Rakija od dunje

Ima veze od kog je voca. Ja sam uz siromer dobio i uputstvo sa opsirnom tablicom za svako voce. Za dunju je 6-12°Oe.

Jel ima negde na netu takva tabela ili ako si u mogućnosti svoju da skeniraš ili slikaš pa staviš na forum

- - - - - - - - - -

Eventualno da napišeš za ostale vrste voća...šljiva, kajsija, ...
 
Mogu sutra uslikati, sada mi nije pri ruci. Na netu imas vec objasnjeno sta i kako.
Evo sto sam ja nasao:
Princip rada. Uzima se odredjena količina voćnog kljuka i profiltrira (gaza, filter papir). Dobijeni filtrat se prvo promućka a onda sipa u menzuru (oprana toplom vodom) i u nju se uranja Ekslov širomer. Ekslov širomer je napravljen od stakla na kome su ucrtani podeoci koji pokazuju Ekslove stepene (ºOe). Svaki širomer ima svoju radnu temperaturu pa se u odredjenim slučajevima vrši korekcija. Kada se širomer umiri i ne dodiruje zidove menzure, očitava se vrednost donjeg meniska, mesta preseka nivoa tečnosti i skale širomera. Ukoliko je širomer baždaren na 20ºC to znači i da temperatura filtrata treba biti ista. Ako je temperatura filtrata niža ili viša, vrši se korekcija. Za svaki stepen ispod 20ºC se očitanoj vrednosti oduzima 0.2ºOe a ukoliko je temperatura viša, očitanoj vrednosti se za svaki stepen dodaje 0.2ºOe.
Primer:
Ekslov širomer baždaren na 20ºC uranja se u filtrat kljuka dunje temperature 18ºC. Očitana vrednost je 10ºOe. Vrši se korekcija 20ºC-18ºC=2ºC 2ºC X 0.2=0.4 Pravi stepen: 10 - 0.4 = 9.6ºOe.

Dunja: 6-12ºOe
Kajsija/breskva: 15-19ºOe
Sljiva: 16-20ºOe
Kruska: 6-16ºOe
Kruska viljamovka: 10-16ºOe
Jabuka: 4-12ºOe
Grozdje: 0-3ºOe
Tresnja: 12-20ºOe
Kupina/malina: 4-8ºOe
 
Marceta, ove gore vrednosti važe za ekslov širomer koji ima skalu od 0-130 Oe,tako da za tvoj širomer ne važe, pretpostavljam da tvoj širomer direktno očitava šećer.
Koje je vrednosti pokazivao pre početka fermentacije?
Trebao si kupiti ekslov širomer jer ti je on najpouzdaniji,cena je oko 1200 din.
A to što ti je prodavac rekao sigurno nije tačno.
 
Poslednja izmena:
Pa ja sam takav i uzeo ali mi prodavac tvrdi da je taj pogodniji za vino a ovaj koji sam na kraju i kupio je navodno isključivo rakijski:sta:
 
Људи, пре три године испечем ракију од дуње, нисам Бог зна колико извукао, али није ни била поетна у квантитету. Без препецања, остваљена на неких 19 гради. Међутим... од мириса (укуса) на ракију дуње нема ни трага. Једноставно, нема никаквог специфичне ароме. Ко год проба, у неверици ме гледа када кажем да је од дуње. Шта може бити узрок томе када су дуње у кљуку солидно мирисале?

Моје питање је да ли могу исту ракију да препечем уз додавање овогодишње дуње у казану? Да ли ће добити на укусу бар мало? Имао сам пар таквих предлога (и то од људи који кажу да њихову "дуњу" печу од јабуке уз додавање дуње у казан, и која има пуно бољу арому) И да ли се, ако је то прихватљив поступак, додаје свежа дуња или проврела?
 
Imas dve opcije ,da ispeces ovogodisnju kominu do kraja i da sve zajedno prepeces ,sa proslogodisnjom , ali da ostavis jacu i da razblazujes sa destilovanom, da nepustis patoku u lepu rakiju ili da spremis dunju ,zavrsis fermentaciju i sipas u kazan zajedno sa proslogodisnjom rakijom,koju bi morao malo da razblazis sa vodom.

Koji nacin ces odabrati na tebi je ,neko kaze cist prepek, neko "kazan na kazan" to je ovaj drugi postupak.

Ja sam dunju radio jednom ,kazan na kazan i mogu ti reci da je bila sasvim ok ,ja sam bio zadovoljan ,a i prijatelji i ukusom i mirisom.

Krusku sam ranije radio kazan na kazan i bio sam zadovoljan ,ali sam poceo da radim cist prepek i jos sam zadovoljniji, tako da , na tebi je da probas.

Jednokratna destilacija ,to sto si ti uradio sa rakijom ,od toga nema kvalitetne rakije nikako..
 
Psl verovatno si preterao sa šećerom. Više šećara daje manje arome.
Ja bih ti preporučio da od te rakije napraviš neku travaricu ili staviš kleku.
A sa ovim muvanjima da od jabuke prave dinjevaču u kazanu, ja čisto sumljam. Ko je probao pravu dunju, njega ćeš teško da prevariš.
 
