Prikolice

Par savjeta, čisto za slučaj da se neko odluči za gume i felge kao kod mene. Na Tehnostroj 3-4 tone odgovara sledeće:

- prečnik felge je 22.5
- maksimalna širina felgi 12.25, preporučujem 11.75 (kao kod mene, trpe i uže gume), sa benzinom mogu da se nabiju i 315/60.
- maksimalna širina gume 385 pri kojoj guma ne izlazi van gabarita prikolice.
- maksimalna visina gume u slučaju da je širina 385 je /55. Gume sa /65 ne mogu da stanu jer je maksimalni radijus 525mm (prečnik 1050mm).
- ako idete na varijantu na koju sam ja išao (najprostija) gdje se u otvor na srcu 22.5 felge ubacuje adapter (otvor je fi281+0,5), felga mora imati offset nula, nijedna druga ne odgovara. Druge opcije podrazumijevaju isijecanje velikog srca i njegovo premještanje a za to vam treba jako veliki strug.
- podioni prečnik za Tehnostroj osovinu je fi204mm, 6 rupa fi21.5, konus u rupi je 75 stepeni dubine 5mm, debljina originalne felge je 10mm, debljina adapter-srca ne smije biti veća od 20mm zbog dužine vijaka, preporučujem 15 do maksimalno 18mm. (debljina 22.5 felge je 12mm tako da vam ostaje mjesta za rame fi290 na fi281, lakše je zavriti tako). Rupa u adapter-srcu je fi160+0,1mm

A zar nije to prevelika guma (22,5) za tu prikolicu? Zar nije bila dovoljna 19,5 ,da ne kažem baš 17,5? Ili si se odlučio za tu dimenziju zbog najlakše prepravke?

ja sam na tehnostroj od 5t skinuo 7.5-16 i kupio u Ferocopu komplet nove tockove 10.0-15.3 sa gumama 14platana,cena 130e po komadu,nova guma,nova felna.

Vec 3-4 godine ima od kad sam kupio nove Cultor 7,5-16, 12platana, cijena oko 65€, odlicno za sad nose teret, mislim da se ne isplati budzenje.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

kod mene su pucale felne zato sam se odlucio da stavim sire,a inace fabrika stavljala posle upravo te 10.0-15.3.
A i dobro mi je sto takve tockove imam i na tanjiraci,valjku,i rasipacu i svuda su iste glavcine

Gledao sam i nove gume ali nema dobrih u ponudi, samo turska Ozka i kineski BTK po cijeni od 75 evra komad. Ne znam koje gore izgledaju, dosta uze od stare 7.5-16 i guma jako lose izgleda. Ove kamionske felge sa gumama me obe izasle 150 evra, srca sam dobio dzabe (jednom strugaru nesto izracunao kao protivuslugu).

Sent from my M2006C3LG using Tapatalk

Rekao bih da je visoka 22.5 za jednoosovinku.
Ja na moju stavio 17.5, 225, ekstra nosi teret. Tovarimo 4-5t. 19.5 bi mozda bile bolje sa ovim tone kad je vlazno.
Na tehnostrojci su mi 16 duple, jedna osovina 4 gume.Stavljam od kombija teretne, uvek nadjem povoljno.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

BKT , ne BTK , i nisu Kineske nego Indijski i nisu uopšte loše .
Prvi susjedi uzeo naprijed na Zetor 7745, nakon tri dana se obje raspale na platna, umalo nije poginuo, petom brzom vozio neki teret prikolicom po asfaltu i samo se raspadose na slojeve.Priznali su mu reklamaciju i dali dvije nove.Ja se ne bi usudio staviti tu marku na traktor nakon sto sam ono vidio.Na njegovim je lijepo pisalo Made in China.

