Recepti kulena, kobasice, švargle...

Onda bi valjda sve bilo roze, ovo u sredini nije prosla so, trebalo je jos da stoji u salamuri
Da. Samo da nije prošla so ( nitritna ili nešto drugo što čuva boju) bile bi obrnute boje. Roze gde je prošla so, a sivo gde nije. A ne ovako. Koja boja ti deluje bliže sirovom mesu?
Ovako je sivo gde je vruć dim ugrejao meso na tih oko 50-60 °C, a crvenkasto gde nije prodrao. Bar ja tako mislim.

Sa druge strane čudan mi je tako drastičan prelaz u boji (zbog čega sam i odabrao klip). Moje i većina pršuta što sam video na preseku promeni boju, potamni, ali je to uvek nijansa crvene. Zašto je ovo posivelo, nije mi jasno. Možda izuzetno vruć dim za brzo sušenje ili da si ti Barbulać delimično u pravu pa da je nešto čime su ga tretirali izazvalo tu boju.

Tako je ,junetina se suši na toplom dimu a ova se malo duže sušila na malo toplijem(vrućem ) dimu

Legenda si! Hvala na podrobnom objašnjenju!
Sto me interesovalo, to sam istrazivao pa samo prenosim.

Evo ja sad imam problem, donese starac njegovo meso da mu odimim i kad nisam bio kuci, okaci. Dodjem kasnije i vidim da gospodin nije ni ocedio nakon pranja. Rezultat - njegovo mokro meso, mali prostor - moje meso povuklo vlagu i rosi.
E sad treba sve napolje na promaju ili ubaciti samo cistog zara da izvuce vlagu

Ja juče odsolio i podigao meso i kobasice , ostabio do jutros da se ocedi, sinoć bilo odlično, još ja pojačao promaju da se lepo osuši pa jutros da ložim, kad ono jutros magluština katastrofa, najgore vreme za sušenje. Spremio sam i kleku (smreku, venju,borovicu ) zavisi kako je gde zovu prvo malo grančica stavim da lepu boju i šmek

• Like
Reagovanja: Vik
Prvi put ću praviti čajnu (ustvari prijatelj).
Našao sam Nikolin recept i piše 60 gr bibera. Prijatelj mi kaže da je to previše. Ja se ne razumijem pa tražim mišljenje. Da napomenem i ja i žena ne volimo (čitaj ne smijemo) jesti jako začinjeno.
I jel može bjeli biber?

Biber ako stavljam u preradu nikad vise od 30gr, beli moze jos 10 i to je max. Isto i beli luk nikad vise od 30gr. iskljucivo blendiran. U tim merama mi ne prevladaju ukusom, jer u suprotnom nisam voljan jesti.

Nazad
Vrh