Jesam prošle godine prvi put. U pušnicu ulazi čunak, a ložim u kubetu.@Mika Alas Jel si dimio jos do sad u toj pusnici? I jel bilo sve kako treba?
Prošle godine su i kobaje i slanina i pršuta bili ekstra ukusa, samo što je jako slabo dobilo boju.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jesam prošle godine prvi put. U pušnicu ulazi čunak, a ložim u kubetu.@Mika Alas Jel si dimio jos do sad u toj pusnici? I jel bilo sve kako treba?
Ne vidim potrebu za tim tonom druže. Niko ovde nije izmislio hladan dim. Bilo ko ko se ozbiljnije bavi proizvodnjom kulena (naravno, ne mislim na sebe, napravio sam par kulenova prvi put u životu) reći će ti da se kulen dimi hladnim dimom. E sad, koja je to temperatura verovatno ima dosta tumačenja, ali rekao bih da nije isto da li dimiš slaninu ili kulen. Ako povećaš temperaturu, "zapeći" ćeš kulen i možeš da se slikaš s njim.Ала сте смешни са тим хладним димом,вековима људи димили месо са ватром у пушници и испод меса и сад од једном не ваља ако није хладан дим. Ја димим и ватра ми унутар пушнице никада до сада нисам имао проблема, нема бољег него када се месо мало "озноји" тада најбоље ухвати дим и добије праву боју.
Ja konkretno kulene i kobasice dimim toplim dimom.Ne vidim potrebu za tim tonom druže. Niko ovde nije izmislio hladan dim. Bilo ko ko se ozbiljnije bavi proizvodnjom kulena (naravno, ne mislim na sebe, napravio sam par kulenova prvi put u životu) reći će ti da se kulen dimi hladnim dimom. E sad, koja je to temperatura verovatno ima dosta tumačenja, ali rekao bih da nije isto da li dimiš slaninu ili kulen. Ako povećaš temperaturu, "zapeći" ćeš kulen i možeš da se slikaš s njim.
Vrlo je moguće da bi moj dim trebalo da bude topliji nego što jeste.
Stara je godinu dana, iskreno nemam pojma da li i to utiče.Koliko je stara svinja, i ja sam prosle godine imao isti problem, izgoreo sam bio prikolicu drva i jedva malo dobilo boju dok sad sa tri dima sam zavrsio posao jedina razlika mi je bila to sto je prosle godine bila mlada svinja a sad sam klao ustrojenog nerasta starog 2 god i 4 meseca, sad dali to moze da ima neke veze nemam pojma
Da "oboje"? Prvi put čujem ovo. Ja ga dimim da dim "konzervira" kulen. Boju dobija od nečeg sasvim drugog.
A inače kuleni sa 1% paprike, posle 2 hladna dima izgledaju ovako:
![]()
Po meni dovoljno "obojeni"
A evo i presek kulena od prošle godine:
![]()
Mislim da neće biri neke bitne razlike ovogodišnjeg u odnosu na prošlogodišnji.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Prosle godine izjava da ides sa 2hladna dima, sada tvrdis da ides sa toplim, tako da eto šta.Ja konkretno kulene i kobasice dimim toplim dimom.
Kažem "toplim" dimom, ne na vatri!
Pustim da se kulen oznoji u pušnici prilikom dimljenja.
Godišnje napravim popriličnu količinu kulena u više tura i nikad mi se nije desilo da sam ga zapekao i da sam morao da ga bacim zbog toplog dima.
Obično idu 2, ponekad 3 dima dok ako se forsira kako kažete hladan dim i posle 7-8 loženja meso bude kao smrt.
A evo kako izgleda kulen posle takvog dimljenja.
![]()
Ovo je stara fotografija, biće za dan-2 fotografija novog kulena. Trenutno su u dimari, sinoć upaljena prva vatra....
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Pa u principu to je sve hladni dim pošto se meso termički ne obrađuje prilikom dimljenja. Ali opet kad kažu hladan dim, većina misli na dim skroz bez temperature pa izmišljaju svemirske brodove od pušnica ne bi li dobili takav dim koji u principu nije ni za onu stvar.Prosle godine izjava da ides sa 2hladna dima, sada tvrdis da ides sa toplim, tako da eto šta.
Pokojni, ako se ne varam.To je radio clan Rabadzija koliko se secam
E to.ja sam po uzoru na taj lavirint napravio malo prostiji sistem i sa tim radim vec 5 god.mislim.Neko je pre neku godinu stavio sliku kako dimi piljevinom, ali u onom limenom lavirintu. Svidja mi se taj sistem.