Umiranje naših kuća

Jad i beda.... ali kad postavis pitanje nekom :"sto nemas jos neko dete?" on te gleda bledo, a snase kao da si im j..o i oca i majku, to njih vredja... serije je.aše majku ovim zenama.
Umešeno i obešeno nema!, ako ima, zovite i @francuza da uzme...

@Cukaneca apsolutno se slazemo po pogledu cena.Ja sam licno misljenja da je sica dati 10 000e koliko kod mene kosta u ravnici osrednja kuca do 20 000e koliko kosta kao moja sa svim mogucim objektima,ima basta,vocnjak,svinjci svi uslovi za proizvodnju hrane za jedno domacinstvo,dok u NS-u za 25 000e moze da se kupi garsonjera od 20-25kvm na osrednjem mestu i osim tih par kvadrata nista vise u zivotu covek nema.

P.S. Srecom ima i dobrih vesti prva kuca do mene koja je na zalost ostala prazna pre nekoliko nedelja nece vise biti prazna,doci ce neka baba da zivi(nista ne placa kiriju samo da kuca ne bude prazna) iskreno bilo mi malo muka,tuzno i ruzno kada sam neki dan kosio dvoriste te kuce...drugi put cu bar znati kome kosim.

Evo nase pustosi na KiM, danas frezirao jedan vocnjak pa uzgred slikao
1533eqf.jpg

2a7dd0j.jpg

k3u4ph.jpg

6s59ms.jpg

25gx7km.jpg

2w4l54y.jpg

tuga....................

Moja kuca stara ostala je pusta ,a mnogo je gladnih nahranila usta ... Dzaba i sirotinja kad nema sa kim da se sirotuje! Ovakvih kuca za dan mogu da uslikam poveci broj nazalost ima ih dosta

Apsolutno se slazem! Fantastican primer nacina gradnje kuca kod nas pre 200 i vise godina. Kako bi se ovo fino moglo restaurirati i napraviti muzejska postavka unutra!
Pitanje je da li se to može restaurirat, jer je stanje stvarno jadno, a materijali izgledaju podosta loši.

Veći je problem, jer nema ni urbanističke politike, koja bi to uslovljavala prilikom izgradnje u tom kraju, ni arhitekata, koji bi bili u stanju ponudit investitorima nacrt za savremenu kuću u prepoznatljivom stilu za normalne pare.

Jer ako zanjuše nekog, ko ima bar malo estetskog i humanog osećaja da bi izgradio nešto poput te kuće, sve se mu servira ko 'nadstandard', traže mu se glupa (skupa) tehnička rešenja ili materijali i na kraju se mu nudi preskup projekat, koji nije niti praktičan, ni zadovoljava potrebe današnjeg života, a za to ga još toliko opale po džepu, da od toga digne ruke i napravi 'limun' sa zelenim krovom.

Ova kuca osm toga sto je lepa u potpunosti je u skladu sa prirodom i okolinom,potpuna harmonija.Ona je otvorena knjiga iz koje se cita sve o njenom graditelju njegovom senzibilitetu,mentalitetu i intelektu.Tada je bilo mnogo vise ovakvih kuca sto urbanih sto rurarnih,a samim tim i mnogo vise pravih ljudi i porodica.Znali smo sta hocemo i sta necemo .

Kod mene a samo 10 km od NS u komsiluku br. 17,18, 20 zivi po jedna osoba. Kuce se odrzavaju, ali u njima se ne smeju deca. Na sto metara od mene se prodaju tri kuce ali bezuspesno zbog visokih cena i besparice. Te kuce su prazne. Srbija je zemlja bezposlenih i starih. To malo novca sto jos ima vrti se po velikim gradovima i svi hoce tamo. Zato ne treba da vas cudi sto su opustosila sela u udaljenim mestima Srbije kada eto to se desava na 10 km od NS. I meni je zao sto je sve to tako kako jeste, ali neko drugi se tu pita.

Stare i napustene kuce

Evo jedna kucica u kojoj duze vreme niko ne zivi :
2mry1pw.jpg
i jedan primerak lepog ambara za kukuruz ispletenog od vrbovog pruca:
2ur5zj6.jpg
33vjg1y.jpg

Jedna ispravka. U mom kraju se ovo zove Salaš, a ambar je objekat od dasaka za pšenicu. Mislim da se frenky slaže da je i kod njega tako jer je samo tridesetak kilometara dalje

Ima primeraka gde je podeljen znaci i Ambar i salas u jednom postoje preseci i za kukuruz i za psenicu . Ima jedan moj drugar slican ovome isto od pruca li je puno duzi kad budem mogao uslikacu ga pa okaciti

Nazad
Vrh