Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne bih voleo da ispadne da polemisem sa tobom jer mislim da se u nacelu slazemo. U skrinshotu koji si postavio se kaze prekidati kad padne ispod 45% a u citiranom pasusu iz rakijskog koda , koji uzgred i ja imam, na 47-50%. Znaci ipak nije kruto zakovano na 50%. Ko ne moze sam da proceni probanjem slazem se da je sigurnije prekinuti na 50%.Ko predlaze, zavisi ko pise ja sto sam pricao sa enolozima oni kazu 20.
I isto tako kazu kad na jeziku osetis razliku - onda si vec debelo usrao sabirnu posudu.
Aco, ako ti rakija stoji u drvenom buretu bolje je da stoji sto jaca a da je razblazujes po potrebi samo onoliko koliko ti treba. To je zato sto kad je izuzetno jaka, oko 65%, bolje ekstrahuje dobre sastojke drveta, lignine i tanine. Spustanje vrsis najvise po 5% pa to znaci iz vise puta sa pauzama od 2 nedelje.Ratko, zahvaljujem u ime svih forumaša na iscrpnom prikazu. Sad bih ja da ponovim gradivo ukratko, ako može? Pošto si klimnuo glavom, da kenem.
Prvu turu pečemo skoro do kraja tj.12 gradi, a onda sve ponovo u prepek do 27 gradi uz odbacivanje 1 litre onog otrovnog prvenca. Onda sve u burad i svaka tri meseca dodamo malo vode dok ne dođemo do željene konačne jačine, recimo 19-20 gradi, a tu prođe recimo 1-2 godine.
Onda u staklenne balone, lepi se etiketa i na pijacu po 15 €. Onu litru sa početka što smo sklonili, ponovo aktiviramo kad tašta tođe i lepo je počastimo.
Naravno, one predhodne informacije sam dobio iz price sa ljudima - kako oni ustvari rade prepek, postavio sam tekst da se vidi da nisam ni ja u pravu.Ne bih voleo da ispadne da polemisem sa tobom jer mislim da se u nacelu slazemo. U skrinshotu koji si postavio se kaze prekidati kad padne ispod 45% a u citiranom pasusu iz rakijskog koda , koji uzgred i ja imam, na 47-50%. Znaci ipak nije kruto zakovano na 50%. Ko ne moze sam da proceni probanjem slazem se da je sigurnije prekinuti na 50%.
Za tastu bolje patoka - jer prvenac se oseti pa ga nece bas puno popiti - patoku joj bubnes za liker i nek trosi.Ratko, zahvaljujem u ime svih forumaša na iscrpnom prikazu. Sad bih ja da ponovim gradivo ukratko, ako može? Pošto si klimnuo glavom, da kenem.
Prvu turu pečemo skoro do kraja tj.12 gradi, a onda sve ponovo u prepek do 27 gradi uz odbacivanje 1 litre onog otrovnog prvenca. Onda sve u burad i svaka tri meseca dodamo malo vode dok ne dođemo do željene konačne jačine, recimo 19-20 gradi, a tu prođe recimo 1-2 godine.
Onda u staklenne balone, lepi se etiketa i na pijacu po 15 €. Onu litru sa početka što smo sklonili, ponovo aktiviramo kad tašta tođe i lepo je počastimo.
Danasnji posao
![]()
![]()
![]()
![]()