Umiranje naših kuća

Pa to je to.Vidi covek nesto na tv-u kako neko radi i odmah pomisli ma to je lako,to se radi samo od sebe,roba se proda unapred,a cena je dobra i zagarantovana.Samo ne znam gde.
Jedini posao koji mi je vec godinama siguran i fino mi popunjava budzet je izrada i prodaja drva za ogrev i to stvarno znam da radim i uzivam da radim.Mada opet je to jedan od najtezih poslova i sa najvecim procentom smrtnosti,ako mogu tako da kazem.

Ja sam prosle jeseni radio sa drvima(Bagremom). NIje tako tesko kao sa cerovim i hrastovim drvetom, ali je i cena manja pa mu dodje na isto. Posao sa drvima ne spada u jedan od najtezih nego je zaista najtezi... :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Vi stvarno mislite da sam ja neki papak koji nema pojam šta priča? Koji trabulja o nečemu što je video od Zaharija ili tako nešto?

Sećam se kad sam radio na pijaci kao srednjoškolac, koga god sam pitao sa okolnih tezgi kako ide prodaja "ma loše, katastrofa, ne znam ni zašta radim..." A ispred pijace svako vozi auto tada star bar 5 godina...

Nemojte po forumima istu priču, pa nismo komšije pa da smo konkurencija...

- - - - - - - - - -

Brate Pađa1 ti si lud :bravo::riba:

Druze ako si zaista spreman da ulozis 10 000 evra u proizvodnju povrca a upoznat si sa pijacnim radnjama, onda ti nikakva proizvodnja nije potrebna. Kupis robu na veliko i preprodaja. Imas dobru zaradu plus se ne mucis u plasteniku.
Ja sam radio plastenik i vise ne radim, ako zelis da izgubis zdravlje plastenik je savrsen izbor...

Secam se kada je stari Zaharije reklamirao gajenje puzeva, cincila,,, i ko zna cega jos kao unosan posao. :haha:

Ah, da nojeve sam zaboravio.

Sinoc gledam reklamiraju gajenje tartufa, pa kaze 20 ari - 20 000 eura prihoda.

Stvarno je nas narod ne snalazljiv, pare svugde oko nas, a mi ne znamo da ih uzmemo. :sta:

još mi se želudac okreće kad vidim da se prodaju sadnice lešnika "zaražene" tartufima ::novac:::svinja:

- - - - - - - - - -

Druze ako si zaista spreman da ulozis 10 000 evra u proizvodnju povrca a upoznat si sa pijacnim radnjama, onda ti nikakva proizvodnja nije potrebna. Kupis robu na veliko i preprodaja. Imas dobru zaradu plus se ne mucis u plasteniku.
Ja sam radio plastenik i vise ne radim, ako zelis da izgubis zdravlje plastenik je savrsen izbor...

Nije poenta u preprodaji, nemam ja želuda više za takvo muljanje... Ali opušten proizvodnja u svom plasteniku je nešto drugo, a prodaja kao prodaja, na kraju se nađu stalni klijenti preprodavci i to je to... Naravno, nije sve tako lako, ali kao što kažem, upoznat sam u materiji ;)

E da, kad budem kupovao kuću uslov će mi biti dvorište za bar 4 plastenika ;)

Ne brini za moju kičmu, već mi je koža dobro istegnjena :)

A zašto se gubi zdravlje u plasteniku? Ili još lepše da te pitam, a u kom se to poslu u Srbistanu neće gubiti zdravlje?
Pa ne možeš porediti plastenik visine 2m sa plastenikom od 4m visine... Kao što se ne mogu porediti kap-po-kap sa zalivanjem kanticom...

@Peđa1
Ja verujem da te niko nije razumeo :D

Uprosti to ovako:
Rata za stan od 35000eu je oko 200eu
Kirija je 150eu

Ako se štedi ta razlika od 100eu a podstanar si, za 350 meseci (30 godina) ćeš uštedeti za taj stan
A ako podigneš kredit na 30 godina... Pa dođe ti na isto...

ALI

Šta se može kupiti za 20.000eu u selu na kredit? Za duplo manje para?

