Umiranje naših kuća

Pa ne bi proširio temu nego bi uneo malo svećine u nju i da bi ljudima svoje viđenje, ovako se samo jedan spamer i ništa više, no hard feelings...

U pravu si da se tako kredit ne uzima ali ja pričam o nečemo za normalan život, teško da se normalnim životom može nazvati bilo kakav život sa 350eu mesečno + bilo kakav kredit za stan pa nek on bio i 100eu, a za takav kredit od 100 eu se može kupiti eventualno 30 kvadrata, ili ti jednoiposoban stan!!

A ako pričamo o štednji neki X godina, pa ako štediš nekih 150eu mesečno, aj da kažemo da može toliko, onda godišnje uštediš aj nek bude 2.000eu, pa do stana vrednosti 30.000eu ti treba 15 godina, ako si počeo da štedoš sa 30 godina to 45 godine nemaš svoj stan ali nemaš ni letovanje, zimovanje, niti bilo koji "luksuz" da bi na kraju imao SVOJ jedoiposoban stan...
TUGO MOJA!!!

A sa selom? za 5 godina (x3 manje vremena) tim tempom štednje imaš x3 više kvadrata + dvorište... Znači do neke 35 godine si stekao nešto... I ne duguješ NIKOM!!!

Aj da pričamo o tome a ne o muzici, ok?

MI treba da OHRABRIMO ljude da učine svoj život LAKŠIM, neko će guglati i izguglati ovu temu i treba pomoći i dati neke smernice a ne lupati ko Maksim po diviziji... :ppozdrav:

Кад код нас буде доступно нешто попут овог http://www.ers.usda.gov/media/377487/eib92_2_.pdf (прилично велик фајл , графикон 5 и група 11 са дискусијом ;) )
Замисли да неко код нас сада направи овакво поређење, жуто отишло горе, принос од пољопривреде као и цена земље такође максимални после пар година, а белекс Лелекс у дауну, и закључиш храбро, да то је та прилика, имам дивергенцију. :haha:
Но, без шале, одлична анализа амера, која потврђује све познато на занимљив начин. Проблем је што је то мало накнадна памет, но служиће ваљда за будуће препознавање трендова. Ето, код нас, један издао сву земљу. Опет други чуо да скупо и оће да прода.

Некако имам утисак читајући ову тему да највише воде дискусију они који уопште и не живе на селу. Капирам да ови што живе а не оглашавају се, мисле да инвестиције у пољопривреду немају баш тако брз обрт. Изгледа да се превиђају многе обичне ствари, а које и те како коштају. Као и многи на почетку, тако се и овде прави основна грешка, а то је обртни капитал. Није довољно само купити кућу, треба ту доста да се уложи. Они који у граду имају тај капитал, што би уопште ишли на село. Они који немају тај капитал, а како уопште да дођу. Опција продати стан, и доћи на непознато у село, је тек прича за себе. Наравно, очекивати подршку државе за повратак на село, а где већ живи изнад светски просек становништва Србије, је тек бесмислица. Реално, ни напред ни назад. Озбиљно ће нешто морати да се деси у нашем друштву, јер ће се у супротном због немања опција, у нашем друштву десити још нешто озбиљније.

Poslednja izmena:
citam vase postove i moram da dodam da svaka kuca trazi odrzavanje,moja kuca je napravljena pre tacno 40 godina i sad stize polako da menjam oluke,crep,daske koje su pukle,grede,pa sleze se ambar,pa vlaga se javlja,pa ono pa ovo... to sve kosta dok stan u nekoj zgradi treba okreciti jednom u 10 god. A sta reci za ove kuce od 10k evra to su kuce predratne (mislim na II svetski) sta sve tamo teba uloziti eee

Pa ne bi proširio temu nego bi uneo malo svećine u nju i da bi ljudima svoje viđenje, ovako se samo jedan spamer i ništa više, no hard feelings...

U pravu si da se tako kredit ne uzima ali ja pričam o nečemo za normalan život, teško da se normalnim životom može nazvati bilo kakav život sa 350eu mesečno + bilo kakav kredit za stan pa nek on bio i 100eu, a za takav kredit od 100 eu se može kupiti eventualno 30 kvadrata, ili ti jednoiposoban stan!!

