje sam čuo ili na koje sam išao u zadnjih 5 godina...

Lepa slika . Dosta kuca nova gradnja ili renovirane ,cini mi se kao zivahno selo tj ima zivota.

lično poznajem čoveka koji rasprodaje sve što ima u beogradu i ulaže u napuštena sela na krajnjem jugu, cifra je desetak puta veća od pomenute.

Inače, drug ivica se toliko zabrinuo za jug da je svoje nove plantaže podigao u sred vojvodine.

да имам пристојан капитал с тренутном фид ин тарифом .. и ја би урадио исто;d}(ово за југ) ... а друга ивицу оставимо органима извршења (судских пресуда ;)

Lepa slika . Dosta kuca nova gradnja ili renovirane ,cini mi se kao zivahno selo tj ima zivota.

Stotinak stanovnika ali vikendaši obnavljaju/održavaju dedovinu pošto je priroda kao sa razglednice. Inače, okolina Bosilegrada pa ko voli... :)

- - - - - - - - - -

да имам пристојан капитал с тренутном фид ин тарифом .. и ја би урадио исто;d}(ово за југ) ... а друга ивицу оставимо органима извршења (судских пресуда ;)

Ulaganja su u agrar ali dole potencijal za zelene kilovate svakako postoji.

U živim selima. Verovali ili ne ima takvih u našoj zemlji i mogli bi svima da nam drže seminar kako se organizuje život sela i kako treba da funkcioniše jedna lokalna zajednica.
http://poljoinfo.com/showthread.php...redit-prepis-)&p=660150&viewfull=1#post660150

I onda se neko ljuti na njih što se "otimaju" za zemlju? A ko da se otima? Babe i dede možda?

Krlemrle ovde se momci zene sa 30 godina.
Ja sam se ozenio sa 26 i to je bilo kasno, sad u mom kraju moje dete nema sa kim da se igra jer nema dece.
Svaka cast onome ko se ozeni sa 20 godina i na vreme skuci, takva sela zive i treba da zive.
:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Ni sva sela nisu ista. :)

Ovo selo je kao iz bajke

Nazad
Vrh