@ dman
Drzava je bila duzna da omoguci svim gradjanima jednaku sansu za napredak i buducnost.Komunistickim favorizovanjem radnicke klase,tj,neulaganjem u selo i seljaka,posebno u brtsko-planinskim oblastima,sela,a i seljaci su osudjeni na propast i rezultate takve politike gledamo na slikama u ovoj temi.Nova ,,demokratska vlast,,nije jos ni pocela da razmislja o resavanju ovoga problema.Da ne budem nepravedan,moram da kazem da ni u Kraljevini seljak nije uzivao u nekakvom blagostanju.Pod pritiskom malobrojnih kapitalista kralj je dozvoljavao ,,zelenasenje,,i druge oblike pljackanja seljaka.Ko je citao ,,Glavu secera,,sve mu je jasno kakav je polozaj seljaka i sela bio.....da placa porez,glasa,salje sinove da ginu.U dva svetska rata,sela u centralnoj Srbiji su opustosena.U posleratnom periodu nije doslo do nikakve obnove i obimnijeg ulaganja.
Problem sela nije samo ekonomske prirode i lose drzavne politike.Danasnja deca kada zele jedno drugo grdno da naruze kazu....,,seljaku jedan,,...ne nazivaju ga ni magarce,ni stoko,vec ,,seljacino,,.Znaci i u ocima dece,seljak,paor,ratar je nesto ruzno i poslednje na svetu.Ista ta deca kao svoje idole vide danasnju ,,elitu,,dojucerasnje preprodavce benzina na flasu,cigareta na paklu,bivse pandure,bivse udbase,bivse.......ne znam ni ja sta vec sve,ali danas su ti isti ,,bivsi,,elita.Sumljivim kapitalom pokupovali su preduzeca i oni su sada uzori nasoj deci.Vozikaju se u skupim crnim limuzinama i ne zale brda para data za njih,a radnicima mozda mesecima nisu dali tesko zaradjenu platu.To je moralni sunovrat i to ce tesko da se promeni...!!
E,to je sistem u kome su poremecene vrednosti.I takvi sistemi ili oblici zivljenja su osudjeni na propast.Znamo da farmeri na zapadu zive veoma lepo,tesko rade,ali su cenjeni i priznati clanovi drustva.Njihova rece se slusa i postuje,drzava ih dobrim i redovnim subvencijama stimulise da ostanu,zive i rade na imanjima,skoluju decu,koja ce takodje ostati na imanjima.
A sta se desava kod nas..?Na svakom koraku seljaku stavljaju do znanja da je ,,seljak,,Totalna nebriga,pa i zajebancija.Svedoci smo poslednjih desavanja oko subvencija...!!Kakva sramota.
Nikakvi dekreti nece oziveti sela,vec dobro osmisljena dugorocna drzavna politika ravitalizacije.Sela mogu da ozive veoma brzo,ali samo treba da se ulaze i to ne stihijski i kampanjski,kako se danas radi,vec planski i dugorocno.Licno znam dosta ljudi koji bi se vratili,ali nemaju gde.Losa infrastruktura,nemanje sretstava za pocetak,neredovne ili gotovo nikakve drzavne subvencije su osnovne kocnice.Kakve su sanse coveka koji je izgubio posao za dobijanje kredita u poslovnim bankama...?..Nikakve..!!A i da dobije kredit,sa kamatama od 15-20%,bolje sam sebi da namakne omcu oko vrata.
Drzava moze ako hoce,ali stekao sam utisak da se sve radi na daljem unistenju i ovoga sto je malo ostalo.Nisu sva sela pusta.Na Goliji ima par sela sa puno mladih ljudi.Ima hvala bogu i dece dosta.Oni od drzave ne traze gotovo nista,osim popravke puta,a taj isti put su im unistili kamioni Javnog preduzeca ,,Srbija sume,,Traze samo tako malo,a niko ih ne cuje.Ne traze trinaestu platu,regres.Ne traze nezaradjeno..........to je nebriga drzave.
Cesto u razgovorima na ovu temu navedem primer,ako bi drzava subvencionisala mleko u odnosu na nadmorsku visinu.Racimo preko hiljadu metara jedan evro po litru i to da bude zagarantovano bar 10 godina.Na svako grlo,bez obzira na poreklo 250 evra,ato resenja problema.Sada drzava daje i 10 000 eura raznim kompanijama kao stimulaciju po zaposlenom radniku.Dajte to seljaku bez velikog uslovljavanja i ucena i on ce to da vam vrati visestruko za razliku od belosvetskih ,,kompanija,,koje ce da zbrisu cim potrose dobiveno.
Vratio sam se veceras iz pustog sela.Izgleda kao grad duhova.To me strasno pogadja,zato sam se ovoliko i raspisao...!!