A ako pričamo o štednji neki X godina, pa ako štediš nekih 150eu mesečno, aj da kažemo da može toliko, onda godišnje uštediš aj nek bude 2.000eu, pa do stana vrednosti 30.000eu ti treba 15 godina, ako si počeo da štedoš sa 30 godina to 45 godine nemaš svoj stan ali nemaš ni letovanje, zimovanje, niti bilo koji "luksuz" da bi na kraju imao SVOJ jedoiposoban stan...
TUGO MOJA!!!

A sa selom? za 5 godina (x3 manje vremena) tim tempom štednje imaš x3 više kvadrata + dvorište... Znači do neke 35 godine si stekao nešto... I ne duguješ NIKOM!!!

Aj da pričamo o tome a ne o muzici, ok?

MI treba da OHRABRIMO ljude da učine svoj život LAKŠIM, neko će guglati i izguglati ovu temu i treba pomoći i dati neke smernice a ne lupati ko Maksim po diviziji... :ppozdrav:

Znas li ti druze, da bi na selu podigao jedno srednje dobro seosko domacinstvo moraju da rade 3-4 generacije iz tog domacinstva( pod uslovom da niko iz kuce ne radi u inostranstvu)...

Sta vi mislite da na selu mozes da ustedis neke pare kad svaki dan imas ogromne troskove koje u gradu ne mozes ni da sanjas, koje znaju jedino ljudi koji zive i rade na selu.
Da bi kupio 1 hektar dobre zemlje treba ti 5-10 000evra ima i skuplje, imas i losiju zemlju ali losija zemlja losije i radja i treba vise ulaganja da bi dala neki srednje dobar rod. Treba ti mehanizacija sa kojom ces da obradjujes tu zemlju,treba ti gorivo,djubrivo,seme,hemija itd itd.
Kad ulozis sve nabrojano u tu njivu onda gledas u nebo da li ce da ga spzi susa kao prosle godine ili ce da ga ubije grad kao pretprosle ili ce ga ubiti kisa kao sto je pocelo ove godine- poplave itd. Pa ce te pare koje si ulozio u taj hektar zemlje da ti se vrate kroz jedno 40 -50 godina, da bi ziveo od poljoprivrede treba ti najmanje 20 hektara. Kakvi nam lopovi vode drzavu dobro smo i zivi, do juce afera sa mlekom, danas sa jabukama, sta ce biti trece videcemo za koji dan, sve se zivo radi kako bi se umrtvila poljoprivreda u srbiji.

јесам додадан ... :osmeh: и годин ипо дана твог живота на тих 20 година проведених у приградском превозу .. и цену превоза молим урачунати ... и још очајни музички избор у тим аутобусима тј. плус душевна бол (чега ја наравно покушавам да поштедим поштоване учеснике форума :osmeh:) ...:veseljak::

Ako računaš cenu prevoza do grada na posao, kad već idemo u sitna crevca, onda računaj za život u gradu i gradski prevoz.
Još zaračunaj i dvostruko veće troškove ishrane u gradu. Na selu pola toga nećeš kupovati jer ćeš u slobodno vreme u skladu sa svojim afinitetima sam proizvoditi određena dobra za sopstvene potrebe i za razmenu, a pola ćeš kupovati po nižim cenama od svojih komšija.

- - - - - - - - - -

Znas li ti druze, da bi na selu podigao jedno srednje dobro seosko domacinstvo moraju da rade 3-4 generacije iz tog domacinstva( pod uslovom da niko iz kuce ne radi u inostranstvu)...

Sta vi mislite da na selu mozes da ustedis neke pare kad svaki dan imas ogromne troskove koje u gradu ne mozes ni da sanjas, koje znaju jedino ljudi koji zive i rade na selu.
Da bi kupio 1 hektar dobre zemlje treba ti 5-10 000evra ima i skuplje, imas i losiju zemlju ali losija zemlja losije i radja i treba vise ulaganja da bi dala neki srednje dobar rod. Treba ti mehanizacija sa kojom ces da obradjujes tu zemlju...

