Mudricu hvala sto si se javio jos uvek sam fasciniran izgledom tvojih sireva, pre par dana sam pokazao prijatelju koji takodje pravi sireve i on se odusevio
Hvala za informaciju
- - - - - - - - - -
Imam jos pitanja
Reci cu kako radim sireve a vi me ispravite ako gresim. Sutra cu ih i uslikati pa cete moci vise da mi kazete.
Dakle ovako:
Sir je koziji pravljen od 2.6 litara mleka
Prvo sam ugrejao mleko na od prilike 37 stepeni i dodao kulturu.
Kultura je komad sira od prijatelja kojem sam pokazao mudriceve fotografije. Prijatelj pravi odlicne sireve.
Sacekao sam 1 sat da se kultura razvije i onda dogrejao mleko ponovo na 37 i sipao sirila malo manje od jedne supene kasike i to mesao manje od minuta.
Tu kasiku sirila sam sipao u casu i dolio vode na dnu iste, promesao i sipao u mleko.
Sirilo je marke Maja 1:3000.
Posle 40 min. mleko se usirilo (proverio prstom).
Isekao sam grus na sitne kocke i sacekao nekoliko minuta da se pojavi surutka.
Zatim sam procedio kroz gazu nasolio od oka stavio u serpicu koja mi je posluzila kao kalup i na sir stavio tanjiric preko koga je dosla tegla sa pola litre vode.
Posle nekoliko sati sipao sam vodu do vrha tegle (ukupno 1 litar a posle par sati sam stavio jos jednu teglu od litre i tako je proslo 24 sata)
Nakon toga sam izvadio sir iz serpice u kom je bilo i iscedjene surutke i stavio na kuhinjsku dasku.
Sir je sa donje strane imao jednu pukotinicu od jedno 5cm i sada se nalazi na dasci i dva puta dnevno ga okrecem i solim)
Sir sam napravio 05.11.2012 i resio sam da ga probam za jedno mesec dana pa cu videti da li jos da ga ostavim da zri.
Sir stoji u kuhinji na sobnoj temperaturi.
Cilj mi je da od ovoga ispadne polu tvrdi "smrdljivi" sir, nesto kao trapist a moze i tvrdje.
Da li neko zna gde se kupuju kulture za polu tvrde i tvrde sireve a takodje i dobra sirila.
Negde sam procitao da je brundalo napisao da je najbolje sirilo marke Hansen iz Danske.
Moja supruga ide u Bec za par dana pa ako neko zeli da mi kaze u kojim radnjama se to kupuje ili preciznije gde da ode tacno.
Puno hvala unapred.
- - - - - - - - - -
Evo fotografije prvih sireva
Da cujem savete i misljenja
- - - - - - - - - -
Malo blize...
- - - - - - - - - -
Ove pukotine su mi sumnjive, ne znam zbog cega su se pojavile...
Sir je inace bio dosta vlazan (mozda ga nisam dobro iscedio ili je to zato sto sam stavio sirilo u malo vode)
- - - - - - - - - -
Ovaj sir sa leve strane sam radio sa prijateljem i odmah se vidi da je kako treba...
- - - - - - - - - -
Hej zar se ova tema zamrzla na ovoj zimi?