Umiranje naših kuća

Prijatelju Djole, gde se nalazi Oruglica? Stavi malo slika svog sela. Na Cemerniku znam kako je i na jugu Srbije. Tuga da se umre.

Оруглица се налази на самом крају Лесковачке општине на административној линији са КИМ иначе је нешто ближа Лебану него самом Лесковцу у близини се налази врх Веља глава.Од самог града је удаљена 50 км од тога 30 км асвалта а око 20 километара нечега што се назива пут.Иначе се дели на горњу доњу и средњу Оруглицу и налази се на просечној надморској висини од око 900 м .Слика ће бити врло брзо колко сутра.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Оруглица

Pošto sam isčitao sve postove reših da vam se obratim kao jedan mlad čovek koji ima 26 godina i srećno je oženjen već par meseci...

Živim u Novom Sadu, tu sam se i rodio, odrastao...
Imam stalan posao, "zvaničnu" prosečnu platu, ali žena ne može da nađe posao ni za lek, troškovi podstanarskog stana i režije premašuju polovinu zarade, ostalo je za klopu i hemiju, nema ništa preko...
Perspektiva da se "skućimo" (želimo kuću a ne stan) u Novom Sadu je ravna 0 (nuli) i to iz razloga što treba puuuno para, čitaj bar 70000eu za pristojan dom, pri tome računam kuću sa 3 spavaće sobe, dnevnom, okućnicom malom, itd... Naravno keš se nema nego se mora kreditirati nešto od dobrih nam banaka...
Pošto to znači ogromnu ratu mesečno odustajemo, nije poenta zarobiti se i raditi za neku bankarsku fotelju, ne ne...

Znači šta nam je činiti, idemo odavde, e sad pitanje je gde?!?!

Žena je iz jednog okolnog "sela" i ona je za selo, a ja pošto sam "građanin" ja sam za nešto urbanije, najbliže rešenje nam je na 40km uzvodno u gradiću pod imenom Bačka Palanka...
Tamo za upola manje para od "Novosadske" kuće imam mnogo više prostora, a opet mesto kao mesto pruža idealnu izbalansiranost između sela i grada, bar je to naše mišljenje...
Za 30min si u Novom Sadu gde su rodbina i prijatelji, realno to je smešna relacija, za današnje standarde...
Palanka ima sve u odnosu na Novi Sad sem fakulteta, meni je to donekle malo bitno, valjda je to "gradski" mentalitet ili šta li je ne znam...

Mi smo ovako odlučili, ljudima to čudno ali nama nije, ako Bog da razradimo neki biznis i polako, radi i uživaj u miru na zelenom tepihu...

Ne znam, interesuje me mišljenje, ipak je to "gradić" a ne selo, ima li razlike?!!?

Veliki pozdrav od budućeg "poljoprivrednog proizvođača" :)

Hrabra odluka, i mogu samo da kazem, srecno. Pretpostavljam da imas neku ideju cime ces se baviti.

@Ivanerns

Samo napred. Imam familiju iz Backe Palanke. Gradic je super, neces pogresiti ako odes. Imaju srednje skole, tako da deca nece morati pre studija da putuju i napustaju kucu. Imucan je narod (blizu granica sa HR), bave se svime i svacim. Nektar, AD Backa, Fertil, Sintelon, Tarket, Cosic DOO... Mogucnost za zaposlenje ima dosta, barem mi tako deluje, a i iz razgovora sa rodbinom. Raspitaj se dobro, ima novoizgradjenih stanova dosta. "Recimo Cosic DOO" je pravio nekoliko zgrada, i mislim da su dosta povoljni sa cenama. Za kuce ne znam, nikad se nisam raspitivao. NS ti je na pola sata, Hrvatska na jos manje. Pored Dunava lepo uredjen bent, za bicikl savrseno :cool:

@marko22
pa više meni je to više "razumna" nego hrabra odluka, ipak više volim da lepše živim u manjem gradu nego da se mučim u velikom ;)
Posao već imam u NS-u i za prvu ruku bih putovao...
Imam neku ideju za neki privatni poslić kod kuće za ženu, trebalo bi da bude dobro...
Naravno video bih i kasnije neke plastenike u dvorištu ili kod nekog... Ima ideja ;)

@bojcetic
Sve to što si nabrojao (škole, firme, tikvara, centar, povoljne cene) su razlozi koji su presudili za Palanku a ne za nešto drugo... Imam i ja poznanaike tamo, i kroz priču sa njima i izlaganja svojih planova smo se složili da i što se poslova, budućnosti, pa i ljudi tiče, sve je kao u Novom Sadu, nema razlike...
Stanovi su jeftini, ali i kuće, mene kuće interesuju, pazi, "guglaj" kuće i videćeš cene od 35-45000, ali to je na netu, u stvarnosti su cene niže za 20-30%, provereno ;)
Super je Palanka, pravi mali gradić koji zbog svog položaja ima perspektivu za poslove, napredak....

