Recepti kulena, kobasice, švargle...

Kako vam izgleda ova slaninica?
1d646b2aba82fd39e6fd43c2cfb17a0a.jpg
0f7a726779a9a02ae83f601e2589af2e.jpg

Poslano sa mog 2109119DG koristeći Tapatalk

Reslovi slanine iz salamure izrezani na trakice ,dodano malo bibera u zrnu i u crijevo fi 55

Samo sam tablu slanine prije nego što sam je obrezo stavio deset min u mlaku vodu da skinem površinsku so.
Obrezo tablu pošto je bila obrađivana dok je bila topla pa nije bilo baš najbolje i onda taj višak izrezom na trakice i ubacio u crijevo

znaci,izvadio si iz soli,oprao i navukao je crevo pa tek onda dimio? :ppozdrav:
Daj bre te informacije kako si radio,nemoj da te stalno potpitkujemo :)

Tako je,sve sam već napisao.
Suvo soljenja slanina u tabli oprana desetak minuta u mlakoj vodi,okrajčena tabla skinuta koža izrezano na trakice dodao biber u zrnu promiješao napunio kroz flašu u crijevo ostavio do sutra da se ocijedi kroz rupice koje sam izbušio i na dim.4-5dimova pa na zrak dok ne ocjeniš da je suvo ,dosta brže se suši nego u tabli.i to je to,u stvari kad se koristi čista šljiva prije i špricer poslije konzumiranja
radi balansiranja krvne slike

Prije pitao da li mogu budjole u kolagen. Probao , moze.
Poslije solenja kroz novu kanalizacijsku cijev ugurao komade mesa u kolagen fi 120mm , stavio mrezicu na kolagen , malo to rukama popritiskao , ali mislim da nije potrebno. Nesto kao pankin sa slaninom, ovo je samo meso od vrata.

Nekoliko slika
kako izgleda poslije susenja , mijerio 16-17% je skaliralo , prvo mijerenje poslije solenja gdje je isto vec otpustilo nesto vode a i matoro svinjce je u pitanju , vidi se po boji mesa

IMG-20250209-162338.jpg

Kad se izvadi iz kolagena i presjece
IMG-20250209-163011.jpg

IMG-20250209-163024.jpg

Ovi presjeceni na slici po pola imaju po 2 komada mesa , jedan veci jedan manji iste duzine. Presjek fi je sada nesto malo veci od fi 100mm i tezina svake budjole malo vise od 2 kg kad je stavljana na susenje oko 2,5 svaka , ove na slici. Svaki komad na slici bi bio oko 1kg ili mozda 100grama tezi.

Meni nije bio cilj da probam puno manjih komada nego da li se moze , jedino ne smije ostati supljina , a vjerojatno je to i mrezica stiskala dok se nije osusilo , tako da se i ne vidi da je iz dva komada mesa.

Nazad
Vrh