Umiranje naših kuća

Priznajem da nisam pretpostavljao da postoji nesto gore i teze od kuce koja se zatvori. Strasno!! Sta je razlog ovoga??

Psihopate..

sinoć, silom prilika pričao sa "čovekom", koji ne vidi kako bi moglo da se meša njegovo likovno obrazovanje sa dramom, muzikom, igrom itd. Pa šta deca rade kada se igraju?? i dovoljan je jedan takav idiot da zatvori školu i ubije budućnost celog sela. Kasnije se ispostavi da psiho pravi olovne vojnike.
Ako me je neko razumeo dobro je ako nije opet ok, samo sam besan kad vidim kakvih budala ima i još imaju kontak sa obrazovanjem ili uopšte sa decom.
A na jednog dobrog pedagoga ("entuzijastu" kako kreteni vole da ih zovu) dodje deset kretena (ovo je sasvim opravdan medicinski termin) eto zato su puste škole po selima.!

ova tema me malo podseti na onu "selo vs grad"

vidim tu neki kazu kako je drzava kriva sto je dozvolila preseljenje ljudi u gradove
pitam se, a kako je to trebala zabraniti? kao onim uredbama o kolonizaciji i zabranama povratka u rodne krajeve?
covek je (trebao bi biti) slobodan da se krece, pa ako ga to kretanje navede na to da se preseli iz jedne okolinu u drugu,slobodan je, dokle god nije to siljeno

e sad, da su tuzne ove slike i price, jesu, i te kako
ali ocekivati neko naglije preseljenje natrag u sela, pogotovo dole u srbiji je (po meni) jako nestvarno
(sad dolazimo na ono sela vs grad) prvo zdravstveni "svet" sela, drugo kulturni, trece obrazovni... ako ti se nesto desi nemas bas pomoc lekara za pocetak

"tipujem" da ce u neko doglednije vreme (tipa 10ak god, AKO se malo popravi opsta situacija u ovoj "drzavi",al mislim da je i ovo preoptimisticno) gomila sela poput ceneja, bikova i ostalih koja su bliza vecim gradskim naseobinama (u ovom slucaju ns i su) postati tzv "prigradska naselja" di ce ljudi imati velika imanja, mir i tisinu,a opet biti povezani sa gradom koji ima iole koliko toliko bolju infrastrukturu od opsteg znacaja po gradjane

a da je buducnost poljoprivrede ukrupnjavanje poseda - jeste
ne mora to biti sve pod jednim vlasnikom, moze to biti i pod vise njih koji su se udruzili i dele troskove/prihode
medjutim, stvara se problem (kao i u mnogo cemu), s kime se udruziti, a da te nece preveslati...

p.s. a jeste vi koji zivite do tih napustanih kuca zainteresovani za otkup/najam tog zemljista? sto barem vi ne uzmete (ako imate novcanih mogucnosti) to?

@ dman

Drzava je bila duzna da omoguci svim gradjanima jednaku sansu za napredak i buducnost.Komunistickim favorizovanjem radnicke klase,tj,neulaganjem u selo i seljaka,posebno u brtsko-planinskim oblastima,sela,a i seljaci su osudjeni na propast i rezultate takve politike gledamo na slikama u ovoj temi.Nova ,,demokratska vlast,,nije jos ni pocela da razmislja o resavanju ovoga problema.Da ne budem nepravedan,moram da kazem da ni u Kraljevini seljak nije uzivao u nekakvom blagostanju.Pod pritiskom malobrojnih kapitalista kralj je dozvoljavao ,,zelenasenje,,i druge oblike pljackanja seljaka.Ko je citao ,,Glavu secera,,sve mu je jasno kakav je polozaj seljaka i sela bio.....da placa porez,glasa,salje sinove da ginu.U dva svetska rata,sela u centralnoj Srbiji su opustosena.U posleratnom periodu nije doslo do nikakve obnove i obimnijeg ulaganja.