Mani mi tog "fancy medicinsko ekonomskih izraza" :) Daj malo po srpski :)

Ivaners, druže seli i ne razmišljaj.'Bem ti grad i ko ga napravi.Ja sam 32 godine živeo na selu i zadnjih 10 u gradu.Nema vikenda da ne odem u Srbobran kod ovaca i da se odmorim.Samo da ćera završi školovanje, neće me grad više videti.

još mi se želudac okreće kad vidim da se prodaju sadnice lešnika "zaražene" tartufima ::novac:::svinja:

- - - - - - - - - -

Nije poenta u preprodaji, nemam ja želuda više za takvo muljanje... Ali opušten proizvodnja u svom plasteniku je nešto drugo, a prodaja kao prodaja, na kraju se nađu stalni klijenti preprodavci i to je to... Naravno, nije sve tako lako, ali kao što kažem, upoznat sam u materiji ;)

E da, kad budem kupovao kuću uslov će mi biti dvorište za bar 4 plastenika ;)

Ne brini za moju kičmu, već mi je koža dobro istegnjena :)

A zašto se gubi zdravlje u plasteniku? Ili još lepše da te pitam, a u kom se to poslu u Srbistanu neće gubiti zdravlje?
Pa ne možeš porediti plastenik visine 2m sa plastenikom od 4m visine... Kao što se ne mogu porediti kap-po-kap sa zalivanjem kanticom...

@Peđa1
Ja verujem da te niko nije razumeo :D

Uprosti to ovako:
Rata za stan od 35000eu je oko 200eu
Kirija je 150eu

Ako se štedi ta razlika od 100eu a podstanar si, za 350 meseci (30 godina) ćeš uštedeti za taj stan
A ako podigneš kredit na 30 godina... Pa dođe ti na isto...

ALI

Šta se može kupiti za 20.000eu u selu na kredit? Za duplo manje para?

Mani mi tog "fancy medicinsko ekonomskih izraza" :) Daj malo po srpski :)

Posto nisi zalazio pod plastenike da ti docaram iz kog razloga nije zdravo:
Poduspara,zaparina, iz koje isparavaju azotna djubriva,razna hemija kojom se tretiraju biljke. Mnogi stariji ljudi ozbiljni povrtari iz mog sela su prestali da rade proizvodnju u plastenicima bas iz tog razloga i presli na daleko nesigurniju proizvodnju na otvorenom...

J

Ne znam kako je dalje, ali u Kikindi je to u poslednje vreme prilično uređeno, tj. obeshrabreno je isključivo bavljenje preprodajom. Po nekim pitanjima smo prilično zaostali, ali zato po nekim drugim prednjačimo u Srbiji.
Lokalna registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju prioritet za zakup tezgi na pijaci, a ostali koji imaju pravo zakupa su isključivo registrovane zanatske ili trgovinske radnje. Možeš malko da se baviš preprodajom jedino ako već imaš i sopstvenu proizvodnju, ali samo poljoprivredne proizvode(voće, povrće, med...) koji uspevaju u našoj zemlji možeš da prodaješ. Poljoprivredno gazdinstvo ne sme na kikindskoj zelenoj pijaci da prodaje na primer južno voće. Za to moraš da imaš registrovanu trgovinu.

@Krlemrle
Kod vas je bas lepo uredjeno ide na ruku poljoprivrednim proizvodjacima.
Kod nas jos uvek moze da se bavi preprodajom poljoprivrednih proizvoda ko god hoce, tj ko ima tezgu na pijaci. Ko zeli malo bolji posao on otvori piljarnicu.
Ma da sve preprodavce i trgovce guse i dave velike trgovine, narod polako prelazi da kupuje po marketima kojih je sve vise.

@Krlemrle
Kod vas je bas lepo uredjeno ide na ruku poljoprivrednim proizvodjacima.
Kod nas jos uvek moze da se bavi preprodajom poljoprivrednih proizvoda ko god hoce, tj ko ima tezgu na pijaci. Ko zeli malo bolji posao on otvori piljarnicu.
Ma da sve preprodavce i trgovce guse i dave velike trgovine, narod polako prelazi da kupuje po marketima kojih je sve vise.

Kako ko. Meni kad nešto treba idem u male radnjice da bih izbegao čekanje u redovima. Ta monopolistička megalomanija nas sve više vodi u siromaštvo i pustošenje sela i provincije. Da su ljudi malo platežno sposobniji, baš bi ih bilo briga što je u mega marketu deset dinara jeftinije nego u maloj radnjici ili na pijaci. Edukovani i platežno sposobni kupci hoće kvalitetan i svež lokalni proizvod, a ne nešto što se dve nedelje ljuljalo na brodu i truckalo u šleperu, pet puta pretovarano i kroz sto kojekakvih ruku prošlo.
Videćeš, uskoro će i kod vas da srede pijace. Kad nam pijace budu uređenije u svakom smislu, dakle natkrivene pod jednim velikim krovom, onda će se iskristalisati ko gde kupuje. Kome je merak da pazari dok mu kaplje za vrat ili ga peče sunce pravo u tintaru? Uređene pijace će zato lako ponovo privući i mlađu populaciju jer su još praktičnije od mega marketa - izbiraš i platiš na licu mesta, a može malo i da se cenjkaš. :osmeh:
Čujem od jedne moje mušterije za sir da u Francuskoj autohtono stanovništvo kupuje hranu od seljaka na velikim pijacama koje su čiste kao apoteka, a Obojeni, uvezani i drugi imigranti guraju kolica po mega-marketima.

