Umiranje naših kuća

Samo da vam se javim, za mesec dana idem iz NS-a u BP, ili u okolinu, Bože zdravlja pa se kuckamo kad se skućim :)

E da, sve više žena i ja razmišlajmo o selu kao lokaciji gde bi se skrasili. Voćke, plastenici, okućnica, koke i baštica, terasa, mir, klinci u travi... Sve mi to sve lepše i lepše zvuči... Biće tako nešto sve su šanse :)

Puno pričam sa drugarima i dosta njih počinje da razmišlja slično, mislim da ako se još malo država uključi i pogura nas, biće dobrih priča za ovaj serijal:
http://media.rtv.rs/sr_ci/povratak-na-selo/3435 :ppozdrav:

Dovoljno bi bilo kada bi drzava davala neke dugorocne subvencionisane kredite .Po neko grlo autoktone rase kao podsticajno nepovratno sredstvo itd ,prvih dve godie grejs perioda itd . ima tu dosta kombinacija i pogodnosti koje bi drzava mogla da potegne da bi ozivela sela i privukla omladinu da ostaje na selima . Ali cini mi se da jos nema jake volje od strane vlasti i da se nerazmislja uopste u tom pravcu.

@PKB
Ja mislim, da je to s deljenjem para pogrešan put.
Jer uvek se time dobije samo još više gladnih ustju na (praznim) grudima države.
I svi znamo, kako se teško s toga skinuti, skoro ko kod narkomana.

Po meni nije zadatak države da nekom daje pare. Jer time svi smo samo više i više ovisni od nje i time i nesamostalni te pokorni.
Država para NEMA. Što ima, uzme svojim građanima.
I sad, svugde se kuka kako su porezi visoki, dok svi s druge strane pred državu postavljamo nove i nove potrebe, koje nama ona 'mora' podmirivat.

Država mora na svom teritoriju radit na tom, da na što većem delu teritorije postoje uslovi za postizanje zarade i time ostatak i život.
Ako se i u najvećoj zabiti može pristojno zaraditi, nema potrebe za izseljavanjem u veliki grad.

Po meni država bi trebala pod hitno da napravi realan sažetak današnjeg stanja i počet sa stvaranjem uslova za privređivanje na selu.
Ne može se očekivat da bude sve preko noči idealno i sređeno.
Verovatno bi bio uspeh ako bi se postigao toliki rast prihoda na selu, da se o napuštanju sela razmišljalo kod 5.000 dinara višu platu nego danas.
Ako se danas sele u grad za 25.000, onda se ne bi za platu ispod 30.000.
Kad bi se to postiglo verovatno bi se kroz taj proces ta granica pomerala na gore, jer bi u povoljnijim uslovima ljudi manje razmišljali o bežaniji iz sela po sveku cenu.

Trebalo bi počet iz baze.
Prvo putevi, pa struja, a najviše formalni uslovi za otvaranje zanata.
Jer razlika je, ako možeš počet radit u garaži, ili država od tebe traži da najprije uložiš bogastvo (koje nemaš), i tek s tim onda probaš budeš li zaradio.

Ova tema nije prikladna za današnje vreme imajući u vidu da nam je aktuelni predsednik, Tomislav Nikolić, u predizbornim izjavama obećao zalaganje za unapređenje i oživljavanje Srpskih sela.

Krlemrle pa ti si ticer ???

Ticer? Je li to neko ko gaji 'tice? :haha: Moj otac gaji 'tice, a ja ih inače ne volim izuzevši živinu.

Did You mean teacher? Paaa, recimo da jesam, opis radnog mesta mi jeste podučavanje ali pošto imam samo sss onda mu ja dođem nešto kao majstor na praksi. Otkaz mi visi nad glavom kao damoklov mač o konjskoj dlaci.

- - - - - - - - - -

Trebalo bi počet iz baze.
Prvo putevi, pa struja, a najviše formalni uslovi za otvaranje zanata.
Jer razlika je, ako možeš počet radit u garaži, ili država od tebe traži da najprije uložiš bogastvo (koje nemaš), i tek s tim onda probaš budeš li zaradio.

O tome ja pišem. Sva sela u mom kraju imaju uslove koje si naveo kao osnovne, pa opet mladi ljudi beže. Imaju naša sela i još štošta mimo struje i asfaltnog puta, pa me pojedinci ismevaju kada to navedem. Stvar je čisto u pomodarstvu podstaknutog idealima i standardima koje povodljivoj i nezreloj mlađoj populaciji nameće holivud.