Da li cistis dunje od semena i semene loze pre mlevenja ili ih tako stavljas na fermentaciju ?
Da li si radije radio rakiju od dunje bez ciscenja i kako je ispala, ako mozes da podelis sa nama, posto je meni najveci problem to ciscenje :D
 
Prvi put pečem od dunje pa neznam šta da očekujem, uglavnom počeo sam da vadim seme ...uf... heben posao posle 30tak kg odustao znači samleo cele oprane neću stavljati šećer (uglavnom tvrde da sam lud, kao u dunju mora šećer ) staviću kvasac ... pa ćemo videti:ppozdrav:
 
Ni u jedno voce za rakiju ako se zeli kvalitet neide secer,posto sam plod sadrzi secer,e da bi uopste mogao da ispeces rakiju potrebno je da voce sadrzi bar 5%secera znaci govorim o samom vocu ne dodatom seceru, dunja je jedna od vocki koja sadrzi najmanje secera prosecno 6% a najvise ga sadrzi leskovacka dunja,sa takvim sastavom se moze ispeci rakija ali je rezultat na kraju oko 6-8 litara kvalitetne rakije.Ako hoces da ispeces dosta kvalitetnu dunju moze se dodati secer ali moras obavezno raditi prepek dakle postupak je ovakav
100-110 kg dunje
80litara vode
10kg secera
dunju napravis u kasu bez kuvanja jer tako gubis aromu,potreban ti je BLENDER
jezgro mozes da vadis a i nemoras ako ga neizvadis moze rakija imati u pozadini malu notu gorkok ukusa
vodu 80 litara zagrejes i napravis sirup i pomesas sa dunjom
posto je vreme kada dunje stizu hladno moras zapakovati kominu da uvek bude bar 18 stepeni
kada peces rakiju na prvom kazanu kada potece basica-prvenac odvojis 0.6dcl i to bacis
sve ostalo teras do 4-5 gradi i pristupas prepeku isto kada potece rakija prvenac 0,6dcl odvojis i bacis i prikupljas srce rakije teras dalje ali u ovom slucaju neteras do 5gradi nego moras prekinuti kada krene patoka i to je to ako si sve dobro odradio imaces solidnu rakiju oko 20 litara.
PS ako radis pecenje sa kazanom koji poseduje DEFLAGMATOR dobices i vise rakije
 
Pozdrav drugari!
Sutra treba da blendiram dunju i da krenem sa fermentacijom.
Prvi put radim to sa dunjom pa imam par pitanja...
Planiram da koristim enzim (lallzyme fruit-za dunju preporucuju 8-12gr/100kg)
LALLZYME FRUIT je specijalno razvijen da smanji količinu metanola u voćnim rakijama koji se izdvaja iz pektina. LALLZYME FRUIT vrši ekstrakciju soka iz voća radi dobijanja voćnog soka ili za proizvodnju voćne rakije . Fruit je macerativni enzim koji omogućuje brzu hidrolizu rastvorljivih pektina što dovodi do većeg randmana i brzog omekšavanja voćnog kljuka kod proizvodnje voćnih rakija.
Uputstvo za upotrebu:
LALLZYME FRUIT rastvoriti u 10 – 20 puta više obične vode nego što je njegova težina (ako se koristi pumpa sa dozatorom) ili u 100 puta više vode radi ravnomernijeg doziranja ukoliko se ne koristi dozator. Prska se ravnomerno po voću tokom mlevenja voća. Ako se dodaje u ovoj fazi nije potrebno naknadno dodatno mešanje. Ako se prska po voću koje se ne melje tokom priprema za fermentaciju voće treba povremeno naknadno promešati.Preporučeno vreme delovanja je od 45 do 60 minuta na temperaturi od 15 do 20°C pre presovanja (za voće koje se presuje za sok. Preporučeno vreme delovanja se ne odnosi na voće koje će fermentirati…).

Koju količinu vode (na 100kg dunja) treba da dodam posle korišćenja enzima?
U komentaru iznad se pominje 80litara a to mi u ovom slučaju deluje mnogo.
Planiram i da dodam 3kg šećera na 100kg dunja.

Pošto u podrumu (gde će se obavljati fermentacija) nemam grejanje i teško da ću imati preporučenih 18stepeni,uzeo sam vinski kvasac LALVIN EC 1118 koji je aktivan od 10 do 30stepeni.

Na 1/3 i 2/3 fermentacije planiram i dodavanje hrane za kvasce.U zavisnosti od temperature u podrumu će mi zavisiti i vreme ukupnog trajanja fermentacije.

Šta mislite o ovoj pripremi i da li negde grešim?
Bio bih vam zahvalan za komentar o količini dodavanja vode.
Hvala!
 
