Selo V.S. grad.

Ova današnja omladina bujna, snažna pa samo bi da se kara, (to vam je od GM hranu) moraćemo bre da vas vežemo na kratko.

Lalo. Nešta sam dešifrovao. U tome i jeste ova naša problematika. Kaži sad ti meni kako može da se živi u taj virtuelni svet, kako ćeš smuvati devojku preko ovaj monitor, kako će te se razmnožavati, i td. ja mislim da je to u praksi (prirodno) mnogo bolje. To je po meni bežanje od stvarnosti, istine i živeti tj.leteti u oblacima, al kad se spustimo na zemlju stvarnost je neizbežna. Nemože se sve leteti mora nekad da se sipa i gorivo. Mene je donela roda a bolje i tebe roda nego neki vanzemaljac.
::samo bes::

Добро мислиш Голубе.
Пре доста година у град су почели да долазе људи не да лакше раде и живе, већ да не раде,а да примају плату.Њихова деца су расла са кључићем око врата.Е ,сада су та деца добила своју децу која су порасла
и седе испред ових сокоћала и у тренду мисле да им је то сав свет.Празни разговори,глуварење,смарање,
друштвене мреже у виртуелном свету,поруке на моб. итд.итд.Додуше,већина родитеља нема појма шта им раде деца и како проводе време и у школи и ван ње.
А од главе риба смрди.

Deda Lalo - pošto si ti stariji čovek iskusniji, kod mene se još kaže prošo sito i rešeto, kako se tebi čini ova zaj....cija, ja mislim da nas ova situacija nevodi ni u grad ni u selo, a gde i kako će mo završiti ?

@ Deda Lala

U potpunosti se slazem sa tvojom izjavom sta se nekad radilo i sta se danas radi. Al onda je to bio socijalizam i deca su se vaspitavala na sasvim drugaciji nacin, bile radne akcije, druzenja i izlasci koji su se zavrsavala najkasnije u 10h. I verujem da smo bolje ziveli nego danasnja omladina. Vise sede za komjuterem nego sto udahnu svezeg vazduha u prirodi. A o izlascima da se ne govori izlaze u 10-11 sati a dolaze kuci u sitnim satima pa se onda cudimo kako nam omladina nije nizasta. Kako i moze biti kad ga nemozes naterati da ustane u podne, ili da ti pomogne u nekom poslu. Nemaju pojma o zivotu. Jedino sto znaju je da traze pare i da se najedu i opet jovo nanovo. Komjuter i izlazak u ponoc. Radne navike su im na nuli. Svemu je tome doprinela sadasnja demokratcija jer oni imaju svoja prava. obaveze nemaju jer ih moras izdrzavati tvoji su pa sta ces drugo. Ovo govorim iz sopstvenog iskustva sa mojih cetvoro dece koji imam sa suprugom odrasli su u svetu koji je bio na vagi proslosti i sadasnjosti ali su svi skole zavrsili poudavale i imaju svoju decu koju sad oni moraju da vaspitavaju. Ni priblizno onom kako su oni vaspitani. Ne mesam se u nihovo vaspitanje ali mi nekad dode da ih dobro izdevetam, a posle mislim sto da se ja mesam u nihov zivot mi sto smo uradili urdili a oni neka nastave kako oce. Samo nece biti ni priblizo onakvi kavi su bili njihovi vrsnjaci.

To se zove:dve ribe se prže na jednoj vatri a jedna drugoj ne veruju da peče :haha: :haha: :haha:
Post je spojen: [time]недеља, 23. мај 2010. 00:16:14 MST[/time]

peto slažem se sa svim što si napisao.

Demokratija je dobra stvar i nove tehnologije su dobra stvar. To sto se desava je sve normalno, pa ne mozemo nazad u socijalizam - UKINUTO JE. I pre 100 godina su govorili, ovaj svet je poludeo, gde ide ,telefon, motor sa unutrasnjim sagorevanjem, masovna proizvodnja, ukrupnjavanje kapitala, razvoj usluznih delatnosti pa tv, kompijuteri, mobilni telefoni itd. Svet je u stalnoj promeni i stalno se menja, tako da hteli mi to ili ne sve postaje drugacije pa i ljudi i poljoprivreda naravno. Ranije se zivelo od 10ha zemljisnog maksimuma, a danas tesko i sa 40-50ha, a za 15-20 godina mozda ni 100ha nece biti dovoljno za zivot jednog domacinstva.

Pa jel to dobro. Kaži nam kako je pre moglo živeti jedno domaćinstvo sa 10ha, a za nekoliko godina neće moći ni sa 100ha. Nisam ja u 70-oj godini života već u 30-oj, pa ću se potruditi da te razumem. Al to dešifruj za jedan prosečan ljudski život, nemoj samo kroz nekih 100 godina, neverujem ja nekako u život posle smrti. Sve to što si ti nabrojao dogodilo se za 50 godina.

