Umiranje naših kuća

lakse je manje obrazovanom coveku zaraditi na selu nego u gradu
.

Pa nije.
To što poljoprivreda ne zahteva obavezno visoko obrazovanje nije dokaz da neobrazovani mogu lakše doći do posla u selu nego u gradu. I u gradu ima dosta posla za neobrazovane ili manje obrazovane.

Ono što je u selu pogodnost za mnaje obrazovene je to da se oni tu ne izdvajaju previše od okruženja, što im se u gradu često dešava.
Čistačica i inžinjer u nekom preduzeču ipak nisu u istoj ravni, i čistačica ne može sa inženjerom da komunicira na ravnoj osnovi, a ako bi se ta čistačica vratila u selo ona bi uglavnom mogla sa svima da komunicira ka o sa sebi ravnim.
Ali to ne znači da bi čistačica više zarađivala u selu nego u gradu, i da bi imala kvalitetniji život.

Pa zašto se ti kojima se skupljaju računi ne vrate na selo i zarade da plate te račune, kad je u selu izbor poslova na komjima se može zaraditi tako širok?
Neozbiljno je reći da su lenji i glupi pa neće da rade, ili ne mogu da shvate, pošto je toga stvarno dosta.
Biće da ima neki drugi razlog za to.

Па ту и јесте цела квака .. сложили смо се да је избор послова широк .. а жестоко се нисмо сложили да је избор профитабилних послова широк :osmeh: поготово не на површини типа веће окућнице ...сем ако се не ради о суданској трави која није суданска ...

Уз све наведене тенденције које сте тачно навели мора се додати и све већа доминација провизионих занимања .. ем паре за ништа ем коке за џабе :osmeh:

Zar ima ovde ljudi koji misle da je bolje raditi na selu ili u nekoj firmici gde mesecno kaplje platica, ma kolika bila.
Ko ce da se vrati u staru trosnu kucu, da sest meseci lozi vatru, sece drva, lupa motikom u 21 veku.

Mozda sam ja malo vise glup, ne obrazovan, ne kapiram neke stvari, ali ko god ode u grad ne pomislja da se vrati.

сложили смо се да је избор послова широк .. а жестоко се нисмо сложили да је избор профитабилних послова широк

Što ti je preciznost...
Čovek upotrebi pravu reč na pravom mestu i u trenu sve postane jasno :)

ем коке за џабе

Gde to ima jbt?
Milsim, kaži nemoj da si stipsa :)

Zar ima ovde ljudi koji misle da je bolje raditi na selu ili u nekoj firmici gde mesecno kaplje platica, ma kolika bila.
Ko ce da se vrati u staru trosnu kucu, da sest meseci lozi vatru, sece drva, lupa motikom u 21 veku.

Mozda sam ja malo vise glup, ne obrazovan, ne kapiram neke stvari, ali ko god ode u grad ne pomislja da se vrati.

A ko to kaže da u firmici mesečno kaplje kolika-tolika platica?
Taj ko je jednom otišao i ne pomišlja da se vrati iako u gradu nema posla, ostaje tamo samo zato što je navikao na trenutni stil života. Naši ljudi su inertni po pitanju stila života i teško menjaju navike. Ne kažem da je to za osudu, ali to je činjenica.

Pomenuo sam to već na nekoj drugoj temi u drugom kontekstu, ali evo, moj najbolji drug se jesenas vratio u građevinsku firmu koju je napustio pre dve godine zato što nisu davali platu. Direktor ga je sreo na ulici i ponudio mu da se vrati jer sada ponovo imaju za plate. Drug se vratio i primio dve plate, a onda opet cvrc! - Ništa. Duguju mu već čitavu jednu kuću na selu u platama - ono od pre prekida plus još ovo posle prekida.

Sto bi neko zamenio stan za kucu u kojoj mora da se radi i da se ulaze na odrzavanje,kad od tog novca moze kao gospodin covek da izvede porodicu na odmor,pice...nije ni grad samo betoncina.

Sto bi neko zamenio stan za kucu u kojoj mora da se radi i da se ulaze na odrzavanje,kad od tog novca moze kao gospodin covek da izvede porodicu na odmor,pice...nije ni grad samo betoncina.