Poslednja izmena:
ko mora, ili nema novaca, ili nezna,taj kupuje u mega marketima sve i svasta ,a ko se i malo razume , taj ako moze ,gleda da kupi , od proverenih proizvodjaca, da bi bio siguran sta kupuje, i da je siguran da doticni proizvodjac zaista postuje sve karence za zeljene proizvode.

Drustvo lepo svi pisemo i zelimo svojim savetima da pomognemo ivanersu u njegovoj velikoj odluci ali nemojmo stvarno mnogo da se udaljavamo od naslova teme. Znam da su sve to postovi u smislu sto nam odumire selo ali vidim da ima clanova koji su za povratak na selo pa Vas molim da pisanje usredsredimo na naslov teme.

Kod nas recimo provereni proizvodjaci voca i povrca, svoje proizvode prodaju marketima, DIS,Megamarket itd.
Ja licno u marketima od hrane kupujem samo ulje,secer,so,kafu
sve ostalo sto ne mogu da proizvedem ima u selu kod proverenog seljaka.

@Ivaners
Svaka cast na odluci i neka je sa srecom :ppozdrav:

@Gorski car

Hvala care :ppozdrav:

Zalazio sam pod plastenike druže itekako da jesam... E sad, ko je dovoljno lud da u podne leti uđe pod plastenik taj i treba da, ne da batali plastenike, nego život!!
Zna se, leti kad se radi nešto pod folijom onda se ustane u 4h pa se radi do 8-9h i to je to...

To je ono sa čim se ne slažem da se oko plastenika igra, da igra se, ali samo kad sneg paden pa trčkaraš sa nečim i skidaš sneg :)
Pa malč folija i kap-po-kap mu sve muke povrtarstva rešile, nema problema ono vode ni oko korova oko biljaka... Jedino branje, zaperci i po nešto sitno... Naravno, ima tu posla, naravno, ali daleko da je ceo dan!!!

Ja stvarno ne pričam gluposti nego na ličnim i iskustvima mojih bližnjih skupljam "iskustva" i informacije...

A zaista želim da sve više mladih ljudi pronađe sreću na selu, OK, ja razumem da u nekoj Srbiji za 10 godina ne može da "živi" selo koje je na 100km od provg grada ali makar to okolo, šta znam...

Moja žena i ja idemo, za početak u BP pa onda kad dođe vreme će se tražiti kuća u okolnim selima :sreca::ideja:::namigivanje::

- - - - - - - - - -

Ne znam kako je dalje, ali u Kikindi je to u poslednje vreme prilično uređeno, tj. obeshrabreno je isključivo bavljenje preprodajom. Po nekim pitanjima smo prilično zaostali, ali zato po nekim drugim prednjačimo u Srbiji.
Lokalna registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju prioritet za zakup tezgi na pijaci, a ostali koji imaju pravo zakupa su isključivo registrovane zanatske ili trgovinske radnje. Možeš malko da se baviš preprodajom jedino ako već imaš i sopstvenu proizvodnju, ali samo poljoprivredne proizvode(voće, povrće, med...) koji uspevaju u našoj zemlji možeš da prodaješ. Poljoprivredno gazdinstvo ne sme na kikindskoj zelenoj pijaci da prodaje na primer južno voće. Za to moraš da imaš registrovanu trgovinu.

I u NS-u je slično, ne znam za pijace ali što se tiče toga da otvoriš svoju piljaru tako je, možeš sve sem južnog voća...

Čak zanimljivo, valjda je još tako, ako imaš otoreno poljoprivredno gazdinstvo u selu i stan u gradu, u nekom krugu od tog stana možeš slobodno prodavati svoje proizvode... Ili je bar tako bilo pre, nisam siguran....