Većina je imala sve šta je potrebno, pa su sve rasprodali trajda-rajda čim su stari stisli oči i za te novce kupili polovan auto i kolor televizor. To što je Zemlja skupa u Smederevskoj Palanci i Grockoj ne znači da je ta cena jednoobrazna u Celoj Srbiji. Pisali su neki forumaši o cenama u njihovim krajevima i do deset puta nižim od ovde navedenih.
Ja sam već ranije pisao da povratak na selo ne podrazumeva i obavezno bavljenje isključivo poljoprivredom. Možeš da živiš na selu a radiš u gradu, a možeš i da radiš na selu mimo poljoprivrede. Da se ne bih ponavljao sa nabrajanjem zanimanja, navešću ovog puta samo jedan primer. Vulkanizer je potreban selu koliko i gradu.

- - - - - - - - - -

Они који у граду имају тај капитал, што би уопште ишли на село. Они који немају тај капитал, а како уопште да дођу. Опција продати стан, и доћи на непознато у село, је тек прича за себе.

Ne, opcija bi bila doći u poznato selo, odnosno u selo(provinciju u opšte) odakle potiču i gde već nešto imaju. Za mehaničara, bravara ili stolara ti baš i ne treba neki početni kapital, nikako veći od onog što bi dobio za stan. Iza radionice deset kokošaka nosilja, desetak ovaca, pet tovnih ćurki, baštica... - da ima i žena sa čime da se zanima.
Naravno, ja razmatram opcije samo za sss. Intelektualce ne uzimam u razmatranje. Oni su pametni pa nek smisle nešto i sami.
I naravno da ne razmatramo ovde mogućnosti tipa proda čovek sve u gradu, digne sidro i dođe da radi ratarstvo na angro. Taj ko ima love za to, tom je dobro i u gradu. Problem je što nam sela umiru, a u prenaseljenim gradovima neki ljudi oskudevaju i krpe kraj sa krajem, a mogli bi isti posao da raduckaju i na selu.

Poslednja izmena:
Ima i u Grockoj gde je cena malte ne za dz(gavran)taj potez je jeftin i ima neobradjenih njiva koliko hoces.Par hiljada evra hektar.

Mozes ovde u Smederevskoj Palanci da kupis hektar i za 2000 evra samo je tesko naci njivu od 1h u komadu a da je na prodaju ko prodaje njivu od hektar taj zacepi pristojnu cenu. Ove manje sitne njive po 20-30 ari u brdu-kamenite imas koliko hoces i za 15 evra ar ali to niti ko radi niti ko kupuje na nima nece ni bagrem da raste a kamoli nesto drugo. Dobre i kvalitetne njive u ravnici kostaju mnogo.
Evo u mom komsiluku se prodaje kompletno domacinstvo za 15000 evra, mislim da ima oko 30 ari placa udaljeno od centra grada 4km, ali na placu je samo kuca u fazi raspadanja kao i pomocni objekat koji se gotovo urusio, znaci prakticno na tom placu nema nista korisno od tih zgrada, i ovo sto ima pravice ti samo trosak za rusenje i uklanjanje sa placa. Sve sto je dobro i na selu ima cenu (nije jeftino) jeftino je samo ono sto niko nece da kupi ili kod nekog sto je nasledio pa hitno prodaje zbog para.
E sad ko NE zeli da se bavi iskljucivo poljoprivredom vec samo da zivi na selu a da radi neki drugi posao to je OK njemu ne trebaju 20 hektara moze pristojno da zivotari i sa 5 hektara.
Ziveti na selu a ne raditi poljoprivredu jednostavno nema nikakvog smisla.
Moje selo je malo urbanije,blizu grada pa nije lose za zivot moze da se radi neki drugi posao i u medjuvremenu da se radi poljoprivreda. sve sto ti treba skoknes do grada zavrsis za cas posla.
Zamisli da zivis u selu 30 km od grada, da u selu nema ni prodavnica, nista s nista a ima takvih sela ovde u mom okruzenju koliko hoces kako ces zimi da odes na posao sneg se ne cisti na vreme znaci strasno.