Problem sela nije samo ekonomske prirode i lose drzavne politike.Danasnja deca kada zele jedno drugo grdno da naruze kazu....,,seljaku jedan,,...ne nazivaju ga ni magarce,ni stoko,vec ,,seljacino,,.Znaci i u ocima dece,seljak,paor,ratar je nesto ruzno i poslednje na svetu.Ista ta deca kao svoje idole vide danasnju ,,elitu,,dojucerasnje preprodavce benzina na flasu,cigareta na paklu,bivse pandure,bivse udbase,bivse.......ne znam ni ja sta vec sve,ali danas su ti isti ,,bivsi,,elita.Sumljivim kapitalom pokupovali su preduzeca i oni su sada uzori nasoj deci.Vozikaju se u skupim crnim limuzinama i ne zale brda para data za njih,a radnicima mozda mesecima nisu dali tesko zaradjenu platu.To je moralni sunovrat i to ce tesko da se promeni...!!

E,to je sistem u kome su poremecene vrednosti.I takvi sistemi ili oblici zivljenja su osudjeni na propast.Znamo da farmeri na zapadu zive veoma lepo,tesko rade,ali su cenjeni i priznati clanovi drustva.Njihova rece se slusa i postuje,drzava ih dobrim i redovnim subvencijama stimulise da ostanu,zive i rade na imanjima,skoluju decu,koja ce takodje ostati na imanjima.
A sta se desava kod nas..?Na svakom koraku seljaku stavljaju do znanja da je ,,seljak,,Totalna nebriga,pa i zajebancija.Svedoci smo poslednjih desavanja oko subvencija...!!Kakva sramota.

Nikakvi dekreti nece oziveti sela,vec dobro osmisljena dugorocna drzavna politika ravitalizacije.Sela mogu da ozive veoma brzo,ali samo treba da se ulaze i to ne stihijski i kampanjski,kako se danas radi,vec planski i dugorocno.Licno znam dosta ljudi koji bi se vratili,ali nemaju gde.Losa infrastruktura,nemanje sretstava za pocetak,neredovne ili gotovo nikakve drzavne subvencije su osnovne kocnice.Kakve su sanse coveka koji je izgubio posao za dobijanje kredita u poslovnim bankama...?..Nikakve..!!A i da dobije kredit,sa kamatama od 15-20%,bolje sam sebi da namakne omcu oko vrata.

Drzava moze ako hoce,ali stekao sam utisak da se sve radi na daljem unistenju i ovoga sto je malo ostalo.Nisu sva sela pusta.Na Goliji ima par sela sa puno mladih ljudi.Ima hvala bogu i dece dosta.Oni od drzave ne traze gotovo nista,osim popravke puta,a taj isti put su im unistili kamioni Javnog preduzeca ,,Srbija sume,,Traze samo tako malo,a niko ih ne cuje.Ne traze trinaestu platu,regres.Ne traze nezaradjeno..........to je nebriga drzave.

Cesto u razgovorima na ovu temu navedem primer,ako bi drzava subvencionisala mleko u odnosu na nadmorsku visinu.Racimo preko hiljadu metara jedan evro po litru i to da bude zagarantovano bar 10 godina.Na svako grlo,bez obzira na poreklo 250 evra,ato resenja problema.Sada drzava daje i 10 000 eura raznim kompanijama kao stimulaciju po zaposlenom radniku.Dajte to seljaku bez velikog uslovljavanja i ucena i on ce to da vam vrati visestruko za razliku od belosvetskih ,,kompanija,,koje ce da zbrisu cim potrose dobiveno.

Vratio sam se veceras iz pustog sela.Izgleda kao grad duhova.To me strasno pogadja,zato sam se ovoliko i raspisao...!!

cenim izneseno i slazem se sa dobrim delom (hteo udariti thx,ali ne nadjem dugme!?)

no nije to samo problem u poljoprivredi ovakav, manje vise u svakom obliku je veeeliki problem, na preveliku zalost

ne bih pisao nista o tome zasto i kako ne radi drzava (nije drzava kriva, krivi su ljudi koji upravljaju njome bilo iz "pozicije" bilo iz "opozicije"), jer cemo otici preduboko u politiku,a nije mesto za to

to za goliju nisam cuo, lepa vest

Sada drzava daje i 10 000 eura raznim kompanijama kao stimulaciju po zaposlenom radniku.
da,ali ne mogu ni sva preduzeca dobiti te podsticaje ;)
kao sto ni svaki seljak ne moze dobiti "posebne" podsticaje ;),no to spada malo u ono o cemu sam rekao da necu

Slazem se i ja sa tobom...problemi su veliki u svim sferama.