Ja ne mogu da shvatim ljude koji se zatvaraju u stanove, plaćaju kirije, rade za mizeriju... Ali žive u gradu... Meni je MNOGO normalnije da se u manjem mestu, selu razvija poslić, uživa u miru... Ne znam, možda ni ja ne bih ovako razmišljao da nisam počeo u kući da živim (ipak sam ja do 20.godine živeo u stanu)...
U svakom slučaju ja mislim da je migracija IZ GRADA U SELO POČELA ili će vrlo brzo uzeti maha ;)

Videćemo, polako, ja sam se učlanio ovde jer imam jedan mali plastenik kući i planiram da tamo malo poradim u "poljoprivredi" pa ćemo se družiti već ;) :ppozdrav:

Svaka cast majstore , veoma hrabra odluka i siguran sam da se neces pokajati zbog iste. ::svaka cast::

A kako da bude siguran da je unutar granica majke Srbije,jedino da se drzi okoline Beograda.Ionako hrlimo ka tome da Srbija bude beogradski pasaluk,a ja ovde postanem Bugarski paor.Inace,svaka cast mom imenjaku,zelim mu sve najbolje i samo hrabro. Pravi je primer onima sto su ostavili dedovinu a sada prezivljavaju po raznim palankama,dok im zemlja rida pod korovom.Ali da bi doslo do toga moraju se omoguciti ljudima na takvim prostorima normalni uslovi za zivot.Vec smo pricali o svim problemima ljudi u ruralnim krajevima za koje nikad nije bilo razumevanja,a po svemu sudeci tako ce ostati do daljnjeg.

Nigde nisi siguran,
to što se "uzelisumojudodovinu" desilo je jbg, rat, i moj deda je sve izgubio, vratio se i sa 70 godina počeo iz početka, šta da se radi, živeti se mora...

A beogadski pašaluk nek se i stvori, mnogo me briga, ja sam rođeni Novosađanin i ne pada mi na pamet da se približujem toj džungli od grada...
Palanka je na granici sa HR, u Vojvodini na Dunavu, šta će biti sa njom biće, migracije nacija i ljudi vekovima traje i šta bude biće, ni u Beogradu neće biti bolje ako ode bilo koji deo Srbije...
Ma, izpolitizirli smo temu :)

Sve u svemu ja nemam dedovinu tamo ali hoću da je pravim i ne vidim ništa loše u tome ;)

Лепо је чути да неко планира да се одсели из урбане у уруралну средину али више је супротних примера знам човека оставио 6 хектара плодне земље кућу са окућницом сву механизацију и све живо што је имао у селу са асвалтом струјом телефоном аутобусом итд... и сад са женом и двоје деце живи у БГ као подстанар.Колико је то шаметно не знам разумем да људи долазе у веће градове због посла али њега ће кирија да кошта колико и цела плата а овамо је могао бити газда на свом нзм шта да мислим....

Moje selo je već dobrim dijelom mrtvo. Samo u prvom komšiluku imam 7 praznih kuća koje se polako raspadaju, niko to ne kupuje niti doseljava. Svake godine još 5-6 kuća se zatvori jer starci umiru a djeca se ne vraćaju iz grada ili inostranstva, zemlja zarasta u korov i drveće, poneko je da i u zakup. Na početku rata u selu je bilo 127 učenika u školi (imamo četvorogodišnju/petogodišnju školu), a sada ih ima samo 22 i postoji veoma jaka tendencija opadanja. Selo lijepo, mirno, na vrh brda pa je i ravno, nema klizišta, struja, izvanredna voda (jedna od najboljih u ovom dijelu BiH), asfaltni put, Bijeljina na 20 minuta, Ugljevik na 10, Tuzla na sat vremena vožnje. Djaba sve to, selo umire, momci se ne žene, djevojke odlaze u gradove ili se udaju u inostranstvo ili ostaju usjedelice. Momci džabalebare pred prodavnicom i u kockarnici, piju, tuku se i arlauču kao životinje, niko neće ni da radi a jmoglo bi se dosta nadničiti kod nekoliko jakih porodica u selu, bar da se nekako preživi, ali ne, njima je to ispod ponosa....

