Umiranje naših kuća

"kome je koza kratka na ledjima nek u selo ide samo u goste".:osmeh:
Kako više nema ono dugme "zahvali" :)

Volim što se tema ovako lepo razvila :)

Ja ni jednom momenta nisam pomislio da je život na selu lak, daleko od toga da jeste, ali da je zdraviji i ispunjeniji to sigurno :)

Nemam šta da dodam, jednostavno član DUŠKO58 je sve objasnio šta ja mislim...

Znam ja jako dobor šta znači stara kuća, naravno, nisam ni rekao da možeš kupiti kuću za 10.000eu i gotovo... Ali ako malo realnije sagledate moj post sa početka strane, oni koji poznaju prilike u NS-u videće da sam 100% upravu.

JA tražim sreću u BP zato što tamo imam posao, a i mnogo jeftiniji stan, u ovom slučaju kuća... Do 01.04. ću znati gde se useljavam pa ću dati i info iz prve ruke...

UVEK je lepše voće u tuđem dvorištu, tako je i ljudima iz sela grad bajan, ali nije...

Ima tu istine Dusko, ali nisi ti bas najbolje upucen u problematiku na selu.

Bas zbog takvih sto dodju iz grada u selo i zapocnu uzgoj povrca, stoke selo i propada.
Mi koji nemamo nikakvo primanje (platu, penziju) bivamo ugrozeni sa tim sto na takav nacin dopunjavaju budzet.
Imam ja takve u kraju. Dva stana ostavili sinovima, imaju dve penzije po 30 000 (60 000) i drze krmacu, par plastenika.
A mi starosedeoci koji se polomismo od rada na zasicenom trzistu ne mozemo prodati robu i preziveti.

Za ove sto bih da jedu kobaje i prsut sa sela, neka pricekaju bolje vreme. Velika vecina njih se brcka po CG I Grckoj, dok se ja preznojavam
ispod plastenika.
Mali je broj onih u gradovima koji bas oskudno zive.

Gde ode ova tema?
Ja recimo zivim na selu i da kazem da "nikad" ne bih otiso u grad,ali vecina bi.Dobar deo tih gradjana hranimo mi seljaci,jer su vecina "gradjana" sa sela i noge im jos smrde na opanci.Znaci dodju na par dana napune torbe i odu,pare im se uplacuju na racune i tako,njima fino.
Ali na selu i pored teskog rada uvek nesto moze da te zajebe.Dacu vam par primera.
Prosle godine sam mogao da ispecem rakiju oko 650l prva klasa,sljivovica,kod nas se pusta oko 23 gradi i tako sve extra,ali.Da sve ne bude tako bajno jer 650l x 600din bi seljaku bilo mnogo nista od toga.Ispecem samo 250l,a ostalo prodam sljive.Da sam ispeko toliko na malo nikad nebi prodao,a da dajem nakupcu nekom po 300din,ne hvala,to se vec ne isplati.

Primer coveka iz okoline Leskovca koji je 2011 imao 6000 korena paradajiza,ali koji je jedva prodao i na kraju takoreci poklanjao.Vec 2012 smanjuje na 5000 korena i ono bas tad se pojave rusi u otkupu i sve ode po dobroj ceni.I njemu sve to dodje kao lutrija jer ne zna kako da odigra ove godine.

Znaci nije na selu sve bajno i sigurno i zagarntovano,a ni lako.

Ацо бежи у брда .. долази овај да помогне ::jako_besan:: ...

Па не дозвољавајте козама да вам се пењу на леђа :osmeh: .. још само мало за рачун ..
goat%20on%20bobs%20back.jpg

Да је среће па да си у праву. А ниси, па зато и имаш конкуренцију, и купце који не могу да купе за основне потребе.
Погледај само неки извештај Завода за статистику, и видећеш како рапидно пада малопродаја, чак и основних људских намирница.

Aco kod tebe je bar imalo sljive, kod mene prosle godine je svo voce ubio mraz, kukuruz mi je ubila susa, za povrce sam imao problem 10 dana sa navodnjavanjem i ono je jednim delom stradalo od suse i nisam imao dinar prihoda od poljoprivrede, samo sam imao rashode i ulaganja.
Eto ti muke seljaka, orezujes prkas djubris, odrzavas i jedan mraz i gotovo jedna susa i gotovo. Pose toga cekas da okrene godina ...