Ali jednoga dana neko sa mu..ma ce morati da lupi sakom u sto i kaze...,,dosta vise sa finansiranjem propalih preduzeca i mazanja deblje guske od sebe....ovo je zemlja seljaka na brdovitom Balkanu,,
Samo se bojim da to ne bude prekasno i da vise nece biti ni sela ni seljaka !
Na Goliji,Rudnu i Studenici ima vise vitalnih sela.Ne trebaju im milijarde,kamioni i avioni....samo mala pomoc i da ljudi vide da neko misli na njih.Skoro u razgovoru jedan starina kaze ....,,drzava ih se seti samo kada ne plate struju,,
Ima i sela jako pogodnih za zivot,u kojima je nekada zivelo i 300 stanovnika.Informacije radi u jednom zaseoku ima samo cetvoro zitelja i najmladji ima 76 godina.

Pozdrav !

Jedan moj rođak je imao firmu koja se bavila proizvodnjom nameštaja. Da bi prodavao taj nameštaj morao je da otvori prodavnice u nekoliko mesta, a jedna je bila i u Novom Sadu. Prodavac u tom salonu nameštaja je imao za oko trećinu veću platu nego prodavci iste firme u drugim mestima. Jednostavno nikog u Novom Sadu nije mogao da nađe da radi taj posao za platu kakvu su imali ostali prodavci. A sigurno da i u Novom Sadu ima nezaposlenih, i onih kojima je posao preko potreban.

Međutim plate u velikim gradovima su veće nego plate u manjim sredinama, iako se radi o istom poslu, istoj stručnoj spremi, obrazovanju i sposobnostima. Često se čuje da je život u gradovima skuplji od života na selu, samo se to meni baš i ne čini tako. Struju, telefon, komunalije plaćamo svi isto, a artikli u gradovima su uglavnom jeftiniji nego u malim mestima (veliki tržni centri, megamarketi i sl.). Kad se u taj mozaik još uključi infrastruktura (zdravstvena, obrazovna, sportska, kulturna...) jasno je zašto je privlačniji život u gradu nego u selu.
Koliko sam samo puta čuo frazu "Beograđani su to zaslužili..." u raznoraznim prilikama, od dočeka naših trofejnih sportista sa takmičenja, do upriličenja raznih kulturnih događaja. A mi, boranija sa sela, mi nismo ništa zaslužili...

No dobro, jasno mi je da razlika između sela i grada postoji, uvek je postojala i uvek će postojati. To su neke prirodne stvari. Ali mi je isto tako jasno da NIŠTA ne može uticati na naš narod, koliko njegov NOVČANIK. Ukoliko država ne želi da joj ogromni prostori ostanu prazni a stanovništvo se nabije velike gradove, mora iznaći način da je ekonomski isplativije živeti u maloj sredini. Dakle, tek kad plata u malom mestu bude veća nego u velikom gradu, krenuće obrnut proces - migracija iz grada u selo. Dotle nema šanse, nikakav mir, tišina, čist vazduh i sl. neće vredeti ako novčanik ne bude puniji nego u gradu. A kako to država da obezbedi, možda, recimo, promenljivom stopom poreza prema mestu obavljanja privredne delatnosti, veći grad - veći porez. Možda to tako i ne može, ali sigurno da kod nas ima dovoljno pametnih ljudi koji bi znali kako da se to ostvari. Pitanje je samo da li postoji volja za to...

Sve je istinito napisano u ovih par postova ali, ako se seljaci/farmeri/poljoprivrednici sami ne organizuju i krenu, ništa se menjati neće, tj. hoće ali samo na gore. Država, to je elita, a elita je dno. Kilometri pisanja i sva mudrost džaba ostaju dok se to ne promeni. A naše kuće i dalje umiru...

