Umiranje naših kuća

Pre 30 godina je trebalo razmisljati o regionalizaciji, tad narod nije bio halapljiv kao danas, u Svici subvenciju za mehanizaciju dobijaju u fulu, putevi su taktaba, i onaj moze da ostane da zivi u selu, ne pravi guzvu i socijanlu u carsiji...

Citam u danasnjoj Politici, da se u Srbiji prosle godine udalo skoro 500 Ruskinja. Znam da dolaze i da se udaju devojke iz Albanije. Ako se dobro secam, mislim da je maticar iz Krusevca izjavio da je vencao nekih 50 brakova sa devojkama iz Albanije, i da je to samo deo, a da nezvanicno ima sigurno jos toliko u tom kraju. Izgleda da se nesto radi u poslednje vreme.

Blago onima koji imaju drzavu! Ovo je jedan od razloga odlaska sa sela- putevi nasi zarasli i sve vise zarastaju. Ovo je bilo danas negde u centralnoj Srbiji:
08d344136171962.jpg
[/URL] [/IMG]

Zarasli putevi, drzava se ne kajasi nizasta sem za carsiju, a iz sela se bezi glavom bez obzira...
Nema vise stoke da ide putom i da zagriza, te slike su zlatne kako je u mom kraju zaraslo... zalosno!

Praznih kuca ima mnogo i moze se naci tako nesto. Problem se moze javiti /i javlja se/ kod placanja racuna to jest struje. Dogovor je da se domacinstvo odrzava u nekom stanju. Ranije su porezi bili zanemarljivi ali nisam siguran da ce i ubuduce biti tako, pa se moze javiti i taj problem. Takvih kuca i imanja ima sve vise ali dokle god su zivi ljudi koji su rodjeni u njima te se kuce odrzavaju jos kako tako. Kad vlasnici postanu generacije koje su rodjene na nekom drugom mestu, onda se takva imovina obicno prodaje, ustupa na takvo koriscenje ili jednostavno zaboravlja.

Praznih kuca ima mnogo i moze se naci tako nesto. Problem se moze javiti /i javlja se/ kod placanja racuna to jest struje. Dogovor je da se domacinstvo odrzava u nekom stanju. Ranije su porezi bili zanemarljivi ali nisam siguran da ce i ubuduce biti tako, pa se moze javiti i taj problem. Takvih kuca i imanja ima sve vise ali dokle god su zivi ljudi koji su rodjeni u njima te se kuce odrzavaju jos kako tako. Kad vlasnici postanu generacije koje su rodjene na nekom drugom mestu, onda se takva imovina obicno prodaje, ustupa na takvo koriscenje ili jednostavno zaboravlja.

razumem sto kazes, mnoge stvari se ne mogu izbeci jer zivot nanosi svoje.

Ljudi sve su to stare i dotrajale kuce bez struje,vode a ni komsija nema,o prilaznim putevima i da ne pricamo... Ali i ovde u ravnici dobre kuce sa strujom,vodom,telefonom,dobrom okucnicom ostaju prazne...

Stari i Novi

Otac i ja pohađasmo istu školu, u istoj učionici, takoreći: u istoj školskoj klupi.
Otac je bio gladan tokom školovanja, dok sam ja uživao i mirno napredovao.
Otac se školovao početkom četrdesetih godina, a ja polovinom sedamdesetih.

Danas, Otac uživa pažnju i negu koja mu je nedostajala kada je bio dečak.
Amin

gimnazija_loznica_1.jpg

Tri prozora učionice u prizemlju.
Ovde smo sticali znanje Otac i JA.

gimnazija_loznica_2.jpg

Stari i novi deo Gimnazije u Loznici.

gimnazija_loznica_3.jpg

Besmrtni stihovi Branka Miljkovića
ponad ulaza u lozničku Gimnaziju.

Ljudi, pisao sam da u mom komsiluku ima praznih kuca i kuca sa po jednom osobom u njoj. Mogu da napisem da je jedna prazna prodata i useljavaju se dvoje mladih, sto je za svaku pohvalu.::super::

Piromani vole seno

Domaćinske kuće umiru jer su se pradedovi zakrvili, te potomcima ništa drugo nije preostalo no da se sele po belom svetu: glavom-bez-obzira.
Zato, i samo zato, matematički precizno, na našim livadama stoje stogovi pičkindim kvalitetnog livadskog sena: daleko od časnih kuća i stoke.
Stogovi sena stoje po livadama, izloženi vetrometini, zbog ovdašnjih piromana koji nemaju druga posla no da komšijama prave štetu i nesreću.

Važna napomena:
Seoski piromani, ukoliko nisu pod kontrolom psihijatra i policije, odlaze u velegrad i postaju velevažne ličnosti koje se pojavljuju na TV ekranima.

seno_stog_gucevo_2005.jpg

Internet Bibliotekar podbočen o stog prozuklog livadskog sena
(Loznica, Trbušnica, Gučevo, 15. jul 2005.)

Pesma o lomljenju bagrenja
(nisam našao pesmu o paljenju sena)
http://www.youtube.com/watch?v=nxXqShzWFHk&feature=related

Kuca na Beljanici odmah iznad Velikog Buka. Zanimljiva je istorija ove zgrade, bila je pravljena za jednog odavno pokojnog srpskog generala u predvecerje velikog rata posle koga su je tadasnje vlasti oduzele, ali ta prica vec nije za ovaj forum.

Stari Otac pamti bolje dane

1838. godina smatra se za početak školstva u Azbukovici, kada je počela sa radom prva škola.
U varošici Ljuboviji (Azbukovica, Podrinje, Zapadna Srbija), prva Osnovna škola počela je sa radom 1875. godine.

ljubovija_stara_osnovna_skola_1.jpg

Stara Osnovna škola na brdu Čitluk ponad Ljubovije.

ljubovija_stara_osnovna_skola_2.jpg

Odavno nije mirisno olajisan drveni brodski pod učionice,
a ni potpaljena epohalna kaljeva peć.

ljubovija_stara_osnovna_skola_3.jpg

Zaboravljeni trud vrednih školaraca.
Tema: Vreme - Jesen.

Fotografije i komentari:
http://www.stocarstvo.com
(Ljubovija, 1. maj 2007.)

Nazad
Vrh