Umiranje naših kuća

Pedja1 imamo razlicite stavove,to je uredu i to postujem,da nije tako ne bi valjalo..al covece dal si ti nekad napisao nesto direktno,tako to,to i to..nego brate treba sat da citam da povatam sve....ovo za staljina ne razumem..a sajt nisam posecivao,niti sam nasao na internetu,msm da nije gotov,tj da ga nema..

@ivaners ajde vec kad si se uhvatio za tu rakiju od jabuke koju kazes da mozes prodati po 500 din a koju kolicinu mozes prodati? i sto je onda ne kupis po 200 i preprodajes po 500? i samo da znas kad budes na selu i proizvedes izvesnu kolicinu jabukovace koja ce te kako kazes izaci 200din zajedno sa flasom hoces li imati racuna da ides na recimo pijacu u novi sad i na dan prodas bocu-dve ili ti dodje nakupac(pre si rekao da su nakupci zakon,sve im prodas) pa ti daje za tu rakiju 150 din a ti kad ti zafali novaca moras prodati da dodjes do kesa da bi kupio nesto sto ne mozes da proizvedes, posto ako nisi znao na selu je jako tesko doci do kesa jeste da ti ne gladujes jer imas svega u dvoristu ali vremenom prodajuci svoje proizvode ispod proizvodne cene svakim danom sve vise siromasis ili si na svome a grbacis od jutra do sutra

A za rakiju ti POTPISUJEM da bi mogao prodati SVE što napečeš
Ma nemoj da potpisuješ ništa, akoje tako hajd da napravimo posao,
Siguran si da može da se proda, vidi koja je cena, zaračunaj svoju zaradu i sve ćemo da se dogovorimo.

Pazi ironman, ja živim u gradu i često idem put Sente, Palanke, Šida,... U SVAKOM selu ima uz put bar 3-5 tabli... A za pijacu ti potpisujem, Satelitska i Futoška vrve od flaša, ne svaka tezga naravno ali ima ih brale... PA pre neki dan je na izlogu jedne PEKARE osvanuo zalepljenj papira da se prodaje rakija, i kupio sam, jabuka, 500din litra, sad je pijuckam pred spavanje, super je :ppozdrav:

Ima toga, naravno, ali da je protiv zakona to stoji.
Registrovani proizvođači sad stiskaju inspekciju da sprečavaju takvu prodaju i samo je pitanje vremena kad će takva prodaja prestati.
A neće proći mnogo.

Ja idem u selo uskoro tako da bez brige za mene momci ;)

JA ću peći rakiju, ali za prodaju neću, za sebe hoću. ZA prodaju neću jer nemam potrebe, imama i previše posla, ali sam siguran da vredan čovek može sve prodati, ne prodaje se rakija svaki dan pa na pijacu... Ma, kome ja pričam...

Pazi moju priču, iskustvo, radim jedan proizvod za pčelare, nisam pčelar i u životu nisam radio sa njima... Počeo sam da odlazim na skupove pčelara, sajmove, savetovanja, postavljao sam oglase na net i sad prodajem jaaaako lepu količinu tih proizvoda, pa čak i radim na širenju asortimana... ALI, počeo sam tako što sam otišao na jedan sajam, stao pored ulaza i delio sam uzorak proizvoda i broj telefona, već taj dan sam dobro zaradio... Tako da, ako se samo sedi i kuka nema ništa od posla...

- - - - - - - - - -

Ima toga, naravno, ali da je protiv zakona to stoji.
Registrovani proizvođači sad stiskaju inspekciju da sprečavaju takvu prodaju i samo je pitanje vremena kad će takva prodaja prestati.
A neće proći mnogo.