Država bi mogla sa svoje strane da pripomogne rubnim regionima možda najpre otvaranjem većeg broja manjih graničnih prelaza. To bi dovelo da smanjenja pritiska na postojeće granične prelaze i ujedno bi pomogla konkretno Srbiji da oživi i mimo koridora 10 i Ibarske magistrale. Da bi selo živelo, u njemu mora funkcionisati još štošta osim poljoprivrede.

Evo nekih umrlih kuca sa pratecim objektima,kojih u mojoj okolini nazalost ima dosta.

Jedino u ovim kucama zivi jos samo jedna baba,a pitnje je i ona do kad ce.

e o ovakim sam krajevima ja pricao kad je pocela prica o arapima da ih vucic dovede ovde pa da razvijaju poljoprivredu i turizam cist vazduh lepota samo da ima ljudi a bilo bi ih neko pogurao da ostanu a ovakih sela u celoj srbiju pogotovo u brdovitim krajevima ima bas ovo je sramota od drzave ne samo ovih nego i predhodnih ::sramota::

Imam dosta kolega iz okoline Medvedje . Stojanovic,Markovic,Radenkovic stvarno prelep kraj .

Tine ovako da protumacim tvoj tekst stvarno nemogu . Da bi cetvoroclana porodica kupila neko napusteno domacinstvo treba ajde u proseku 10 000 evra za neku najneophodniju mehanizaciju racunaj jos ajde oko 5 000 (treba i vise posto u okolini nema niko da ti radi usluge) zatim stoka za nekih 2000 evra (s tim sto najpre repro materijal treba da platis da bi spremio hranu za pocetak za tu stoku koliko toliko) i ajde treba ti jos 3-4000 evra u steku da bi imo sa cime da prezivis do prvog ubiranja plodova ulozenog saberi i reci mi odakle mladom bracnom paru toliki novac ???Ikad bi doceko svoje proizvode treba to plasirati gde nositi ko zna kolike kilometraze do prvih gradova ?? I kako se odluciti napustiti kakav takav posao i bez icega ici u retko naseljeno mesto gde ti garantuje egzistenciju samo poljoprivreda ,znaci nema posla nigde u krugu od ko zna koliko km i nemoguce je putovati . A treba ti skolovati decu ,voditi kod lekara itd znaci bez neke velike podrske drzave i dobrog dugorocnog plana i ulaganja nema nista . To ulaganje koje bi se dalo nek bude par stotina hiljada evra zaposlilo bi se dosta porodica ,a ipak bi se te pare kad tad vratile na razne nacine !! Bolje nego sto ulazu u vozni park funkcionera ,u kojekakve gluposti na koje vlada troskari silne pare.
Pa nasa drzava nemoze da sacuva poslove u gradovima a ne da pokrene izumrla sela .

U principu nema se tu sta mnogo cuditi oko ovih slika, ovo je kao kad nekom nadju da ima neizlecivu bolest i ovo je sada samo poslednji stadijum te bolesti, a drzava, tacnije selo je "obolelo" bar pre pola veka...

Imam dosta kolega iz okoline Medvedje . Stojanovic,Markovic,Radenkovic stvarno prelep kraj .

Tine ovako da protumacim tvoj tekst stvarno nemogu . Da bi cetvoroclana porodica kupila neko napusteno domacinstvo treba ajde u proseku 10 000 evra za neku najneophodniju mehanizaciju racunaj jos ajde oko 5 000 (treba i vise posto u okolini nema niko da ti radi usluge) zatim stoka za nekih 2000 evra (s tim sto najpre repro materijal treba da platis da bi spremio hranu za pocetak za tu stoku koliko toliko) i ajde treba ti jos 3-4000 evra u steku da bi imo sa cime da prezivis do prvog ubiranja plodova ulozenog saberi i reci mi odakle mladom bracnom paru toliki novac ???Ikad bi doceko svoje proizvode treba to plasirati gde nositi ko zna kolike kilometraze do prvih gradova ?? I kako se odluciti napustiti kakav takav posao i bez icega ici u retko naseljeno mesto gde ti garantuje egzistenciju samo poljoprivreda ,znaci nema posla nigde u krugu od ko zna koliko km i nemoguce je putovati . A treba ti skolovati decu ,voditi kod lekara itd znaci bez neke velike podrske drzave i dobrog dugorocnog plana i ulaganja nema nista . To ulaganje koje bi se dalo nek bude par stotina hiljada evra zaposlilo bi se dosta porodica ,a ipak bi se te pare kad tad vratile na razne nacine !! Bolje nego sto ulazu u vozni park funkcionera ,u kojekakve gluposti na koje vlada troskari silne pare.
Pa nasa drzava nemoze da sacuva poslove u gradovima a ne da pokrene izumrla sela .
zar taj sistem nije isproban 50-ih godina proslog veka?

