Umiranje naših kuća

Naravno da nisi spasen korova riljanjem ili oranjem samo kod riljanja i oranja korovi kasnije izbijaju(rastu) , ovako kad samo rastreses zemlju bez prevrtanja korovi rastu odmah jer ostaju na povrsini.

Folija i kap po kap su zakon. Nije to nikakva investicija ako planiras da gajis povrce samo za svoje potrebe.

To me je interesovalo, znam da su smešno jeftini a vrede ihaj ::novac::

Neću da te ubeđujem u plastenike, ali ja planiram da radim posao od kuće u radionici i da se pritom bavim i plastenicima. Moj posao je takav da znam od prilike kad se sezone i za njih se spremam, tako da mogu da projektujem svoje vreme...

Ali naravno da ne moćeš iamti posao od 8 do 16h i raditi 1500 kvadrata plastenika...

No, udaljili smo se od teme...

Povratak na selo :ppozdrav:
http://media.rtv.rs/sr_ci/povratak-na-selo/3403

JA sam možda najbolji primer za sve vaše polemike.Do pre 4 godine sam živeo u gradu u stanu,imam lep posao već 10 godina,imam i solidnu platu.Sve u svemu mogao sam da podignem kredit i kupim stančić u gradu jer sam živeo zajedno sa roditeljima.Suprugu sam doveo na sadašnje imanje i objasnio joj sve prednosti i mane življenja na ovakvoj periferiji.Podigao sam kredit i kupio 22 ara placa,struja voda i neke pomoćne zgrade.Za ostatak para započeli i završili našu kuću iz snova.Dislociran sam 5 km od centra grada što mi u 99% slučajeva više prija nego smeta.Razlog zbog čega sam godinama sanjao ovako nešto je taj što tek sada živim kako volim i želim.Imam životinja puno dvorište,što kao ljubimce a neke i kao hranu.Vidim da i ženi i ćerki prija jedino mi mala ponekad kaže "što si tata pravio ovde kuću gde nema ni jedno igralište".
Čovek koji hoće da ovako živi mora da je totalna budala ili da beskrajno voli ovakav život.Ja neznam da kažem da li mi je ovde lepša zima,proleće ili leto samo znam da nema tih para i stanova zbog kojih bi ponovo otišao u grad da živim.Čak mi je i brat rekao "ko je veći konj ti ili tvoj konj"on leži u štali a ti sve za njega radiš...Elem ljudi koji ne vole da imaju obavezu,da smrde na štalu,da ustaju rano,da rade najteže poslove,kisnu,gaze blato,peku se na suncu,kažu dobro jutro bašti i laku noć stoci neka ne pomišljaju na selo ili ovako nešto na periferiji.Lepe strane svega ovoga je taj što zdravije živimo,deca plemenitije odrastaju,zdravu hranu jedemo i uživamo u lepotama našeg imetka.A pošto radim u BG volim da ponesem kolegama domaće slanine,jaja,suva mesa,čvarke,luk iz bašte ne opran još uvek prljav od zemlje,paradajiz što vraća u deditnjstvo,orase koštunjavce i kad vidim da ti ljudi jedu u slast meni veća nagrad ne treba.Za one koji ne znaju 2/4 Beograda je gladno,1/4 željna jer nema to što svi VI sa ovog foruma imate svaki dan na trpezi a 1/4 nije vredna pomena jer se hrane i žive po Delta City-ima,Ušćima i sl sranj..a a puni su kao brod i svi smo mi za njih naj običniji ne sposobni gmizavci.Izvinjavam se na opširnom postu mislim da će svi koji su u nedoumici razumeti moju poruku.I još da rezimiram:radim na tome da toliko postanem jak i stabilan da jednoga dana dam otkaz i radim samo ono što me ispunjava i volim.

:bravo::bravo::bravo:

Svaka čast Pegaz013, bravo, pogodio si sve što sam hteo da kažem, sve što želim, pa i ono što me malo muči, a to su pitanja slična onom tvoje ćerkice, ALI, verujem da sve to što si uradio je jedina PRAVA stvar.

Bravo još jednom i svaka čast!!!

P.S. Iz ovog tvog texta sam osetio takvu smirenost i ravnotežu kakvu želim i sam da dostignem tim "normalnijim, mirnijim, ispunjenijim" stilom života na selu!