Ta prodaja neće prestati NIKAD, jer domaće je domaće ;)

Dok to zaživi taj neko ko počne sad da pravi dobru domaću rakiju će slati poštom ili će ljudi doalziti kod njega jer znaju šta piju ;)

Poslednja izmena:
@ ironmen .. Има ту неадекватности иха хај .. Немате бриге да сви уватимо мотике то што можемо да произведемо је смешно у поређењу с тим што могу да увезу и опет оборе цену ..

@putin да, имам лош стил писања тј. подразумевам много тога и изражавам се у мало речи стоји ::sramota::
тема је општа .. покушао сам да то доведем на конкретан пример јер је тако свима лакше али се опет отело .. оно за стаљина је била мала игра речи с иронменом ...

Ta prodaja neće prestati NIKAD, jer domaće je domaće ;)

Dok to zaživi taj neko ko počne sad da pravi dobru domaću rakiju će slati poštom ili će ljudi doalziti kod njega jer znaju šta piju ;)

Da li će ikad prestati sitan šverc, prodaja robe na crno, poslovanje mimo zakona....?
Pa naravno da neće, nismo mi te sreće :)

Ali da će se smanjiti hoće, da neće biti tih natpisa, da neće biti rakije po pekarama, po tezgama da javno stoji, to će se sigurno dogoditi.

Neko je spreman da radi malo mimo zakona, neko i malo više, neko na to nije spreman.
Nije baš svejedno raditi nešto, recimo slanje rakije poštom, ako se zna da je to protivzakonita rabota, naročito ako se racimo taj posao koliko toliko razvije.
Svakako da ima i onih kojima to ne smeta.

Mi smo počeli priču kako jedna porodica može da zaradi pare na selu, ja sam jedini davao konkretne primere, molim još jednom sve učesnike diskusije da i oni daju svoj doprinos.

Nebitno kako, ja sam samo počeo priču o rakiji i ta priča pije vodu (ima para tu) sad, šta će biti posle sa zakonom i komunalcima pitanje je. Što se toga tiče ne mora se ni nov auto kupovati, kad uskoro neće biti benzina... Got the point?

Dakle, primeri, konkretno, da vas vidim...

@ ironmen .. Има ту неадекватности иха хај .. Немате бриге да сви уватимо мотике то што можемо да произведемо је смешно у поређењу с тим што могу да увезу и опет оборе цену ..
Oni uvezu, vi napravite za sebe a šta ćemo mi?

Makar vas da se otarasimo kad ove već ne možemo da sprečimo da uvoze :)

Mala šala, ali ima ti malo i istine.
Nema poljoprivredi boljitka dok se ne razvije industrija koja će apsorbovati nezaposlene i time od njih napraviti kupce polj, proizvoda.
Sada se pokušava sumanut proces, da se nezaposleni potstiču da se bave poljprivredom, samo, kome da prodaju to što proizvedu?

Oni uvezu, vi napravite za sebe a šta ćemo mi?
Makar vas da se otarasimo kad ove već ne možemo da sprečimo da uvoze :)
Mala šala, ali ima ti malo i istine.

Биће јефтине ракије испод тезге :haha: да се удави туга:ppozdrav: ... наравно да је сулуд процес и зато говорим да ставе на папир ..

@ all mariachi la compania :veseljak::

Свака част на поштеном ставу. Више пута сам напоменуо да је то у многим случајевима тако, али се многи крију иза некаквих моралних квази ставова и изигравају поштењачине.

Поставља се питање дали ми стварно можемо да произведемо тржишне вишкове, или ћемо се поводити том логиком да се прво између истребимо и тек онда кренемо. Држава баш и нема неки интерес да иде у том смеру јер долази до социјалних проблема. Опет са друге стране и овај систем је неодржив, и сам по себи вуче према првој опцији. Дакле, овим мањим нема друге него удруживање.
Опет да би изашли на светско тржиште треба квалитет и цена, посебно сада кад видимо да сваки дан стиже по нека катастрофална вест која избија милионе из џепа.

Колега Pedja1 пуно је сандуче.