Zemlja plodna, nije teška za obradu, zgodna i za voćarstvo i ratarstvo, ovdje su nekad živjeli i Madjari (prije mnoog godina) i sadili su lozu koja je odlično uspijevala, neke parcele i dan-danas nose takva imena (Loza, Vinogradina...), uspijeva i lubenica, dinja, povrće (posebno paradajz, paprika i krastavac)...sve je to nažalost badava, selo odumire i blijedi, nestaje.

Juce sam zavvrsio popis sela odakle mi je otac, to selo se nalazi nekih 30ak km od Leskovca i 50 ak km od Nisa, prava tuga u 100 kuca u kojima moze da se zivi ima samo 90 ljudi od toga jedno dete od 13 godina i jedno od 16, ima 10 osoba u trecoj deceniji, sve ostalo je starije od 5god. Nekada se kuce otimale da rade zemljiste sada hekari i hektari leze radi se koliko da se prezivi. Nekada je taj deo sela ima najvise kuca i ljudi.

Gornje Dragovlje se zove pripada opstini Gadzin Han, nemam pojma koja je nadmorska visina mislim da je negde do 1000m a mozda i malo vise posto je blizu Suva planina, znam samo da su ove godine prerodile sljive (ono sto se obradjuje) i da ljudi u najvece peku rakiju, mislim da zemljiste nije bas pogodno za ratarstvo ali je dobro za vocnjake dok sam bio u popisu video sam 2 malo veca sljivara koje obradjuju ljudi iz Nisa (rodom su iz dragovlja ) kazu da su morali ta dvojica da angazuju ljude iz susednog sela da beru sljive. Problem je voda, ne postoji dobra mreza vodovoda, postoji seoski vodovod, ovih dana nekoliko kuca kopa bunar cuo sam da da su vodu nalazili na 10ak a mozda i 15m.

Значи јужна југоисточна Србија све исто предпостављам да асвалта нема а да је раније село имало много махале које су врвеле од људи исто је и код мене у селу свело се село од 1000 људи на 100 дај боже и толико и код мене шљиве преродиле само су чачанке родне много ситне баш због тога што су преродиле испекао сам 200 литара ракије од њих и од крушака.А воду што не доведете са брда ( Старе Планине )ако већ кажеш да је близу сигурно има доста природних извора код нас је цело село воду довело са брда.
Срдачан поздрав

Bas tako nije bilo pedalja zemlje koja se nije radila deca se radjala da bi radila na njivi, ma ima vode samo do kuca to je selo pre 30 a mozda i vise godina samo pravilo nisu imali vremena da prave vododvode i kupatila kuca je sluzila samo za spavanje. Vode ima po Suvoj planini samo je treba dovesti do njiva ali sada vise nema ko da dovede ja sam nasao u 100 kuca 80 ljudi od toga 2 deteta mladja od 18g,prosek stanovnistva je 60 godina. Kod mene u selu u kom zivim se vise ne radi poljoprivreda i to je opstinsko mesto a kamo li u Dragovlju u kome ce za 10 godina prilikom sledeceg popisa naci 50 zivih. To je problem u celom Zaplanju citaj 34 sela, malo se radi zemlja a ima je u izobilju i kazu ljudi da znamo da ce drzava da nam pomogne i da imamo trziste odma bih poceli opet da radimo i da se vracamo iz grada, primer je moj otac koji je jednom prilikom rekao samo da znam da imam neku zaradu odma bih se vratio i obradjivao ocevinu ali svi znamo kakava je situacija. ima jedno selo odmah ispod Suve planine odatle je rodom bivsi premijer Zoran Zivkovic to selo ima dosta plodnu zemlju pre 40 godina u jednom delu atara tog sela njive su imale prinos 4 do 5t psenice sto za to vreme uopste nije bilo lose

Pogledao sam na Google Zemlju i to selo je na visini oko 520 m.

Što kompletnu priču čini još tužniju.
I 1000 m nad morem su tužna prazna sela, a na toj visini nema se teksta.

Nazad
Vrh