Recepti kulena, kobasice, švargle...

vardanje----cuvati(bacati) u prazno

ustaljena rec kod nas na severu

Јели довољно 4 недеље шункама у соли? Греота ми да пропустим ове мразеве.

Sve zavisi kolike su šunke,ja od lakših tovljenika 120-130 kg imam praksu da držim 4 nedelje(nikad nisam imao problem)Od većih komada nikad ispod 6 nedelja nisam držao.Moje neko iskustvo,pozdrav

To sam se i ja zeznuo, držao sam šunke u soli 36 dana. Potom sam ih odsolajvao još dva dana, i kad sam ih potom okačio na mraz bilo je još samo dva dana slabijeg mraza i krenule su više temperature pa sam ih prebacio u pušnicu na dimljenje. Da sam ih izvadio sa 4 nedelje imale bi dodatnih 8 dana mraza koji je u to vreme bio skoro celodnevni. Svinji su bili oko 120-130 kg. Sad sam ih nadimljene ponovo okačio napolje na mraz, ali su ovo znatno mršaviji mrazevi (jutros je minimum bilo -3,9, ali sad je već +7 stepeni).

Nemojte da ste smešni, koji crni mraz za šunke. Šunke odležavaju od 2 do 5 godina dok sazreju, šta tu jedan mraz može uticati.
4 nedelje za šunke po meni malo u salamuri.
90% verovatnoće da oko kosti neće biti usoljeno.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Остаће још недељу две у соли па ћу их испресовати, одимити и на таван на промају. Па шта им Бог да било би лепо да их мраз дохвати али шта је ту је.

3 vijetnamske krmace stare jace od godinu dana krkno u kulen. Dobio sledece:
20kg kulena
Dzacic masnoce
1 kanta glave butkice itd... za peci tipa sac neki
1 kanta za kera, kozure iznutrice koske.
Dobri su vijetnamci za razanj kao prasad, a ovako ih drzati je cista propast :D
Sad me jako zanima kakav ce ukus biti...

Dali neko štiti šunke tako što meso premaže meso meni nepoznatom smesom?
Nešto poput ovoga:
6e98a07f2d5e2c4ddba76ca2c97a13b2.jpg
.
Ili zna od čega se ta smesa sastoji?

Radio sam neki svoj recept sa svinjskom mašću, ali to sa mašću hoće nakad da užegne. Hteo bih da izbegnem to. A video sam negde po netu to bude tvrdo kao kora kad se osuši a ispod njega meso lepo mekano.
Ovo moje sa mašću se nikad nije bilo stvrdnulo tj napravilo koricu, uvek je bilo mekano.

Nije buđ. Zamazano je nečim meso a i zglob gde je bio papak.
Inače to ne bih radio kao zaštitu od insekata već da se ne presuši meso tu gde nema slanine i kože.

Nije buđ. Zamazano je nečim meso a i zglob gde je bio papak.
Inače to ne bih radio kao zaštitu od insekata već da se ne presuši meso tu gde nema slanine i kože.

Vrlo moguće. Znam da se radi takva zaštita gde se mast meša sa određenim stvarima.
Ako neko zna više o samom procesu i ja bih voleo da čujem.

Nazad
Vrh