Evo u mom komsiluku se prodaje kompletno domacinstvo za 15000 evra, mislim da ima oko 30 ari placa udaljeno od centra grada 4km, ali na placu je samo kuca u fazi raspadanja kao i pomocni objekat koji se gotovo urusio, znaci prakticno na tom placu nema nista korisno od tih zgrada, i ovo sto ima pravice ti samo trosak za rusenje i uklanjanje sa placa. Sve sto je dobro i na selu ima cenu (nije jeftino) jeftino je samo ono sto niko nece da kupi ili kod nekog sto je nasledio pa hitno prodaje zbog para.
E sad ko NE zeli da se bavi iskljucivo poljoprivredom vec samo da zivi na selu a da radi neki drugi posao to je OK.

Opet gledaš samo svoj kraj. I danas slušam oglas na Radio Kikindi da se prodaje spratna kuća od 100 kvadrata sa dvorištem i baštom za 22000 evra. ne poznajem čoveka, ali poznajem ćud sredine, taj bi skočio odmah i na ponuđenih 18000. Iskustvo je pokazalo da ako prodaješ kuću onda prihvati prvu ozbiljnu ponudu. Svaka sledeća će biti sve nepovoljnija.
Inače, kuća se nalazi u jednoj od prometnijih ulica(tranzit) pa je pogodna i za biznis. To je samo jedan primer, a takvih primera oho-ho! A tek u manjim selima oko Kikinde. To Svet nije vidio!

Opet gledaš samo svoj kraj. I danas slušam oglas na Radio Kikindi da se prodaje spratna kuća od 100 kvadrata sa dvorištem i baštom za 22000 evra. ne poznajem čoveka, ali poznajem ćud sredine, taj bi skočio odmah i na ponuđenih 18000. Iskustvo je pokazalo da ako prodaješ kuću onda prihvati prvu ozbiljnu ponudu. Svaka sledeća će biti sve nepovoljnija.
Inače, kuća se nalazi u jednoj od prometnijih ulica(tranzit) pa je pogodna i za biznis. To je samo jedan primer, a takvih primera oho-ho! A tek u manjim selima oko Kikinde. To Svet nije vidio!

Druze pisem za moj kraj zato sto znam, glupo bi bilo da pisem za tvoj kraj kad ne znam kakva je situacija :ppozdrav:

@Ivanerns Договорено .. ал то захтева мало времена биће навече ... једино не разумем шта имате против музике

@marko22 ..стра ме и помислити ...:osmeh: али хтео сам да покажем да се на основу тога улаже јесте оћу дивергенцију .. боли овог дал је то земља, ексери ил рачунари .. а овде се намећу неке сулуде поделе дал грлим дрвеће ил волим бетон ... и лепо се види да је већи део добити капитална добит а не кеш дакле постоји повећана потреба за обртним капиталом..

@Krlemrle нису ситна http://www.gspns.co.rs/cenovnik.php .. четврта зона је од 50 евра .. слажем се и градски рачунати ... али не могу да занемарим цифру која је 25% наводне уштеде а уштеда носи и 2 сата сваки дан у мањку ... дакле ил рачунамо људски кошто сте и наводили ил онако шацо а шацометријом могу да покажем истовремено и да се исплати и не исплати нека ствар ...

захваљујем свима на подршци теми .. eво нешто пригодно :veseljak::

Problem je što nam sela umiru, a u prenaseljenim gradovima neki ljudi oskudevaju i krpe kraj sa krajem, a mogli bi isti posao da raduckaju i na selu.
Ево шта сам чуо. Имам део фамилије на селу, и баве се воћарством, и добар део радника који им требају сада долазе да раде из самог града. Исти ти што раде код њих имају и нека своја напуштена имања по оближњим и даљим селима, углавном од деде. На то сам мислио кад сам писао о обртним средствима, која ови очигледно немају пошто немају своје воћњаке и баште. Неки су почели полако да праве по неку башту, а многи ће убудуће. Многим младим људима је то било незамисливо. Па су онда кад је мука натерала почели да раде за дневнице. А неки се и скроз баве пољопривредом и редовно су на селу, а рођени и живели у граду. И све ово је само да се некако преживи. Где је ту нека озбиљна производња и организација.

- - - - - - - - - -

али хтео сам да покажем да се на основу тога улаже јесте оћу дивергенцију .. боли овог дал је то земља, ексери ил рачунари ..
Слажем се. Уопште ми није страно овакво размишљање, зато и покушавам да што више уведем и те елементе.
А на какве ексере си мислио. :haha:
Оно, све је бизМис, чисто питам.