Kao sto rekoh nije selo samo cist vazduh,priroda i uzivancija ima tu velike problematike.

U svakom slucaju mora se priznati danas je mladima mnogo teze nego mojoj generaciji kada smo pocinjali.
Ово је реткост да неко призна. Мог ћалета не могу никако да наговорим да су га буквално увукли на факултет и на силу му дали посао.

Ima tu istine Dusko, ali nisi ti bas najbolje upucen u problematiku na selu.

Bas zbog takvih sto dodju iz grada u selo i zapocnu uzgoj povrca, stoke selo i propada.
Mi koji nemamo nikakvo primanje (platu, penziju) bivamo ugrozeni sa tim sto na takav nacin dopunjavaju budzet.
Imam ja takve u kraju. Dva stana ostavili sinovima, imaju dve penzije po 30 000 (60 000) i drze krmacu, par plastenika.
A mi starosedeoci koji se polomismo od rada na zasicenom trzistu ne mozemo prodati robu i preziveti.

Za ove sto bih da jedu kobaje i prsut sa sela, neka pricekaju bolje vreme. Velika vecina njih se brcka po CG I Grckoj, dok se ja preznojavam
ispod plastenika.

Nerazumem, znači po tebi ću ja verovatno sutra biti nekom problem? Ne znam kako je u Šapcu ali koliko ja vidim u NS i okolini ima mesta za svakog proizvođača povrća...

Po toj logici su i svi "majsotri" koji rade u garaži konkurencija ovlašćenim servisima...

Ti ljudi štosu "došli" sa tim penzijama su te penzije zaslužili, i imaju svako prvao da žive gde hoće i rade šta požele, nemoj pogrešno da me svatiš, ali ako ti dozvoliš da te nekih 2-3 plastenika osujete u prodaji nisi mi ni ti ništa onda bolji od njih... Bez obzira na to što si ti starosedelac... na kraju krajeva, koliko ti imaš jutar/hektar a koliko oni? Nemoj tako... :ppozdrav:

A ako veruješ da zaista je mali broj ljudi koji oskudno žive, onda dođi u grad na jedno mesec-dva, posle sezone paradajza, uzmi stan i videćeš...

- - - - - - - - - -

Koliko se ja razumem u plastenike, postavi 5 plastenika 40x8 i živećeš kao lord na selu... Ajde ispravi me ako grešim... A za to ti treba nekih 10.000eu...

Nerazumem, znači po tebi ću ja verovatno sutra biti nekom problem? Ne znam kako je u Šapcu ali koliko ja vidim u NS i okolini ima mesta za svakog proizvođača povrća...

Po toj logici su i svi "majsotri" koji rade u garaži konkurencija ovlašćenim servisima...

Ti ljudi štosu "došli" sa tim penzijama su te penzije zaslužili, i imaju svako prvao da žive gde hoće i rade šta požele, nemoj pogrešno da me svatiš, ali ako ti dozvoliš da te nekih 2-3 plastenika osujete u prodaji nisi mi ni ti ništa onda bolji od njih... Bez obzira na to što si ti starosedelac... na kraju krajeva, koliko ti imaš jutar/hektar a koliko oni? Nemoj tako... :ppozdrav:

A ako veruješ da zaista je mali broj ljudi koji oskudno žive, onda dođi u grad na jedno mesec-dva, posle sezone paradajza, uzmi stan i videćeš...

- - - - - - - - - -

Koliko se ja razumem u plastenike, postavi 5 plastenika 40x8 i živećeš kao lord na selu... Ajde ispravi me ako grešim... A za to ti treba nekih 10.000eu...

Ni manje ni vise nego deset soma, to je 50 prosecnih plata u Smederevskoj Palanci...