@dukej
@futurefarming

Veoma zanimljiva razmisljanja.Politicko organizovanje seljaka nikada nije zazivelo u pravom smislu,jer eu velike stranke i stranke na vlasti preko svojih exsponenata osnivali ..nazovi seljacke stranke,,samo da razvodne politicku scenu i naprave sto veci cirkus i zamesateljstvo.Ako bi se seljaci,paori,ratari organizovali na jedan pravi nacin i pravi ljudi dosli na mesto da mogu da budu birani i izabrani,a onda na posten nacin u parlamentu zastupali interese baze.....eto resenja problema umiranja nasih kuca.

Takvi ce uvek imati moj glas,a mislim i svih drugih seljaka.Nadam se da cu to i doziveti da vidim,jer sam inace apolitican a najnovija desavanja su me bas posteno naljutila.Samo da prestane ovo umiranje sela i ponizavanje sela i seljaka.

Nije problem samo u maloj sredini.
Evo ja živim između dva najveća grada Srbije. Do Beograda je manje od 30km a do Novog Sada 50km.
Ima prilično velik broj privatnih radnji. U vreme cele Jugoslavije smo bili opština sa njvećim brojem privatnih radnji.
Ima gomila skladišta raznih domaćih i stranih firmi, Delta proizvodi sladoled, Grand kafa itd.
Imamo jako dobre veze sa oba velika grada, Železničku prugu kojom prolaze svi međunarodni vozovi koji idu iz Evrope prema Aziji, dva auto puta prolaze kroz našu opštinu (BG-ZG i BG-Subotica)...
Pa ipak to nije dovoljno da ljudi ostaju u opštini, nego sve više odlaze da rade u Beogradu ili Novom Sadu. A velik broj mladih ljudi je otišao u inostranstvo.
Ima velik broj praznih kuća.
Prirodni priraštaj je inače dugo vremena negativan, osim u periodu '91-'95 kada je u opštinu došao velik broj ljudi iz Hrvatske i Bosne. Inače smo opština sa najvećim brojem izbeglih i raseljenih lica u Srbiji.
I pored jako dobrih preduslova za rad i život, stanovništvo se osipa.

I ne čudi onda što se sve ruralne sredina ubrazano prazne, ako je u ovakvim sredinama kao moja tako loša situacija.

Pa kada ljudi beze iz takve lepote,nama u ovim brdima ne predstoji drugo nista osim da se povesamo...!!

Mala sala na svu muku i zajebanciju.Znaci umiru kuce i u takvoj lepoti ?

Uskoro svi postajemo beogradjani.

Ova drzava i zivi za Beograd.Sve se tamo vuce,a za ostale ako bude,a posto smo siromasna drzava uglavnom ne bude.Zato nam tako i ide.

Zbog izražene versko-političke konotacije, verovatno ne bi bilo primereno okačiti film "SRBI - NAROD KOJI NESTAJE" ali preporučujem svima da pogledaju (YouTube).

U jednom delu čovek ne uspeva da zadrži suze dok priča o neobrađenoj zemlji.

Otadžbino, šta si dočekala...

У мом селу је од 1000 становника током 60-их данас остало свега стотину.Иако село има одличне услове за гајење малине рибизле и другог воћа и жеље становништва да прошири производњу од лесковца нас дели 20 км изузетно лошег земљаног пута , амбуланту немамо аутобус да и не помињем .А село лежи на самој административној линији са Косметом.Дакле село које има потенцијале за одличну производњу малине дивну природу и стратешки значај за ову државу изумире а нажалост није једино и ускоро ће цео погранични појас изузетно плодне јужне Србије опустети.Тиме држава ем што губи пољопривредно земљиште него и губи становништво на изузетно значајном месту.И поред многих апела и молби и државним и локалним институцијама нико неће да помогне тако да ја и моје комшије сматрамо да је држава напустила село и сељака и отворено рекла да се селимо у градове што ћемо сви и урадити ако се убрзо нешто не уради.Ово је судбина многих некада великих села на југу наше земље а знате како кажу границу не чува ни војска ни полиција него народ.Поздрав свима