AcA OPEL, kuće su u okolini koje Medveđe?
Medvedja na administrativnoj liniji,jug srbije,nadjes Leskovac pa pratis put za Pristin i naidjes na Medvedju.
Gde radis?Sva prezimena su mi poznata mozda znam i osobe licno.
To sam od jutros iso u obilazak.Uvati me neka nervoza,uzvrtim se po kuci,zov divljine sve jaci i odem malo u obilazak.Lepota neopisiva,nigde nebo nije onako plavo,nijedan grad to nema,doslo mi da legnem na neki proplanak i ceo dan da uzivam.

Vidi, generalno svi mi tu o teoriji, jer praksu se vidi na tim tužnim slikama.

I moji stavovi su više o tome kako bi se sprečilo napuštanje sela.
Znači netko koji sve to nabrojeno ima i danas je ipak prinuđen da ide.

I ne znam zašto se stavka 'posao' uvek fokusira na to, da treba kod nekog na posao.
Niko uopšte ne polazi iz toga, da se novi posao otvori i pokrene.
Pa makar za 4 sata, a za ostala 4 se plati poljoprivredni PIO?

A za to ti treba održavan put, pa trofazna struja, dobre komunikacije (to se može na teškom terenu i bežično) i tu je mesto za državu da se aktivira.
A najbitniji je osećaj, da je državi stalo do toga da bi ti uopšte HTEO da nešto radiš.
Ne da ti prvo pošalju brdo uplatnica i autobus inspektora, umesto da ti izađu u susret.

Bio sam kod poznanika u Austriji. Prošle godina je napravio novu štalu za 160 krava i objekat za izmuzište.
Svi papiri od samog projekta, preko građevinskog, pa sređenih papira za subvenciju i kredita su bili sređei u 3 sedmice otkako je izneo interes za izgradnju.

Ovi naši u svim zemljama još svi rade i razmišljaju po modelu University of Kumrovec i svaka im je privatna inicijativa opasna, jer ih ugrožava.
Tajkuni im ne smetaju, jer .su svi iz istog gnezda i ruka ruku...

zar taj sistem nije isproban 50-ih godina proslog veka?

E stvarno neznam nisam upucen u desavanja te 1950 te godine u Srbiji .
Sta je pokusavano tad ,kakav je bio plan ???

- - - - - - - - - -

Kinezi ima ih oko dve i nesto milijarde ej (mada ko to zna tacan broj) i drzava uspeva dobar deo radno sposobnih (ko zna koji je to tacan broj)da uposli jeste da rade za neke male pare ali rade,doprinose nesto ipak privredjuju. A mi nemozemo da uposlimo neki dva miliona radno sposobnih ljudi a imamo daleko veci potencijal kojecega ,a izmedju ostalog najveci potencijal nam je trenutno u poljoprivredi posto je sve drugo prodato i propalo a pare uzalud potrosene .

E sad i kad bi se ulagalo u ova napustena i izumrla domacinstva da bi se ozivela morali bi postojati dobro promisljeni planovi i programi tog procesuiranja . Evo kako bi ja to resio ,znaci da se nesvastari nego da se jedno selo jedna odredjena povrsina odredjene nadmorske visine kvaliteta zemljista ispita sta bi tu konkretno najbolje uspevalo aha lupam krompir tolika povrsina preracuna se toliko treba porodica koji ce sejati samo krompir posto je analizama utvrdjeno on na takvom i takvom podneblju uspeva najbolje ,zatim drzava staje iza svih tih domacinstava i dalje nesto plasira na inostrano trziste nesto se preradjuje u sitnijim fabrikama i polako se siri proizvodnja koliko se moze bez zaduzivanja. Dalje na drugim povrsinama na razlicitoj nadmorskoj visini i malo drugacijim klimatskim uslovima utvrdi se analizama uspeva samo malina opet iskalkulise toliko i toliko je potrebno radne snage toliko porodica se rasporedi tamo dobiju plan i program kojeg se moraju pridrzavati strucnjaci ispred drzave su tu stalno prisutni nadgledaju svaki detalj oko zastite ,odrzavanja itd itd itd moglo bi se sve to urediti oformiti tim najboljih strucnjaka koje imamo iz raznih oblasti izneti predloge par jednostavnih ideja koje bi oni razmotrili iskalkulisali u detalje itd itd Mislim da je to ostvarivo i da bi se takve investicije drzave jako brzo vratile a opet bi se decentralizovala Srbija ,zaposlile bi se mlade radnosposobne porodice ,pokrenuo bi se neki obrt novca itd mozda nekom izgleda ovo smesno ali to je neka moja ideja

Medvedja na administrativnoj liniji,jug srbije,nadjes Leskovac pa pratis put za Pristin i naidjes na Medvedju.