Ja nikad u zivotu nisam koristio enzime i kvasce tako da neznam opisao sam ti kako ja radim tako je i moj deda radio i uvek je vrh
 
Da li si iskoristio enzim? Ja sam upotrebio isti enzim, dunja nije pustila previše svog soka, jedino što se nakon primene enzima oseća neki blag miris kao da je probarena dunja, možda je to moj utisak. Što se tiče izbora kvasca, dobro si predvideo hladno vreme za razliku od mene tako da sad moram za vikend neko grejno telo da stavim među buriće. Masa mora da ti bude tečna, tako da ćeš videti i sam koliko ćeš vode dodati kad enzim odradi svoje, kao što rekoh kod mene je sve samleveno ali i suvo jako tako da ću dodati bar 20ak l vode.
 
Ja nikad u zivotu nisam koristio enzime i kvasce tako da neznam opisao sam ti kako ja radim tako je i moj deda radio i uvek je vrh

Hvala na savetima u svakom slučaju!
Naravno, ispostavilo se da si u pravu za dodavanje 80 litara vode (tek kad sam počeo da blendiram dunju-video sam koliko je sve to suvo i bez ikakvih sokova-kao drvo da mrvim) dodao sam sigurno 80 litara vode a možda čak i više na 100 kg dunje.

- - - - - - - - - -

Da li si iskoristio enzim? Ja sam upotrebio isti enzim, dunja nije pustila previše svog soka, jedino što se nakon primene enzima oseća neki blag miris kao da je probarena dunja, možda je to moj utisak. Što se tiče izbora kvasca, dobro si predvideo hladno vreme za razliku od mene tako da sad moram za vikend neko grejno telo da stavim među buriće. Masa mora da ti bude tečna, tako da ćeš videti i sam koliko ćeš vode dodati kad enzim odradi svoje, kao što rekoh kod mene je sve samleveno ali i suvo jako tako da ću dodati bar 20ak l vode.

U nedelju sam sve odradio i iskoristio sam i enzim a i kvasac.Stvarno ima miris probarene dunje kad se sve završi...
Dok sam mleo dunju dodavao sam enzim,a na dno bureta sam stavio par samlevenih kofa dunje pa onda preko njih sipao malo tople vode (da izjednačim temperaturu komine sa temperaturom kvasca) koji sam sipao preko a onda sam nastavio da dodajem naizmenično mlevenu dunju i mlaku vodu (u koju sam prethodno istopio 5 kg šećera za 100 kg dunja) i tako do 80% bureta (oko 200litara ukupno)Masa je ispala tečna-jedva da se meša velikom drvenom kašikom (a i gledao sam da bude malo tečnije zbog naknadnog pečenja jer imam običan kazan koji nema mešač,pa se plašim da mi prilikom pečenja ne zagori...
Kad sam sve završio ispalo je tri bureta.Poklopio sam burad i sproveo sa svakog crevo do kofe sa vodom (da izlazi CO2 kad krene fermentacija a da ne ulazi vazduh u burad)
Da li da ostavim tako zaptiveno i da ne otvaram do kraja fermentacije ili treba povremeno skinuti poklopce i promešati kominu?
Ustvari verovatno ću morati da otvorim (preporučuje se na 1/3 i 2/3 fermentacije dodavanje hrane za kvasac)
 
Ja sam na 120-130kg dunje sipao 20tak litara vode i mogu vam reći da je to malo, prvi put mi je da pečem dunju sledeći put minimum 50l. Što se tiče cene kod nas je na pijacama (verovatno sumnjivog kvaliteta) 1200din, mislim da je sve ispod 1500 malo mada pričam sa komšijom koji prodaje rakiju šljivu spustio sa 500 na 400din kaže slabo ide nemože se prodati. Mišljenja sam da ili treba praviti krš rakiju pa prodavati jeftino ili extra kvalitet pa roknuti cenu pa ko oće oće...
 
ako si krenuo sa anaerobnim vrenjem neotvaras buradi samo naravno kada moras da izmeris kominu ili u tvom slucaju dodavanje kvasca
 
Po kojoj ceni prodajete rakiju od dunje?

Cena je +-1000 dinara za vrhunsku prepečenicu. Sabereš kolko košta voće, kvasac, šećer, drva... i sve pomnožiš sa 2. I otprilike dobiješ tu cifru. Tako ide za svo voće. E, sad, što neko misli da od par kazana napravi gomilu para, to je njegov problem. Nek ispeče tonu rakije, pa onda nek kaže da je malo.
Generalno, svi cene svoj prizvod kao da je od zlata. Ali koliko se stvarno radi:
-kupovina dunje (recimo 1 tona) + rad na seckalici (oko 100 eura i imaš je dok si živ)=sat - dva - nek bude i 3
-kuvanje vode za šećer+spremanje kvasca = 3 sata
-pečenje oko 15 kazana = 2 dana
=90l rakije=90.000din=40.000 = 100 evra dnevnica. Svaka čast ko može više da zaradi
Pa ko potopi dvocifren broj tona nek izračuna koje su to pare.
Mada dunja jeste zeznuta zato što je hladno.
 
Nazad
Vrh