Duki je napisao(la):
Sta bre to pricate ljudi, grad je bolji, to i vrapci znaju, vi se vi samo tesite da je na selu bolje (vazduh kako da ne, hrana aha, voda zagadjena septickim jamama, infrastruktura - sta je to ? obrazovanje, mogucnosti hobija, ucenja, informisanja na selu, ma sta mi pricate, tamo ni ucitelji ne pogadjaju padeze, a kamoli deca), znate kada cete to imati na selu - NIKADA. Pre ce svi izumreti nego sto ce se selo obogatiti. Zato cete svi vi u grad pre ili posle, makar i na slabo placene poslove, nego sto ce ljudi iz grada na selo da traze svoje parcele (koje su vec odavno ionako prodali ili ostavili svojim rodjacima). To se zove EVOLUCIJA. Mozda je bBeograd i primitivan i glup, ali ne brinite, to ce vreme da izleci, a selu nema pomoci, inti ce je ikad biti. Vase ce biti da proizvodite hranu za gradove, a gazde ce vam biti - pogodite odakle. Kupice sve njiva, a vi trbuhom za kruhom.
Ne znam Duki da li i sam verujes u ovo sto si napisao...
Ti hoces da nas (koji smo pristalice zivota na selu) ubedis da vazduh na selu nije cistiji, da hrana koju sam proizvedes nije zdravija, da nam je voda "otrovna"... I ja sada treba da se pravim glup, i da ti tapsem kako si u pravu!!! Pogledaj najprostije cinjenice - koliko ljudi koji zive na selu manje obolevaju od teskih bolesti (posebno malignih) od onih koji zive u gradu
Ako nadjem te podatke koje sam skoro procitao, dokazacu ti...
Ako za sela smatras samo brdsko-planinske naseobine u okolini Pirota, Kursumlije i sl., onda mogu da ti priznam da si u pravu! Moje selo od infrastrukture nema samo kanalizaciju. Imamo cak i kablovsku TV. Do grada Krusevca imam 15 kilometara, i AUTOBUSOM putujem krace nego sto ti u Bg predjes Gazelu, da ne pricam o kolima. Neki komentator je pomenuo da se mnogo putuje od sela do grada, a ja vam kazem da je taj put mnogo kraci i jeftiniji nego ici od Zemuna do Zvezdare. Za ucitelje, hobije, informisanje... Ne vredi ni diskutovati te gluposti!!! O bogacenju niko nije ni pricao, jer sistem vrednosti na relaciji selo-grad je vrlo razlicit, pa bi se diskusija o tome pretvorila u filozofiranje. Uzgred, i u gradu se nisu svi obogatili, ne verujem ni 1% "(beo)gradjana" sa sve pomenutim prazilukom, da ima neko materijalno bogatstvo. Kada pricas o EVOLUCIJI, trebalo bi da pogledas kalendar, da vidis da je godina 2010., vek 21., pa da je ta "evolucija" stigla i na selo... To da li selu ima pomoci, jos ce da vidimo! Nece ni ova mafija na vlasti da vlada do veka. Doci ce neko na vlast ko ce da shvati da SAMO SELO I POLJOPRIVREDA ovu zemlju mogu da izvuku iz bede. Sve da i te takozvane gazde koje ti pominjes budu iz grada, opet ce da i oni i ti (sa sve prazilukom koji strci) da zavise od sela, kao sto su uvek i zavisili... E to nije "evolucija", to je istorijska cinjenica, svidjalo se to nekom ili ne.
Ovo sve pisem iz perspektive nekog ko je od svojih 35 god., ziveo u Beogradu ukupno 10 god, i nadam se jos ovu godinu i NIKAD VISE. Naravno, koliko ljudi toliko i cudi, uvek ce biti onih koji su za selo i onih koji su za grad!
I da znas Duki, komentar ti je malo uvredljiv za ljude koji zive na selu, i vredja zdrav razum... Ali to nisam hteo da pominjem...
Zbog praziluka...
Koji strci....
Post je spojen: [time]недеља, 16. мај 2010. 16:45:56 MST[/time]
U pravu si potpuno!!! Kao sto veliki lanci marketa "progutaju" male radnje, tako je i na selu sa velikim i malim proizvodjacima. To i nije nesto cudno, uvek je tako bilo i uvek ce i biti... Svima nam ostaje ono cuveno "ko se kako snadje"!!!
Post je spojen: [time]субота, 15. мај 2010. 22:49:08 MST[/time]
Ja zivim u Beogradu, tu radim, tu su mi deca, na selu imam kucu, roditelje, puno dobre zemlje, sve masine, radim sa svojim ocem, tj pomazem mu u prolece i jesen, ja znam sta pricam, i ne vredjam nikog.
Post je spojen: [time]субота, 15. мај 2010. 09:50:33 MST[/time]
A zasto nisi i roditelje doveo u grad kada je u gradu sve tako divno? Zasto nisi prodao zemlju, kucu masine i kupio jos jedan dzip? Zasto se spustas na taj retrogradni, nazadni i primitivni nivo svakog proleca i jeseni
Post je spojen: [time]недеља, 16. мај 2010. 07:52:21 MST[/time]
galki je napisao(la):
selo umire ali ustvari ide se na profesionalizaciju i ukrupnjavanje poseda,male proizvodjace pojesce veliki i to ti je to
Neće biti baš onako kao što kreteni sa TV-a i medija pričaju, nigde u svetu nije baš tako, pa neće biti ni ovde. Stvarnost je malo drugačija. Ono što je veliko ne mora uvek biti i produktivno, bar to je u istoriji već viđeno.
Sve sto je veliko se u ovoj najnovijoj krizi pokazalo kao ne produktivno.
Post je spojen: [time]недеља, 16. мај 2010. 16:55:41 MST[/time]
U normalnom svetu imaju mogucnosti za tako nesto, dobra kola, jeftino gorivo (za njihove plate) i resenu saobracajnu infrastrukturu. Ne mozes raditi efikasno ako si se sat i po probijao do posla, u krshu od auta, a josh si pola plate potrosio na gorivo.
Jovane koliko se u Beogradu probijas do posla, 'leba ti...? Osim ako ti posao nije na kilometar od kuce...