Recepti kulena, kobasice, švargle...

Treba da može jer je pola mesa mleveno na klasičnu šajbnu.Drugar iz Pećinaca pravi kulen isključivo od seckanog mesa, gledao sam slike i presek je brutalan, nisam nikada probao a gledao sam i onog lika iz Zasavice koji takođe pravi kulen od seckanog mesa.
Treba probati neku manju količinu koju svakako mogu samleti ako se ne poveže tokom mešanja.
Drugar pravi kobaje tako sto meso striktno ocisti od svih masnoća,opni,žilica samelje na desetku a slaninu ledjnu dodaje po potrebi isključivo seckanu na sitne,sitne kockice i izgleda lepo al je u pitanju manja količina seckanog mesa,ne znam kako bi se ponašalo pola pola.

Prosle god smo radili prvi put tu sunku u crevu, meso sitno seckano (otprilike 10x10x10mm) i 1/4 samlevena na šajbu 8mm, i bilo je ekstra! Samo sto smo mi drzali redovno šunku u soli 21 dan i rasoljavali 24h.
Slika je od prve probe, nismo mogli sačekati da se redovno osuši, bili smo znatiželjni
30f6391e50cda8c8b68e75a761e7e78f.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja sam prošle godine i šunku a i slaninu samleo samo sa predsekačima i tako punio. Masa se povezala perfektno u crevu, samo je crevo bilo fi55 po meni tanko. Ove godine probam u fi70. Isto samo predsekači.
Sutra meljem i punim, biće slika.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Neko kaze predsekac, kod nas kazu ‘hol’ šajba, uglavnom ona resetka sa tri otvora sto neko koristi za sečenje čvaraka.
Mi isto planiramo sa njom ove godine seći šunke za punjenje u crevo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Može manji prekid ,ja zadnje naložim navečer u 8 i gori do poslije ponoći i u 6 već nova vatra.Toplo toliko da osjetiš toplinu i da se meso pomalo znoji.Što bi sjebalo svinjetinu da se zajedno suše.
Mi pricamo o dvije razlicite stvari , to sa toplim dimom nije susenje , imas taj sistem ovdje rade usluzno sa svinjskim mesom. Dogovore sa tim mesarom i on kad puni komoru odnesu , danima drzi to na "toplom" dimu i kasnije se vadi. Kazu da je jako dobro ali to nije susenje koje je bilo na videu onog iz bosne. Ono je klasicno susenje zato koriste lojave stare krave , nema termicke predobrade "toplim" dimom.

Nazad
Vrh