Drzala sam i ja do sporeta dok se nije podsirilo, a posle se cedilo u malo hladnijoj sobi. Naravno, za sve treba praksa. Ovih dana cemo opet uzeti mleko i opet probati, a posle kad dodju koze jos obuke ce biti.
sir se ne cedi u hladnijoj sobi, soba za cedjenje treba da ima temperaturu 20-22, to je optimalno jer kad je hladnije grus se smrzne i stvrdne, bar su nas tako ucili u mlekarskoj skoli na zadnjoj obuci, javicu kad bude sledeca.
- - - - - - - - - -
evo mala pomoc od mene koliko imam vremena, neka pitanja i odgovori koje smo dobili u mlekarskoj skoli.
koliko je dovoljno termicki tretirati mleko pre prerade u sir
-niska pasterizacija na temperaturi 63-68 za 20-30min
- srednja pasterizacija na 72-75 za 5-8min
na kojoj se temperaturi sipa maja odn. vrsi podsiravanje
- podsiravanje mleka zavisi od vrste sira koja se zili proizvesti. Za beli sir koji zri u salamuri temperatura podsiravanja se krece u rasponu od 28 - 35 u zavisnosti od kvaliteta mleka i od godisnjeg doba ( leti niza - zimi visa temperatura)
mora li mleko da odstoji da bi se sipala maja
mleko ne mora da odstoji da bi se sipala maja, moze se podsiravati odmah nakon muze. Da bi se obezbedio pravilan tok fermentacije preporucuje se dodavanje cistih kultura (jogurt) pre podsiravanja.
kako se podize kiselost mleku pre sipanja maje (podsiravanja)
Posle termicke obrade mleka dodaje se cista kultura (jogurtna ) u kolicini od 0.5 do 2% promesa se i odstavi da odstoji jedan sat. To je dovoljno vreme da bi se dodati mikroorganizmi aktivirali i poceli sa mlecno-kiselinskom fermentacijom. Po isteku tog vremena dodajemo maju i nastavljamo sa ostalim operacijama.
koji su uzrocnici ranog nadimanja i kako se boriti protiv te pojave
uzrocnici ranog nadimanja su bakterije fekalnog porekla (escherichia col,i) Uspesna borba protiv ove pojave podrazumeva primenu svih zoohigijenskih mera u toku proizvodnje mleka kao i obavezna termicka obrada mleka pre podsiravanja. Ova bakterija je romolabilna i efikasno se unistava vec na temperaturi od 65 C..
da li se menja kvalitet sira ukoliko usireno mleko prenoci u sudu
Kvalitet sira se svakako menja u negativnom smislu ukoliko usireno mleko ostavimo da stoji u duzem vremenskom periodu. Kiselost raste, smanjuje se lepljivost zrna ukoliko se grus sece. Dobiveni sir je sa smanjienim sadrzajem vlage, postaje krt i lomljiv i dobija se kiseo ukus.
cim se ukaze prilika nastavljam