Rekao bih da je visoka 22.5 za jednoosovinku.
Ja na moju stavio 17.5, 225, ekstra nosi teret. Tovarimo 4-5t. 19.5 bi mozda bile bolje sa ovim tone kad je vlazno.
Na tehnostrojci su mi 16 duple, jedna osovina 4 gume.Stavljam od kombija teretne, uvek nadjem povoljno.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Prije njih sam imao gume od vojnog Hummer-a, one su 12.5x16.5x37, visoke 94cm.Ove 385/55R22.5 su visoke 97cm.Sasvim lijepo izgleda, slikacu kad bude zakacena prikolica sledeci put.

Ja da kupujem novu, I da, se treba iskeziti tolke novce tačno bih uzeo farm tech... Baš baš mi se sviđaju...
A na, slikama doduše, ni dubravka ne izgleda, toliko loše za te novce... Ipak su među najjeftinijima...

Ja da kupujem novu, I da, se treba iskeziti tolke novce tačno bih uzeo farm tech... Baš baš mi se sviđaju...
A na, slikama doduše, ni dubravka ne izgleda, toliko loše za te novce... Ipak su među najjeftinijima...
Metal fach ima kolega u selu 2 kom
Stepeništa cerade, dvokružni sistem kočenja dobre su skroz!!
Malo je širok trag spram ovih običnih traktora tipa 560_577!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Lepo izgledaju ali imaju jos i neki sumnjivih stvari po meni.
10 kubika deklarisu na 9t, sto znaci da realno malo nosi, dalje tockovi 15.5 kao na Tehnostrojci nosivosti 5 tona, stranice 2mm(druge su 2.5mm) i ukupna sirina skoro 2.5m, pa se plasim da trap nije kao na onim Lifamkama malo siri.

Da u tih 10 kubika teško može stati 9t. Mada pronarka od 10 t a 11,2 kubika (ako se dobro sećam) može da se natovari 10t kukuruza. Teže ali može. Što se tiče 15 ki felni, da, jeste, male su, ali su balonke pa ukupna visina i nije tako mala. Lim jeste 2mm ali ako je profil stranica savijen kako treba tj ima dovoljno šara, sanduk neće dobiti stomak. Pronarki je 2,5mm debljina lima stranica, pa kad je naroljam dobije malo stomaka.
Sve ovo ti pišem jer vidim kako korozija radi na Donderu a vidim i kako prikolice izgledaju. Dobro, znam, ono je rasipač đubriva pa mu u opisu posla stoji i sa korozijom da se bori a kod prikolice toga nema.... Ili bar ne toliko.... Ali gledat mi da su ove turkinje napravljene otprilike kao Fak Loznica 5,5 t a poljakinje kao tehnostroj nekadašnji. Odnosno stranice mi deluju da će istruliti lakše i brže na Palazoglu nego na npr Metalni dah, Progar ili Cinkosan prikolicama. I ima tu još dosta nekih nedostataka na turkinjama, ali..... eto. Razmišljaj šta ti je bolje, isplativije... Da opet kupujem prikolicu kupio bih verovatno Pronar ali pod uslovom da se urazume i spuste cenu sa 12300-12400+pdv na nekih 11300+pdv max. Za 10t navodim primer.

Da ne nabrajam sta sam sve kupio ove godine od radila(znam nije skupo,ali spram obima zemlje je dovoljno) i na kraju kapiram ako prodam berac da uzmem malu tehnostroju, onda daj da dodam za Zmajevku, pa ako dajem kes za nju bolje jos malo pa nova na povrat neki, pa onda nova turkinja ispod 4000e dodje, realno ta dodje 10 000 + pdv sa tockom rez i nosacem (pitanje i kocnice koliko da se doplate da li u ulje,vazduh dvokruzni ili jednokruzni), onda umesto 10 za tu malu dao bih 11 za Metal Fah ili Pronarku koju dobijam na 11 300 + sa tockom i 1kruznim sistemom. Sve to korak po korak pa se ode jako daleko.
Evo danas sam sarafao onu osmorednu da gledam hocu na 4 ili 6 redova, treba i tu uloziti skoro 500e kontrola, ploce, majstor,cevi... pa + spartac. Apetitima nigde kraja.

Nazad
Vrh