Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jel imaš trotoare?Imam pitanje... U jednoj sobi mi se pojavljuje buđ u ćošku i gore i dole, takođe je ima malo i u donjem delu zida (izbija odmah iznad lajsni laminata) kao i u gornjem delu zida (pojavljuje se iza stiropor lajsni koje su postavljene u uglovima). Kuća nema nikakvu izolaciju a grejanje je centralno. Da li je možda baš to uzrok što nema vanjske izolacije pa imam onaj, kako kažu hladan most? Odnosno dolazi do kondenzacije? Jer buđ mi se pojavljuje samo na spoljnim zidovima, na unutrašnjim nema problema. Mada mi je zanimljivo da samo ta jedna prostorija (spavaća soba) ima problem sa buđi a ostale nemaju a sve imaju jednako stavljene gore stiropor lajsne a dole laminat i te ukrasne lajsne za laminat.
Neki predlog, sugestija, mišljenje?
Nemaju trotoari nikakve veze sa tim, samo izolacija.Jel imaš trotoare?
Pokušali smo smanjiti ali onda je nervoza u kući.Puno dahćete u sobi.
Bolje veca vlaznost, svi zadovoljeniPokušali smo smanjiti ali onda je nervoza u kući.
Nema to veze sa izolacijom,pogotovo što se javlja klasična kapilarna vlaga u dnu zida.Topao vazduh ide na gore i kad se javlja podhladjivanje vlaga se javlja u gornjim zonama zidova i to sa unutrašnje strane.Da bi se cigla toliko zagrejala da vlagu pokaže sa spoljne strane treba da greješ kao lud Uz to spoljne temperature nemaju oscilacije kao grejana i negrejana soba.Nemaju trotoari nikakve veze sa tim, samo izolacija.
Kod mojih identicna situacija, kuca od pune cigle, prizemlje renovirano 2020. obijen malter, nov malter, uradjena hidroizolacija, novi trotoari oko kuce ali nema izolacije, budja se javlja na spoljnim zidovima, na severnom zidu iza koga se nalazi na metar udaljenosti supa ceo zid je pod budjom. Iako je namenski provedena mreza grejanja po celom tom zidu tj. cevke su namerno stavljene do poda. Nema efekta, tek kada se uradi izolacija resice se problem.
Kuca se greje bude prevruce 28C je bilo zimus.
Samo drenaža, sve ostalo samo maskira problem.Dodao bih i dobro provetravanje, posto keva od kad znam z asebe uvek zatvara vrata cak i kada nije tu, verujem da kada bi se sva vrata drzala otvorenim a prozori na kip da bi problem bio manji
Odgovor na prvo pitanje: Da, tj. otprilike toliko jer zavisi od kućne instalacije - veličine i kvaliteta ugrađenih komponenti. Npr. metar dužinski instalacije gasa (cevi i ugradnja istih) se naplaćuje dodatno na pomenutu cifru i iznosi 2400 din/m, onda razlike mogu biti u ceni (kvalitet, brend) ugrađene opreme, dalje razliku čini da li se ugrađuje krovni (vertikalni) ili zidni (horizontalni) dimnjak za usis i izduv iz gasnog kotla... Pomenuta cifra je neki minimum, ili skoro minimum jer je u nju uračunat kondezacioni bojler a ne obični, samo jedan gasni priključak (kotlarnica)...To je oko 350 hiljada, ako sam dobro sabrao na brzinu...
Znači, to je cena da sve bude priključeno na postojeći sistem grejanja u kući?
A na šta se dobija 50% povraćaja?