salasi Radojevici kraj Sombora https://maps.google.rs/maps?daddr=4...17285,0.027595&t=h&mra=mift&mrsp=1&sz=15&z=15
Poslednja izmena:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ista sudbina prati i sela u državama u okruženju, naročito manja sela. Ljudi umiru, kuće ostaju prazne. Iako cijene nisu visoke, nitko neće na selo...a kuća u kojoj nitko ne živi brzo postaje ruševina. istina je da se promijenio sistem vrijednosti, nekima je sramota reći da žive na selu....a selo ima sve...mir, još uvijek relativno nezagađen zrak i vodu, mogućnost da se zaradi...selo još uvijek ima dušu. u mom selu mnogo je neoženjenih mladića, četrdesetogodišnjaka...djevojke ne žele na selo, ne žele raditi na polju, sa stokom...ovdašnja sela imaju sve: asfalt, telefon, struju, internet, vodu...po meni dosta za selo. nekada su ljudi živjeli bez svega toga, bez silnih traktora i mehanizacije i bili su sretniji i zadovoljniji od nas danas....a danas imamo sve i opet nismo zadovoljni.
Ista je situacija i u Srbiji - po selima staračka populacija i po koji neženja, a u gradovima vrvi od matorih devojaka.
Kao moj kraj da si opisala. Šteta što na ovoj temi nema thumbs up.
Sva sela oko Kikinde imaju struju, vodovod, telefon i plin(to čak i nije neophodno na selu). Svako selo ima osnovnu školu, dom kulture, vatrogasni dom i dom zdravlja. Sve ulice su asfaltirane, a asfaltnim putem se do centra Kikinde stiže za 15 minuta do pola sata. Do Novog Sada ili Beograda stiže se za dva do tri sata lagane vožnje. Isto toliko potrebno je i da bi se automobilom stiglo do najbližih međunarodnih aerodroma Surčin i Tmišvar. Kikinda ima lepu veliku železničku stanicu i železnički granični prelaz, pa čak i pristanište za teretne brodove, najveće zimovalište sova ušara na Planeti Zemlji, jednog najbolje sačuvanih skeleta mamuta na Svetu i jedan od tri preostala mlina na Svetu koji su mleli žito na konjsku poteznu silu - ogroman neiskorišćen potencijal...
U tim selima oko Kikinde se danas mogu pronaći kuće na prodaju od 2 000 do 2 0000 evra. Dakle sa svega 5-6 hiljada evra u džepu se ovde može pronaći jedna normalna kućica sa okućnicom i početi miran i skroman život. U samoj Kikindi koja je ujedno i sedište opštine, kuće se prodaju od nekih 6 000 - 100 000 evra, dakle za 20 hiljada nešto sasvim pristojno može da se nađe.
Nedeljom po podne iz Kikinde za Beograd polaze u isto vreme umesto jednog tri puna autobusa za Beograd i dva za Novi Sad. Ti autobusi odnose našu mladost sa punim torbama najukusnijih seljačkih đakonija. Ti studenti tokom svog školovanja kupuju uvek povratne karte ali vraćaće se s vremena na vreme samo kao gosti. Nikad više se ti ljudi neće vratiti da ostanu.
Pa govore im da uce, jel ako dobiju iole pristojan posao, zar nije lakse sedeti u kancelariji nego crnciti na suncu... Nije poljorivreda samo sedi u traktor i vozi, mnogo tezih poslova ima.... Ja uskoro treba ako Bog da da diplomiram, i ako mi izleti dobar posao sa dobrom platom, necu se dvoumiti da ga prihvatim... Zemlju naravno necu napustiti, ali cu verovatno preci na suvo ratarstvo, bez stoke, plastenika i ostalih zajebancija...
u onom sa zadnje slike mi je zivela baba sve do 1996 i ja i brat o svakom skolskom raspustuGoran IHC dali je to salaš u Radojevićima - ko je živeo na njemu ?
u onom sa zadnje slike mi je zivela baba sve do 1996 i ja i brat o svakom skolskom raspustu
nismo isli na more nego smo nosili mleko u Kljajicevo ,pravili sir,kopali kukuruze a kad se zaigramo u livadama i pili vode iz blatnjavih barica
danas jedva da nateram decu da se provozaju dzipom samnom
http://goo.gl/maps/NcFnK ovo je lokacija
Sta da kazu tek oni na zapadu, kod njih na selu nema ni 10% stanovnistva, a kod nas preko 50%.
Da se ne lazemo, nije to bezanje, vec cisto prezivljavanje. Tesko da u bilo kojoj ljudskoj oblasti moze da se nalazi 50% stanovnistva i da to bude dobro. Tako je i sa nasom poljoprivredom. Ljudi su u njoj, jer nemaju gde. A i sami znamo da masa njih tu nema nikakvu perspektivu. Puno je tu istarih ljudi. Tako i ne cudi sto ce i dalje da se desava taj prelaz iz sela u grad. Prirodan proces. Da smo razvijeniji, jos bi vise bio izrazen.
Našim ljudima je mrsko da se vozikaju petnaest kilometara do radnog mesta, pa ako nađu posao u gradu, moraju po svaku cenu tamo i da žive. Koliko ljudi u Nemačkoj putuje svako jutro na posao i preko pedeset kilometara?
Миран и скроман живот може за пензионере, али за човека који има породицу, децу не може асфалт или ватрогасни дом да маже на лебац нити то да му створи новац или памперс.Sva sela oko Kikinde imaju struju, vodovod, telefon i plin(to čak i nije neophodno na selu). Svako selo ima osnovnu školu, dom kulture, vatrogasni dom i dom zdravlja. Sve ulice su asfaltirane, a asfaltnim putem se do centra Kikinde stiže za 15 minuta do pola sata. Do Novog Sada ili Beograda stiže se za dva do tri sata lagane vožnje.
U tim selima oko Kikinde se danas mogu pronaći kuće na prodaju od 2 000 do 2 0000 evra. Dakle sa svega 5-6 hiljada evra u džepu se ovde može pronaći jedna normalna kućica sa okućnicom i početi miran i skroman život.
ma krlemrle to samo onako pise da se pravi pametan,a radi u drzavnoj firmi i drzi stoku u sred kikinde a ovamo citira Arcibalda i prica o pomodarstvu
ma krlemrle to samo onako pise da se pravi pametan,a radi u drzavnoj firmi i drzi stoku u sred kikinde a ovamo citira Arcibalda i prica o pomodarstvu
Неумесно је упоређивати Немачку и Србију. Није Србину мрско путовати што је лењ већ вероватно што му се не исплати. Да ли би Немац путовао 50 км да му се не исплати? Верујем да не би. Да ли би Аустралијанац 200 км? Верујем да не би.
Схватите да у селу посла нема, сем ако хоће неко озбиљније да се бави пољопривредом, сточарством. Скоро сви послови се врте у градовима.
Миран и скроман живот може за пензионере, али за човека који има породицу, децу не може асфалт или ватрогасни дом да маже на лебац нити то да му створи новац или памперс.