Toplotna izolacija kuce

Retko se viđa krovni odušak,uglavnom ova varijanta(možda zbog cene i jednostavnije ugradnje)
 
Kod sestre mora, do njenog dvorišta ne može (takav je raspored), iza zida je komšijsko dvorište koje je veoma uzano pa ni tu nije baš poželjno. Na krov može bez problema ali košta mnogo više nego na zid.
 
Arandjele, jasno je to, nego za ugradnju i propratni materijal treba ti jos dosta stvari, a ne samo dimovodna cev, zato mi nije bilo jasno sta si samo ostavio link ka njoj. Nismo se razumeli.

Zvao sam rodjaka da ga detaljno ispitam oko ovoga mozda ce nekom koristiti. Evo sta kaze.

Drzava subvencionise kotao i uslugu ugradnju kotla sa 50%. Maksimalan iznos koji drzava daje je 1000 evra. Primer ako kotao kosta 100000 din i ugradja 12000 din, vama drzava isplacuje 56000 din.

Drzava ne subvencionise propratni materijal i rad koji je potrebno napraviti da se kotao spoji na vas postojeci sistem. To je rodjaku naplaceno 115000 dinara.

Ovo je specifikacija materijala i radova koja kosta toliko, 94000 za materijal i 21000 za ruke. Ako se neko razume nek napise da li je ovo skupo.

Materijal - 94000din

- prikljucni set
- dimovodna cev + koleno
- dimovodna produzna cev 2.5m
- dodatno dimovodno koleno
- oprema za povezivanja kotla (hvataci necistoce, poluholender, kugla ventili...)
- ekspanziona posuda sa nosacem
- bakarne cevi i bakarni fitinzi
- hidraulicna skretnica sa opremom za povezivanje

Ruke

- Montaza materijala i pustanje u rad sistema grejanja 21000 din

Naknadno je kupljen termostat za 6000 hiljada.
Kompletni radovi moraju biti uradjeni od strane te firme koja ima dogovor sa opstinom, posle zavrsetka svih radova dolazi komisija da sve proveri.

Najbolje staviti na papir da li je isplativije uzeti par stotina evra subvencije pa da onda sav posao i materijal zavrsava ta jedna firma koja je u dogovoru sa opstinom, ili traziti gde je kotao i materijal najeftiniji, pa onda unajmiti nekog ko to povoljnije moze srediti.
 
Poslednja izmena:
Kakvi su to retardi za manje od 7 dana zatvorili konkurs bukvalno napravili za opštinare. Kad sam zvao jednu firmu da dođu da uzmu meru za predračun odgovor je bio nemamo vremena uradite skicu kuće pa pošaljite. Iz druge firme nisu znali kako da mi odvoje grejanje na sprat i prizemlje tj ako hoću gore samo drva na sprat a prizemlje samo gas kao i da mi razvuku toplu vodu sa sprata u donje kupatilo i donju kuhinju tj znali su ali kao to ne sada nego drugi put. Mislim se kako da ne 100 puta da plaćam majstore i da mi prave haos po kući. Toliko o tome samo gledaju pare da uzmu more daleko vam lepa kuca i vama i vašim subvencijama
 
Update
nakon prvih nekoliko jutarnjih temp oko 0 da napišem i svoje mišljenje. prvu vatricu sam upalio u prvoj polovini novembra, greje se od ujutru do uveče nekih 22h, ujutru temp bude 19.5-20.5 stepeni. pre izolacije temp ujutru je bila 16 stepeni, ogromna je razlika bar što se zime i grejanja tiče.
ujutru jedna vatrica s 4 cepanice na 25cm i temp podigne na 23 stepena. ja prezadovoljan samom potrošnjom kao i samim osećajem toplote u prostoru
 
Ono sto si pisao za leto i da je opet vruce, tu je resenje ejdno 20 do 30cm stiropora i na zidovima i po tavanu i jos debeo lad.
Juce izaso i sa ulice gleedam krov, lagano iznad najtoplije prostorije trpezzarije gde je kamin sneg se otopio i tegola suva.
Pretpostavljam kada stavim stiropor preko ploce imacu jos vecu ustedu ogreva
 
Jedva sam imao novca za 10cm skoro 300kv stiropora e ne još za 20cm. Radio sam samo stiropor bez boje. Za leto bi drvo bilo rešenje ali takav je položaj da nemam gde da posadim,sve je u betonu. Jedino ta prednja strana kuće koja je suncana da se doda još 10 cm. Trebalo bi i po tavanu bar poređati table od 10 cm ali treba i krov da se radi, da se podasca i stavi folija. Pre 40 godina moji to nisu radili jbg. Za sada ne radim ništa, tako je kako je, prođe mi pola zivota u odricanju da bi nešto uradio...
 
Nije ti potrebno drvo pored kuce, niti na krovu daske i folija. Samo izoliraj tavanicu sa vunom i 2x folije ti idi i miran si.
 
Sneg na krovu kuće i pored na krovu pomoćne zgrade koja se ne greje (kod mene) treba da bude maltene isti. Ako se sutra na kući istopio a na krovu zgrade ne mrda, nije dobro.
 
Nije ti potrebno drvo pored kuce, niti na krovu daske i folija. Samo izoliraj tavanicu sa vunom i 2x folije ti idi i miran si.
Potrebno je jer kroz crep prođe sneg u kombinaciji s vetrom. Na 1/3 ploče bas na toj sunčanoj strani stavio 20cm staklene vune sa preklapanje i nikakav efekat nisam dobio. Leti ali i zimi su te sobe toplije od soba koje nisu na sunčanoj strani.
 
Nazad
Vrh