Где је ту нека озбиљна производња и организација.

U nekim drugim, srećnijim vremenima. Prošlim sigurno, budućim možda.

- - - - - - - - - -

Druze pisem za moj kraj zato sto znam, glupo bi bilo da pisem za tvoj kraj kad ne znam kakva je situacija :ppozdrav:

Hoću da kažem da ne možeš po situaciji u svom selu da tvrdiš da je tako i u drugim. Ja sam naveo primer iz mog sela, ali znam da postoje i daleko ekstremniji primeri, a sve za sela koja zadovoljavaju neophodne civilizacijske uslove.

@Krlemrle
Banat je poznat po iseljavanju i jeftinim kucama i domacinstvima. Nigde nisu tako jeftine kuce kao u Banatu. Na primer u Skorenvcu je jedan moj prijatelj kupio dobru kucu i domacinstvo za 12000 evra. Bas jeftino.

U Severnom Banatu je to još drastičnije, naročito na krajnjem Severu, u opštinama Čoka i Novi Kneževac. Za svega par hiljada može da se nađe nešto upotrebljivo. Ima i za <1000, ali tu se ne vredi ničemu nadati, to je samo kućni broj.

Poslednja izmena:
Lepo se razvila diskusija i ide kako treba. Nadam se da niko nece da je narusi nekim spamom ili off-om. Ja sam mislio da pisemo o porodicama kojima je zivot u gradu finansijski i stambeno (tesno) postao nepodnosljiv pa pokusavaju svoje probleme resiti zivotom u mestima udaljenim do 30 km od grada. Sva mesta u okolini NS imaju vodovod a dosta njih kanalizaciju i gas, tako da to vise nije onaj pravi zivot na selu. Ljudi mogu necim aktivno da se bave i uz put da obrade 1-2 jutra zemlje, drze 2-3 svinja, nesto zivine i imaju basticu u kojoj ce imati za svoje potrebe osnovnog povrca. Ako je veliki plac moze nesto da se stavi i pod plastenike pa da radi pijaca. Ako ima i neka pomocna prostorija mogu da se zapate i koke nosilje pa opet frisak dinar sa pijace. Ja imam dosta ljudi tu oko mene koji imaju zakupljene tezge na futoskoj, satelitskoj pijaci u NS i lepo se ispomognu sa tim novcem, ali mora da se radi i da se ubode prava roba zapijacu. Onaj u stanu da bi jeo dimljeno meso i kobaje mora da bude mnogo fini sa rodjacima iz predgradja da bi mu osusili meso i kobaje. Napisao sam predgradja i evo primera za to. Od NS do izlaska iz Begeca nema slobodnog prostora, a nekada su bila tri odvojena mesta od grada Veternik, Futog pa Begec. To je sve sada spojeno u zadnjih 10-ak godina. Tako da i oni koji odu i dalje od 20 km od grada mogu da se nadaju vrlo brzo napretku i mozda cak i zabrani drzanja krupne stoke. Brzo to sve ide napred. Vi ste svi mladi i hteli bi sve odjednom pa necete ni primetiti kako brzo godine prolaze. Onaj ko zeli i ima volju da radi a tesko mu je u gradu po mom skromnom misljenju ne treba da casi ni casa nego da ozbiljno porazmisli gde bi i kako mogao da osnuje novo domacinstvo. Normalno sve u dogovoru sa porodicom i navesti im sve nedace koje ih cekaju. nema klime, ali ima hladovine od vocke i mozes svojom rukom ubrati kajsiju ili drugu vocku. Sve to ima svoje prednosti ali i velike mane za ljude kojima je kratka koza na ledjima pa im tesko da se sagnu i nesto poseju i zasade, e za takve nije kuca nego stan pa kad dodje sa nazovi posla sve cetiri u vis i maltretiranje troseda. nekome je lepse jedanput jesti bilo sta na dan nego imati normalan i pristojan zivot uz zesci i posten rad. Mislim, ko je hteo da me je razumeo.