- - - - - - - - - -

A kao dokaz na na selu ne mora da se lomi kičma oko bašte:

http://www.youtube.com/watch?v=J0fRQozZT50

SVAKA ČAST BRAĆO RUSI :ppozdrav:

Mozda ste trebali otvoriti novu temu
@ivanerns
Podrska,ako se odlucis na ovo razne vocne sadnice na poklon javi se:ppozdrav:

p.s.
Naravno za okucnicu da ne resis plantazu 20ha :haha:

@Goran

ne mislim da prodajem ili hektar da uzorem, ali za kućnu bašticu što da ne? Pa čak i za plastenik, bolje to nego plaćati freziranje, do duše trebaju malo duže vile aki OK... I onako se ima vremena u periodima između kultura...

Opet gledam video i kontam, zbog čega ovo nije bolje od običnog ašova?
Dubina, ista, veći zamah da, lakše, sigurno... Koliko sam samo puta baštu ašovom prešao, ju, leđa me bole na samu pomisao...

@Kicca
:ppozdrav: Hvala kolega!

Jel radiš sadnice? Hoću kod dede u selu da posadim neke šljive, pa da se dogovorimo, ne na poklon naravno :) Puštam ti PP...

Poslednja izmena:
О Боже .. па ово постаје ко Иванерсове кућне чаролије .. јел то Ђура на породиљском ? ...

@Goran IHC па није баш да је алат бескористан могло би с тим да се ради ал да неко прво прође фрезом :haha:

U plasteniku se radi non stop, sto kaze nas narod kad se svane kazes mu(plasteniku) dobro jutro i kad se smrkne kazes mu laku noc.
O lakoj proizvodnji mastaju samo oni koji su je gledali na TV-u ili internetu.
ne bi se ba složio sa non stop poslom pod plastikom.

ima obaveza ali non stop nije baš tako...
ajd ti kolega zakidaj zaperke u podne u junu mesecu-nisam valjda poludio...
malo ranije malo popodne i predveče a kad je žega onda ladovina...

@Goran

ne mislim da prodajem ili hektar da uzorem, ali za kućnu bašticu što da ne? Pa čak i za plastenik, bolje to nego plaćati freziranje, do duše trebaju malo duže vile aki OK... I onako se ima vremena u periodima između kultura...

Opet gledam video i kontam, zbog čega ovo nije bolje od običnog ašova
?
Dubina, ista, veći zamah da, lakše, sigurno... Koliko sam samo puta baštu ašovom prešao, ju, leđa me bole na samu pomisao...

@Kicca
:ppozdrav: Hvala kolega!

Jel radiš sadnice? Hoću kod dede u selu da posadim neke šljive, pa da se dogovorimo, ne na poklon naravno :) Puštam ti PP...

Nije bolje od obicnog asova. Zato sto se asovom zemlja prevrce(gornji sloj dodje dole a donji gore) a sa ovom spravom zemlja se samo rastresa, sto omogucava korovima da nesmetano rastu i dalje, dok je to kod riljanja asovom ipak malo drugacije i bolje.

Dobro, poštujem, ima i toga 100%... :ppozdrav:

Ali ni kad se bašta "preore" ašovom nisi spasen korova...

Ali pod predpostavkom da bi stavio malč foliju + kap-po-kap onda mi se čini da je ovo sasvim OK...
Mislim, ni malč ni kap-po-kap nisu ne znam ti koliko skupi pa da se ne isplati uložiti malo više pa iz za običnu baštu iz kuće, ne?

Jel uošte to OK, staviti malč i kap-po-kap u baštici na ostvorenom, ne računam finansijski faktor nego iskustvo, da li ima nešto zbog čega to ne treba raditi?

Naravno da nisi spasen korova riljanjem ili oranjem samo kod riljanja i oranja korovi kasnije izbijaju(rastu) , ovako kad samo rastreses zemlju bez prevrtanja korovi rastu odmah jer ostaju na povrsini.

Folija i kap po kap su zakon. Nije to nikakva investicija ako planiras da gajis povrce samo za svoje potrebe.

@ljubek
Ja sam prestao da gajim povrce bas zato sto mi oduzima dosta vremena i pored toga ne mogu da radim drugi posao.
Povrce gajim samo za svoje potrebe, osim kupusa koji sadim postrno posle zetve psenice.
Vi me ubedjujete da u povrcu nema nikakvog posla.
U povrtarstvu ima vise posla nego u ratarstvu, u ratarstvu sve odradim masinski i pored ratarstva mogu da radim privatan posao. Dok u povrtarstvu nemozes da radis masinski vec samo rucno sto zahteva dosta vremena i nema sanse pored ozbiljnog gajenja povrca raditi bilo sta drugo ,zato sam i prestao. :ppozdrav:

Nazad
Vrh