Aco kod tebe je bar imalo sljive, kod mene prosle godine je svo voce ubio mraz, kukuruz mi je ubila susa, za povrce sam imao problem 10 dana sa navodnjavanjem i ono je jednim delom stradalo od suse i nisam imao dinar prihoda od poljoprivrede, samo sam imao rashode i ulaganja.
Eto ti muke seljaka, orezujes prkas djubris, odrzavas i jedan mraz i gotovo jedna susa i gotovo. Pose toga cekas da okrene godina ...

Kao sto rekoh nije selo samo cist vazduh,priroda i uzivancija ima tu velike problematike.
Rodila sljiva pa se rasturila,a ipak se nisu polomile,znaci taman.
Druze ti te plastenike od 40x8 zamisljas izgleda da se sami rade.Ili da se oko njih igras kao dete u pesku.Ja licno imam plastenik 10x5.5 valjda,ne znam ni sam sirinu i u njemu papriku,paradajz i krastavce i pored obaveza na poslu nije bas jednostavno ni oko njega da se radi sve sto treba.Za 5 plastenika 40x8 ne mogu ni da zamislim.

Druze, znam mali milion ljudi koji su na selu celog radnog veka proizvodili hranu i nisu nista skucili jer su istu prodavali u bescenje i
imaju bednu udelu od penzije od 10-11 000 hiljada, a oni Titovi nepismeni pioniri 30 tak hiljada.
Ima mesta za svakog proizvodjaca povrca, ali mesta da se parkiras na kvantas da prodas, nema mesta za dobru cenu, jer je dosao koje ko
i pravi konkurenciju.
Procitaj malo bolje gore.

Zasto ti ne dodjes i ne postavis jedan -dva plastenika, ako je to kao sto pises.

Bez ljutnje, ali ovde se javljaju ljudi sa krivim pogledima na neke stvari u zivotu. :ppozdrav:

Ово је реткост да неко призна. Мог ћалета не могу никако да наговорим да су га буквално увукли на факултет и на силу му дали посао.

Jubilarna dvehiljadita poruka, cestitam.

Rodila sljiva pa se rasturila,a ipak se nisu polomile,znaci taman.

Druze ti te plastenike od 40x8 zamisljas izgleda da se sami rade.Ili da se oko njih igras kao dete u pesku.Ja licno imam plastenik 10x5.5 valjda,ne znam ni sam sirinu i u njemu papriku,paradajz i krastavce i pored obaveza na poslu nije bas jednostavno ni oko njega da se radi sve sto treba.Za 5 plastenika 40x8 ne mogu ni da zamislim.

U plasteniku se radi non stop, sto kaze nas narod kad se svane kazes mu(plasteniku) dobro jutro i kad se smrkne kazes mu laku noc.
O lakoj proizvodnji mastaju samo oni koji su je gledali na TV-u ili internetu.

Pa to je to.Vidi covek nesto na tv-u kako neko radi i odmah pomisli ma to je lako,to se radi samo od sebe,roba se proda unapred,a cena je dobra i zagarantovana.Samo ne znam gde.
Jedini posao koji mi je vec godinama siguran i fino mi popunjava budzet je izrada i prodaja drva za ogrev i to stvarno znam da radim i uzivam da radim.Mada opet je to jedan od najtezih poslova i sa najvecim procentom smrtnosti,ako mogu tako da kazem.

Nisma ni milio da se odmah pljune 10.000eu u njih, ali pričam uopšteno...

Ne sumnjam ima vas ovde koji radite u plasteniku, ali radio sam i ja... Nije lako, pogotovo kad dođe vreme berbe, ali i tad se može platiti par ljudi iz sela koji bi pomogli...

A da oko njih treba igrati non stop, to znam da nije tako, ali nema veze... Ja imam nekog iskustva i ako Bog da doći ću do stadijuma kad ću podići par plastenika za sebe...

Krećem, se u krugu ljudi koji rade sa njima, i niko se nije požalio da oni ne donose profit, da ima posla ima, kad se čupaju zaperci, kad se bere, ali ostatak vremena je slobodan (skoro sve, ne računam navodnjavanje, kap po kap naravno i luftiranje...)

