Umiranje naših kuća

U sokaku gde ja obitavam ima 16 kuća.Preko leta dođu vikendaši i u 13 ima života.Preko zime to sedešava u 6.kuća.Tuga.Vodenica u kojoj se mlelo lepo brašno pričale lepe priče i jela vruća pogača izgleda ovako iznutra
30icb9u.jpg

Tuga

50 metara od moje kuce u selu je ista ovakva... i sekne jaruga, voda nestane, i vodenica se polako raspada... Ostalo samo kamenje da posvedoci da je i tu neko nekad mleo zito......

Kada sam ovih dana poslom obilazio neka sela Mionickog kraja ispod Suvobora I Maljena, napravio sam nekoliko fotografija postaknut svojim razmisljanjima o umiranju kuca ,sela i jednog nacina zivota.Tada nisam znao kome bih to pokazao,i koga bi to uopste zanimalo ,veceras otkrivsi ovu temu shvatio sam da sam na srecu bio u zabludi,i da nisam usamljen u svojim razmisljanjima.Ovo je tema nad temama i Srpsko pitanje nad pitanjima.

Lepote krajolika sela osecenica odakle poticu fotografije kuca

Pogled sa brda Bacenac na Divcibare

Pogled ka Beogradu snimljeno mob.tel inace vidi se Obrenovac

[URL=http://www.imagebam.com/image/abaeaf125566198]

Zadnja kuća, Srbija

Autor je prešao 16.000 kilometara. Putovao je iz sela u selo, spavao, jeo i radio sa gazdama poslednjih kuća u pograničnoj Srbiji.

Dokumentarni serijal od 10 polusatnih epizoda rađen prema standardima Discovery, National geographic i Explorer kanal. Uz najviši kvalitet slike, zvuka i montaže ova dokumentarno-igrana reportaža prikazaće vam one ljude i krajeve naše države, koje nemate priliku da vidite.

http://www.rts.rs/page/tv/sr/series/20/RTS+1/2962/Zadnja+kuća,+Srbija.html

@BOCA, hvala ti na ovim divnim slikama! Lepa je nasa zemlja i treba je upoznati i obici. Kako se zove ova recica? Imamo isto misljenje o 'temi nad temama', ali na zalost nasim zivotima se upravlja iz kruga dvojke, a njih ovakve slike ne pogadjaju.

Naša sela u dolini Zapadne Morave su svako za sebe dosta dobro komunalno opremljena, kako se to kaže, i nema nekog vidljivog odliva u gradove jer su i ti gradovi kao Kraljevo, Trstenik i Kruševac doživeli veliku propast industrije, pa i nisu nešto atraktivni za doseljavanje. Ona su na dosta prometnoj magistrali Kraljevo - Kruševac, a i onaj put na levoj obali Morave postaje sve više prometan za saobraćaj. To nam donosi izvesnu prednost, ali i u tim selima je sve manje dece, što je, izgleda nezaustaviv proces. U mom selu od oko 600 domova rodi se godišnje oko petoro do sedmoro dece, i šta da radimo ako nam ukinu neka odeljenja,ili ih jednostavno spoje sa decom iz susednih sela.Vidite da država hoće da uskoro plati učitelje po broju dece, a ne po broju razreda, i to će da bude završni udarac mnogim selima u kojima rade škole sa samo nekoliko đaka. Na tu činjenicu za sada malo ko reaguje. A u mom selu koje više liči na gradić nego na klasično selo, ima preko 100 neženja i preko 50 devojaka koje su navršile 30 godina. I nikom ništa. Ja se skoro našalio sa nekima od njih da je na pomolu zakon koji dopušta mladima da do 25-e godine sami biraju bračnog druga, a od 25-e te ženi i udaje država. Rekoh im, samo ti dovedu u krevet, pa se vi učite ljubavi, kad već ne umete sami. Oni se samo smeškaju. A nisu momci na selu krivi za to što se bave poslom koji devojke ne vole. I većina devojaka je učena od strane roditelja da sreću potraži u gradu. Nisu ni one krive. Ali neko jeste. I svi znamo ko !