Ala pricate...da jesu pre ziveli sa 10ha,kuce sami pravili i odrzavali,danas se sve placa i proseravanja od poda do plafona,onda se sljakom nasipali podovi i daske iz sume a svako imao svoju,dok se danas sve kupuje,hranu nisu ni malo kupovali svako je imao vinograd za vino,rakije,sok od visanja,zove....nisu sipali gorivo u traktore vec su hranili konje senom,struju ko je imao pre 50g taj je bio gazda,e onda je pocela tehnologija da se omasovljava sto je pocelo da izvlaci pare iz dzepa.Obrni okreni na istom smo,oni pre nisu imali tehniku i sl uzivancije ali nisu ni morali toliko da rade,danas se samo radi,radi i nema se para,ali realno imamo sve ostalo.

North ARMY je napisao(la):
danas se samo radi,radi i nema se para,ali realno imamo sve ostalo.

North ARMY, Današnji biznismeni to drugačije kažu "Nije sve u parama ima nešta i u novcu"

Duki je napisao(la):
Demokratija je dobra stvar i nove tehnologije su dobra stvar. To sto se desava je sve normalno, pa ne mozemo nazad u socijalizam - UKINUTO JE. I pre 100 godina su govorili, ovaj svet je poludeo, gde ide ,telefon, motor sa unutrasnjim sagorevanjem, masovna proizvodnja, ukrupnjavanje kapitala, razvoj usluznih delatnosti pa tv, kompijuteri, mobilni telefoni itd. Svet je u stalnoj promeni i stalno se menja, tako da hteli mi to ili ne sve postaje drugacije pa i ljudi i poljoprivreda naravno. Ranije se zivelo od 10ha zemljisnog maksimuma, a danas tesko i sa 40-50ha, a za 15-20 godina mozda ni 100ha nece biti dovoljno za zivot jednog domacinstva.
Mislim da si promasio poentu.

NA svaka čast pogodio si srž potrošačkog društva koje je stalno nezadovoljno jer nema još ovo ili još samo ono, a sve to je ustvari nepotrebno.

http://urbanhomestead.org

A može i ovako ni selo ni grad....

Nema puno razlike izmedju sela i grada, jedina razlika je sto gradovi imaju bolji infrastrukturu, vodovod, kanalizacija, daljinsko grejanje, skole, veci izbor svega, vise alternativa. Inace ljudi su isti i tamo i ovamo, svi su pukli.

Igrom slucaja zivim paralelno grad-selo.Prednosti i mane zavise iz kojeg (cijeg ) se ugla gleda.
U gradu bez min 70000 mesecno nema sta da se trazi,i to ako imas svoj stan.Deca su uglavnom zaludna,neorganizovana i bez obaveza.Samim tim i podloznija porocima.Roditelji u svakodnevnoj trci za novcem i golom egzistencijom.
Prednosti grada zavise od toga koji je grad u pitanju.Na raspolaganju su biblioteke,fakulteti,pozorista,bioskopi i ostali kulturni i sportski sadrzaji.Ljudi se manje poznaju i druze.
Na selu ljudi su prisniji,vise se pomazu i druze.Deca se zdravo hrane i rastu,razvijajuci zdrave radne i socijalne navike.Od malena se navikavaju na obaveze,koje su kljuc uspeha u zivotu.
Problem je u skolama,ima manje djaka,pa je samim tim i kvalitet nastave slabiji.Infrastruktura ja uglavnom losa,nepostoje kulturni i obrazovni sadrzaji.
Primeticete da nisam uporedjivao materijalnu situaciju nego vise porodicnu,jer porodica je ono zbog cega i postojimo i radimo.
Zakljucak izvucite sami. :ppozdrav:

Sto meni ne ostavise 5 jutara zemlje nego pola i jos se deli na 6 :)
Ziveti u gradu je super ako imas pare... Samo da se plate obicni troskovi zivota izlazi oko 150e (stan, voda struja, grejanje itd itd). Gde su hrana odeca obuca...
Ja se razmisljam o vracanju na selo svojim korenima :haha: Svi me gledaju kao ludaka sto i nije daleko od istine :cool:
Kad kazem roditeljima da mi se ebe za stan i kucu u gradu da to nije zivot koji zelim da zivim ebi ga ludak majka odma pocne da mi cmizdri...

Hrana,obuca,odeca...
Zasto mislite da deca sa sela ne treba da jedu neskvik,virsle,milku i mnogo stvari koje se kupuju...vama je normalno da deca na selu jedu 'leba i dzema a ona na gradu sve po PS-u??
Odelo...opet mi se javlja vizija da neki misle da deca sa sela treba da nose onu odecu od kineza i po mogucnosti da se to malo razvuce sa starijeg na mladjeg sina....
Nisu mi jasna neka shvatanja zasto se toliko favorizuje zivot u gradu kao skuplji nego na selu ??

North ARMY je napisao(la):
Zasto mislite da deca sa sela ne treba da jedu neskvik,virsle,milku i mnogo stvari koje se kupuju...vama je normalno da deca na selu jedu 'leba i dzema a ona na gradu sve po PS-u??

Ja to ne jedem u gradu i ne vidim razlog zasto bi uopste neko jeo te stvari. Virsle smatram za najgore "meso" koje covek moze da jede i pre sam za dzem i med nego za virsle i milku.
Ako ti mislis da je zivot u gradu jeftiniji i bolji od zivota na selu izvoli dodji da zivis ovde.

Nazad
Vrh