Pričaj još malo, šta sadiš, koje životinje imaš, koliko je koštala kuća?...

I još nešto, daj nam malo "finanasijskih" momenata tvog prelaska iz grada u selo, kako ti se čini? To oko hrane uopšteno. Treba nam malo svima konkretnih cifri... Naravno, ako ne tražim puno :ppozdrav:

Da se nadovežem na pegaz013... Slažem se u potpunosti sa tobom..Nema ništa lepše od rodjene kuće, velikog dvorišta, bašte, mehanizacije u dvorištu. Dok sam studirao u NS živeo sam u domu, jedva sam čekao vikend da idem kući da radim, da vozim traktor, da uživam na selu, na kraju u 4. i 5. godini studija sam čak i radnim danima išao kući, bilo je jače od mene. Imao sam sreću da se zaposlim na fakultetu na kojem sam i studirao i ni jednog trenutka mi nije palo na pamet da iznajmim stan, da živim na 5. spratu, iako je većina mojih kolega to očekivala. Svaki dan putujem na posao 60 km, ali zato kad dodjem kući svoj sam gazda i nije mi ni malo teško :osmeh:

Ma Čelarevo je manje više u gradu, ne treba ti ni pola sata do faxa, dobro ajde treba 30min... Još kad se probije taj famozni tranzit do BP biće ti tek milina :)

Ма то (транзит) без радне акције неће проћи .. треба то да се пробије ...брда су то ... :haha:

.Suprugu sam doveo na sadašnje imanje i objasnio joj sve prednosti i mane življenja na ovakvoj periferij

дакле предности и мане ... то је интересантније од цене плаца на конкретној локацији ...

Ljudi ako vec bezite iz grada na selo, nista vam ne znaci da se udaljite od grada samo 5km. To je isto kao da zivite u gradu samo imate malo veci mir i tisinu.
Jedno 15-20 km od grada se preselite da vidite sta je muka. Kad dete pita tata sto si se preselio ovde gde nema zive duse sta ces da mu odgovoris? Kako ce odatle u vrtic,skolu itd, nema s kim ni da se druzi. Sta reci a ne zaplakati, nije lako ni ljudima u zabacenim selima da ostave sve i odu blize gradu, moraju zbog dece...

Ljudi ako vec bezite iz grada na selo, nista vam ne znaci da se udaljite od grada samo 5km. To je isto kao da zivite u gradu samo imate malo veci mir i tisinu.
Jedno 15-20 km od grada se preselite da vidite sta je muka. Kad dete pita tata sto si se preselio ovde gde nema zive duse sta ces da mu odgovoris? Kako ce odatle u vrtic,skolu itd, nema s kim ni da se druzi. Sta reci a ne zaplakati, nije lako ni ljudima u zabacenim selima da ostave sve i odu blize gradu, moraju zbog dece...

Zato sam i napomenuo prednosti i mane.5 km dalje od grada mnogo menja stvar možda i više nego živeti na selu.I ja moje dete vozim u školu ili ako sam na poslu žena autobusom je vodi itd.Znači ima dosta nedostataka na koje se naravno nežalim samo ukazujem na njih.Moj izbor je moja stvar i nisam se pokajao ni jednog trenutka.Posao mi je 25 km daleko od kuće ali ipak ja to gledam sa svetlije strane.Možda po nekima živim u zabludi da je ovo život ali sam i dalje uveren da je to ono što ceo život sanjam...

ne ubedjujem te da nema posla ima ga 8 puta više nego u ratarstvu nego nije baš tako zategnuto kao što si ti napisao.
i naravno moraš biti prisutan to je obavezno...
još malo pa će tako biti i u ratarstvu..
živi bili pa videli

Zato sam i napomenuo prednosti i mane.5 km dalje od grada mnogo menja stvar možda i više nego živeti na selu.I ja moje dete vozim u školu ili ako sam na poslu žena autobusom je vodi itd.Znači ima dosta nedostataka na koje se naravno nežalim samo ukazujem na njih.Moj izbor je moja stvar i nisam se pokajao ni jednog trenutka.Posao mi je 25 km daleko od kuće ali ipak ja to gledam sa svetlije strane.Možda po nekima živim u zabludi da je ovo život ali sam i dalje uveren da je to ono što ceo život sanjam...