cukaneca je napisao(la):
@BOCA, hvala ti na ovim divnim slikama! Lepa je nasa zemlja i treba je upoznati i obici. Kako se zove ova recica? Imamo isto misljenje o 'temi nad temama', ali na zalost nasim zivotima se upravlja iz kruga dvojke, a njih ovakve slike ne pogadjaju.
Drago mi je da ti se svidja ,reka se zove Manastirica i zajedno sa Krcmarskom rekom i Paklesnicom u koju se uliva cine reku Ribnicu (koja protice kroz centar Mionice) i dalje se uliva u Kolubaru .A sto se tice slika nadam se da ce biti vremena da ih napravim jos .

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Gulan-Srpsko-selo-stari-i-nestaje.sr.html
Од 4.600 села у Србији, у 200 њих нема становника, а у још толиком броју нема житеља млађих од 25 година, изјавио је Танјугу стручни сарадник у Привредној комори Србије (ПКС) Бранислав Гулан.

„Потребна је још деценија и по да 700 села остане без становника”, упозорио је Гулан, напомињући да у тим насељима живи мање од по 100 становника.

„За две деценије ће нестати четвртина данашњих села у Србији. Чак у 86 одсто села се бележи пад становништва”, рекао је Гулан, указујући да више од 80 одсто газдинстава или уопште нема активних лица или нема пољопривредника.

„У српским селима данас има 50.000 напуштених кућа, а на још 145.000 њих пише 'привремено ненастањена”, навео је Гулан, додајући да се данас не обрађује готово 600.000 хектара њива.

Videla sam ovde na par mesta pitanje da li se neko iz Beograda vraca na selo pa reko da se ubacim. Evo na primer ja! S tim sto se ja nisam vratila na selo, ja sam otisla na selo (s obzirom da su predhodna 3 kolena rodjena u Beogradu). Sa 18. sam prvi put bila na selu (kod drugarice), prvi put videla kravu uzivo (i iskreno se uplasila i pobegla :)) ali eto... Posle 13 godina ostavila Beograd i otisla na selo (doduse ne daleko od BGD jer muz jos uvek radi tamo dok se ne snadjemo u novom kraju, ali..). Sada ucim da zivim...
I ima nas:
Otac
Majka (ja)
Potomak
Potomak
Potomkinja
... a ako Bog da bice nas jos!!!

Tako da...nije da nas nema, nas koji iz grada idu na selo....ali nas je na zalost jako malo!

Kod mene od pre 5 nedelje prazna prva kuca iza mene,kuca,okucnica sve u fulu ljudi bi je dali besplatno da neko zivi uz uslov da odrzava i naravno redovno placa rezije a niko nece ni od nasih iz sela...

kod nas na severu, najsevernijem delu Banata je jad i beda gde god da se covek okrene....nekad su to bila sela, dzada puna naroda, krava i ovaca gde god se okrenes, stojis 10-15 minuta u koloni dok prelaze put i svi zadovoljni i nikom nista falilo nije ....a danas ....ostali stari, po koji mlad covek sa porodicom-sto ono kazu, batrga i probava da radi i zaradi, kuce se urusavaju, u one koje su prazne usele socijalne slucajeve -da to odrzavaju bar ali ni to ne rade, vec zive godinu -dve-tri i onda je napuste i usele se u drugu a ova se urusi i korov je pokrije. Posebna je prica sto se za 2-3-5 hiljada Evri moze kupiti sta hoces al` niko ni da pita- A od Banatskog, Sigeta, Podlokanja, Majdana, Rabea, Krstura i Djale do Evropske unije ima cc 7-13 km, tamo je tromedja SRB/H/RO, reka Tisa , kanali....ma ima sve , samo nas nema nigde....