Poslednja izmena:
Dusko58
Slazem se sa tobom, na primer mladom bracnom paru koji nema posla u gradu a zeli da pronadje sebe na selu trebaju mnogo velika pocetna finansijska sredstva da bi opstali. Na primer da rade plastenike kupiti plastenik je 10evra po kvadratu sto je 1000 evra za jedan omanji plastenik od koga ne moze da se zivi treba takvih najmanje jos 5-6, plus kuca,plus plac,plus prevozno sredstvo(automobil) kojim bi se proizvedena roba vozila na pijacu. Tezga na pijaci je oko 1000 evra godisnje.
Sve bi to bilo super da narod u gradu ima para i da je kupovna moc gradjana veca, onda bi i proizvodjaci povrca mogli vise robe da prodaju. Pojavljuju se veliki marketi u kojima je sve jeftinije i sve na jednom mestu, pijaca polako izlazi iz upotrebe. Da bi proizvodio povrce za velike markete moras da budes mnogo jak i pouzdan proizvodjac.
Kada bi taj mladi bracni par imao posao u gradu a na selu samo da zivi to je vec nesto drugo, imao bi sigurnu zaradu ne gledajuci u nebo, plus mogli bi da proizvedu sve sto ima je potrebno od zdrave hrane za sopstvene potrebe. Tad bi im bilo super.

Pricaju mi ovi kod mene sto imaju tezge u zakup da daju robu penzionerima na veresiju pa kad legne penzija onda isplata. Sigurno nigde u ovim vremenima nije lako ali mislim da je na selu odnosno prigradskom naselju dijafazon svastarenja daleko siri. Konkretno sam mislio na one koji nemaju posao a imaju na pr. stancic da prodaju pa da od dobijenog novca pazare solidnu kucu i da im ostane da zapate nesto zivotinja na toj okucnici. U svakom slucaju mora se priznati danas je mladima mnogo teze nego mojoj generaciji kada smo pocinjali.

U vase vreme je bilo drugacije, bilo je vreme socijalizma, postojala je srednja klasa kupovna moc gradjana je bila veca. Danas je kapitalizam, krupna riba guta sitnu ribu u svakom poslu.

Na primer u mom selu do pre 7-8 godina postojalo je 4 prodavnice,poljoapoteka,kafana i dodje jedan baja otvori sve to kod njega na jednom mestu, i pozatvara sve ostale prodavnice u selu. U gradu ima nekoliko velikih marketa koji su male radnje prakticno zatvorili.

Ko ima stan da proda primer 50 000 evrica i predje na selo, za te pare moze da zapocne sve. Ali bez para otici na selo od tog posla nema nista. Sve sto bi trebalo da ti rodi na selu mora prvo da se obradi,poseje,nadjubri,oprska i obere a to zahteva velika ulaganja i naporan rad.

Jeste da onaj u garsonjeri maltretira trosed posle posla, nema dodatne prihode ali nema ni rashode.
Ja posle posla nemam odmora, moram naprimer da kosim travu da bi pokosio plac treba mi najmanje 5l benzina za trimer, taj benzin onom u gradu nije potreban pa ne mora da ga kupuje moze da se izlezava na trosedu, nije mu potreban ni trimer, ne prska voce pa mu nije potrebna ni prskalica ni gomila preparata.
Ne mora da zaliva povrce kupuje creva i plastenike i posle da nema kome da proda.
Ne mora da kupuje i odrzava traktor i svu mehanizaciju, ne mora da placa za struju 10 000 dinara nego u stanu placa 3-4000 , na selu se mnogo vise trosi struja moras da ukljucujes,mlin da sameljes nesto, ukljucujes aparate,bruslice busilice dok popravljas zastarelu mehanizaciju, to onom u gradu nije potrebno moze da se izlezava na trosedu i boli ga uvo. Ko se opredeli na stocarstvo taj godisnji odmor moze samo da sanja stoka zahteva svakodnevnu negu.

Nije selo samo cist vazduh lepa priroda i uzivancija ima tu dosta rada i velikog ulaganja svakodnevno.

Ali nesto imas i lepo je kada iza coveka ostane nesto pa makar to bila i vocka koju si zasadio. Ponovo kazem, "kome je koza kratka na ledjima nek u selo ide samo u goste".:osmeh:

Nazad
Vrh