Druze nista ja nemam protiv tvoje odluke. Sta da kazem svaka cast. Da je vise ljudi poput tebe i @ivanerns srpsko selo bi malo zivnulo.

Poslednja izmena:

Deca su najmanji problem, bar ovde kod mene. Sva opustela sela u mom kraju imaju osnovnu školu i vrtić, koji rade svakako, e sad koliko dece se koje godine upiše, to je već druga priča.

- - - - - - - - - -

Što se tiče onih ruskih izuma za brzo prekopavanje, postoji pored ove varijante za redukovanu obradu i varijanta sa prevrtanjem sloja poput pluga, na principu produžene horizontalne i vertikalne poluge i rotiranja oko ose.
Te sprave će biti od ključnog značaja uskoro kada litar goriva(benzin/dizel) na pumpama bude koštao 10 evra. Uvoz povrća iz Grčke, Turske ili Bugarske bi u slučaju visokih cena transporta bio potpuno obesmišljen pa će ljudi početi ponovo da čeprkaju sami po baštama. Tada će doći do masovnih migracija iz gradova ka ruralnim sredinama odakle potiču.

полако госн крле остаћу без плусева .. ;d} е ово већ има смисла .. негде на 1.31 сам хтео да напишем да што се тиче тих алатки треба само ангажовати неког ко се мало разуме у биомеханику и све се реши а онда на крају отац генадиј сам каже да га је натерала мука јер га је од обичног ашова болела кичма ..

оне виле с решетком ем морају да се скрате или да користим титанијумске ем користе исте покрете ко и ашов дакле исти ће бити и споредни ефекти .. оно тестирање вила је било на некој "писти" на коју су истресли мало чернозема и потапкали .. видо би ја виле на овом затрављеном ..

П.С. Зашто ми форум једе велика слова кад пишем ћирилицом ????? ::jako_besan::

Poslednja izmena:
Te sprave će biti od ključnog značaja uskoro kada litar goriva(benzin/dizel) na pumpama bude koštao 10 evra. Uvoz povrća iz Grčke, Turske ili Bugarske bi u slučaju visokih cena transporta bio potpuno obesmišljen pa će ljudi početi ponovo da čeprkaju sami po baštama. Tada će doći do masovnih migracija iz gradova ka ruralnim sredinama odakle potiču.
ma daj,i svi ce se kao u stara vremena vratiti na salase i prestat ce da koriste struju:haha:

@Krlemrle Ја мислим да је јадничак гладан, од ових силних енглеза :osmeh: али шалу на страну лична имена у претходној поруци су заиста била великим пре слања то је минимум преправио ..

@Goran IHC Најсмешније је што се тиче тога је да најозбиљнију пропаганду повратка на село раде ови секташи .. свако лето по већим раскрсницама ови Мормони .. лепо подшишани у оделцима ...

Da citiram sam sebe od pre par strana, a na konto texta Krlemrle :

Ima još jedna stvar, tu temu je "načeo" Janosh, a to je ZDRAVA ISHRANA, okreni obrni to nešto "organsko" će sve više biti zastupljenjo u bliskoj budućnosti, dok seljak uvek bude mogao posaditi i ne hemijski zalivati neku kulturu tako će građanin na svojoj terasi 3x2m moći da posadi samo origano u saksiju...

Šta nas je sve poslednjih godina pogodilo: Lude krave, ptičiji grip, svinjska kuga, krastavci, jabuke, mleko... Lista samo raste...
A zapitamo li se šta to konkretno jedemo?

E tu je selo apsolutni pobednik jer IMAŠ KONTROLU nad onim što jedeš, a mi smo to davno izgubili u gradovima...

PA samo je frapantan podatak da u prosečnoj litri mleka ima mleka od preko 1000 različitih krava?!?!? Pa ta pasterizacija, branje (kako drugačije da kažem "obrano" mleko)... Zaboravili smo kako izgleda prokuvano sveže mleko...

O mesarama kako kljukaju piliće testosteronom neću ni da pričam (dobro je poznato da treba zabraniti devojčicama da jedu pileće meso zbog povećanog nivoa muških polnih hormona u mesu). Mesaramo koje pune slaninu vodom, ko zna šta melju u paštete, viršle, salame...

Jeste li znali da se prosečno stablo jabuke GODIŠNJE isprska 20 puta i to ako je DOBRA GODINA?!?!?!