Znači da ne važi ono pravilo što južnije to tužnije, al naši rukovodeći ljudi kažu da je to tek početak jednog novog i lepog života, samo dok se priviknemo na promenu.

Da kazem i ja nesto o situaciji u mom kraju. Opstina Gadzin Han se sastoji iz 34 sela to podrucje je poznato pod imenom Zaplanje. Pre nekoliko godina video sam grafikon popisa stanovnistva Zaplanja i on kaze da se od 1980. do 2000.godine odselilo 20000 ljudi. Veci deo ljudi se odselio u Nis ako neko zna delove Nisa Zaplanjci naseljavaju 3 niska naselja Broj Sest, Brzi Brod i deo Duvanista, jedan deo je otiso preko grane najvise u Austriji. Nekada je u Hanu radila fabrka Plastike Elektronske industrije iz Nisa, deo Masinske industrije, imali smo svoju tekstilnu industriju Zateks, Gradjevinsku firmu Rad, Elid iz Donjeg Dusnika koji je prozivodio kablove i pratecu opremu , u ovim fabrikama je radilo nekoliko hiljada ljudi sve fabrike su radile u tri smene bar tako kazu ljui koji su tu radili. Imali smo zadrugu koja je funkcionisala, 5 osmogodisnjih skola koje su imale od 5 do 8-og razreda najmanje po 2 odeljenja sa po 20 i vise djaka, i u svakom selu je bila cetvorogodisnja skola. Sada rade i dalje sve 5 ali u dve ima nekoliko desetina djaka dok se u 3 konstantno smanjuje broj svake godine. U pojedinim selima preko 15 godina nije se rodilo dete, u selu iz kog je bivsi premijer Zoran Zivkovic ima nekoliko desetna staraca i dosta praznih kuca, u selu iz kog je moj otac koje je 30km od G.Hana ima samo staraca a to je jedno od najvecih sela nekada je imalo preko 400 domacinstava sa po 3 deteta u proseku, tu imamo kucu i neku mehanizaciju koju nameravamo da prodamo posto se situacija nece skoro promeniti u poljoprivredi a nema ko to da radi posto su ocevi roditelji mrtvi. Nekada je u Donjem Dusniku bila bolnica za plucne bolesti i asmaticare pa je ona politicki zatvorena i preseljena u Nis, takodje pricali mi moji baba i deda da se ranije odrzavali susreti sela pa vasari kazu bilo ljudi iz celog Zaplanja sada toga vise nema. Nekoliko sela se drze nekako ali i ona su gotova nema industrije, ljudi sve manje rade poljoprivredu, djaci i studenti sve vise i vise idu i stanuju u Nisu posto im se ne isplati da placaju 5000 dinara mesecnu kartu nis ekspresu, kada sam ja 2000. godine krenuo u srednju autobusi su bili puni radnika i djaka a sada napune se samo petkom kada djaci i studenti idu kuci za vikend. Prosle godine je zavrsena obnova regionalnog puta kroz Zaplanje ali kako je u sali kazem sa 20 godina zakasnjenja ali bitno je da tim putem sada prolaze sleperi i teski kamioni koji izbegavaju da idu autoputem zbog placanja putarine.
Ja zavrsavam faks ali iskreno trenutno sada raduckam nesto sitno za moje potrebe i kad kazem ljudima da me rad opusta i psihicki odmara oni se cude i gledaju me kao da sam poludeo, ko zna mozda i jesam malo poludeo od tolikih godina ucenja :) nerviranja zbog iskompleksiranih profesora i asistenata, do prosle godine dok mi deda nije umro bio sam resen cim mi se pruzi prilika odo ja sto dalje od Nisa i Hana po mogucstvu u neku stranu zemlju ali sada mi se nesto i ne ide ali videcemo sta ce biti kad zavrsim faks.
IMG%5D

25pmw3r.jpg

IMG%5D
efgf8z.jpg

14n060w.jpg

2qsou8j.jpg

i77txs.jpg

Nazad
Vrh