Recepti kulena, kobasice, švargle...

Dimljenje se ne radi zbog susenja , ono sluzi za konzervaciju i zbog arome, zato je najbolji "hladni" dim jer u toplom ima katrana koji je nepozeljan kod dimljenja,kvari aromu mesa. Ako nisi "zapekao" sunke dimljenje nema uticaja na susenje osim ako si zapekao onda si zatvorio pore na mesu i usporio susenje.

Kod susenja i dimljenja u pocetku procesa je potrebna niza temperatura dok meso ne izgubi odredjenu vodu/vlagu, zato se i radi zimi , takodje kod soljenja isto gubivlagu a i sol je konzervans , kako se meso susi tako vlaga opada i rad nepozeljnih bakterija opada takodje.
Ne bih se baš složio sa svime što je napisano. Pogotovo za vlažnost i bakterije.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

RHMZ najavljuje lepe mrazeve iduće nedelje. Više njih mi je reklo mraz suši šunke, ne dim! Ali to su mi govorili za period pre dimljenja.
Ima li smisla već nadimljene šunke izneti na mraz? (jer mi u špajzu gde vise šunke ne može biti mraza)
Odnosno, ne znam na koji način (tehnološki) dim deluje na šunku, i da li je to što dim uradi prepreka da mraz suši šunku?
Како нема смисла, још ако можеш негде на промају да их намонтираш биће пун погодак мраз+промаја.

Nazad
Vrh