Umiranje naših kuća

cukaneca je napisao(la):
...........................Ne znam kada je slikano ali bih voleo da znam gde se nalazi ovo mesto. Nema struje ovde ili ?

Skinuo sa jednog sajta. Po opisu se vidi da fotkano u jesen 2009. godine, negde na jugu, pobrdje u okolini Vranja. Tip obećao da će sa istog mesta napraviti fotku i u proleće, ali je nema?!

:ppozdrav:

Pozdrav svima!Veoma sam zainteresovan za ovu temu i hteo bih da ucinim nesto konkretno kao Jasna,znaci da predjemo sa reci na dela.Ako neko od vas dragi forumasi ima bilo kakvu informaciju,fotografiju nekog napustenog sela,imanja,javite nam!

sladjans je napisao(la):
Pozdrav svima!Veoma sam zainteresovan za ovu temu i hteo bih da ucinim nesto konkretno kao Jasna,znaci da predjemo sa reci na dela.Ako neko od vas dragi forumasi ima bilo kakvu informaciju,fotografiju nekog napustenog sela,imanja,javite nam!
U svakom selu imaš na desetine i stotine domaćinstva koja su napuštena i sama :cao:

Šip na kraju bašte može da označava granicu ili sinor. Vlasnik bašte ne mora da bude i vlasnik kuće. Možda.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/116684/Nestali-crnotravski-neimari
Sve je počelo posle proterivanja Turaka 1878. godine, kada je Srbija rešila da u novooslobođenim krajevima zatvori rudnike u kojima je stanovništvo do tada radilo. Ostavši bez posla, muškarci su sišli sa brda u Vlasotince i Leskovac, i prihvatili se dunđerskog zanata - zidanja i tesanja. Odatle ni Niš nije bio daleko, a tu se već gradila pruga od Beograda - dunđeri su od majstora koji su na gradilištu došli iz cele Evrope stekli nova znanja, i osokoljeni, krenuli u Beograd, da ga osvoje.
U socijalizmu su majstori - sada već kao zaposleni u građevinskim preduzećima - radili i u nesvrstanim zemljama Afrike i Azije, ali sve do sedamdesetih godina prošlog veka, njihove porodice ostajale su u Crnoj Travi. A onda je počelo iseljavanje: posle Drugog svetskog rata opština je imala 13.000 stanovnika, i 1.500 đaka; sada ima 2.600 stanovnika, a đaka - 60! Grad Crna Trava, koji je status varoši stekao 1923. godine, imao je '48. godine 2.051 žitelja, danas - oko 370!

Citam ovu temu istvarno je to tuzno.Kod mene uSemberiji to nije toliko dramaticno kao u Vojvodini.Oduvijek sam se pitao zasto se u ovoj j...... zemlji na TV u novinama, usvakodnevnoj komunikaciji kada se hoce neko nagrditi ,poniziti kaze se-seljak.U najmanju ruku kao da su seljaci nekakvi neandertalci, idioti nesto glupo ruzno,i zlo.Da zlo bude vece i isti kad odsele u grad kazu -seljacina.Onda tu dodje nas balkanski mentalitet(vidjela zaba da se konj potkiva....),pa fizicki rad na selu i ono po meni najvaznije-natalitet.Da bi jedan bracni par (ili samo par) obezbjedio prostu biolosku reprodukciju treba da rodi min.2 djece sto ovdje cesto nije slucaj, troje ili vise naucna fantastika.A zivot na selu jednostavno treba voljeti kao i sve drugo ono ili jesi il;i nisi, takodje treba uciti djecu od malena da selo nije nista lose.Znaci forumasi bacite se na posao zena+....=djeca. (ja imam troje)

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/117774/Zatiru-se-stotine-sela
U Srbiji 17 naselja nema nijednog stanovnika, u 19 sela manje je od 10 žitelja, a 226 naselja živi manje od 40 duša sa prosečnom starošću većom od 60 godina. U srpskim selima živi više od 200.000 momaka koji su pregurali 50 godina i koji nemaju nikakve šanse da se ožene. U narednih 15 godina više od 700 srpskih sela ostaće bez ijednog stanovnika.
Po nekim prognozama, krajem ovog veka u centralnoj Srbiji živeće samo 2,1 miliona stanovnika, a u Vojvodini oko 800.000. Više od polovine Srbije biće napušteno i prazno, dobar deo države isprazniće se mnogo ranije, jer je po popisu iz 2002. godine u 60 srpskih sela živelo manje od 20 stanovnika prosečne starosti oko 65 godina.
2cyph01.jpg

Ovo je pomoćni objekat u jednom opustelom domaćinstvu sela Kusadak. Primer načina gradnje nekad u kombinaciji drvo-zemlja.

Ovaj tip gradnje su moji koristili za pravljenje pojate.... I moram reci da je prijatnije u njoj nego u zidanoj kuci od cigli....

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/120044/Treca-Srbija-umire-od-gladi
Danas se uglavnom govori o dve Srbije - prvoj, za koju Evropa nema alternativu i drugoj, koja živi u mitovima. Postoji, međutim, i zaboravljena Srbija, koja je gurnuta na margine života.
2a4zi92.jpg

U bespuću pod planinom Maljen već 50 godina samuje Milijana Stojanović sa svega nekoliko ovaca. Nema ličnu kartu, nikada je nije ni imala, ne zna koliko je stara, mada ljudi kažu da joj je 78 godina, a najbliže komšije su joj na dva-tri sata hoda po bespućima planine.

Zbog vukova zimi pretera ovce u kuću, podglavi vrata direcima da joj vukovi ne provale u kuću i sa sekirom u rukama dežura po celu noć. Kuća u kojoj živi je već odavno napola srušena čestim zemljotresima na Maljenu, pa se kućom više i ne može nazvati.

Zalosno.... a najgora stvar je sto nije jedina... puna je srbija ovakvih starica.... Za pola nebi ni znali, da nije Kvadrature Kruga( barem ja)...

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/120984/Ne-dam-Javor-da-izbrisu
t6w7rk.jpg

prazna škola

Neka druga sela, poput Smilovog Laza, Lukovog Dola, Jablanice, Zlatara, Zlatišta, Drajinovića, Junaka i Medenovca, već su ostala bez stanovnika i "izbrisana sa spiska živih", Javor još opstaju samo zahvaljujući Desku.
Nisam hteo da odem, ostaću ovde dok god budem mogao, dok me noge i snaga drže, kad padnem, kad me pozovu na onaj svet neće više biti ni mene ni mog Javora, a ja se bojim, kakvu vlast imamo, ni moje Rogozne, a ko zna: ni Raške oblasti - priča sa setom Vukosavljević i naglašava da mu je najteže zimi kad ne može da ode do komšija iz obližnjih sela, niti komšije mogu do njega.

Evo i našeg malog doprinosa borbi protiv naslova.
efgc9x.jpg
Ovo je slika pre,
339oxax.jpg
a ovo posle borbe.

Nazad
Vrh