Umiranje naših kuća

Stari srbijanski stil, u normalnim zemljama bi sve okolo zujalo od turista a kod nas propada,... Kada ćemo više naučiti?! Dok nam dođe iz .... u glavu, više nas ni biti neće!

Stari srbijanski stil, u normalnim zemljama bi sve okolo zujalo od turista a kod nas propada,... Kada ćemo više naučiti?! Dok nam dođe iz .... u glavu, više nas ni biti neće!

Kao i kod mnogih stvari kasno ce nama doci u glavu, moj kraj je bio poznat i po vodenicama do kraja 90ih godina proslog veka se organizovala slikarska kolonija nazvna 17 vodenica u Donjem Dusniku, toliko ih je ostalo a bilo ih je mnogo vise ranije, stari ljudi pricaju da su u nasim vodenicama dolazili ljudi iz Bele Palanke...

http://www.vesti-online.com/Dijaspo...most/127770/Baka-Boza-puna-je-zelja-i-planova
U kakvoj bedi živi 77-godišnja Božidarka Aksentijević iz takovskog sela Boljkovci vidi se još na ulasku u dvorište usamljene kuće do koje je sve teže prići od korova. Drveni vajat, star, prema rečima Božidarke, preko sto godina, krije istinu da starica već više od četiri decenije nema krevet i spava u ukopanoj rupi u zemljanom podu. Vodu u vajatu nikada nije imala, osim kada je kiša i kada se tope snegovi jer joj krov vajata već odavno prokišnjava, a struja joj je isključena još pre dve decenije. Sve što Božidarka Boža ima, računajući i sećanja, nalazi se u prostoru vajata površine jedva nekoliko kvadrata.
124wowi.jpg

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Za vreme stare Jugoslavije je narod masovno postaknut da ide u grad i od tada sela se prazne U Blizini mog sela se nalazi Jedno selo gde je moj deda i otac isao u prvu skolu koja je izgradjena na Kosovu mesto se zove Vracevo imalo je 1965 750 djaka a sada 50 jedva Tu je i istoimeni Manastir Svetih Vraca koji dotira jos iz 13 veka zaduzbina svetih Vraceva Kozmana i Damljana .Mansatir je oaza mira ali ljudi nema da ih prebrojis na prste Tako se gase nasa sela pred buhtinjom visih sila .Obnovimo korene Srbijo pomozi !

odumiranje sela nije samo problem kod vas , i on ce postati jos veci kako cete poceti pregovore s "eunijom" , navest cu vam primjer mojeg sela koje je malo cca 50-ak kuca, prije deset godina u selu je bilo oko 200 krava i isto toliko krmaca i svaka kuca je imala barem jednu kravu i dvije tri krmace. sad je u selu cetrdesetak krava ( u sest domacinstava ) i tridesetak krmaca, a broj stanovnika je spao s 241 (2001 g.) na 176, 8 kuca je prazno a u jos sest kuca zivi po jedan starac.

Zamolio bih vas da stavljate slike svojih sela i kuca jer nam ova tehnologija omogucava da se ostavi bar nekakav trag.

To je nezaustaviv proces, možemo samo, što rek`o Vladimir, da to sa tugom posmatramo i uslikamo po nešto za istoriju. Pisaće to nekad i negde. Najverovatnije u istoriji "propadanja svega vrednog". Ali, točak istorije niko još do sada nije uspeo da zaustavi. Na našu veliku žalost !

Природно је да људи месле да је негде другде боље и да је баш тамо живот лагоднији.А ови што ко бајаги управљају овом нашом државом све чине да у њој нигде није добро.
Знам доста људи који би отишли на село да живе и раде тамо али или немају где или немају са чим .А напуштених имања је све више.
А и они (наследници) чије је сад то ,кад се неко интересује за цену, зацепе па би било смешно да није тужно.

Природно је да људи месле да је негде другде боље и да је баш тамо живот лагоднији.А ови што ко бајаги управљају овом нашом државом све чине да у њој нигде није добро.
Знам доста људи који би отишли на село да живе и раде тамо али или немају где или немају са чим .А напуштених имања је све више.
А и они (наследници) чије је сад то ,кад се неко интересује за цену, зацепе па би било смешно да није тужно.
Verovatno postoje i takvi koji 'zacepe' cenu, ali je moj utisak generalno da se imovina na selu prodaje daleko ispod realne cene. Naravno realno i jeste ono sto se dobije ali... Da li je realna cena zemlje 15e jedan ar ili 1500 evra hektar?? Da li je realno kupiti celo domacinstvo kucu, pomocne objekte, dvoriste.. mozda i nesto zemlje za 10-ak hiljada evra? Kolika je cena samo materijala za izgradnju, prikljucka za struju..??

Ja sam se vratio iz Zrenjanina u Banatski Dvor na dedino imanje koje bi ostalo prazno posle njegove i ujakove smrti.Strasna mi je bila pomisao da ce kuca u kojoj sam provodio raspuste i vikende ,ostati zaljucana i prazna. A zemlja koje nije malo (21 kj) biti data nekom nazovi velikom paoru u arendu.Roditelji su mi ostali u gradu a ja ovde drzim krave i radim svoju zemlju i nekako mi je sto kazu srce na mestu. Gde god se pojavim i kazem da sam se vratio na selo ,svi me gledaju nekako u cudu kao da nisam bas normalan :)
Ali meni je selo sloboda i nebih ga menjao ni za sta na svetu...

Mnoge stvari se kod nas gledaju sa čuđenjem pa se ipak dešavaju ispred naših noseva, al mi i dalje se čudimo i neverujemo u ono što vidimo.

Nazad
Vrh