Tine ovako da protumacim tvoj tekst stvarno nemogu . Da bi cetvoroclana porodica kupila neko napusteno domacinstvo treba ajde u proseku 10 000 evra za neku najneophodniju mehanizaciju racunaj jos ajde oko 5 000 (treba i vise posto u okolini nema niko da ti radi usluge) zatim stoka za nekih 2000 evra (s tim sto najpre repro materijal treba da platis da bi spremio hranu za pocetak za tu stoku koliko toliko) i ajde treba ti jos 3-4000 evra u steku da bi imo sa cime da prezivis do prvog ubiranja plodova ulozenog saberi i reci mi odakle mladom bracnom paru toliki novac ???Ikad bi doceko svoje proizvode treba to plasirati gde nositi ko zna kolike kilometraze do prvih gradova ?? I kako se odluciti napustiti kakav takav posao i bez icega ici u retko naseljeno mesto gde ti garantuje egzistenciju samo poljoprivreda ,znaci nema posla nigde u krugu od ko zna koliko km i nemoguce je putovati . A treba ti skolovati decu ,voditi kod lekara itd znaci bez neke velike podrske drzave i dobrog dugorocnog plana i ulaganja nema nista . To ulaganje koje bi se dalo nek bude par stotina hiljada evra zaposlilo bi se dosta porodica ,a ipak bi se te pare kad tad vratile na razne nacine !! Bolje nego sto ulazu u vozni park funkcionera ,u kojekakve gluposti na koje vlada troskari silne pare.
Pa nasa drzava nemoze da sacuva poslove u gradovima a ne da pokrene izumrla sela .
Vidi, generalno svi mi tu o teoriji, jer praksu se vidi na tim tužnim slikama.
I moji stavovi su više o tome kako bi se sprečilo napuštanje sela.
Znači netko koji sve to nabrojeno ima i danas je ipak prinuđen da ide.
I ne znam zašto se stavka 'posao' uvek fokusira na to, da treba kod nekog na posao.
Niko uopšte ne polazi iz toga, da se novi posao otvori i pokrene.
Pa makar za 4 sata, a za ostala 4 se plati poljoprivredni PIO?
A za to ti treba održavan put, pa trofazna struja, dobre komunikacije (to se može na teškom terenu i bežično) i tu je mesto za državu da se aktivira.
A najbitniji je osećaj, da je državi stalo do toga da bi ti uopšte HTEO da nešto radiš.
Ne da ti prvo pošalju brdo uplatnica i autobus inspektora, umesto da ti izađu u susret.
Bio sam kod poznanika u Austriji. Prošle godina je napravio novu štalu za 160 krava i objekat za izmuzište.
Svi papiri od samog projekta, preko građevinskog, pa sređenih papira za subvenciju i kredita su bili sređei u 3 sedmice otkako je izneo interes za izgradnju.
Ovi naši u svim zemljama još svi rade i razmišljaju po modelu University of Kumrovec i svaka im je privatna inicijativa opasna, jer ih ugrožava.
Tajkuni im ne smetaju, jer .su svi iz istog gnezda i ruka ruku...