Nebitno, ne želim da se ubeđujem ni sa kim, ali znam da svaki taj plastenik u proseku isplati sebe svake godine... Samo ako čovek hoće... To su moja iskustva... Ili je to samo tako ovde...

( молим да се не пецамо на конкретне цифре свеједно је ово је алгоритам на примеру ставите цифре које вам се свиђају )

Дакле узимање кредита основна правила
А) не узимај кредит никако !
Б) ако то не може да се избегне прво схвати превару ...
Идемо овде http://stari.obracun.rs/default.aspx уносимо произвољно цифре за камату ( преко 7 %) и основицу .. једино чега ћу се држати је 30 година ( мада је нереално ал то је био оригинални пример)
Изађе план отплате тј. робије .. и видимо лепо да ако сте укуацали 2013ту тек негде 2033 ће вам се умањење основице и камата изједначити !! ако је камата већа то је касније а првих пар година практично не отплаћујете кредит !!
Узећемо да Милану и Миланки треба стан од 40 квадрата што се модерним речником назива двособни ... с неком јефтином ценом минимални кредит А=35000
Ја говорим о оптимизацији типа да плате најмање с тим да што краће буду подстанари ..
Дакле тотални рок је 30 година .. е сад од тог може бити х – подстанари а (30-х) кредит .. Фиксирамо расположиви новац Y .. ради примера нека је то 250 јевреја . фиксирамо цену изнајмљивања Z опет примера ради 150 јевреја

Дакле имам тотално плаћам за 30 година
Кредит (30-х) година у износу А- х*(Y-Z)*12
Станарину x година x*12*Z
----------------------------------------------------------------------------------
Тотал
И онда треба да посматрамо како се тотал мења у зависности од х за дату вредност пројектоване ефективне камате ... при чему је наравно ограничење да рата не може прећи Y .. Рата сече Z у 15тој години .. ако им се баш жури годину или две раније све пре 10те је чисто бацање пара то је једна крива онда иду варијације с максималним оптерећењем и бројем година подстанари има ту посла ... али схватате принцип ...
год тотал рата % од одма

[TABLE="width: 260"]
[TR]
[TD]0
[/TD]
[TD]83828
[/TD]
[TD]232
[/TD]
[TD]100.0
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]5
[/TD]
[TD]70489
[/TD]
[TD]205
[/TD]
[TD]84.1
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]10
[/TD]
[TD]60796
[/TD]
[TD]178
[/TD]
[TD]72.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]15
[/TD]
[TD]54504
[/TD]
[TD]152
[/TD]
[TD]65.0
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]20
[/TD]
[TD]48326
[/TD]
[TD]128
[/TD]
[TD]57.6
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Vi stvarno mislite da sam ja neki papak koji nema pojam šta priča? Koji trabulja o nečemu što je video od Zaharija ili tako nešto?

Sećam se kad sam radio na pijaci kao srednjoškolac, koga god sam pitao sa okolnih tezgi kako ide prodaja "ma loše, katastrofa, ne znam ni zašta radim..." A ispred pijace svako vozi auto tada star bar 5 godina...

Nemojte po forumima istu priču, pa nismo komšije pa da smo konkurencija...

- - - - - - - - - -

Brate Pađa1 ti si lud :bravo::riba:

Sećam se kad sam radio na pijaci kao srednjoškolac, koga god sam pitao sa okolnih tezgi kako ide prodaja "ma loše, katastrofa, ne znam ni zašta radim..." A ispred pijace svako vozi auto tada star bar 5 godina...
Tu se slazem sa tobom da generalno mi srbi kao narod mnogo volimo da kukumavcimo i da nas neko sazaljeva,mada ima i onih koji vole da se hvale.Realnost nam je uglavnom slaba i nepoznata strana.

Secam se kada je stari Zaharije reklamirao gajenje puzeva, cincila,,, i ko zna cega jos kao unosan posao. :haha:

Ah, da nojeve sam zaboravio.

Sinoc gledam reklamiraju gajenje tartufa, pa kaze 20 ari - 20 000 eura prihoda.

Stvarno je nas narod ne snalazljiv, pare svugde oko nas, a mi ne znamo da ih uzmemo. :sta:

Nazad
Vrh