E moj Djole,ja sam istih 20 km udaljen od Leskovca samo severnije,situacija mnogo bolja od tvoje i jedno dve hiljade puta gora od glavnog nam grada a nesto manje od ostalog nam severa.Zemlju mi godinama gubimo migracijom,natalitetom tj. mortalitetom i sl.Zabole onog reponju u Bg zavaljenog sa sve utovljenom guzicom u fotelju za narod juznije od prestonice.A mi tek ovoj zemlji dodjemo kao slepo crevo kojeg bi mozda i da se rese.Plodna je ovde zemlja,jeste usitnjena,jeste zaostala mehanizacija(prosek fergusoncica 40 leta),jeste mnogo manji prinosi od bozjeg raja-Vojvodine,ali i ovde zive vredni domacini kojima je to sve i ujedno,mozda najlepse na svetu.I ovaj seljak hoce da zivi od svog rada i da ostavi nesto potomstvu.Ali malo morgen,ne moze ni da prezivi.Gledao sam skoro reportazu o tvom mestu i psovao naglas.Koliko se vi borite da iz zaista svih otezavajucih okolnosti izvucete nesto toliko vam drugi staju na muku.Nema se para,kazu,za osnovne uslove za zivot jednog coveka kao sto je recimo asfaltni put,ali zato platimo milionsku odstetu nekom premlacenom amer. tinejdzeru,koga je neki nas mamlaz udesio zbog,mozda,neke ribe.A ti juznjaku rintaj za 150 eura mesecno,i to ako si retki sretnik,jasi svog imt 533 konja i gazi blato do najblize varosi.A debeloguzani ce te se setiti pred izbore i natrtljati takva govna da ih nece moci pojesti u narednih 4 god. dok im traje mandat.I onda seljak proda dedovinu belokapcima(cujem da i u Le kupuju nekretnine onako jos uvek tajno),i ode za neku vecu palanku da silom bude gradjanin.I tako nas potiskuju lagano dok ne postanemo Bg pasaluk,i tada ce,verovatno,svima biti lepo.A istocno,prema Bugarskoj do granice tesko da naidjete na dvocifren broj stanovnika,samo pustos,uruseni kucerci i naznake da su tu nekad obitavali ljudi.Pogranicni delovi su nam odumrli,a to se siri kao znana nam plamenjaca.Zao mi je samo sto glas obicnog gradjana ove zemlje,tj. seljaka,da se ne lazemo mi smo seljacka zemlja,ne dopire do tamo nekih,nema odjeka.

Управо тако имања се гасе њиве у корову села пуста а неки тамо министри градоначелници председници и друга господа се возе у мерцедесу и јахтици док се ми возимо у раковици и лади ниви (ко има наравно).
А за сељака ко га шиша радио је за џабе и раније радиће и од сада.Ако овој земљи није у циљу да спаси крај који има потенцијал где су људи кренули да се враћају и да подижу засаде онда не знам шта јој је приоритет.Сви су се згурали у Београд немам ништа против Београда али не могу ни сви да буду Београђани мени је скоро цела породица у БГ-У а по Смедеревској Паланци Нишу БГ и осталим градовима има више оругличана него у самој Оруглици.Знам да је стање исто по целој Србији а поготово на нашем југу.Био сам у Власотинцу прошле године и видео сам исто што и овде јад беду тугу и срамоту једне европске државе у 21 ом веку.Села су пуста био сам на Чемернику одакле је мој отац пореклом тамо скоро да и нема људи а доле у равници села се такође гасе лесквачка равница је у трави и корову али шта да ти пришам жалосно је и тужно али све то и сам знаш.Али нека кајаће се једног дана кад сви буду живели у граду а цена килограма јабуке из увоза буде 1000 динара можда ће се сетити да село није срамота већ шанса и будучност Србије ал идо тада мођемо само да се надамо да ће бити боље али ако се нешто под хитно не учини на изласку не само из Оруглице него и 70 посто српских села може слободно да се стави табла ко задњи изађе нек угаси светло( ако га има наравно).

Јадна је земља где пољопривредници мроају да блокирају пут и да протествују испред владе да би остварили основна права много ЈАДНА.

Nazad
Vrh