crni gruja
Član
Kod kuce mleko ...450 din surutka 70 din ,,mleko 120 din ili kad idem do grada razvezem
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Drugari nije mi jasan proces presovanja.
Citao sam Brundalova i Tarova objasnjenja ali na zalost nisam shvatio postupak.
Brundalo je napisao da presuje sireve sa pocetnom tezinom od 50 cm kvadratnom do 500 cm.
Moji sirevi su precnika 11 cm a 4 cm visoka.
Jel bi neko bio ljubazan da ovo pojasni
Hvala.
- - - - - - - - - -
Do sada sam radio ovako:
Pocetna tezina 3 dcl vode i to traje 40 min. uz okretanje sireva u kalupu na svakih 10 min.
Zatim sipam u flasu (sluzi mi kao teg) 7 dcl i tako postupno do 2 litre vode.
Presovanje traje malo vise od 24 sata.
1 Nikad nisam proizvodio tvrde ili polutvrde sireve
2 od 10l mleka treba da dobijes 1 kg sira , cinimise da si dobio vise
3 Za tvrde sireve mleko treba da ima konstantnu temperaturu od 38 stepeni dok se ne usiri , potom razbijes grus na velicinu pirinca i podignes temperaturu na cinimise 60 stepeni ( tragaj po forumu i yu tub-u) uz stalno mesanje i odredjeni vremenski period
4 pogreiosi i kod presovanja nemozes da presujes u serpi , moras napraviti kalup , npr uzmes plasticnu cev za otpadne vode fi 110 , 125 ili 160 kako ti odgovara , postavis na ravnu povrsinu koja je pozeljno da ima kanalic za odvod surutke , preko cevke- kalupa prebacis pelenu pa tako da surutka moze odozdole da se iscedi , dalje mozes da ponovo presavijes pelenu ili da nabacis drugu dabi dobio lepsi oblik sira .
5 moras napraviti presu za cedjenje , (nadji temu mini sirane ) jednostavno dase na prekrt pritiska sir znaci na tu dasku na koju si stavio kalup sa gruso nekako zasrafis jednu vertikalu , pa dalje na nju jednu horizontalu i sa dorizontale ponovo spustis sa 1/3 jednu vertikalu kojom ces pritiskati sir , a na kraju okacis neki teg - moze i tegla sa vodom , tobi trebalo da izgleda ko dzeram za izvlacenje vode iz bunara - samo mnogo manje.
Neznam dal ima u becu prodavnica FEIL ili FEILE secamse da se cita faile tamo mozes naci svasta za sireve , link za tu radnju mozes naci na temi o masinama za sisanje ovaca.
Nisamti skoro nista pomogao , al bolje neznam a nadamse daceti mnogo pomoci