:) Znam gde je zemljače nego htedoh da proverim jesmo li u blizini, još su dve Medveđe u Srbiji.

-----------------------------------

Onomad, kad neki državni činovnik javno predloži da uvezemo ljude(žene) iz ruralnih područja zemalja sa izraženom kulturom rađanja, mnogi ga ismejaše te čovek morao i da se izvinjava, posle su ga valjda kao neozbiljnog i sklonili. Meni se sve nešto čini da je jedina greška što je mislio na glas. ::namigivanje::

Ljudi su uvjek išli tamo gdje im je bolje. Makar misle da im je bolje. Sa sela u grad, iz grada u druge zemlje. Danas na teletekstu (nova TV) čitam da je istraživanje u Hrvatskoj pokazalo da bi 93% hrvata iselilo iz zemlje. Nisu samo sela ugrožena ali na njima se vidi problem. Ima ljudi koji u svojoj zemlji teže žive od nas ovde a pitanje je kad bi oni izrazili želju da se presele kod nas dali bismo ih prihvatili. Pojedinačne slučajeve da, ali veću grupu? I da se nasele na selu bi ostali generaciju dvije i opet u grad. Osim toga oni koji mogu nešto promjeniti, jer donose zakone, na prvo mjesto stavljaju opstanak na vlasti a nisam siguran da imaju viziju razvoja društva. Žive od slučaja do slučaja. Bitno da je plata dobra a ni povlastice nisu loše. A narod? Pa narod će se snaći.
Oni koji mogu da nešto mjenjaju neće jer je njima i ovako dobro, ostalima je namjenjena šarena sreća sa ozbiljnim pomakom ka lošem.

Onomad, kad neki državni činovnik javno predloži da uvezemo ljude(žene) iz ruralnih područja zemalja sa izraženom kulturom rađanja, mnogi ga ismejaše te čovek morao i da se izvinjava, posle su ga valjda kao neozbiljnog i sklonili. Meni se sve nešto čini da je jedina greška što je mislio na glas. ::namigivanje::
А при томе је човек само рекао оно што се већ увелико дешава у Србији. Долазе жене из разних земаља и удају се овде. То наравно мислим на ове организоване доласке. Свакако је најзанимљивији долазак жена из Албаније. Има ту доста српског порекла, а има и оних који тврде да су са Косова дошли у Албанију, па сад назад опет у Србију у брак. Знам такође и за Украјину и Русију.

E sad i kad bi se ulagalo u ova napustena i izumrla domacinstva da bi se ozivela morali bi postojati dobro promisljeni planovi i programi tog procesuiranja . Evo kako bi ja to resio ,znaci da se nesvastari nego da se jedno selo jedna odredjena povrsina odredjene nadmorske visine kvaliteta zemljista ispita sta bi tu konkretno najbolje uspevalo aha lupam krompir tolika povrsina preracuna se toliko treba porodica koji ce sejati samo krompir posto je analizama utvrdjeno on na takvom i takvom podneblju uspeva najbolje ,zatim drzava staje iza svih tih domacinstava i dalje nesto plasira na inostrano trziste nesto se preradjuje u sitnijim fabrikama i polako se siri proizvodnja koliko se moze bez zaduzivanja. Dalje na drugim povrsinama na razlicitoj nadmorskoj visini i malo drugacijim klimatskim uslovima utvrdi se analizama uspeva samo malina opet iskalkulise toliko i toliko je potrebno radne snage toliko porodica se rasporedi tamo dobiju plan i program kojeg se moraju pridrzavati strucnjaci ispred drzave su tu stalno prisutni nadgledaju svaki detalj oko zastite ,odrzavanja itd itd itd moglo bi se sve to urediti oformiti tim najboljih strucnjaka koje imamo iz raznih oblasti izneti predloge par jednostavnih ideja koje bi oni razmotrili iskalkulisali u detalje itd itd Mislim da je to ostvarivo i da bi se takve investicije drzave jako brzo vratile a opet bi se decentralizovala Srbija ,zaposlile bi se mlade radnosposobne porodice ,pokrenuo bi se neki obrt novca itd mozda nekom izgleda ovo smesno ali to je neka moja ideja

S jedinim koji bi u zadnjim par decenija bio u stanju to uradit posvadili smo se 1948-e godine.

Razumi više jednom, kako para ni u svetu NEMA.

I bilo kakvi eksperimenti poput tih tvojih ideja jedino bi rezultirali u još više kadra u državnim službama i višim porezima.

Nazad
Vrh