Poslednja izmena:
Konkretan primer zarade na selu je recimo cuvanje nekoliko krava i prodaja sira na pijaci ili na gajbu,a moze i kajmak.Kod mene je sir 350din/kg,a kajmak mislim 800din/kg.Rakija moze isto na pijac,a kad se procuje da imas dolaze ljudi i na gajbu,a cena je za litar sljivke 600din,dunja i kruska su skuplje.Dobra stvar su i maline,ko ima parcelu koju moze da navodnjava,stvarno odlican poso.Dobar je odnosno isplativ poso izrada drva za ogrev,tamo gde ga ima.Ima dosta primera,ali svi traze pocetna ulaganja(da ne kazem troskoveda se neko ne uvredi),odnosno bez para nista,a ako neko za sve to uzme kredu,nek mu je bog na pomoc.

Recimo cena za 4 brdske kravice kakve su kod mene je oko 3000e.Kazan od 100l oko 500e.Kace od 5 kazana ne znam,ali mislim da plasticna nije manje od 4-5000din pa sve to puta 10,znaci oko 400e.Maline sadnice za recimo minimum 20ari+stubovi+zica+creva za kap po kap+pumpa+dovodno crevo,ne znam kolko dodje,ali sigurno nije malo.Traktor,neki mali,solidan 2500e+masine.Motorna testera polovna 300-400e.
I za svo to vreme dok se ulaze u to troskovi zivljenja,svako zna koliko mu je dovoljno.

U poslednjih par stranica teme samo se tera mak na konac.

Koliko sam ja razumeo, Ivanerns je samo napisao svoj stav, kako se može na selu olakšat ekonomska situacija familije, i sad ste svi navalili po njemu, kako se ne smije prdavat rakija i sl.

Verovatno to nije mišljeno za familije, u kojima imaju obojica dobar posao, jer takvima verovatno ni u gradu nije teško.

A ako radi samo jedan i to još za nisku platu, onda se može usporedit grad s troškom kirije i gde sve moraš kupit sa selom, gde je osnovni trošak života niži, a već i sama zemlja okučnice može smanjit trošak kupovine hrane za pristojan dio (samo potencijalne, a i to niske) plate nezapošljenog bračnog druga.

A stav, kako se na selu može živet samo od zemlje je potpuno pogrešan.

Može mi neko pokazat zašto neka firma koja radi visoku tehnologiju ne može bit locirana negde na selu, nego mora bit baš u gradu?

Koliko sam ja razumeo, Ivanerns je samo napisao svoj stav, kako se može na selu olakšat ekonomska situacija familije, i sad ste svi navalili po njemu, kako se ne smije prdavat rakija i sl.
Onda se ja svima izvinjavam jer sam razumeo da on sa svojom porodicom planira da se preseli na selo i pocne ni od cega,a da ovde u temi skuplja informacije i razradjuje plan.

Наведите списак села у којима нуде 10Мбс[SUP]-1[/SUP] за почетак ..

И 220V 50Hz 365/24 ... баш сам алав
icon_biggrin.gif

To je pravo pitanje.
U vezi struje je pitanje 380V.

Pitanje opstanka sela je pitanje infrastrukture.
Iako u toj temi više vodimo debate o socijalnom, nego o 'stvaralačkom' vidu života, odnosno povratka na selo.

Uspešne zemlje su prednost dobile sa politikom što ravnomernijeg razvoja na celoj svoj teritoriji.

Ako uzmemo koliko se u Srbiji godišnje uloži u stambeni sektor za podmirivanje potreba novodošlih u gradove, dok u celoj zemlji propada stambeni fond par puta višeg kapaciteta nego je stanje stanovništva u zemlji.
Te pare bi sigurno u nacionaloj privredi imale veliko značenje, da je bar dio njih uložen u privredu.
Da se razumemo, privreda je i traktorska kosa na nekom imanju.

Nazad
Vrh