Toplotna izolacija kuce

Takođe nemam iskustva ali to mora da se uradi po propisima da leti ne bi bilo pretoplo a zimi hladno. Pokušaj na forumima da se informišeš pa onda angažuj majstore i neka urade kako ti želiš a ne kako je njima lakše. Pod uslovom da ne radiš sam. I znaj da će biti skupo jer treba dosta debeo sloj izolacionog materijala koji se mora postaviti tako da se ne kvasi jer onda gubi svojstva toplotne (ne)provodljivosti.

Takođe pošto ti je krov podaščan može predstavljati problem kod izolacije... tako sam negde pročitao... komplikuje stvari... ali potrudi se da se informišeš i da pronađeš odgovore ili na internetu ili od stručnjaka...
drugarski pozdrav
 
Da li neko od vas ima iskustvo u izolaciji krova i potkrovlja? U pitanju je visoko potkrovlje koje nema urađenu ploču tj. u prostorijama nema plafon. Krov je podaščan i preko dasaka je stavljen ter papir. Da li je dovoljno izolovati deo kosog krova i horizontalni deo plafona (ako treba na neki način i duplu izolaciju staviti)pa staviti gipsane ploče ili se mora uraditi i izolacija gornjeg dela krova?
Bas tako,samo kosinu i horizontalni deo,stavis mineralnu vunu,pa sa donje strane najlonsku foliju,pa tek onda konstrukciju za gipsane,ja kod mene u radionici imam pokriveno limom,10 cm vune i gipsane i skroz sam zadovoljan izolacijom,jesenas sam menjao krov na kuci ,sve novo od ploce,patosirao daskama,i drugar mi rekao za potkrovlje da cemo ovako odraditi,on to radi godinama pa zna,
 
10 cm je malo.Neko pogleda neki klip od knaufa ima i na nekim sajtovima kako se radi.

Nemoj da stedi to se jednom radi.
 
Problem je ter papir,on je za potkrovlja koja nisu za stanovanje posto nije paropropustan,nemoj nikako puniti rogove do spica,neko do ravnog plafonskog dela,da ostane koliko toliko prostora za luftiranje.Odozdo obavezno parnu branu,dobro izlepiti i zadihtovati 100% da ne ide vlaga u vunu i naravno da ne duva kroz pukotine.
 
Da li je dovoljno staviti kamenu vunu debljine 5 cm na tavan ili treba više? Kakva su vam iskustva sa tom vrstom izolacije?
 
Dovoljno je a iz ličnog iskustva bićeš više nego zadovoljan.Samo prati na zimu stanje sa snegom na tvom i krovovima komšija koji nemaju kamenu vunu i sve će ti biti jasno.
 
Da li je dovoljno staviti kamenu vunu debljine 5 cm na tavan ili treba više? Kakva su vam iskustva sa tom vrstom izolacije?

Napravi kalkulaciju cijelog zahvata s vunom 5 cm i s vunom 10 cm. Vidjećeš da cijena ukupnog zahvata nije bitno narasla, ali je zato izolacija duplo bolja. To je dugoročna investicija i na tome nemoj štedjeti. Brzo će se povećana investicija isplatiti kao manji trošak grijanja.
 
Absolutno, a ako se gleda čista matematika, najbrže se otplati prvi cm, svaki sledeći ima duži rok otplate.
Izolacija tavanskog poda je najbrža, najjednostavnija i najjeftinija stava u izolaciji objekta.
Tavan je obično prazan, pa treba samo da se očisti, stavi parna prepreka (folija), nasloži izolacija i na nju neka zaštita. Ako se može, bolje je stavit 2*5 cm i posložit uzduž i popreko, da se spojevi bolje zatvore nego na jednom sloju od 10 cm na primer.
 
Jel neko u skorije vreme menjao stolariju na kući? Hoću da promenim nekoliko prozora na kući koji su baš propali pa razmišljam da li da stavim drvo aluminijum pa da menjam po jedan prozor jer je skupa investicija ili da stavim drvene pa da odmah promenim sve. Ima li neko iskustva sa tim drvo aluminijum prozorima, kakvi su u odnosu na klasične drvene?
 
Mi imamo cisto aluminijumske i to je preporod u odnosu na drvo, dihtuju perfektno nema farbanja gitovanja i ostalih zezancija kao sa drvetom, a kvalitetnije je i meni licno i lepse i od pvc, naravno svako ima svoj ukus. A te kombinacije drvo aluminujum smo gledali ali su stvarno investicija. Mada je to najbolja opcija kvalitet aluminijuma i estetika drveta.

Послато са SM-A310F помоћу Тапатока
 
Mali paor,
ako imaš aluminijske s prekinutim termičkim mostom, svaka ti čast. To je moja velika želja Još da imaju izo ostakljenje s tri stakla.

Floyd ,
koliko sam upoznat postoje dvije vrste drvo aluminijskih prozora. Jeftinija varijanta je u stvari drveni prozor koji s vanjske strane presvućen aluminijskim profilom, a skuplja varijanta je poput aluminijskog s prekinutim termičkim mostom, s time da je unutrašnji dio drveni a vanjski dio aluminijski.
 
Drvo alumunijum su najskuplji,a cisto drvene nikad vise ne bih uzeo ni dzabe da mi daju,inace po ceni nzm gde spadaju.I plasticni su bolji od drvenih po meni.
 
Kvalitetna drvena stolarija ako se redovno održava (prefarba svakih 5-7 godina) može jako dugo trajati. Na dedinoj kući nakon pedesetak godina nema većih oštećenja, vjerujem da može bar još 15-20 prije nego dođe vrijeme za zamjenu.

Plastične (kao i drvene) ima smeća neopjevanog. Na onom uzorku u firmama u svaku komoru nabijen metalni profil kao ojačanje, a kad presiječeš pravi prozor unutra 2-3 limića. Poslije se ljudi žale da se uvijaju, rasklimaju i ne mogu dobro zatvoriti, a uvijek je bilo koliko para toliko i muzike.
 
Svaki 5-7 godina farbati prozore je ludilo,neko ima 5-10 prozora na kuci,neko ima 30+,eventualno na 2 decenije raditi taj posao je donekle prihvatljivo,ali sve u svemu ne bih to da radim,ni ja niti vecina drugih.Kad bi pravio kucu sutra,samo aluminijum ili pvc skuplji prozori,drvo prezirem jer zahteva odrzavanje i rad oko njega.
 
Nije problem ofarbati prozore, problem je što se drvo uvek malo izvije pa ne dihtuje dobro, tj. duva kroz prozore...
 
Postoji rešenje za to a zove se dihtovanje prozora.Odrađeno prošle godine na jednoj a ove godine će biti i na drugoj kući.Izađe u proseku oko 10 evra po prozoru.
 
Nazad
Vrh