Od kog novca? Za to mora da ima i neka primanja. Oni koji imaju posao u gradu i platu sa kojom ni u čemu ne oskudevaju, oni i nisu ciljna grupa za povratak na selo(ili u provinciju).
Nama su ovde u glavnom neshvatljivi oni koji krpe kraj sa krajem u gradu, puni su negativnosti i kukaju, a imaju kuću i onemoćale roditelje u provinciji. Plata im tačno pokriva troškove i za čega onda žive tamo? Da bi udisali smešu mirisa izduvnih gasova i brze hrane umesto sveže pokošene trave? Da bi spavali bez prave noćne tame uz tutnjavu tramvaja umesto uz cvrčanje cvrčaka i lavež pasa u daljini.

Može al kad dođe na selo. Sve su to oni gore izračunali pa tako je plata u gradu veća ali i život skuplji. Isti posao nije uvijek isto plaćen i zavisi od firme ali i od mjesta gdje se živi. Dami je ovdje raditi a živiti u africi i ja bi bio gazda.

Кад код нас буде доступно нешто попут овог http://www.ers.usda.gov/media/377487/eib92_2_.pdf (прилично велик фајл , графикон 5 и група 11 са дискусијом ;) ) е онда ћемо имати о чему да дискутујемо до тад уживајмо уз свирку :veseljak::

П.С. много ми се свиђа како им је ретуширо химну :osmeh:
П.П.С. ево све на изволте разбијено до последњег податка

Poslednja izmena:

Srednja strucna sprema moze od svog rmbacenja u gradu maksimum za ceo zivot da zaradi stan od 45 kvadrata i to da zivi u oskudacuji. Pa mi ti sad napisi kako moze porodica sa dvoje dece razlicitog pola da se smesti u taj stan i da normalno zivi. U kuci se to da izvesti ali se mnogo vise radi.
Ponovicu, najlepse je imati kucu u predgradju i stan u gradu da deca ne moraju da putuju dok se skoluju, ali do toga dvema generacijama treba napraviti dacu.

ZA STAN u NS-u od nekih 60-70 kvadrata mi treba BAR 50.000eu, realno treba više ali aj nek bude ovako...

Rata kredita za takav stan bi bila negde oko 350eu mesečno na 30 godina...

Pored rate bi mi na troškove "komunlaija" trebalo bar još 150eu, to skupa čini 500eu mesečno narednih 30 godina!!!!

ZA KUĆU u nekom selu u krugu od 30km od nekih 100 kvadrata + dvorište mi treba nekih 10.000eu.

U toj kući bi imao baštu i realnio manji ili nek bude isti trošak na "komunalije" na godišnjem nivou od 150eu mesečno

Rata za tu kuću bi bila nauporedivo manja, ali aj nek bude da je 100eu na 20 godina

E tu dolazimo do jednakosti ove:

70 kvadrata = 500eu mesečno 30 godina

100 kvadrata + dvorište = 250eu mesečno 20 godina

A to šta se još može "privrediti" na selu je opisano na strana iza, ili na celom ovom forumu posvećenom poljoprivredi i "selu" generalno...

E sad, ona porodica koja ima bar 1.500eu mesečno MOŽE da preživi ovaj tempo u gradu, a vi mi recite koliko ljudi znate da toliko para zarađuje?

A ako su podstanari u gradu, opet će za nekih 100eu za koliko u gradu iznajmljuju garsonjeru moći da iznajme celu kuću na selu...

јесам додадан ... :osmeh: и годин ипо дана твог живота на тих 20 година проведених у приградском превозу .. и цену превоза молим урачунати ... и још очајни музички избор у тим аутобусима тј. плус душевна бол (чега ја наравно покушавам да поштедим поштоване учеснике форума :osmeh:) ...:veseljak::

Осећам благу резигнацију у вашем гласу .. па што одустајете .. мене уопште није итересантно дал сам у праву него пишемо због ове тихе већине која се не укључује у дискусију а вероватно чита .. и није ништа лично против вас .. ето могао бих сад да пискарам и да рачун не ваља јер тако се не узима кредит осим код нас у Србији и да је оптимална комбинација изнајмљивање првих н-година .. али би то непотребно проширило тему ...:off_topic:

Nazad
Vrh