O pijacama gde se prodaje povrće koje je prskano a karenca nijen i gledana, o džakovima paprike, krompira, luka gde je spolja gladac a iznutra jadac...

Ma mogu ovako do večnosti...
A sve nam to treba da bi živeli...

Ovako, tim tempom trovanja, živećemo do 60te godine i posle toga se boriti sa doktorima još 5-6 i laku noć svirači....

Odgledajte ovo:

http://dokumentarnifilmovi.net/extra/food-inc-hrana/

Ovo obavezno:

http://izaogledala.com/dokumentarni-filmovi/item/387-upozorenje-hrana-2-dio

i ovo, u delovima je dokumentarac:

http://www.youtube.com/watch?v=yIJv4Uqx60M

- - - - - - - - - -

Video sam tu varijantu pluga, ni to nije loš ali mi se ovo sa vilama učinilo posebno dobro jer jasutra planiram da preko toga stavim malč foliju i KPK pa mi sve vezano za korove ne igra ulogu...

- - - - - - - - - -

ma daj,i svi ce se kao u stara vremena vratiti na salase i prestat ce da koriste struju:haha:

Neće prestati da koriste struju ali je fakat da će nafte biti sve manje, moraće se više koristit obnovljiva energija...

Pa jel ti veruješ da smo toliko zatucani kao civilizacija da smo uspeli čoveka na mesec da pošaljemo, da kloniramo životinje, da dođemo do "Božanske čestice" a da ne možemo da kao energiju koristimo ništa drugo (kao primarni energent) osima FOSILNIH GORIVA!?!

http://kakonarodkaze.com/archives/6461

Deo 1:
http://www.youtube.com/watch?v=zyEGnMa9MyM

Deo 2:
http://www.youtube.com/watch?v=RVvacFmgoB4

Deo 3:
http://www.youtube.com/watch?v=tozcI--pqnI

http://natgeotv.com/rs/aftermath/videos

Nema prevod ali snaćićete se...

kad nestane fosilnih goriva onda cemo kupiti masine na neki drugi izvor energije a neverujem da ce to biti rucni alati i konji:ppozdrav:

@Krlemrle
Kad bi nafta bila 10 evra po litru, tad sigurno ni psenica nece biti 25din verovatno ce biti 250din po kg.
Na kraju krajeva ako ne bude nafte pravicemo biodizel od sopstvenih sirovina.
U krajnjem slucaju tu su konji kao besplatna radna masinerija.

Naravno da svet neće stati, ali je pitanje izdrživosti našeg eko sistema u pitanju, svet se okreće organskoj proizvodnji, ljudi se polako vraćaju prirodi, gde god da se okreneš promoviše se reciklaža, obnovljivi izvori energije,... Pa čak je i kod nas krenulo sa tim :)

I zbog tih stvari verujem da je selo ipak u prednosti... Aj da pričamo o proizvodnji struje preko solarnih konektora u svojoj kuići, ili na primer grejanju preko toplotnih bunara?!? Sve to izgleda daleko ali nije, sve je to jako jako blizu, mojoj deci će sve to biti najnormalnije...

Mnogo se ima više mogućnosti za tako nešto na selu...

- - - - - - - - - -

Na ovo želim da ti odgovorim od juče, ali ne znam šta drugo da ti kažem sem da verujem da, ajge, do nekih 30km u krug od nekih većih gradova će sela živeti, a preko toga ne verujem... To je moje iskreno mišljenje, nažalost...

Mi kao država nismo spremni da pomognemo neki "udaljenim" mestima kao što je mogla SFRJ nekad...

No, po meni je opte i to donekle OK i bolje od ničega...

Uzeti šestar i opisati krug od 30km u poluprečniku oko svih većih gradova i dobija se lepa površina... ZA Srbiji ipak dobvoljna, ali u svakom tom krugu mora biti nikih jačih industrijskih ili poljoprivrednih firmi koje bi mogle držati te ljude tu, e toga se ja boijm, centralizacije u 3 velika grada u Srbiji...

Srbija je vec centralizovana na Beograd I Novi Sad a ostali gradovi i sela se bore za deo mrvica koje ostanu, kod nas se jako malo ulaze u neke srednje gradove a kamoli u sela zato ljudi vise ne napustaju samo selo nego i gradove i kada ih pitate gde ce oni kazu ili BG ili NS.. :off_topic:

Nazad
Vrh